🔴 هویدا، خائن یا اسطوره؟!
سپیدوسیاه ۱۳۵۷/۸/۱۷: سرانجام امیرعباس #هویدا پس از سیزده سال از پشت میز، مستقیم به زندان رفت. او که دست همهٔ مردان سیاسی کشور را در خیانت و خطا از پشت بسته بود، به دستور شاه دستگیر شد. ما این واقعه را به همهٔ مردم ایران تبریک میگوییم...
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
🔴 محبوبیت بالای رضاشاه بین مردم
✍ طبق خاطرات اشرف پهلوی، وقتی رضاشاه تبعید شد، هیچ صدای اعتراضی از سوی مردم، مطبوعات، درباریان و سیاستمداران در حمایت از او و محکومیت تبعیدش، برنخواست.
گلایههای اشرف نشان میدهد که #رضاشاه بعد از دو دهه حکومت چه جایگاهی بین مردم ایران داشته است.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
درواقع
🔴 اولین کنشگری دانشجویان در ایران
✍ منوچهر اقبال تنها مسئول ارشد سیاسی است که پیش از انقلاب از دانشجویان کتک خورده است. او در دههٔ بیست، متصدی چندین وزارتخانهٔ مهم شده بود و بسیاری او را مؤسس سازمان نظامپزشکی ایران میدانند. اما چگونه شد که چنین شخصیتی، چهرهٔ منفور مردم و احزاب گشت؟
پس از برکناری حسین علا از نخست وزیری در سال ۱۳۳۶، کرسی نخستوزیری به منوچهر اقبال، پزشک معالج رضاشاه رسید. کابینهٔ اقبال طولانیترین دولت بعد از اشغال خاک ایران در جنگ جهانی دوم و برکناری رضاشاه از قدرت بود که سه سال و نیم به طول انجامید، اما این تصدی طولانی پایان خوشی نداشت. اقبال پس از تصدی نخستوزیری، حکومت نظامی را لغو و #ساواک را تأسیس کرد. او همیشه با افتخار درباره ساواک جمله «امنیت چنان برقرار است که نیازی به حکومت نظامی نیست» را تکرار میکرد. از کارهای مهم اقتصادی او، انعقاد قرارداد نفتی با ایتالیا با سهم ۷۵ درصدی ایران بود. اوضاع برای او بد نبود تا اینکه تقلب آشکار در انتخابات دورهٔ بیستم مجلس شورای ملی، فضای کشور را متشنج کرد. شاه انتخابات را مردود و اقبال را از نخستوزیری عزل کرد. او پس از نخستوزیری رئیس دانشگاه تهران شد، اما دانشجویان بهخاطر عملکرد او در دوران نخستوزیری، حاضر به پذیرش او نشدند. ششم اسفند ۱۳۳۹، بهدنبال حملهٔ دانشجویان دانشگاه تهران به اتومبیل منوچهر اقبال، دانشگاه تهران تعطیل شد.
دانشجویان در تظاهرات آن روز، خودرو اقبال را به آتش کشیدند. پس از این اتفاق، اقبال عازم لندن شد. او پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۴۲، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گردید. اقبال تا پایان عمر (۱۳۵۶)، در سمت مدیر عاملی شرکت نفت باقی ماند. او نخستوزیری بود که چندین اقدام مهم را برای اولین بار در تاریخ پهلوی به نام خود ثبت نمود اما در کنار این اولین اقدامات، به اولین نخستوزیری که از دست مردم کتک میخورد نیز تبدیل شد.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
🔴 جنایات ساواک در رسانههای بینالمللی
✍ چهارم آذر ۱۳۵۵، سازمان عفو بین الملل پیرو اخبار اعتراضات مردم علیه سازمان امنیتی اطلاعاتی ایران موسوم به #ساواک، به تحقیق و تفحص در این باره و انعکاس آن پرداخت. در نهایت طی بیانیه ای شاه و ساواک را به نقض گسترده حقوق بشر متهم کردند. به دنبال آن، در شماره ۲۶ نوامبر روزنامه واشنگتن پست، مقالهٔ روز این روزنامه با تیتر «ایران به شکنجه مداوم متهم است»، به این خبر اختصاص یافت. این مقاله، فضای سیاسی ایران را فضایی پر از رعب و وحشت دانست و از عکس معروف شکنجه احمد انصاری (از حامیان مصدق) به دست ساواک استفاده کرد. سازمان عفو بین الملل در گزارش خود، استفاده از شلاق، شوک الکتریکی، کشیدن ناخن و تجاوز به عنف را از شکنجههای معمول ساواک برشمرد. هرچند این گزارش اقدامی در پی نداشت، اما اولین بازتاب بینالمللی شکنجههای ساواک در رسانهها بود. بعدها در مجله اِشترن آلمان نیز این گزارش به چاپ رسید.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
🔴 چالش زنان عروسکی ادامه دارد
✍ #زنان_عروسکی که حاصل سالها تبلیغ و الگوسازی رسانهای حکومت پهلوی از زن غربی و ترویج سبکی از آزادی زنان در پوشش و آرایش بود، نه تنها پیش از انقلاب، حکومت را با چالشهای جدی فرهنگی و اجتماعی روبرو کرده بود، بلکه پس از انقلاب نیز پسلرزههای آن ادامه داشت. آیتالله طالقانی از روحانیون مبارز و روشنفکر، که نظراتش در روزهای بعد از انقلاب بسیار مهم و مورد توجه رسانهها بود، همان ابتدا در تبیین جایگاه زن در جامعه اسلامی، زنان عروسکی را خط قرمز انقلاب برشمرد و مشارکت زنان در مسائل اجتماعی و اقتصادی را مورد تاکید قرار داد.
به نظر شما زنان عروسکی، بعد از انقلاب برچیده شدند؟
آیا جامعه امروزی هنوز با چالش زنان عروسکی مواجه است؟
به نظرتان این سبک از زندگی، در قالب آزادیهای اجتماعی، قابل توجیه است؟
پیشنهاد و راهکار شما چیست؟ پذیرفتن زنان عروسکی در جامعه یا مقابله با آنان؟
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 انکار واقعیتهای تاریخی حکومت پهلوی توسط امیرحسین اعتمادی در شبکهی ایران اینترنشنال
اعدام گلسرخی دروغه!
اعدام دانشجویان دروغه!
شکنجههای ساواک دروغه!
فقر و بدبختی مردم دروغه!
حاشیهنشینی در تهران دروغه!
کسی که چشمش را بر واقعیت میبندد به پروپاگاندا روی میآورد!
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
🔴 در اوایل دهه پنجاه، پس از انحلال احزاب و تک حزبی شدن فضای سیاسی ایران، انتخابات مجلس شورای ملی کاملا فرمایشی شد.
تا جایی که هر ۲۴۸ کرسی مجلس در سال ۱۳۵۴ متعلق به حزب رستاخیز بود. در این وضعیت، برای جلب مشارکت مردم، برخی هنرمندان محبوب مانند منوچهر سخایی کاندیدای انتخابات شده بودند.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
علی اصغر مظهری نماینده کرمان در مجلس بیست و چهارم: در نخست وزیری به من گفتند انتقاد کنی دیگر وکیل نمی شوی/ گفتند دستگاه بی رحم است و برایت پرونده می سازند و زیر تریلی 24 چرخ می روی!
#انتخابات_مجلس
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 میزان مشارکت در آخرین انتخابات مجلس پیش از انقلاب
✍ طبق آمار جمشید آموزگار وزیر کشور در آخرین #انتخابات_مجلس ملی پیش از انقلاب، ۵۲ درصد واجدین شرایط شرکت کردند. این در حالی است که بیبیسی آمار شرکتکنندگان را ۴۰ درصد اعلام کرده بود.
دلیل این اختلاف به آمار تهران برمیگردد.
در روزهای قبل از انتخابات حزب رستاخیز ۷۲۰ هزار برگِ ثبتنام در انتخابات، بین تهرانیها، پخش کرده بود که همین عدد برای آمار تهران ملاک قرار داده میشود. درحالی که همهٔ افرادی که برگ ثبت نام گرفته بودند در انتخابات شرکت نکردند. نفر اول تهران در آن سال ۲۳۸،۲۹۴ رای أخذ میکند. در بعضی از آمارها نیز مشارکت ۴۸/۶% اعلام شده است. در این انتخابات کل کاندیداها از اعضای حزب رستاخیز بودند و فضای سیاسی کشور تکحزبی شده بود. از میان ۷۰۰۰ نفری که برای کرسی مجلس ثبتنام کرده بودند، ۹۵۰ نفر در کل کشور تایید صلاحیت شدند.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 اعتراض دانشجویان آمریکا به اعدامهای ساواک
✍ پس از شروع #اعدام های پیاپی انقلابیون در دههٔ پنجاه، گزارشی در سال ۱۳۵۵ در روزنامه تایمز علیه حکومت پهلوی منتشر شد و بحث در محافل رسانهای و حقوق بشریِ غرب بالا گرفت. پرویز راجی آخرین سفیر #شاه در لندن در خاطرات ۵ ژانویه ۱۹۷۷/ ۱۵ دی ۱۳۵۵ مینویسد: مشاهدهٔ سرمقالهٔ روزنامهٔ «تایمز» که لحنی ویرانگر داشت، من و مقامات حکومتی را به شدت عصبانی کرد. در قسمتی از این سرمقاله آمده بود: «… حتی ناظران غربیِ طرفدارِ ایران نیز معتقدند که شرائط حاکم بر آن کشور به هیچ وجه نمیتواند توجیهکنندهٔ #اختناق موجود در ایران باشد. بر اساس آنچه که از گزارشهای اخیر سازمان عفو بینالمللی راجع به شکنجه و اعدامهای پیدر پی در ایران نیز به دست میآید، کاملاً معلوم است که هرگز نمیتوان به بهانه تهدیدهایی که علیه حکومت وجود دارد، #حقوق_بشر را به این شکل نادیده گرفت...»
پس از چند ماه، اعتراضات از رسانههای آمریکایی به سطح دانشگاههای آمریکا هم کشیده شد، اولین اعتراض نمادین به این اعدامها در اوایل ۱۹۷۸ در دانشگاه کانزاس بود که دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردها و نمادهایی از اعدام مخالفین حکومت توسط ساواک و حکومت پهلوی، تجمع کردند.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
🔴 رکورد بیشترین چاپ پوستر در ایران
✍ پیش از انقلاب پوسترهای بازیگران و خوانندگان، طرفداران زیادی بین جوانان داشت. نشریات در هر شماره برای فروش بیشتر، پوستری از این هنرمندان را روی جلد یا در بین صفحات چاپ میکردند. در سال ۵۷ اما پوستر هنرمندان مثل سابق طرفدار نداشت. مردم به پوسترهای شخصیتهای دینی و مذهبی و انقلابی علاقهمند شده بودند. مخصوصا در ماههای منتهی به پیروزی انقلاب و به دنبال محبوبیت شدید امام خمینی در بین اقشار مختلف مردم، هفتاد میلیون نسخه از پوستر و عکس امام، چاپ و توزیع شد. محمد عربستانی مدیر چاپخانهٔ مهر میگوید: «دو ماه قبل از انقلاب بود که دو تریلی از کارخانهٔ پارس هفتتپه کاغذ خریدم، درست چند روز بعد از این اتفاق، کارگران اعتصاب کردند و دیگر کاغذ در بازار نبود، از آن دو تریلی، یک تریلی عکس حضرت امام را چاپ کردم، روزهای تکرار نشدنی بود، از سراسر کشور برای گرفتن عکس حضرت امام (س) آمده بودند و به سرعت عکسها در تمام کشور توزیع شد. به یاد دارم که از صبح تا شب در سه شیفت عکس چاپ میکردیم.»
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 کاوهای دیگر در تاریخ قهرمانان ایران
«من کاوه هستم. کاوه گلستان. عکاس. نه بالا و نه پایین. نه چپ و نه راست. فقط برای ثبت حقیقت به دنیا آمدهام. این حقیقت است که رنج میکشد»
متن بالا معرفینامه کاوه گلستان از خودش است.
به راستی کاوه خود را وقف ثبت حقیقت کرده بود و در این راه نیز کشته شد. کاوه پسر ابراهیم گلستان نویسنده و کارگردان معروف بود، اما هرگز زیر سایهٔ نام پدر زندگی نکرد. او نامی مستقل از خود در عرصهٔ تاریخ و هنرِ این سرزمین بر جای گذاشت. در چند پست آثاری از کاوه گلستان را میبینیم.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
درواقع
🔴 کاوهای دیگر در تاریخ قهرمانان ایران «من کاوه هستم. کاوه گلستان. عکاس. نه بالا و نه پایین. نه چپ
کاوه درد مردم داشت که در سال ۵۴ تصمیم گرفت به جای ثبت تصاویر از منظرههای زیبا، به سیاهترین جای ایران یعنی «شهرنو» برود. اگر عکسهایش از شهرنو و روسپیهای بیکس آن نبود، شاید الان هیچکس درک درستی از این تاریکخانهای که پهلوی برای زنان و دختران این سرزمین ساخته بود، نداشت.
با #درواقع همراه باشید...
@darvaqe1
درواقع
کاوه درد مردم داشت که در سال ۵۴ تصمیم گرفت به جای ثبت تصاویر از منظرههای زیبا، به سیاهترین جای ایر
درواقع
کاوه بعد از به تصویر کشیدن دنیایی که برای زنان و دختران ساخته شده بود، به سراغ دنیای مردان رفت. آلبو
درواقع
بعد از زنان و مردان، این بار نوبت کودکان بود تا تصویرشان روی لنز حقیقت دوربین گلستان ثبت شود. آلبومی
درواقع
کاوه آلبومهای سهگانهٔ «روسپی»، «کارگر» و «مجنون» خود را چنین توصیف میکند: «با کنار هم قرار دادن ع