بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه: (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ)
🌧لطايف و اشارات
1 ـ ادب الهي در شروع كار
❄️سوره مباركه #حمد كه اولين سوره كتاب خداست، با آيه كريمه (بسم الله الرّحمن الرحيم) كه حاوي #اسم_ذات و برخي اسماي صفات الهي است، آغاز مي شود. بنابراين، «بسم الله» همدر #طليعه سوره و هم در #آغاز كتاب الهي آمده است و اين گونه، خداي سبحان #ادب_دينيِ ورود به #كار و شروع عمل را به ما مي آموزد.
🕊پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) نيز در مقام تبيين همين ادب ديني فرمودند: هر كاري كه با نام خدا آغاز نگردد #ابتر است: «كلّ أمر ذى بال لم يُبداي فيه باسم الله فهو أبتر». ابتر به معناي «منقطع الآخر» و #بي_فرجام است و چون فاعل با پايان يافتن كار به هدف خود مي رسد، كاري كه به #هدف_نرسد، ابتر است و از اين رو به زيركي و هوشي كه در #راه_حق به كار نيايد، چون به هدف اصيل خويش نرسيده است، «فطانت بَتراء» (زيركي بي فرجام) گفته مي شود.
💢آغاز كردن كار با نام خدا و ابتداي به اسم «الله» اشارتي لطيف و رمزگونه به لزوم #حق_بودن_فعل و #پاك_بودن_فاعل، يعني جمع بين «حُسن فعلي*کار خوب» و «حُسن فاعلي*از قلب پاک» دارد. بنابراين، كاري را ميتوان با نام خدا آغاز كرد كه هم حسن فعلي داشته باشد و هم حسن فاعلي؛ يعني هم #کار حق باشد و هم از #قلب_پاك و نيّت خالص فاعل برخاسته باشد و اگر عملي #فاقد هر دو حسن يا يكي از آن دو باشد، قابل #شروع با نام خدا نيست و به #مقصد نيز نمي رسد؛ زيرا كار باطل به باطل ختم ميشود.
☸پس براي #منتهي شدن كار به #مقصد اصيل خود كه حق است و مصونيّت از نافرجامي كه آفت فعل است، بايد كار را با #نام_خدا و به حق آغاز كرد و از اين رو خداي سبحان مسئلتِ ورود صادقانه به كار و خروج پيروزمندانه از آن را به پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) مي آموزد: (وقل ربّ أدخلني مدخل صدق وأخرجني مخرج صدق.....و بگو خدایا مرا به کار خوب داخل و از کار خوب خارج کن).
⛱انساني كه با نام خدا وارد كاري شد و در #حدوث و #بقا آن نام را حفظ كرد، هرگز در بين راه نمي ماند: (ومن يتّق الله يجعل له مخرجاً ويرزقه من حيث لا يحتسب...هر کس که تقوای الهی پیشه کند راه خروج را برای او قرار می دهیم و روزی اش را از کجایی که گمان آنرا نمی برد می فرستیم). خداي سبحان در اين سوره به ما مي آموزد كه حتي حمد و عبادت او نيز اگر با «اسم الله» آغاز نگردد، گرچه حسن فعلي دارد، ولي چون #فاقد (حسن فاعلي*از قلب پاک بیرون نیامده) است، اَبْتر است.
🗼در فرهنگ ديني، «ابتر» بودن و نافرجامي هم به #فعل اسناد داده شده است؛ مانند آنچه در حديث پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) گذشت، و هم به #فاعل؛ مانند: (إنّ شانئك هو الأبتر...قطعا که دشمن تو ابتر است).
⌛️انسان #آلودهاي كه كار باطل مي كند، يعني هم «قُبح فعلي» دارد و هم «قُبح فاعلي»، ابتر است و هرگز به مقصد #نمي_رسد.
🔮مراد از ابتر بودن فاعل، تنها #انقطاع_نسل نيست. فاجعه #دردبار آن است كه انسان به مقصد و مقصود اصيل #آفرينش خود دست #نيابد وگرنه #عقيم_شدن و انقطاع نسل فاجعه بار #نيست؛ به ويژه در جهان آخرت كه سخني از روابط #نَسَبي(قوم و خویشی) نيست: (فلا #أنساب بينهم يومئدٍ...) و هر كس #مهمان عقايد، اخلاق و كارهاي خويش است.
🔊حاصل آن كه، خداي سبحان با آغاز كردن كتاب وحي به نام خود، #ادبِ_ ديني در آغاز كردن كارها را به ما مي آموزد.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه: (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ)
☄تذكّر:
🖋الف: #ادب_دينيِ شروع كار با نام خدا، تنها ره آورد پيامبر خاتم (صلي الله عليه و آله و سلم) نيست، بلكه از طليعه نامه #حضرت_سليمان (عليه السلام) به ملكه سباي بر مي آيد كه ساير پيامبران نيز كارها و مكتوبات خود را با كلمه طيّبه (بسم الله الرّحمن الرحيم) آغاز مي كردند: (قالت يا أيّها الملأ إِنّي ألقي إليّ كتاب كريم إنّه من سليمان وإنه بسم الله الرّحمن الرحيم....ملکه سبا: ای سران به سوی من نامه ای نیکو افکنده شده،یقینا این نامه از سلیمان است و سرآغازش به نام خدای رحمن است ).
🛍 و از روايات اهلبيت (عليهم السلام) استفاده مي شود كه همه #كتب_آسماني با مضمون اين كريمه آغاز شده است: «ما أنزل الله من السماء كتاباً إلاّ وفاتحته بسم الله الرحمن الرحيم...هیچ کتابی از آسمان نازل نشد مگر اینکه طلیعه آن با بسم الله آغاز می شد » و اين سيره مشترك #همه_پيامبران الهي بوده است؛ زيرا #مهم ترين خط حاكم بر رسالت همه مرسلان الهي، دعوت به «الله» بوده است و در نامه كريمانه حضرت سليمان (عليهالسلام) نيز پس از نام خدا، دعوت به پذيرش #توحيد مطرح شده است: (ألّا تعلوا عليّ وأتوني مسلمين....بر من برتری نجویید و همه با حالت تسلیم نزد من آیید).
🔮 نبايد پنداشت كه در اين نامه #توحيدي، سليمان پيامبرْ #نام_خود را بر نام #خدا #مقدّم_داشته است: (إنّه من سليمان وإنه بسم الله...)؛ زيرا جمله (إنه من سليمان...) ادامه #سخن_گزارشگر (ملكه سباي) است، نه طليعه نامه حضرت سليمان.
🚨ب: سرّ #نافرجامي كاري كه با نام خداي سبحان آغاز نگردد و جامع حسن فعلي و فاعلي نباشد آن است كه #بقا، تنها از آنِ وجه خداست: (كلّ من عليها فانٍ ويبقي وجه ربّك ذوالجلال والإكرام...همه چیز فانی است و وجه پروردگارت باقی است)، (كلّ شيء هالك إلاّ وجهه) و اگر كاري براي «وجه خدا» نبود و از بقا #سهمي ندارد.
〽️وجه خدا همان #فيض اوست كه در #همه_عوالم هستي ظهور دارد و بدون آن نه فاعل از بقا #سهمي دارد و نه فعل او.
⏳قرآن كريم با تبيين انحصار بقا در «وجه الله»، هم راز #حيات جاودانه كار نيك و هم رمز #هلاكت و فناي كار باطل را بيان مي كند. هلاكت و فناي ماسواي وجه الله تنها مربوط به آينده نيست، بلكه #هم_اكنون، جز وجه خدا همه چيز هالك و فاني است.
📣بنابراين، در جهان هستي تنها «وجه الله» و آنچه به نام او و براي وجه اوست #باقي است و آنچه به نام او و براي او نيست، هم اكنون #هالك_و_فاني است و چنين نيست كه جز «وجه الله» حقيقت مستقل ديگري به نام «آسمان»، «زمين» و... نيز باشد؛ زيرا آنچه از هستي بهره اي دارد وجه و آيت اِلهي است: (أينما تولّوا فثَمّ وجه الله...هر کجا رو کنی وجه خدا را می یابی).
🔊بنابراين، اگر آيت و «وجه الله» بودن از چيزي گرفته شود، آن چيز ديگر «باقي» نيست.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه: (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ)
🌴قرآن كريم، #هلاكت ماسواي «وجه الله» را با #چند_مَثَل_گويا ترسيم كرده است.
🔆1 ـ (والذين كفروا أعمالهم #كسراب بقيعة يحسبه الظَمْآن ماءً حتي إذا جاءه لم يجده شيئاً و #وجد_الله عنده فَوَفّاه حسابه والله سريع الحساب). رهگذر تشنه در بيابان، #سراب را آب مي پندارد و براي دستيابي به آن #مي_شتابد، ولي هر چه پيش مي رود به #مقصود خود نمي رسد. كافران كه همواره در پي #سرابِ باطلند، در هنگام مرگْ در مي يابند كه كارشان #از_آغاز #هدر بوده است، نه اين كه كارهاي آنان #سهمي از بقا داشته باشد، ولي در آن هنگام كارشان را #نابود كنند.
🍁2 ـ (وقدمنا إلي ما عملوا من عمل فجعلناه #هباءً_منثوراً ....و ما به بررسی آنچه فرستاده اند می پردازیم، پس همه ی آنها را #غباری_پراکنده می سازیم). از اعمال تبهكاران در اين آيه كريمه به «هباء منثور» (ذرّات پراكنده در هوا) ياد شده است؛ زيرا پراكنده شدن ذرات هر چيزي در هوا، مايه #زوال صورت آن چيز است در حالي كه خصوصيت هر چيزي به صورت طبيعي آن است.
🌙3 ـ (يا أيّها الذين آمنوا لاتبطلوا صدقاتكم بالمنّ والأذي كالّذي ينفق ماله رئاء الناس ولا يؤمن بالله واليوم الآخر فمثله #كمثل صفوان عليه تراب فأصابه وابل فتركه صلداً لايقدرون علي شيء ممّا كسبوا والله لايهدي القوم الكافرين). اعمال #رياكارانِ منكر مبداي و معاد، همانند تخته سنگ لغزاني است كه قشري از خاك آن را پوشانده باشد و باراني درشت قطره بر آن ببارد و در لحظه اي آن را شسته، به صورت سنگي روشن درآورد.
💥كسي كه #ابتر بودن كار خود را در دنيا #نمي بيند، همانند تيراندازي است كه در تاريكي شب هدفي را نشانه مي گيرد و به #گمان_اصابت، شادمان است؛ اما همين كه روز برآمد، مي بيند تير او به هدف و كارش به مقصد #نرسيده است. در قيامت كه ظرف ظهور حقايق است، نافرجامي #كارهاي_باطل ظهور مي كند.
🍥 #حاصل اين كه، آنچه با «وجه الله» #پيوندي ندارد #هم_اكنون ابتر، فاني و هالك است و آنچه براي #خداست تا ابد از گزند مرگ مصون است.
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
🧠استفاده برای #عموم_مردم
🎙علامه جوادی آملی
📖تفسیر سوره: حمد
💎آیه: (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ)
🎋2ـ قداست و بركت نام خدا
🕊قرآن_كريم ، معارف و احكامي را براي اسماي خداي سبحان بيان مي كند؛ مانند اين كه #نام_خدا همانند #ذات_اقدس او منزّه و مقدّس و همچنين مبداء و منشاء بركات فراواني است و بر اين اساس، انسانها را با #دو وظيفه اي كه در برابر نام خدا دارند آشنا مي كند:
🦋وظيفه اوّل #تسبيح نام خداست: (فسبّح باسم ربّك العظيم)، (سبّح اسم ربّك الأعلي* نام پروردگار بزرگ و برترت را منزه و پاک بدار). تسبيح، تقديس و تنزيه #نام_خدا آن است كه نه آن را در امور #باطل به كار برند و نه در كار #حق از آن #غفلت كنند و نه در #كنارِ آنْ نام ديگري را ياد كنند. همان گونه كه مقتضاي تسبيح و تقديس ذات اقدس الهي آن است كه هر #نقصي را از حريم او سلب كنند و آن ذات را مبدأ #مستقل هر اثر و منتهاي بالذات هر صيرورت(دگرگونی آن به آن) بدانند و در كنار ذات او هيچ ذاتي را مستقل ندانند.
🌾همان طور كه خداي سبحان در مقام ذات خود #منزّه از هر عيب و نقص است و بايد تنزيه شود، در مقام «اسم» نيز كه نشانه #ذات_اقدس اوست بايد تقديس و تنزيه شود و يكي از مراتب تنزيه اسم خدا آن است كه نه در #عرض نام او نامي ذكر شود و نه در #طول آن.
🔊بنابراين، هم آنچه برخي #منحرفان مي گفتند: «به نام خدا و به نام خلق...» نارواست و هم آنچه #نا_آگاهان مي گويند: «اول به نام خدا بعد به نام...». چنين ذكري از نام خداوند، #توهين است، نه تنزيه.
🌿پس از نزول آيه كريمه (فسبّح باسم ربّك العظيم) پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند: آن را در ركوع نماز قرار دهيد«اجعلوها فى #ركوعكم» و پس از فرود آمدن كريمه (سبّح اسم ربّك الأعلي) فرمودند: آن را در سجود نماز بگذاريد: «اجعلوها فى #سجودكم» و از اين رو در #ركوع نماز «سبحان ربّى العظيم وبحمده» و در #سجود آن «سبحان ربّى الأعلي وبحمده» به عنوان ذكر و تسبيح تشريع شد و اين نيز نشانه اي از اهميّت تقديس نام خداي سبحان است.
❄️وظيفه دوم انسان ها در برابر نام خدا، #مبارك_دانستن آن و #تبرّك_جستن به آن است: (تبارك اسم ربّك ذي الجلال والإكرام....مبار است نام پروردگار باشکوه و ارجمند). قرآن كريم اسم خدا را #منشاء_بركات و نشانه هستي صرفي مي داند كه همه بركات وجودي از ناحيه اوست. كسي كه به حقيقتِ اسم خدا واصل شد و آن را تلفظ كرد او با «اسم الله» كاري مي كند كه خودِ خداوند سبحان با «كُنْ*موجود باش» انجام مي دهد و از اين رو اهل معرفت گفته اند: «بسم الله الرحمن الرحيم» از عبد به منزله «كُنْ» از مولاي اوست.
🚨خداي سبحان هر چيزي را #اراده كند و با فرمان «كن» تحقق آن را بخواهد، آن شيء تحقق مي يابد: (إنما أمره إذا أراد شيئاً أن يقول له كن فيكون... همین که اراده کند چیزی را و بگویید موجود باش، موجود می شود)؛ همان گونه كه حضرت نوح (عليه السلام) با اسم خدا بر آن طوفان سهمگين و امواج كوه گونه آب استيلا يافته، كشتي معروف خود را با نام خدا حركت مي داد و آرام مي كرد: (بسم الله مجراها ومرساها...با استعانت از اسم خدا سوار شوید و حرکت کنید).
#اللّهُمَ_عَجِّل_لِوَلیِّکَ_الفَرَج
🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
📚تفسیر #کامل_و_روان تسنیم
📬ایتا:https://eitaa.com/bourhan
📮سروش:http://sapp.ir/javadiamoli1
🗞وات ساپ:https://chat.whatsapp.com/CAYrOJatiFj21OhB8lua7i