چرا در سوره النسا امده است که باید زنان را کتک زد؟
آیه مورد نظر به شرح زیر است:
ُ وَ اللاَّتي تَخافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَ اهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضاجِعِ وَ اضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلا تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبيلاً إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلِيًّا كَبيراً (1)
و آن دسته از زنان را كه از سركشى و مخالفتشان بيم داريد، پند و اندرز دهيد! (و اگر مؤثر واقع نشد،) در بستر از آنها دورى نماييد! و (اگر هيچ راهى جز شدت عمل، براى وادار كردن آنها به انجام وظايفشان نبود،) آنها را تنبيه كنيد! و اگر از شما پيروى كردند، راهى براى تعدّى بر آنها نجوييد! (بدانيد) خداوند، بلندمرتبه و بزرگ است. (و قدرت او، بالاترين قدرتهاست.)
بنابراين آیه ، تنها مورد تنبيه، نشوز زن است.
نشوز آن است كه زن در مقابل تکليف اختصاصياش در تأمین جنسی شوهر، بدون هيچ عذر موجهي سرپيچي نمايد.
اگر زني از انجام كارهاي خانه، بچهداري و... سرباز زند شارع مقدس هيچ حقي براي مرد در برابر آن قرار نداده و لذا مرد نميتواند در اين موارد واكنش نشان دهد.
آيه فوق در مورد بسياري از مسائل اختلافي زوجين ساكت است و هيچ حقي براي مرد در برابر آن قرار نداده جز در مورد تأمین نیاز جنسی همسر كه زن با پيمان ازدواج، تعهد به آن را ملتزم شده است.
نشوز امري برخلاف حقوق مرد است و براي رويارويي با آن بهترين راه اين است كه پيش از مراجعه به ديگران، مشكل را در داخل خانه حل نمود، ولي اگر چنين چيزي ميسر نبود آنگاه نوبت به خارج از منزل و دخالت دادن ديگران ميرسد كه در آيه بعد سالم ترين راه آن عنوان شده است.
حل مسأله نشوز در داخل خانه نيز به اشكال مختلفي انجام پذير است و جالب اين است كه خداوند از ملايم ترين راهها شروع نموده و در صورت تأثير گذاري آن ، مراتب بالاتر را اجازه نداده است. از اين رو در مرتبه اول سفارش به پند و اندرز نموده است.
چنين روشي حكيمانهترين شيوه در حل مشكلات زوجين است.
ليكن اگر زني در برابر اندرزها و نصايح شوهر سر تسليم فرود نياورد و همچنان برسرپيچي ازحقوق زوج پايداري ورزيد چه بايد كرد؟
در اينجا نيز آيه راه دومي را پيشنهاد نموده است كه از حد برخورد منفي عاطفي بالاتر نميرود و آن خودداري از همبستر شدن با وي ميباشد. دراينجا نيز اگر مشكل حل شد ديگر كسي حق پيمودن راه سوم را ندارد، امّا اگر زن درچنين وضعيتي نيز سرسختي نشان داده و حاضر به تأمين حقوق طرف مقابل نگرديد چه بايد كرد؟
در اينجا چند راه قابل تصور است:
أ) در مقابل نشوز زن به کلي ساکت بود يعني مرد حقوق خود را ناديده انگارد هر چند ساليان دراز اين برنامه ادامه يابد.
چنين چيزي براساس هيچ منطقي قابل الزام نيست و اختصاص به مرد هم ندارد، يعني درهيچ يك از نظامهاي حقوقي جهان نميتوان صاحب حقي را مجبور كرد در برابر حقوق خود ساكت شود و دم نزند، يعني از نظراخلاقي، آن هم درموارد خاصي ميتوان چنين توصيهاي نمود ولي نبايد بين مسأله حقوقي و اخلاقي خلط كرد.
از طرف ديگر نشوز زن اقسامي دارد كه برخي از آنها مسلّماً به زيان خود او هم تمام ميشود و بر مرد لازم است كه به عنوان مدير كانون خانواده، كنترل هدايتگرانه و سازنده بر رفتار زن داشته باشد.
ب) راه ديگر آن است كه مرد از هر طريق ممكن حقوق خود را به دست آورد. چنين چيزي را هرگز شارع اجازه نميدهد و براي گرفتن حق، روشهاي معيني وضع نموده، زيرا در غير اين صورت ممكن است به زن ستم شود و انواع مفاسد و مظالم ديگر به بار آيد.
ج) راه ديگرآن است كه مرد با مراجعه به ديگران اعم از مراجع قضايي يا افراد ذي نفوذ ديگر ، حقوق خود را بگيرد.
چنين چيزي اگر چه ممكن است حق مرد را تأمين كند ولي هنوز با وجود امكان حل مشكل در داخل خانه ، بهتر است چالش به بيرون كشيده نشود، زيرا فاش کردن مسائل داخل خانه آسيبهاي فراواني براي خانواده به بار ميآورد كه در اينجا جاي ذكر آن نيست، لذا خداوند حكيم راه ممكن را پيشنهاد مينمايد.
د) راه ديگر آن است كه مرد اندكي قاطعانه تر از برخورد منفي يا عاطفي برخورد نمايد. ازاين رو قرآن مجيد به عنوان آخرين راه حل ممكن در داخل خانه مسأله «ضرب» را مطرح نموده است.
البته اين مسأله نيز حدودي دارد كه هرگز با آنچه در اذهان عمومي يا تبليغات مسموم مطرح ميشود، سازگاري ندارد.
درباره حدّ و چگونگي زدن، علامه مجلسي (ره) در بحار الانوار، ج 104، ص 58 روايتي از فقهالرضا (ع) نقل نموده است كه «والضرب بالسواك و شهبه ضرباً رفيقاً؛ زدن بايد با وسايلي مانند چوب مسواك و امثال آن باشد» آنهم با مدارا و ملايمت. ظاهر روايت فوق به خوبي نشان ميدهد كه «ضرب» بايد در پايينترين حد ممكن باشد و هرگز نبايد اندك آسيبي بر بدن وارد كند. وسيلهاي كه در اين روايت اشاره شده چوبي بسيار نازك مانند چوب سيگار، سبك و كم ضربه است.
نكته ديگري كه از آيه به دست ميآيد اين است كه دستور فوق جنبه موقت و گذرا دارد و نبايد به آن مداومت 👇
ادامه پاسخ 1193
بخشيد، زيرا به دنبال اين عمل دو واكنش احتمال ميرود:
يكي آن كه زن به حقوق مرد وفادار شود، در اين صورت قرآن ميفرمايد: «فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلا تَبْغُوا عَلَيهِنَّ سَبِيلاً؛ اگر به اطاعت درآمدند بر آنها ستم روا مداريد.» يعني، اگر زن در برابر حقوقي كه بر آن پيمان بسته است تسليم شد ديگر مقابله با وي ظلم و تجاوز است.
واكنش ديگر آن است كه همچنان سرسختي نشان دهد و كانون خانواده را گرفتار تزلزل و بيثباتي نمايد، در اينباره در آيه بعد فرموده است: «وَ إِنْ خِفْتُمْ شِقاقَ بَينِهِما فَابْعَثُوا حَكَماً مِنْ أَهْلِهِ وَ حَكَماً مِنْ أَهْلِها إِنْ يرِيداً إِصْلاحاً يوَفِّقِ اَللَّهُ بَينَهُما إِنَّ اَللَّهَ كانَ عَلِيماً خَبِيراً؛ اگر خوف گسست در بين آن دو يافتيد، پس داوری از ناحيه مرد و داوري از بستگان زن برگزينيد، اگر از پي آن خواستار صلاح باشند خداوند بين آنان وفاق ايجاد خواهد كرد، همانا خداوند دانا و آگاه است.»
قرآن مجيد در آخرين مرحله، گشودن گره را به دست نزديكان و بستگان قرار ميدهد تا مسئله با سلامت هر چه بيشتر روال خود را طي كند و براي اينكه حقي از هيچ يك از طرفين زايل نشود و تبعيضي رخ ننمايد فرموده است كه از هر جانب داوري برگزيده شود و با رعايت حقوق و مصالح طرفين، مشكل را برطرف نمايند.
هدایت شده از یا صاحب الزمان ادرکنی
از نظر اسلام چون غالبا خانم ها احساسات شان بر عقل شان غالب هست ممکن هست گاهی اوقات به راه اشتباه بروند و از شوهر نافرمانی کنند. خداوند ابتدا به مردان توصیه فرموده که باید با حرف زدن و نصیحت آنها را هدایت کنند و اگر مرد تمام سعی را کرد اما خانم درست نشد حالا دستور میدهد که در بستر از خانم روی برگرداند و با او ارتباط نگیرد که شاید زن تنبیه شود و از کارش دست بردارد. معمولا خانم ها با این دو روش از شوهر فرمان میبرند. اما اگر تمام سعی را انجام داد این آقا و دید که خانم گوش نمیده حالا میتواند او را کتک بزند البته باید کتک فقط جهت تنبیه باشد و آثار کتک در بدن خانم مشاهده نشود. یعنی قرمز شدن و کبودی مشاهده نگردد. فقط جهت تلنگر هست. خداوند تا این حد اجازه فرموده
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شبهه 1194
داستان بلندکردن کعبه به وسیله نیزه ی حضرت حمزه
پرسش:
اخیرا کلیپی در سطح وسیع منتشر شده که یکی از روحانیون غیرمشهور در آن داستانی نقل می کند که حضرت حمزه (عموی پیامبر صلی الله علیه و آله) با نیزه خود کعبه را از جا بلند کرده، موجب مسلمان شدن تعدادی از مردم شده اند. آیا این داستان صحت دارد؟ آیا علمای شیعه این داستان را قبول دارند؟
پاسخ:
داستان “بلند کردن کعبه به وسیله نیزه ی حضرت حمزه ” فقط در کتاب “تفسیر منسوب به امام حسن عسکری (علیه السلام)” که قطعا یک کتاب “جعلی” یا دستکم “تحریف شده” است آمده است و در کتابهای قدیمی شیعه که معتبر هستند یافت نمی شود.
پاسخ:1194
داستان “بلند کردن کعبه به وسیله نیزه ی حضرت حمزه ” فقط در کتاب “تفسیر منسوب به امام حسن عسکری (علیه السلام)” که قطعا یک کتاب “جعلی” یا دستکم “تحریف شده” است آمده است و در کتابهای قدیمی شیعه که معتبر هستند یافت نمی شود.
اکثر محدثان و مفسران شیعه همچون کلینی ، شیخ مفید ، شیخ طوسی و امین الاسلام طبرسی (صاحب مجمع البیان)تا قرن یازدهم غالبا از نقل مطالب این تفسیر پرهیز می کردند زیرا به آن اعتمادی نداشتند. اما در قرن دوازهم علامه مجلسی روایات این کتاب را در بحارالانوار نقل کرده است. داستان جعلی معجزه حضرت حمزه نیز یکی از روایات همین تفسیر جعلی است که متاسفانه علامه مجلسی در قرن ۱۲ آن را در بحارالانوار آورده است. البته مجلسی نگفته که این داستان قطعا صحیح است اما گویا احتمال صحت آن را می داده است.(بحار الأنوار (چاپ- بیروت)، ج۱۷، ص: ۲۴۴)
کتاب تفسیر منسوب به امام عسکری(ع) را – که سرشار از معجزات خیالی است – تنها فردی به نام محمد بن القاسم الأسترآبادی نقل کرده است. وی مدعی شده که از طریق دو نفر به نام های علی بن محمد بن سیار و یوسف بن محمد بن زیاد به این تفسیر دست یافته است.
رجال شناسان شیعه از حدود هزار سال پیش درباره محمد بن القاسم الأسترآبادی گفته اند:
” وی راوی کذّاب(دروغگو) و ضعیفی است که تفسیری را از دو راوی مجهول نقل کرده است.” (رجال ابن الغضائری، ص۹۸ ، خلاصه الاقوال علامه حلی، ص۲۵۶)
آیت الله خویی درباره این تفسیر می گوید:
” الناظر فی هذا التفسیر لا یشکّ فی أنه مَوضوعٌ و جلَّ مقامُ عالمٍ محققٍ أن یکتب مثل هذا التفسیر فکیف بالإمام ع؟!” منبع: معجمرجالالحدیث (چاپ ۲۳ جلدی) ج : ۱۲ ص : ۱۴۷
ترجمه:
” هرکس در این تفسیر بنگرد تردید نخواهد کرد که جعلی است و مقام هر عالم محققی والاتر از آنست که چنین تفسیری (با این سطح نازل) بنویسد چه رسد به امام (معصوم)؟!”
26.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥بدون تعارف با یک خانم چادری
___________
ابرگروه( براهین )پاسخگویی به شبهاتمذهبی وسیاسی روز در ایتاء👇
http://eitaa.com/joinchat/925368339Ca1732dd521