بافتار
«وَلِلحُرِّيَّةِ الحَمراءِ بابٌ
بِكُلِّ يَدٍ مُضَرَّجَةٍ يُدَقُّ»
یحیی، رو به دوربین میکند و این بیت را میخواند. این بیت بهسرعت مورد توجه رسانهها و مردم سراسر جهان قرار میگیرد. شاعر این شعر نزد ادیبان عرب به «امیرالشعراء» معروف است. یکی از فعالان رسانهای مصری در توییتی اینگونه نوشت: «امیرالشعراء سرود و امیرالمقاومین آن را زنده کرد»؛ اما شعری که فرمانده یحیی خواند تنها یک بیت از قصیده بلند «نکبة دمشق» سروده «احمد شوقی»ست گرچه میتوان گفت بهترین بیت این قصیده است.
احمد شوقی نویسنده و شاعر مصری است که در موضوعات سیاسی و اجتماعی، شعرهایی دارد. قصیده «نکبة دمشق» مربوط به بمباران دمشق توسط نیروهای اشغالگر فرانسه در سال ۱۹۲۵ است و شعر، یک سال بعد از این اتفاق سروده شده است. قصیده ۵۵ بیتی که سه بخش دارد که در هر کدام، موضوعی پربسامد است. شاعر در مقطع اول به مدیحهسرایی از سوریه و دمشق میپردازد و در تجلیل مردمان و تمدن سوریه سخن میگوید که بیشتر بیان توصیفی دارد. در بخش دوم، زبان شاعر به شکوایه باز میشود و از زخمهای تن این وطن صحبت میکند. او اشاراتی به وضعیت تاریخی سوریه در دوره استعمار دارد و به استعمارگری دشمن تعریض میزند. در بیتی دشمن فرانسوی را اینگونه توصیف میکند: «وَلِلمُستَعمِرينَ وَإِن أَلانوا، قُلوبٌ كَالحِجارَةِ لا تَرِقُّ» (و استعمارگران حتی اگر نرمخویی نشان دهند، قلبهایشان اما همچون سنگ است که هرگز نرم نمیشود). تا به اینجا، شعر از هویت و فرهنگ سوریه و احوالاتش سخن میگفت و از زخمهایش؛ اما در مقطع سوم، سخن از «آزادگی» و «مبارزه» و «جهاد» به میان میآورد. تک بیتی که فرمانده یحیی خواند، بیت چهل و هشتم در اواخر این قصیده است. در این ابیات انتهایی با مضامینی درباره م.ق.ا.و.م.ت و ایستادگی روبهرو هستیم که برخی از آن ابیات، بسیار خواندنیاند. میتوان گفت بهترین بخش قصیده، همین ابیات آخر است و بهترین بیتش، همانیست که فرمانده یحیی خواند.
با استقبال از بیتی که فرمانده یحیی خواند، در این فرسته چند بیت قبل این قصیده بالابلند را ترجمه و منتشر میکنیم. ابیات دیگر قصیده مربوط به وضعیت سوریه است و ابیات انتخابی جنبه کلیتری نسبت به روح مبارزه و مقاومت دارند.
🔻رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
🔹غمزه نگار و خطّ ما
ارادت به حضرت محمد (ص) در آثار تجسمی حامد مغروری
🔻رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35