📍همه اقتصاد سرمایهداری را ناقص میدانند، حتی فوکویاما!
آلن وودز، ترجمه نیکزاد زنگنه:
🔻متأسفانه تاریخ برای فوکویاما بهآسانی نگذشته و حالا دارد از او انتقام میگیرد. این نظریهپرداز سیاسی آمریکایی در سال 1992، با مسرت بورژواییِ ناشی از سقوط شوروی، کتابی را با عنوان جالب توجه «پایان تاریخ و آخرین انسان» منتشر کرد. در این کتاب میخوانیم:
چیزی که شاهد آن هستیم نقطهی پایان تحول ایدئولوژیک بشر و جهانشمول شدن دموکراسی لیبرال غربی بهعنوان آخرین شکل دولت انسانی است.
🔸حالا فوکویاما در مقالهی جدیدی که 17 اکتبر امسال در نیواستیتمن منتشر شد، ساز دیگری کوک کرده است:
آنچه من آن زمان (1992) گفتم این بود که یکی از مشکلات دموکراسی مدرن این است که صلح و کامیابی را فراهم میکند اما مردم به چیزی بیش از این نیاز دارند… دموکراسیهای لیبرال حتی تلاش نمیکنند تعریفی از زندگی خوب ارائه کنند. بار این موضوع به دوشِ افرادی افتاده که احساس از خودبیگانگی و بیهدفی می کنند و برای همین است که پیوستن به گروههای هویتی، به آنها حس جماعت میبخشد.
ytre.ir/ewu
🔸او میگوید منتقدانش «احتمالاً تا انتهای کتاب (پایان تاریخ) یعنی فصل آخرین انسان را که دربارهی برخی از تهدیدات بالقوه برای دموکراسی بود نخواندهاند.»
فوکویاما بهعنوان یکی از مقامات دولتی در دوران ریگان-بوش، در اصل به جنبش نومحافظهکارانه نزدیک بود و این احتمالاً بیانگر شور و شوق او برای اقتصاد بازار و لیبرالیسم است. اما تجربهی تلخ وی باعث شد عقایدش را حداقل در برخی جهات تغییر دهد. او از جنگ عراق حمایت کرد اما تا سال 2003 به این نتیجه رسید که این جنگ، خطای سیاستگذاریِ آمریکایی بوده است. او همچنین شروع به انتقاد از اصطلاحات نولیبرالی مرسومی مانند مقرراتزدایی مالی کرد که بخشی از مسئولیت سقوط اقتصادی فاجعهآمیز 2008 متوجه آن بود. در ضمن فوکویاما منتقد یورو یا دستکم «ابتکار بیموردِ» آن است:
اینها همگی سیاستگذاریهای نخبهمحور است که تاحدی فاجعهآمیز بوده است و برای مردم عادی دلایلی برای ناراحتی وجود دارد.
🔸فوکویاما از محرومیتهای وحشتناک ناشی از تاختوتازِ سرمایهی مالی و هرجومرج نظام بازار آگاه است. او به این دیدگاه رسیده است که اقتصاد باید کنترل شود. اما پس از آن، نتیجهگیریِ لازم را انجام نمیدهد: یعنی اینکه انحصارات و بانکهای غولپیکر که دیکتاتوری وحشیانهای را در سراسر جهان به راه انداختهاند باید بهتمامی از دستهای خصوصی خارج شود.
🔸اکنون برای نابیناترینِ آدمها کاملاً روشن است که اقتصاد برنامهریزینشدهی سرمایهداری، اسلوبِ کاملی برای هرجومرج، جابهجایی، اتلاف، سوءمدیریت و فساد در مقیاس کلان است. بدتر از این، طمع نامحدود برای سود که تنها نیروی محرک این نظام است، دارد محیطزیست را ویران میکند، هوایی که تنفس میکنیم، غذایی که میخوریم و جنگلها و دریاهایی را که اساس زندگی در این سیاره هستند مسموم میکند.
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه؛ فرصتی برای آزاداندیشی 👇
🔹تلگرام: t.me/Bashgah_net
▫️ایتا: Eitaa.ir/Bashgah_net
🔹سروش: Sapp.ir/Bashgah_net
📌بله: ble.im/join/YzQwZDU2ND
نقد اقتصاد سیاسی
💭 اگر پول را خدای خود کنی، همچون شیطان تو را به ستوه خواهد آورد.
👤 هنری فیلدینگ
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه 👇
📌 @Bashgah_net
تنها قاعده مطمئن این است که نه با هرکس بلکه فقط با کسانی بحث کنید که آنها را میشناسید و میدانید آنقدر عقل و هوش و عزت نفس دارند که حرفهای بی معنی نمیزنند. کسانی که به دلیل توسل میجویند و نه به مرجع کاذب و به دلیل گوش میدهند و گردن مینهند و سرانجام حقیقت را گرامی میدارند. دلیل را حتی اگر از جانب خصم باشد مشتاقانه میپذیرند وآنقدر منصف هستند که اگر حق با خصم باشد در اشتباه بودن خود را قبول میکنند.
پس نتیجه میگیریم که به ندرت در هر صد نفر یک نفر ارزش آن را دارد که با او بحث کنی .
🔰 #برشی_از_کتاب
هنر همیشه بر حق بودن | آرتور شوپنهاور
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه در پیامرسانها 👇
📌 @Bashgah_net
13.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞 #انیمیشن فوقالعاده مفهومی Children، نقدی تند به نظام آموزشی دنیای جدید، جهان ماشینی و در نهایت رهایی از سیستم سرمایهداری ...
🔻برای دیگران ارسال کنید!
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه 👇
🔰 @Bashgah_net
📍چرا کلانداده، از نظرسنجی بهتر است؟
تنظیم: اعظم ملکدار:
🔻سال گذشته یعنی ۲۰۱۷، اکونومیست کتاب “همه دروغ می گویند“را به عنوان کتاب سال معرفی کرد. این کتاب به موضوع اهمیت کلان داده ها می پردازد.
🔸به اعتقاد نویسنده کتاب، قدرت کلان داده در این است که دروغ نمیگوید زیرا از روی رفتار فیلترنشده آدمها جمعآوری شده است و به این ترتیب همیشه حقیقت را نشان میدهد. در واقع احتمال اینکه آدمها در هنگام جستوجو کردن، اطلاعات تحریف شده را در گوگل بزنند، بسیار کم است. زمان جستوجو کردن، هیچ پرسشنامهای درکار نیست و فقط شمایید و گوگل. میخواهید بدانید مثلاً دلایل سوزش معده چیست. اینجا دروغی در کار نیست. اینجا شما اصل قصه را در گوگل جستوجو میکنید. کتاب، مثالهای متعددی درباره دروغهای نظرسنجی دارد و اگر مایل باشید آن را بخوانید، بسیار راهگشاست.
🔸اگر قبل از انتخابات از مردم بپرسید شما در انتخابات شرکت میکنید یا خیر، اکثریت افراد در پاسخ خواهند گفت که شرکت میکنند و آن را وظیفه شهروندی خود میدانند. اما پس از اتمام انتخابات، مشاهده میشود که فقط ۵۵% مردم رأی داده اند، یعنی تعداد بسیاری از افراد در انتخابات مشارکت نمیکنند اما در عین حال نمیخواهند بگویند که رأی نمیدهند.
tre.ir/ewq
🔸مردم اگرچه در نظر سنجی ها دروغ میگویند و تحلیلگران را به بیراهه میکشانند اما با گوگل راحتتر اند و مطالبی را در گوگل جستوجو میکنند که ممکن است نخواهند به کسی بگویند. درست است که در گوگل، اطلاعات افراد، ناشناس میماند و مشخص نیست چه کسی چه چیزی را جستوجو میکند اما با نگاهی کلی به جستوجو های انجام شده میتوان به الگویی دست یافت. این الگو کمک میکند تا ببینیم مردم واقعاً چه چیزی میخواهند و به چه چیزی فکر میکنند، حتی خیلی بهتر از نظرسنجیها.
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه؛ فرصتی برای آزاداندیشی 👇
🔹تلگرام: t.me/Bashgah_net
▫️ایتا: Eitaa.ir/Bashgah_net
🔹سروش: Sapp.ir/Bashgah_net
📌بله: ble.im/join/YzQwZDU2ND
بردار علوم انسانی
💭 خطر گذشته این بود که انسانها برده میشدند، خطر آینده این است که انسانها ممکن است ربات شوند!
👤 اریش فروم
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه 👇
📌 @Bashgah_net
📚 هرچه اندوه درون شما را بیشتر بکاود، جای شادی در وجود شما بیشتر میشود. مگر کاسه ای که شراب شما را در بردارد همان نیست که در کوزه کوزه گر سوخته است؟ مگر آن نی که روح شما را تسکین می دهد، همان چوبی نیست که درونش را با کارد خراشیده اند؟ هرگاه شادی می کنید ، به ژرفای خود بنگرید تا ببینید که سرچشمه شادی به جز سرچشمه اندوه نیست… .
🔰 #برشی_از_کتاب
پیامبر و دیوانه | جبران خلیل جبران | مترجم: نجف دریا بندری
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه در پیامرسانها 👇
📌 @Bashgah_net
13.73M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞 انیمیشن عمیق و مفهومی آداجیو ( adagio ) محصول سال ۲۰۰۰ است که گری باردین کارگردان اهل روسیه آن را نوشته و کارگردانی کرده است.
🔻 حتما تماشا کنید و برای دوستان خود هم بفرستید!
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه 👇
📌 @Bashgah_net
📍چرا آیفونها و آمازونها فاجعه میآفرینند؟
اتان جی. رابینسون، ترجمه آیدین آریافر:
🔻آمازون فاجعه است. یک کمپانی حقیقتا وحشتناک از جهات گوناگون. همین اواخر آمازون تعدادی از شهرهای اقصی نقاط کشور را که به دلیل فقر در حال خالیشدن هستند در راستای یک رقابت قهقرایی به جان هم انداخت، هدف هم این بود که ببیند چه مقدار صدقه از مالیاتدهندگان میتواند به کف بیاورد. رشوههای نیویورک هم کار خود را کرد و آمازون امتیاز اعیان سازی سریع یکی از محلههای کارگرنشین و بیش از پیش نابرابر شدنش را به نیویورک هبه کرد. به علاوه، آمازون از کارکنان یقهسفید و یقهآبی خود بیش از حد کار میکشد و اقتصادهای محلی را به پشتوانهی قدرت اقتصادیاش تهدید میکند تا حتی به فکر مردم هم خطور نکند که بخواهند این کمپانی را مجبور به پرداخت سهم مالیاتی منصفانهاش کنند. آیندهای با سلطهی آمازون بسیار غمافزاست: کنترل بیحساب تمام اقتصاد در دستان یک فرد بسیار ثروتمند، و میلیونها نفر از مردم در حال جان کندن در کارخانهها و انبارهای او.
ytre.ir/eJV
🔸با در نظر گرفتن تمامی اینها گویی تنها شیوهی اخلاقی این است که کاری با آمازون نداشته باشید. سمتش هم نروید! کسی مجبورتان نکرده. آمازون مانند والمارت است و مثل والمارت، باید در اینجا هم پولتان را به جای [آمازون] به کسب و کارهای کوچک بدهید. باید به مغازههای محلیتان کمک کنید، آنانکه با کارکنانشان خوب برخورد میکنند و مالیاتشان را هم به درستی میپردازند. اگر در برابر وسوسهی آمازون تسلیم شوید، در شرارت و نابکاری آن سهیماید.
🔸با این حال، هرچند من به طور شهودی متوجه این نکات هستم، با اینحال این نگاه به گونهای چالشبرانگیز بسیار شبیه به این موضع محافظهکارانه به نظر میرسند که من با آن مخالفم: «اگر خیلی از سرمایهداری بدتان میآید، چرا از آیفون استفاده میکنید؟» در هر یک از این موارد فرد منتقد روی بخش غلطی از موضوع متمرکز شده است. چرا ما نباید دولت را وادار به سیاستهای درستتری کنیم به جای اینکه کشور را ترک کنیم؟ چرا نباید خواستار پایان دادن به استثمار شویم به جای آنکه از دستمزدمان بگذریم؟ این کاملا امکانپذیر است که شما بتوانید «صاحب کیک خودتان باشید و آن را نوشجان کنید» ، به چه دلیل باید از مردم خواست بین بد و بدتر، بین برش کوچکی از کیک یا هیچ برشی از آن یکی را انتخاب کنند؟
🔸من دربارهی آمازون و آیفون هم به همین شیوه فکر میکنم. مساله این نیست که چرا مردم از آیفون استفاده میکنند. اینست که آیفونها تحت شرایط غیرقابلتحملی تولید میشوند. افراد نباید به دلیل عمل خریدن یک محصول شرمسار باشند، شرمساری از آن کسانیاست که از پیوستن به یک حرکت سیاسی در راستای پایان دادن به استثمار امتناع میکنند.
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه؛ فرصتی برای آزاداندیشی 👇
🔹تلگرام: t.me/Bashgah_net
▫️ایتا: Eitaa.ir/Bashgah_net
🔹سروش: Sapp.ir/Bashgah_net
📌بله: ble.im/join/YzQwZDU2ND
میدان
📚 چه قدر دلمان میخواست قهرمان باشیم. او هم خیلی دلش میخواست قهرمان باشد اما بعد از شنیدن حرفهای خورخه مائورا متوجه شد که قهرمان بازی پروژه نیست که بتوان با خواستن به آن رسید بلکه پاسخ به شرایطی پیش بینی نشده اما قابل تصور است...!
🔰 #برشی_از_کتاب
لائورادیاس / کارلوس فوئنتس / مترجم: اسدالله امرایی
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه در پیامرسانها 👇
📌 @Bashgah_net
9.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞 #انیمیشن مفهومی way out, به زیبایی دنیای امروز ما را نقد میکند که در شبکههای اجتماعی غرق شده است ... .
🔻 برای دیگران هم بفرستید!
◇◇◇◇◇
باشگاه اندیشه 👇
📌 @Bashgah_net