سیستم عملکرد #فوارهها در باغ شاهزاده
در قدیم از فوارههای سنتی استفاده میکردند. یک نمونه عالی از فواره سنتی در باغ شاهزاده ماهان است. فوارهها در باغ شاهزاده با برق کار نمیکنند. سیستم عملکرد فوارهها در باغ شاهزاده بسیار هوشمندانه و ساده است. این فوارهها با عوامل طبیعی مانند، اختلاف ارتفاع و شیب زمین کار میکنند. در این سیستم لولههای خمره مانندی به هم متصل شده و کار آبرسانی را انجام میدهند. هنگامیکه آب به یکی از این لولهها که حالت زانویی دارد، رسید با فشار از فواره بیرون میآید. حرکت زیبای آب از میان تعداد انبوهی فواره در باغ از زیباترین و شگفتانگیزترین قسمتهای این فضا است.
فواره هوای اطراف مرطوب نگه داشته ودرشادابی گلها ودرختان تاثیر گذار هست
@banai_313
معماری خانه و تعادل مزاج
برخلاف طب مدرن که درمان محور است، طب سنتی پیشگیری محور بود و پایه این پیشگیری از بیماری، تعادل مزاج بود و معماری نیز بخش مهمی از نقشه راه برای ایجاد تعادل مزاج بود. این تصویری از یک خانه اسلامی ایرانی است؛ در این خانهها با جانمایی حیاط در دل خانه، هر چهار جبهه خانه از نور و باد طبیعی بهرهمند میشد و امکان جابجایی فصلی در داخل خانه و تعادل مزاج برای ساکنین فراهم میشد.
به این نحو که در چنین خانههایی که مشهور به خانه چهار فصل است، ساکنین خانه در فصول سرد در جبهه شمالی خانه (یعنی زمستان نشین) مستقر میشدند زیرا این جبهه، نور جنوب را دریافت میکرد و گرمای بیشتری داشت و لذا به تعادل مزاج در سرمای زمستان کمک میکرد. اما در فصول گرمتر به جبهه جنوبی (تابستان نشین) جابجا میشدند چون این جبهه، نور شمال را دریافت میکرد که نور ضعیفتری بود و لذا این جبهه، خنکتر بود. جابجایی فصلی علاوه بر جابجاییهای افقی، به صورت عمودی نیز انجام میشد که مثال مشهورش، جابجایی به سرداب بود که چون در دل خاک بود، در فصول سرد و گرم، نقش نوعی عایق حرارتی را ایفا میکرد.
به دلیل همین جابجاییهای فصلی، اسم فضاها در خانههای اسلامی ایرانی، مبتنی بر عملکرد فضا نبود زیرا اساسا عملکرد فضاها در چنین خانهای، منعطف و مبتنی بر فصول مختلف بود نظیر سه دری، پنج دری و غیره؛ برخلاف آپارتمانهای معاصر که عملکرد فضاهایشان نظیر اتاق خواب، نشیمن و غیره در تمام فصول کاملا ثابت است و هیچ نوع انعطاف پذیری و جابجایی فصلی را میسر نمیکنند.
@baladetayyeb
سلام وعرض ادب
خشت چگونه تولید می شود و ویژگی ها و انواع آن کدام است؟
در تهیه خشت اول خاک را با آب مخلوط کرده و در قالب میریزیم سپس مدتی در آفتاب قرار میدهیم تا خشک شود. در این مرحله به آن خشت خام می گویند. جهت جلوگیری از از بین رفتن خشت خام در اثر رطوبت آنرا می پزند. در این صورت به آن آجر گفته می شود. به فرایند پختن خشت در کوره و تهیه اجر داش میگویند. یکی از ویژگی های خشت مقرون به صرفه بودن آن است. به این صورت که به خاک خاصی نیاز ندارد و با خاک محل می توان آنرا در بعدهای معمولی تهیه کرد و بعد از خشک کردن به مصرف بنا رساند.
1- مخلوط کردن خاک رس همگن با آب و قالب زدن.
2-خشت می تواند از خاک رس معدنی نرم شده با شکر سنگ و آب مخلوط شده تهیه شود.
3- خاک رسی مرغوب است که در آن خرده سنگ و کاه وجود داشته باشد. وجود کاه باعث می شود دانه های خاک به هم متصل شوند و خرده سنگ باعث افزایش مقاومت خشک می شود تا خشت بتواند در برابر فشار های باری بنا ، فشار بیشتری را متحمل شود.
4- اگر خاک های مرغوب از ساختمان های خراب شده به دست بیاید از آنهایی که دانه های درشت و ریز سنگی دارد استفاده شود. در این صورت خشت مقاومی خواهیم داشت.
5-نوعی خشت با رنگ خاکستری وجود دارد . این نوع خشت از خاک رسی چرب کوبیده به همراه مقداری خاکستتر تهیه می شود. معمولا خاکستر چربی کمی در خود دارد که وجود همین مقدار کم هم مانع مکش آب می شود .
6- درصورتی که به مخلوط خاکرس موی بز اضافه شود بر مقاومت خشت افزوده شود که در اغلب موارد ترک پذیری ان بسیار کم شده و حتی گاهی از بین می رود.
7-خشت می تواند با پشم شتر (به صورت تار و پود در هم آمیخته شده ) و خاک رس معدنی نرم تهیه شود.
8-در صورتی که در تهیه خشت از پوست برنج شلتوک استفاده شود ترک پذیری آن بسیار کاهش یافته و باعث اتصال بهتر خشت می شود.
9- گاهی به ترکیبات خشت در جهت افزایش مقاومت آن و یا کاهش ترک پذیری آن پهن چهارپایان را اضافه می کنند.
10-در تهیه خشت همچنین می توان از ریشه گیاهی و علفی برخی از گیاهان استفاده کرد.
11- نوعی خشت به نام ساز و دار وجود دارد که در آن خاک رس با الیاف درخت خرما مخلوط می شود.
12-برخی اوقات کلوش ساقه های برنج خرد شده به خاک اضافه می شود در این صورت خشتی مقاوم با پیوند ملات از خشت به وجود میاید.
نکته حائز اهمیت این است که در بین خشت هایی که نام برده شد با توجه به 1- همگن بودن مواد ترکیبی انها و 2- انبساط و انقباض در مقابل گرما و سرما میزان پایداری و مقاومت انها متفاوت است و با توجه به نوع اقلیم و آب و هوا و حجم ساختمان از آنها استفاده می شود.
@banai_313
خانه ها خشتی اونی نیست که الان درجامعه بهش نگاه میکنن
بخاطر بی مهری که به این نوع خانه ها شده متاسفانه جایگاه خود پیدا نکرده چند نمونه خانه ها خشتی میفرستم خانه ارزان مقاوم وسازگاه با مزاج انسان ومصرف انرژی کمتر درسرما وگرما👇
تحلیل ساختمانها یا خانههای خشتی
در گذشته ساختن خانههای خشتی بسیار رایج بوده است. در آن زمان مصالح جدیدی نبوده و جنس مصالح ساختمانها از خشت، ملات ساروج، ملات کاه گل و غیره بوده است. این مصالح بیشتر از مواد طبیعی درست میشدند. بهطورمثال ملات کاه گل که از خاک رس و آب درست میشده و ملاتی آب بند و عایقی مناسب بوده است. برای آنکه این ملات پس از خشک شدن ترک نخورد و مانع نفوذ آب شود به این ملات کاه اضافه میکردند.
همانطور که گفته شد، اکثر مواد و مصالح ساختمانهای خشتی و قدیمی، طبیعی بوده اند. به اینگونه معماری که از مواد و مصالح طبیعی استفاده میشود معماری ارگانیک میگویند. ابتدا دیوارها را از خشت میساختند. ابعاد هر خشت در گذشته ۴۰*۴۰ بود و بعداََ کمی تغییر کرد و خشتهایی با ابعاد ۲۰*۲۰ و ۲۰*۳۰ ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت.
استفاده از خشت در دیوار چینی باعث میشد که حجم و وزن دیوارها زیاد شود. از آنجایی که خشت یکی از مصالح سنگین وزن ساختمانهای دوره گذشته بود و حتی باعث میشد که حجم دیوارها زیاد شود، اکثر فضاهای زمین به تصرف دیوارها در میآمد. گاهی اوقات قطر یک دیوار خشتی ۸۰ سانتیمتر بود و گاهی ۱۰۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر نیز می رسید که اکثر فضای زمین را اشغال میکرد.
@banai_313
چقدر زیبا وظریف درست شده👆
نما دادن به خشت باعث چشم نواز شدن خانه خشتی میشود
@banai_313
#خانه_خشتی_لاکچری
هدایت شده از بلد طیّب/منان رئیسی
نامه به آیت الله اعرافی.pdf
163.4K
متن نامه برخی نهادهای علمی و دانشگاهی خطاب به آیت الله اعرافی (مدیر محترم حوزههای علمیه) مبنی بر قدردانی از ایفای نقش فعال ایشان در زمینه معماری و شهرسازی اسلامی و تقاضا برای تداوم ساختارمند نقش حوزههای علمیه در تحکیم نهاد علم جهادی و تعمیق همافزایی حوزویان و دانشگاهیان
@baladetayyeb
باتوکل به نام اعظمت
بسم الله الرَّحمن الرَّحیم
زنبور بنایی به طور غریزی انجام میده
شش ضلعی با دقت نگاه کن میشه الگو سازی کرد برای خانه ها خشتی شش ضلعی
#خانه_ارزان
@banai_313
اینم یک تصویراز دیوار شش ضلعی از زاویه نزدیک
میشه داخلشو خشت ریخت
میشه کلا خشت شش ضلعی قالب زد
#خانه_ارزان
@banai_313
باورت میشه مورچه بنایی بلده؟
اولین عمل به جهت لانه سازی، یافتن مکان مناسب است. سپس مورچه ای شروع به ترشح بزاق خود روی خاک نموده و به تولید گلوله های خاکی میپردازد. به تقلید از او سایرین نیز در آن مکان شروع به ساختن گلوله ها میکنند تا ستون ها را شکل دهند و در نهایت فاصله ی میان ستون ها را پر میکنند.
معماری داخلی خانه
به این صورت که با توجه به نیاز، اتاق ها و دهلیزهای مختلف ساخته میشود. اتاق ها ممکن است به جهت انبار آذوقه ، پرورش قارچ، پرورش نوزاد، محل استراحت کارگرها، محل اقامت ملکه و … باشد. در یک لانه ممکن است حدود هفت میلیون مورچه زندگی کنند.
@banai_313