🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📍 اگه خواستید پای نوجوانی رو به دنیای دانشمند باز کنید، فقط لازمه آدرسش رو وارد کنید.
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🚀 غیر عادیها به فضا میروند1
قصه فضایی شدن ما ایرانیا
💎بخشی از متن:
به من گفتن برای یه سری نوجوون احتمالا دهه نودی و اواخر دهه هشتادی، از فضا بنویسم. زارت! مگه اصن نسل شماها مجله هم میخونه که بشینم براتون بنویسم؟ اصن مگه معنی مجله خوندن رو میدونید. تاحالا پول جمع کردید که اول ماه از مدرسه یه راست بدویید تا دکه، ببینید شماره جدید مجله علمی فانتزی فلان اومده یا نه؟
🔻اون موقعها مجازی نبود که. با اینا زمستونو سر میکردیم، خستگیهامونو در میکردیم. عکس رنگی روغنیهای مجله رو میزدیم رو دیوار اتاقمون. اول از همه هم میرفتیم سراغ آخر مجله. قسمت نظرات مخاطبین و جواب نماینده مجله و شوخیهایی که بعضی وقتا میکرد، برامون حکم خوندن کامنتای زیر پستها رو داشت. خلاصه تا بیشتر از این خودمو پیر نکردم و عصالازم نشدم، بگم که یه نوجوون مثل تویی رو که الان به جای اینکه سرت تو گوشی باشه داری این متنو میخونی، خیلی نمیفهمم. ولی تو مغزم یه صدایی میگه لابد تو هم یه چیزیت میشه. مثل خیلی از آدمایی که تو زمان خودشون یه چیزیشون میشده.
🔻فکر کن یه ملت میگفتند زمین صافه، یهو گالیله بلند میشه میگه گرده! انصافا یه چیزیش میشده دیگه. یا یه «بدیع الزمان جزری» نامی به جای اینکه سرش تو کار خودش باشه، تو عهد بوق داشته اولین رباتهای جهان رو میساخته. اصن این تیپ آدما حتما یه چیزیشون میشه وگرنه کارشون از نظر بقیه نرمال نیست.
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🔭 از کاشان به عمق کهکشانها 1
💎بخشی از متن:
🔸ما رصدخانهای داریم با تلسکوپی در کلاس جهانی. پیش از انقلاب ۱۳۵۷ حرفهایی درباره احداث یک رصدخانه بزرگ گفته شده بود. بعد از انقلاب فرد نیکوکاری قصد تأمین هزینههای آن را داشت؛ ولی بهخاطر مشکلاتی، رؤیای او و اخترشناسان ایران محقق نشد. اما نتیجه 20 سال تحقیق در سال 1400 به ثمر نشست. این پروژه عظیم و جذاب در کشورمان افتتاح شد.
🔸«در باز است» تیتر مطلبی بود که در سایت یکی از برترین مجلههای علمی جهان، ساینس، منتشر شد؛ مطلبی که مربوط به ثبت اولین تصویر رنگی کهکشان توسط تلسکوپ رصدخانه ملی است. مریم ترکی پژوهشگر پژوهشگاه دانشهای بنیادی در سایت ساینس گفته: «ما با ناامیدی، تاریکی و همچنین با کلماتی که میتوانستند ما را دلسرد کنند، جنگیدیم؛ اما در نهایت، شاهد این تولد باشکوه بودیم».
🔸جری گیلمور، ستارهشناس دانشگاه کمبریج و رئیس هیئت مشاوران بینالمللی این پروژه میگوید: «هیچکس در ایران قبلاً کاری در این مقیاس انجام نداده. نتیجه دیدنی است بسیار بهتر از حد انتظار.» پروفسور زاگو مشاور و عضو هیئت مشاوران این طرح بیان کرد: «آنچه واقعاً شگفتانگیز است، یک محفظه خلأ دقیق است که مهندسان رصدخانه ملی ایران و یک شرکت ایرانی، آن را برای پوشاندن شیشه سرامیکی با آلومینیوم ساختهاند و شیشه صیقلی سرامیکی را به آینههای تلسکوپ تبدیل میکند.» همه اینها مهر تأییدی بر جایگاه علمی رصدخانه ما است.
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
🚀 غیر عادیها به فضا میروند۲ قصه فضایی شدن ما ایرانیا 💎بخشی از متن⬇️
🚀 غیر عادیها به فضا میروند۲
قصه فضایی شدن ما ایرانیا
💎بخشی از متن:
🔻تو که مجله میخونی لابد اهل وبگردی هم هستی. یه سرچ بزنی دستگیرت میشه که تو دوران جنگ سرد، یعنی همون جنگ بین آمریکا و شوروی اون زمان، کریخونیهای دو طرف رسیده بود به جنگ فضایی. اسم جنگ ستارگان از همون موقع مد شده بود. تو وقتی از بیرون جو به زمین اشراف داشته باشی، دیگه موجودات روی زمین مثل مورچه میشن برات. یعنی مثل آبخوردن میتونی برای حمله بهشون برنامهریزی کنی و از همون جا اقدام کنی.
🔻مسابقه شروع شده بود. اول شوروی جلوتر بود و اولین پرتابها به فضا رو انجام داد. بعد از چند وقت آمریکاییها جلو زدند. رفتن به فضا اونقدر تنورش داغ شد که بقیه هم به فکر افتادن. چین و انگلیس و ژاپنم هم اومدند تو بازی. امروز که داریم باهم گپ میزنیم، حدود 21 کشور تو صنعت فضایی دارن کار میکنن. دیگه فقط هم بحث نظامی نیست. از پیشبینی آبوهوا تا مسیریابی همین اپلیکیشنهای ما که بعضی وقتا هم تومُخی میشه، نتیجههای همین صنعته.
🔻تازه دارن دنبال یه راهی میگردن که وقتی چند سال دیگه جمعیت رو زمین اونقدری شد که دیگه یه لیوان آبخوردن حکم طلا رو داشت و آدما برای زنده موندن افتادن به جون هم، اون بالاها یه جایی رو گیر آورده باشن که شرایط زندگیش شبیه زمین باشه و یه عده رو بفرستن اون بالا. لابد تو مجازی خوندی راجع بهش. احتمالا نفر اولی که میاد تو ذهنت این بابا ایلان ماسکه. بی خیالش! تو که حالا تو ایران نشستی. بعدش چی؟ خب اگه درسخون باشی، اولین گزینهات بایبایه. جمع کنی بری. اگه کمتر درسخون باشی، میزنی تو خط کار و مانی. یه کم کمتر درسخون بوده باشی هم، راستش میدونم ولی این جا نمیتونم بنویسم.حالا فکر کن تو همین ایران خودمون، چند نفر جمع شن دور هم و بگن میخوایم به جای بیابونهای آمریکا، از همین کویرهای خوشگل ایران ماهواره هوا کنیم! خداوکیلی تو باشی نمیگی یه چیزیشون میشه؟!
#دانشمند_نوجوان
#ایران_فضایی
#سیدحمیدرضا_میری
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🔭 از کاشان به عمق کهکشانها 2
💎بخشی از متن:
۴۰ هزار قطعه مکانیکی، ۷۵ هزار قطعه الکترونیکی
🔸قطر آینه اصلی ۳٫۴ متر و قطر آینه دوم ۶۰ سانتیمتر است. به قطر آینه اصلی توجه کنید. این عدد برای دانشمندان بسیار مهم است. هرچه دهانه تلسکوپ بزرگتر باشد نور بیشتری جمعآوری میشود. مثل این میماند که ظرف بزرگتری برای جمعآوری قطرات باران داشته باشید. ۴۰ هزار قطعه مکانیکی، ۷۵ هزار قطعه الکترونیکی و دو هزار متر فضای تخصصی هم برای رصدخانه در نظر گرفته شده.
200 هزار بار قویتر از چشم ما
🔸تلسکوپ رصدخانه میتواند بیش از ۲۰۰ هزار برابر چشم انسان نور جمعآوری کند؛ بنابراین اجرام را بادقت بیشتری میبینید. ابزارهای مکمل تلسکوپ اصلی، حسگر جبهه موج، ردیاب خودکار، ابزار نورسنجی/تصویربرداری و طیفنگار است. این ابزارها بسیار مهم هستند. ابزار نورسنجی قطعه جالبی است که ما میتوانیم کوچکترین تغییرات نوری را در اجرام خیلی کوچک و کمنور اندازهگیری کنیم. ابزار طیفنگاری به ما کمک میکند تا طیف برخی عناصر مثل بخار آب را در سیارههای دوردست تشخیص بدهیم.
🔸 قطعاً با خواندن توضیحات فنی و علمی تلسکوپ و یک حساب سرانگشتی در ذهنتان، دنیایی از پروژههای متفاوت متصور میشوید. این سازه مهم و علمی کشور قرار است ما را در دنیای کهکشانها، ستارهها و تحول آنها، سیارات فراخورشیدی و البته پدیدههای جذاب نجومی غرق کند و مطالعات ارزشمند و دقیقی انجام دهد.
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
هفت میلیارد سال نوری زیر چشم ایران1 قصه ساخت پیشرفتهترین رصدخانه ایران به روایت دکتر حبیب خسروشاهی
هفت میلیارد سال نوری زیر نگاه ایران1
قصه ساخت پیشرفتهترین رصدخانه ایران به روایت دکتر حبیب خسروشاهی
💎بخشی از متن:
🔸«قله گرگش» در رشتهکوه کرکس حوالی کاشان قرار دارد. برای مکانیابی اجرا، چهل و چند نقطه را مطالعه کردیم. تیمهایی که واقعاً با سختی، بالای کوه در زمستان و تابستان کار کردند، چهار نقطه در کشورمان را دو سال بهصورت پیوسته رصد کردند و در نهایت به قله 3600 متری «گرگش» رسیدیم که دید نجومی آن بهطور متوسژ حدود 65 صدم ثانیه قوسی هست؛ به این معنی است که لایههای جو مقابل تلسکوپ مدام دارند حرکت میکنند و این باعث میشود که شفافیتش از بین برود و در واقع کاری که ما انجام دادیم، انتخاب مکانی بود که آسمانش وضوح بیشتری داشته باشد.
🔸کار اجرایی در گرگش خیلی کار سختی بود. در آن قله ما باید تست ژئوتکنیک انجام میدادیم. در 3600 متر بایستی دهها هزار لیتر آب پمپ میکردیم. آن موقع جاده هم نبود و بدون جاده، هشتاد تن بار با قاطر رفت روی قله تا این کار صورت بگیرد. یعنی ما مدتها از آن روستا قاطربان گرفته بودیم، یک اسب بود و یک قاطر و برایشان پارکینگ قاطر درست کرده بودیم. آن قاطر را بازنشستهاش کردیم، غذایشان را میدهیم برای اینکه تفریح کنند. یعنی واقعاً یک کار عجیب بود. نازککاری دو هزار متر ساختمان در پنج ماه انجام گرفته است؛ در تهران هم کسی نمیتواند این کار را بکند! در ارتفاع سه هزار و ششصد متری یکی از زیباترین رصدخانههای دنیا ساخته شده است که اصلاً هیچکس انتظار نداشت. یکی از دلایلی که مقاله ساینس آنقدر محکم تعریف کرده است بخاطر این است که واقعاً شوکه شده بودند. میگویم حتی آنهایی که اینکاره هستند شوکه شدند. آنهایی که داخل هستند هم، خب خیلی چیز زیادی نمیدانند از این ماجرا.
#دانشمند_نوجوان
#رصدخانه_ملی #نجوم
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال رایگان به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
🚀 غیر عادیها به فضا میروند۳ قصه فضایی شدن ما ایرانیا 💎بخشی از متن⬇️
🚀 غیر عادیها به فضا میروند۳
قصه فضایی شدن ما ایرانیا
💎بخشی از متن:
🔻حالا فکر کن تو همین ایران خودمون، چند نفر جمع شن دور هم و بگن میخوایم به جای بیابونهای آمریکا، از همین کویرهای خوشگل ایران ماهواره هوا کنیم! خداوکیلی تو باشی نمیگی یه چیزیشون میشه؟! همین آدمای غیرنرمال، 17 سال پیش یهو دلشون خواست آدم هوا کنن! رفتن زیر یه خم ماجرا. لابد فکر کردی اکانت اینستاگرامه یه جیمیل بدی ساخته بشه! دوباره میگم، تو حدود 206 کشور دنیا فقط 21 کشور این صنعت رو دارن و تو اونا هم خیلیهاشون به چندتا کشور اصلی برای ساخت و پرتاب وابستهان. ما که تکلیفمون تو وابسته بودن مشخصه؛ تا خرخره تو تحریمیم. یعنی صفر تا صدش گردن خودمونه.
🔻حالا میخوایم علی کنیم آدم هوا کنیم. برای شروع یه اتاق پرنده میخوایم. بهش میگن کپسول زیستی. یعنی یه چیزی که آدم یا هر موجود زنده دیگهای که میذاری توش، سالم برسه به مقصد. از این نظر سالم که وقتی از جو زمین میگذری ، به خاطر جاذبه و نیروی گریز از مرکز و هزار تا عامل دیگه، قد یه تریلی فشار بهت وارد میشه. تازه بعدشم میری تو شرایط بی وزنی. بیرون از زمین تشعشات خورشیدی هست و بدنه این کپسول چون با سرعت بالا داره حرکت میکنه، اگه نتونه مقاومت کنه از بین میره. تو نمیتونی از فلز استفاده کنی چون خرده میشه.
🔻 تازه وقتی از همه اینا جون سالم به در ببری، باید فکر سالم روی مقصد رسیدنتم باشی. با یه سرعت وحشتناک فرود میای و اگه نتونی اتاقکو مهار کنی، از همون فضا به فضای یه کم معنویتری تِلِپورت میشی. پس هزار تا عامل تعیینکننده هست که باید میلیمتری حسابکتابشون کنی تا سالم بلند شی و سالم فرود بیای. تازه همه اینا رو این فرض بود که تو بتونی اون کپسول زیستی رو بلند کنی ببری فضا؛ یعنی باید بلد باشی پرتابگر بسازی. الکی نیست که یکی مثل ایلان ماسک اینقدر معروف میشه.
🔻خب هیچی دیگه همونطور که احتمالا میدونی ما هیچ وقت نمیتونیم یه آفتابه بسازیم چه برسه آدم هواکنیم! حداقلش اینه که این روزا، بیشتر آدم مجازیها مسابقه خودتحقیری گذاشتن. ولی همین غیرعادیها یه پرتابگر صفر تا صد ایرانی ساختن و اسمشو گذاشتن سلمان. معلومه که اون کپسول زیستی 500 کیلویی رو ساختن و بعد از کلی تست موفق، گذاشتنش روی پرتابگر سلمان. اسمشم گذاشتن کاووس. اینم معلومه که کاووس با اون وزنش، برای اولین بار 130 کیلومتر رفته بالای زمین تا همه بفهمن جغرافیا نیست که تعیینکننده زندگیه. اون چیزی که ما رو پرتاب میکنه تو دل رویاهامون، اینه که باور کنیم متفاوت بودنه که به جهان رنگ میده. دنیارو شکل میده.
#دانشمند_نوجوان
#ایران_فضایی
#سیدحمیدرضا_میری
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
هفت میلیارد سال نوری زیر چشم ایران۲
💎بخشی از متن:
🔻 تلسکوپ، مجموعههای خیلی پیچیده و زیادی دارد. شاید بگویم دهها هزار قطعه در این تلسکوپ مورداستفاده قرار گرفته است. 90 تن وزن این تلسکوپ است. چون باید آنقدر محکم باشد که نلرزد، برای اینکه مدام در معرض باد است. آینهای که روی آن قرار میگیرد 4تن وزن دارد. باید یک سازه محکمی بتواند این ۴ تُن را نگه دارد و تغییر جهت به آن بدهد. بنابراین کار واقعاً پیچیدهای است. وقتی آینهها جلوی هم قرار میگیرند، دقت مکانیکیشان یک میکرون است. یعنی تصور کنید آینههای چهار تنی، باید در مقابل هم و در فاصله چهار متری ولی با یک میکرون، کنار هم قرار میگیرند. پروژهای با این دقت بالا وجود ندارد. شاید تعجب میکنید که بگویم این بزرگترین پروژه علمی کشور هست؛ چیزی شبیه به این کار تاکنون وجود نداشته است.
🔻خود این سازه تلسکوپ چند فناوری پیشرفته دیگر هم دارد؛ مثلا «یاتاقان هیدرواستاتیکی». تلسکوپ 90 تن وزن دارد که 70تنش باید بچرخد و برای این چرخش، این هفتاد تن باید در حالت بیوزنی قرار بگیرد؛ چون اصطکاک نمیگذارد با دقت یک دهم ثانیه قوسی بتوانید چیزی را در آسمان رصد کنید. پس باید این هفتاد تن بیوزن بشود. سیستم موردنیاز این کار (که در واقع باز برای نخستینبار در کشور طراحی و ساخته شد)، یاتاقان هیدرواستاتیکی است که با فشار روغن، تلسکوپ را در حالت غوطهوری نگه میدارد و شما هفتاد تن را با فشار انگشتتان میتوانید بچرخانید. این چیزی بود که رسماً اعلام کردند به ایران بههیچوجه این را نمیدهند.
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🕊 هتل کبوترها
راز سازههای قدیمی حوالی کویر
💎بخشی از متن:
🔅اولینبار که نام کبوترخانه را شنیدم برایم معنایی شبیه باغوحش، باغ پرندگان و یا قفسهای بزرگ روی پشتبام فیلمهای قدیمی را داشت و به نظرم کاری فانتزی برای حمایت از حیوانات بود، مثل خانههای چوبی روی درخت در حاشیه پارک و خیابان... ولی این کارها از نیاکان ما که از هر کارشان هزاران حکمت و دلیل میچکید و در خشت خام چیزهایی میدیدند که ما در آینه نمیبینیم بعید بوده؛ ولی چرا و چطور؟
کبوترخانهها برجهایی استوانهایشکل بودهاند، غالباً در شهرهای کویری؛ حالا چرا کویری؟ صبر کنید تا خدمتتان عرض کنم.
🔅برجهایی که از دور شبیه برجهای نگهبانی کنار قلعههای فیلمهای خارجی یا برجهای چهارگوشه کاروانسراهای قدیمی جاده مشهد بودهاند و البته تنها، بدون قلعه و کاروانسرا؛ که در واقع آپارتمانهایی هستند، چند هزارواحدی با ارتفاعی حدود 10 تا 20 متر و با قطر 5 تا 10 متر، استوانههایی تو خالی با هزاران حفرههایی برای زندگی کبوترها...
این برجهای لوکس با فن آوری گرمایشی و آکوستیک، سیستم حفاظتی قوی ضد شکار، ضد زلزله و ارتعاش هم بودهاند، چیزی که بعد از چند صدسال هنوز برای همه ما انسانهای امروزی مهیا نیست. پس توجهتان را جلب میکنم به شگفتی جزئیات ساخت کبوترخانهها:
🔅جنس سازه از گل رس، کاه و نمک بوده، این مواد مانع رشد و تکثیر حشرات موذی مثل ساس و کنه میشده، ضمن آن که باعث میشده در گرمای شدید تابستان کویر، خنک و در سرمای استخوانشکن شبهای زمستان گرم باشد، شکل استوانهای در قسمت بالای کبوترخانه شبیه بادگیرهای خانههای کویری ساخته شده تا جریان هوا و تهویه برقرار باشد و کبوترهای نازپرورده در آسایش باشند در ضمن در معماری به عایق صوتی یا آکوستیک بودن سازه هم دقت شده بود تا صدایی آرامش کبوتران را نخراشد و چرتشان پاره نشود.
#دانشمند_نوجوان
#فناوری_ایرانیان #ریشهها
#دانشمند۲۰
#سمیه_وظیفهخواه
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند