🔹آیت الله «سید محمد علی عالمی بلخابی» از علمای برجسته شیعه افغانستان صبح روز جمعه 5 شهریور براثر کهولت سن در سن 100 سالگی در شهر کابل درگذشت.
🔹وی در دوران تحصیل خود در نجف اشرف نزد اساتید بزرگی چون آیت الله سید محسن حکیم، آیت الله سید ابوالقاسم خوئی، آیت الله سید محمد باقر صدر، آیت الله صدرا بادکوبهای، حاج شیخ مجتبی لنکرانی، شهید محراب سید اسدالله مدنی و... به کسب علم پرداخته بود.
🔹در سال 1357 و در حمله اشغالگران شوروی، آیت الله عالمی از سوی کمونیستها دستگیر و روانه زندان شد و پس از دوران طولانی زندان، راهی بلخاب شد. وی از نخستین آغازگران جهاد در جبهههای شمال افغانستان بود و نزدیک به 14 سال رهبری جهاد را به عهده داشت و بعد از تشکیل حزب وحدت اسلامی به عنوان عضو عالی شورای نظارت حزب انتخاب گردید.
🔹ایشان با بالا گرفتن تنشهای قومی و نژادی در جامعه افغانستان و بینتیجه ماندن تلاشهای ایشان برای نزدیک کردن احزاب به یکدیگر، در مدت حکمرانی اول طالبان بر افغانستان به قم مهاجرت کردند و پس از شش سال فعالیتهای علمی و فرهنگی در حوزه علمیه قم، سرانجام در سال 1381 به دیار خود بازگشتند.
🔹پیکر این فقیه وارسته، دیروز (شنبه) در مرکز ولایت سرپل به خاک سپرده شد.
#افغانستان #طالبان #مرجعیت #وفیات
@dolatedin
🔹شب گذشته امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، کتابی را در دست گرفت که درباره مواضع آیت الله سیستانی در قبال مسیحیان است.
🔹این کتاب با عنوان «آثار انسانی مرجعیت دینی در دفاع از مسیحیان و سایر ادیان و اقلیتها» توسط نخستوزیر مصطفی کاظمی، در دیدار شب گذشتهاش با مکرون در حرم مطهر امامین کاظمین علیهما السلام، به او اهدا شد.
🔹بر روی جلد این کتاب تصویری از آیت الله سیستانی و نقشهای از عراق - که به گونهای طراحی شده بود که نشاندهنده تنوع اجتماعی آن است - حک شده بود.
✍️ ملاحظه: برگزاری این دیدار در حرم امامین کاظمین(ع) خود دربردانده پیام پاکی و طهارت ظاهری اهل کتاب از دیدگاه مسلمانان است. گفتنی است موضعگیریهای ضد اسلامی مکرون در سالیان گذشته در قضایای کاریکاتورهای توهینآمیز مجله شارلی ابدو، واکنشهای بسیاری را از سوی علما و ملتهای مسلمان به دنبال داشت.
#عراق #سیستانی #مرجعیت #کاظمی #مکرون #تنوع_دینی
@dolatedin
🔹الجزیره: شیخ الازهر، دکتر احمد الطیب، اخیرا مطلبی را در فیسبوک منتشر کرده است که در آن از خطرات تغییرات آب و هوایی میگوید و بر ضرورت مقابله جدی با آنها تأکید میکند. این مطلب توجه شبکههای اجتماعی عربی را به خود جلب کرده است.
🔹چندی پیش احمد الطیب دعوتی رسمی برای حضور در نشست رهبران ادیان درباره تغییرات آب و هوایی دریافت کرد. این نشست در پایتخت ایتالیا، رم، برگزار میشود و انگلیس اداره آن را بر عهده دارد. در این نشست شخصیتهای بارز دینی و سیاسی از اطراف عالم حضور دارند.
🔹خیلی نادر است که یک رهبر دینی، مخصوصا در منطقه عربی، از تغییرات آب و هوایی صحبت کند. در مطلبی که شیخ الطیب منتشر کرده است سوالی اساسی مطرح میشود: «آیا خداوند ما را به علت از بین بردن طبیعتی که خلق کرده است، خواهد بخشید؟» به عبارتی دیگر سوال را میتوان این طور مطرح کرد: آیا اگر افعال ما باعث تغییرات آبوهوایی شود، این کار باعث خشم خدا خواهد شد و ما گناهکار خواهیم بود؟
🔹بهطور کلی، ارتباط بین دینداری و موضعگیری در مورد تغییرات آب و هوایی امری پیچیده است و نمیتوان گفت که متدینین عموما چه موضعی دارند. حتی ممکن است در یک دین واحد جریانهای متضاد وجود داشته باشد و یا اینکه دینداران در مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مواضعی متفاوت داشته باشند.
🔹میتوان گفت مواضع بزرگان دینی در این مورد بر روی مردم تاثیر به سزایی دارد. در این مجال، دین و مخصوصا دین اسلام میتواند نقش مهمی را بازی کند و مسیر کارزار را بهطور کلی عوض کند. اشخاص با نفوذ دینی میتوانند مردم دیندار را ترغیب کنند تا به تغییرات آب و هوایی توجه بیشتری داشته باشند. در مطالعهای که در اندونزی در سال 2013 انجام گرفت، ثابت شد که خطبههای نماز جمعه تاثیر زیادی بر افزایش آگاهی عمومی از مسائل زیست محیطی داشته است.
🔹از طرفی دیگر، مؤسسات دینی منابع اقتصادی زیادی دارند که میتوانند در این مسیر خرج کنند. همچنین آنها میتوانند مردم را در مسائل تغییرات آب و هوا دخیل کنند زیرا بسیاری از مردم به علمای دین احترام زیادی قائل هستند و به آنها اطمینان دارند.
#الازهر #احمد_الطیب #اقتدار_دینی
@dolatedin
✍️ ملاحظه: عصام تلیمه، از افراد نزدیک به قرضاوی که شش سال مدیر دفتر و منشی خصوصی وی بوده است، در یادداشتی که دیروز در پایگاه الجزیره منتشر کرده است، به جزییات دیدار بیست سال پیش قرضاوی و رهبران طالبان و گفتگوهای چالشی میان آنها پرداخته است. آنچه میآید خلاصهای از این یادداشت است که میتواند دید ما را نسبت به نگاه اسلامگرایان به طالبان و پیوندهای فکری و دینی این دو جریان با یکدیگر و نقش یک مرجع دینی در یکی از بحرانیترین دورانهای معاصر، روشنتر سازد.
🔹زمانی که طالبان در پی فشارهای بینالمللی غرب و رها شدن از سوی کشورهای عربی، گام ویژهای برداشت و اعلام کرد که تندیسهای بودا را در افغانستان درهم شکسته است، دولت قطر رئیس سازمان کنفرانس اسلامی (که بعدها سازمان همکاری اسلامی نامیده شد) بود و او تنها کشوری بود که در آن زمان (2001) رابطه خود را با طالبان قطع نکرده بود.
🔹رسانههای بینالمللی موضوع نابودی بتهای بودا را بسیار داغ کرده بودند، بنابراین شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر، پیشنهاد کرد که هیاتی از علمای مسلمان برای دیدار با رهبران طالبان تشکیل شود تا با ایشان پیرامون خطرات احتمالی پیشرو بحث مذهبی و سیاسی کنند و نگاه ایشان را نسبت به مسائل تغییر دهند.
🔹رابطه قرضاوی با افغانستان قدیمی بود؛ از زمان جهاد افغانستان علیه روسها و خروج آنها و شروع جنگهای داخلی بین جناحهای افغان و تلاشهای او برای آشتی بین آنها.
🔹هیاتی برای ملاقات با رهبران طالبان متشکل از شیوخ و اساتید تشکیل شد: یوسف قرضاوی، نصر فرید واصل، محمد راوی، ثقل شمری، عبدالقادر عمری، علی محیی القره داغی، فهمی هویدی و هیثم خیاط. جزئیات این سفر را استاد فهمی هویدی در کتاب خود با عنوان «طالبان.. جند الله في المعركة الغلط (طالبان.. سربازان خدا در نبرد اشتباه)» آورده است که نیازی به تکرار جزئیات آنچه هویدی ذکر کرده، نیست.
🔹این هیئت پس از آنکه یقین داشت طالبان مجسمههای بودا را تخریب کردهاند، به آنجا رفت و مأموریتی مشخص با هدفی بزرگ داشت: مشارکت در حل مشکلات افغانستان، پاسخ به کمپینهای مخرب، تلاش برای بیرون آوردن طالبان از انزوای تحمیلشده از سوی جامعه بینالمللی و محاصره ناعادلانه ایشان و گفتگو با علمای آنها در مورد مسائل فقهی که گاه دیدگاههایی بسیار متفاوت نسبت به علمای امت اسلامی داشتند.
🔹گفتگویی طولانی در مورد انگیزههای مذهبی پشت تخریب مجسمهها درگرفت و آنها متون و فتاوای علمای عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس را شاهد آوردند و قرضاوی به همه مستندات و ادله آنها پاسخ داد و به آنها گفت: «اصحاب به عنوان فاتح به کشور شما آمدند و این مجسمهها را از بین نبردند، زیرا کسی را نیافتند که آنها را بپرستد. چه اتفاق تازهای افتاده است که شما این کار را کردید؟!».
🔹شیوخ طالبان به حدیث علی بن ابی طالب رضی الله عنه استناد کردند که پیامبر صلی الله علیه و آله به او دستور داد تمامی بتها را درهم شکند و تمامی قبرهای بلند را صاف کند. قرضاوی در جواب گفت: «اما شما بتها را نابود کردید و مقبرههای بلند و زیارتگاههای شیوخ را ترک کردید؟!» آنها به او گفتند: «ما از عکس العمل مردم عادی در افغانستان میترسیم»، پس قرضاوی در پاسخ گفت: «شما از مردم عادی در کشور خود میترسید، اما در ماجرای مجسمههای بودا از واکنش جهانی نمیترسید؟ شما با مواضعتان نسبت به آمریکا غرب را دشمن خود کردهاید، چرا با این ماجرای مجسمهها شرق را هم دشمن خود ساختید؟ چرا کل جهان را از غرب تا شرق آن با خود دشمن کردید؟ اگر مراعات مردم عادی کشور خود را میکنید، بهتر بود مراعات جهان را هم میکردید».
🔹قرضاوی و هیئت نمایندگی در افغانستان دیدند که کمبود شدید در زمینههای آموزش، اقتصاد، بهداشت، رسانه و خدمات انسانی وجود دارد، از این رو لازم دیدند جامعه اسلامی به ویژه برای فائق آمدن بر این مشکلات دست یاری و کمک فوری به سوی آنها دراز کند.
🔹هیأت پس از بازگشت از این سفر گزارشی نوشتند که به طور کامل منتشر شد و فهمی کتابی درباره موضوع افغانستان و این دیدار نوشت. رسانهها مدتی را به پوشش اخبار این دیدار و قضایای پس از آن مشغول بودند و قرضاوی از غرب و شرق مقصد بازدیدکنندگان مذهبی و سیاسی بود تا آنها را از نتایج این دیدار مطلع سازد یا از او برای مداخله و مشاوره به طالبان درخواست کنند.
🔹این یک پیشینه تاریخی در مورد یک رویداد خاص است که من به واسطه کارم با قرضاوی به عنوان منشی خصوصی و مدیر دفتر وی، شاهد جزئیات آن بودم. این مربوط به رویدادی است که تا زمان حال و آینده ادامه دارد، این مربوط به طالبان است. آیا طالبان تغییر کرده است یا نه؟ و دومین تجربه او در حکمرانی چگونه خواهد بود؟ این چیزی است که واقعیت و آینده به ما خواهد گفت.
#مرجعیت #قرضاوی #طالبان #قطر #اسلامگرایان #اخوان
@dolatedin
🔹 ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان:
«این دین تنها با معجزات یا دعا پیروز نمیشود، بلکه حکمت خداوند سبحان مقرر کرده است که با تلاش فرزندانش پیروز شود.. حق تعالی میفرماید: و اگر خدا میخواست خودش آنها را مجازات میکرد، اما میخواهد بعضی از شما را با بعضی دیگر بیازماید».
#طالبان #اعتدال
@dolatedin
🔻فارین پالیسی: رقابت دو طالبان برای حکومت بر افغانستان- بخش اول
شکاف میان رهبری بینالمللی طالبان و پیکارجویان ردههای مختلف این گروه هیچگاه عمیقتر از این نبوده است.
✍️ آنکال ووهرا (Anchal Vohra)، فارین پالیسی، 18 اوت 2021
🔹رهبران طالبان که در راس سلسلهمراتب این گروه قرار دارند و بسیاری از آنها در طول جنگ اخیری که به پایان رسید، سالهای عمرشان را در خارج از کشور سپری کردهاند، بهروشنی میخواهند خود را حاکمانی رئوف و اصلاحشدهای نشان بدهند که خواهان مشروعیت در میان افغانها و بهرسمیت شناختهشدن از سوی جامعه بینالملل هستند.
🔹اما هنوز روشن نیست که آیا پیکارجویان ردههای مختلف طالبان هم که اکنون بر سراسر افغانستان حکومت میکنند، چنین تمایلی دارند یا خیر – و تنشهای درون گروهی طالبان چگونه حل خواهد شد و هزینه آن را چه کسانی خواهند پرداخت.
🔹به باور بسیاری از مردم افغانستان و کارشناسانی که از زمان شکلگیری طالبان مسائل این گروه را پیگری کردهاند، ادعاهای رهبران طالبان چیزی جز یک نمایش روابط عمومی نیست و شلیک پیکارجویان به معترضان و حذف تصاویر زنان از محافل عمومی سندی بر این ادعاست.
🔹این ماه، یکی از رزمندگان طالبان به شرط فاش نشدن نامش به فارین پالیسی گفت که طالبان هرگز اجازه برگزاری انتخابات را نخواهد داد. «انتخابات فایدهای ندارد. در 20 سال گذشته، انتخابات داشتیم اما هیچ دستاوردی نداشت. ما راه خودمان را خواهیم رفت».
🔹داگلاس لندن (Douglas London)، رئیس پیشین عملیاتهای ضدتروریسم سیا در جنوب و جنوب غربی آسیا، گفت که «دانش و درک طالبان از چگونگی برخورد با افکار عمومی و رسانهها بهبود چشمگیری یافته است». این مهارت نوپا میتواند طالبان را از ارتکاب یک نسلکشی تمامعیار بازدارد. اما این بدان معنا نیست که طالبان به نقض حقوق بشر اولیه یا حمایت ضمنی از تروریستها ادامه نخواهد داد.
🔹لندن گفت: «آنها [طالبان] برای بازگشت به سرکوب زنان، محدود کردن تعامل با غرب، سرکوب دموکراسی و نقض حقوق بشر، خود را در پوشش مقتضیات مذهبی پنهان خواهند کرد. آنها گروههای تروریستی را محدود نخواهند کرد، فقط از آنها خواهند خواست بدون جلب توجه دیگران فعالیت کنند».
🔹گفتگوی فارین پالیسی با نمایندگان طالبان در ردههای مختلف سلسله مراتب این گروه نشان میدهد که آنها در پی احیای رژیمی استبدادی هستند، اما رژیمی که باید ستمگری بدنامش را تعدیل کند. برخی باور دارند که طالبان قصد دارد نسخه سختگیرانهتری از حاکمیتی را که در سایر کشورهای اسلامی مانند ایران و عربستان سعودی وجود دارد، پیاده کند. در نتیجه رژیمی معتدلتر و خویشتندارتر از رژیم سابق طالبان روی کار خواهد آمد.
ادامه دارد...
#افغانستان #طالبان #اعتدال #شکاف_رهبری_و_بدنه
@dolatedin
فارین پالیسی: رقابت دو طالبان برای حکومت بر افغانستان- بخش دوم
🔹با توجه به ساختار رژیم ایران، میتوان گفت که حکومت بعدی طالبان، حکومتی کاملا مذهبی خواهد بود که بر اساس یک سلسله مراتب مذهبی سازمانیافته مدیریت خواهد شد و نه بر اساس یک وحشیگری بنیادگرایانهی فیالبداهه. رحمت الله نبیل (Rahmarullah Nbil)، رئیس پیشین دبیرخانه امنیت ملی افغانستان، مهمترین آژانس اطلاعاتی این کشور، گفت: «ایران خواهان این است که طالبان شبیه خودش باشد، کشوری اسلامی که روحانیون بر آن حکومت میکنند».
🔹حبیب آقا (Habib Agha)، فرزند سید اکبر آقا رهبر ارشد طالبان، به فارن پالیسی گفت: «دختران در صورت تمایل اجازه خواهند داشت به مدرسه و دانشگاه بروند. آنها میتوانند دکتر بشوند چون زنان به پزشک زن نیاز دارند، اما فکر میکنم نتوانند روزنامهنگار یا وکیل بشوند». وی تاکید کرد که زنان مادامی که حجاب دارند و موهایشان را میپوشانند نباید از سوی قانون مجبور به پوشیدن حجاب کامل (برقع) بشوند.
🔹به گفته حبیب آقا، طالبان احتمالا پخش شوهای تلویزیونی سرگرمکننده را متوقف خواهد کرد چرا که این برنامهها «جوانان را از مطالعه بازمیدارد و وقت افراد بزرگسال را هدر میدهد»، اما احتمالا باید فضایی برای گوش دادن به «موسیقی خوب» وجود داشته باشد. با این حال، تمام این فعالیتها باید تحت پایش وزارت امر به معروف و نهی از منکر باشد.
🔹احمد رشید (Ahmed Rashid)، روزنامهنگار و نویسندهی کتابی معتبر و جامع درباره ایدئولوژی این گروه، گفت که طالبان تلاش خواهد کرد سیستم اقتصادی اصلی کشور را حفظ کند تا بتواند از دسترسی خودش به داراییهای کشور حفاظت کند، اما درباره حقوق بشر چنین صیانتی وجود نخواهد داشت.
🔹«آنها دموکراسی را قبول ندارند، بنابراین چگونه میتوانند، مثلا، یک رهبر انتخاب کنند؟ آنها به پرسشهای بسیاری پاسخ نگفتهاند. فکر میکنم که آنها برای ورود به جامعه بینالملل و به رسمیت شناخته شدن به سختی تلاش کنند. اما تمام آنچه از حقوق زنان میگویند، حرف بیاساس است».
🔹«نسل جدیدی از افراد متعصب که از زندانهای افغانستان آزاد شده و زمانی را در گوانتانامو سپری کردهاند و تجربیات ناخوشایندی از غرب دارند، خطمشی بسیار افراطی برخواهند گزید. نسلهای جوانتر طالبان بیشترین سهم را در جنگیدن به عهده داشتهاند. آنها قیمت جانفشانیهایشان را مطالبه و از هرگونه امتیازدهی در برابر لیبرالیسم و مدرنیسم پرهیز خواهند کرد».
🔹روسیه، چین و پاکستان در حال حاضر نسبت به بازگشت طالبان به قدرت ابراز اعتماد و اطمینان کردهاند. اما بسیاری از کشورهای غربی به سختی میتوانند خودنمایی این گروه را به عنوان یک نیروی مقاومتی در برابر اشغال آمریکا هضم کنند، آنهم بدون اینکه این گروه بخواهد پیشینهی ستمگری و ترور داخلی خودش را بپذیرد.
ترجمه: بنیاد همکاریهای امنیت بین الملل تهران
#افغانستان #طالبان #اعتدال #شکاف_رهبری_و_بدنه
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
🔻ماجرای کتابی با تصویر آیت الله سیستانی در دستان مکرون چه بود؟
🔹 محمد صغير، از علمای برجسته مصر و عضو مجلس امنای اتحاد العلماء:
«مکرون در عراق از زیارتگاههای شیعیان دیدن کرد، درست در زمانی که او و دولتش عمداً به مقام خير البرية صلي الله عليه و سلم بیادبی میکنند و او یک کمپین شدید را برای محدود کردن مسلمانان در آیینهای دینی و عبادتگاههای ایشان رهبری میکند و قوانینی را وضع میکند که به این امر کمک میکند!
#تحریم_محصولات_فرانسوی»
#عراق #فرانسه #جهان_اسلام
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
🔹آناتولی: مسجد و مجموعه «امت»، بزرگترین مسجد غرب آفریقا که به سبک معماری مشابه مسجد سلطان احمد در ا
🔻بزرگترین مسجد در مالدیو... افتتاح مسجد ملک سلمان در این هفته
🔹مسجد ملک سلمان بن عبدالعزیز در مالدیو این هفته افتتاح میشود. این مسجد که با هزینه حدود 25 میلیون دلاری سعودیها ساخته شده است، بزرگترین مسجد در مالدیو است و می تواند بیش از 6000 نمازگزار را در خود جای دهد.
🔹ساخت مسجد در سال 2018 آغاز شد و قرار بود در ماه رمضان امسال افتتاح شود، اما به دلیل شیوع کرونا به تعویق افتاد.
🔹مسجد ملک سلمان شامل 5 مناره به نمایندگی از پنج ستون اسلام و 7 طبقه است و شامل سالنهای چندمنظوره، علاوه بر یک کتابخانه بینالمللی، مرکز آموزش قرآن کریم، کلاسهای درس، سالن کنفرانس و پارکینگ است.
#عربستان #مالدیو #دیپلماسی_مذهبی
@dolatedin
✍️ بازگشت مقتدی صدر به رقابت انتخابات پارلمانی زودهنگام در عراق و نقش دفتر مرجعیت اعلى
👤 محمدباقر صداقت
🔹فرانس 24: جمعه 5 شهریورماه سید #مقتدى_صدر رهبر جریان صدر و فراکسیون السائرون در پارلمان عراق در سخنرانی با حضور شخصیتهای سیاسی این جریان اعلام کرد که در انتخابات زودهنگام عراق که قرار است در 18 مهرماه سال جاری برگزار گردد شرکت خواهد کرد.
🔹پیش از این و در 24 تیرماه سال جاری و بعد از گذشت مدت کمی از اعلام حضور گسترده در انتخابات و کسب بیشترین کرسیهای پارلمان، مقتدی صدر اعلام کرده بود ضمن عدم حمایت از شخصیتهای وابسته به این جریان، در انتخابات پیشرو از هیچ شخصیتی حمایت نخواهد کرد.
✍️ ملاحظه: این تصمیم در پی ناکارآمدیها و حوادث متعدد در سازمانها و وزارتخانههای تحت مدیریت اشخاص نزدیک به جریان صدر از جمله بحران برق و همچنین آتشسوزی بیمارستان امام حسین ع در ناصریه و بیمارستان ابن الخطیب در بغداد گرفته شد.
🔹در پی اعلام کنارهگیری جریان صدر، احزاب و شخصیتهایی همچون ایاد علاوی و حزب کمونیست عراق و برخی احزاب اهل سنت عراق نیز کنارهگیری نامزدهای خود از انتخابات پیش رو را اعلام کردند.
🔹از سوی دیگر احزاب وابسته به جریانهای مقاومت که از رقیبان سیاسی جریان صدر به شمار میروند مذاکراتی را با سید مقتدی صدر در راستای بازنگری در تصمیم خود آغاز کردند که از مهمترین آنها میتوان به حضور هادی عامری رهبر فراکسیون الفتح و سید #عمار_حکیم رئیس جریان الحکمة الوطنية اشاره کرد که تنها یک روز قبل از اعلام بازگشت جریان صدر به رقابتهای انتخاباتی عراق با سید مقتدی صدر ملاقات کردند.
🔹در همین راستا فراکسیون السائرون در بیانیهای اعلام کردند هادی عامری و سید عمار حكيم نقش مهمی در اقناع این جریان جهت مشارکت در انتخابات را ایفا کردند.
🔹در این بین اما عصام حسن یکی از شخصیتهای بارز جریان صدر اعلام کرد که یک شخصیت دینی ضامن اصلی توافقات صورت گرفته بین مقتدی صدر و دیگر احزاب سیاسی است که به شدت تاکید کرده است نامی از وی برده نشود. وی همچنین اعلام کرد که جلسهای بین این شخصیت دینی و سید مقتدی صدر یک هفته قبل از جلسه با هادی عامری و سید عمار حکیم برگزار شده است.
🔹اما یک هفته قبل از اعلام خبر بازگشت وی به عرصه انتخابات خبری در رسانههای عراق منتشر شد مبنی بر حضور سید مقتدی صدر در منزل آیت الله #سیستانی به مناسبت برگزاری جلسات عزاداری در دفتر معظمله. امری که احتمال وجود نقش دفتر آیت الله سیستانی در بازگشت جریان صدر به انتخابات عراق را تقویت میکند.
🔹در این بین نیز برخی تحلیلهای افراد نزدیک به مقتدی صدر صراحتاً از سید #محمدرضا_سیستانی به عنوان شخص ضامن ذکر شده در صحبتهای عصام حسن به عنوان شخصیت تاثیرگذار فضای جدید انتخابات نام میبرند.
🔹دفتر آیت الله سیستانی دام ظله از ابتدای سقوط صدام در برهههای حساس مختلف علیرغم کنشگری فعال در عرصه سیاسی عراق همواره از ظاهر شدن به عنوان یک بازیگر سیاسی به شدت پرهیز داشته است.
🔹در این بین میتوان به حمایت از احزاب سیاسی شیعه در انتخابات قانون اساسی عراق در سال 2005 و همچنین انتخابات پارلمانی عراق در همان سال، درخواست از نوری مالکی برای کنارهگیری از نخستوزیری که در سال 2014 بیشترین کرسی را در انتخابات پارلمانی کسب کرده بود و همچنین درخواست استعفا از عادل عبدالمهدی در پی تظاهراتهای اکتبر سال 2019 در عراق و سپس حمایت از مصطفی کاظمی برای رسیدن به نخستوزیری اشاره کرد.
#عراق #مرجعیت
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
🔹تصویری تازه از رهبر #طالبان «هبة الله آخوندزاده» در دیدار با یکی از علمای دین @dolatedin
✍️ ملاحظه: عالم دینی در این تصویر، «محیی الدين حفیظ الله» معروف به «محیی الدين الافغاني» است که چندی پیش در سن 107 سالگی درگذشت (الجزیره). وی از ملازمان حرم نبوی بود که این تصویر نیز در همان مکان شریف از او گرفته شده است.
🔹 گرچه این تصویر نخستین بار از سوی حساب توییتری پرسابقه Afghan Islamic Press منتشر شده است، اما همچنان از سوی منبع رسمیای تایید نشده است.
@dolatedin
🔹ساعتی پیش حساب رسمی امارت اسلامی در توییتر، خبر داد که نشست مجلس شورای رهبری امارت اسلامی افغانستان به ریاست رهبر امارت اسلامی، شیخ «هبة الله آخوندزاده» در ایالت قندهار برگزار شد.
🔹به گفته این حساب این نشست از روز شنبه آغاز شد و سه روز به طول انجامید و در آن اوضاع کنونی کشور، مسائل سیاسی، امنیتی و اجتماعی مورد بحث قرار گرفت.
🔹پس از بحثهای طولانی، تصمیماتی برای بهبود وضعیت امنیتی، سازماندهی امور اداری، یکپارچگی و شفافیت، حفظ اموال خزانهداری و امکانات عمومی، مدارای با شهروندان و ارائه تسهیلات به آنها گرفته شد.
🔹مشاورههای مفصلی نیز در مورد استقرار نظام جدید اسلامی و تشکیل دولت ارائه شد.
🔹در پایان این نشست، رهبر امارت اسلامی، دستورالعملهای جامعی را برای اعضای مجلس شورای رهبری صادر کرد و توصیه کرد که هر یک از آنها مسئولیتهای خود را به بهترین نحو انجام دهند.
🔹گفتنی است شبکه جهانی تلویزیونی چین نیز این خبر را به نقل احمدالله واثق، یکی از مقامات طالبان، منتشر کرده است.
#افغانستان #طالبان #هبةالله_آخوندزاده
@dolatedin
🔹 الخليج آنلاين: عبداللطیف آل الشیخ، وزیر امور اسلامی عربستان، پنج دستورالعمل محدودکننده جدید صادر کرد؛ از جمله جلوگیری از هرگونه فعالیت تبلیغی بدون اجازه مقامات رسمی و محاکمه افراد متخلف.
🔹 در اولین دستور العمل به مشارکت تمام کارکنان مساجد همه مناطق عربستان در دوره های امنیت فکری، سمینارها و کنفرانس های مختلفی که توسط وزارت امور اسلامی یا سایر نهادهای دولتی برگزار می شود، اشاره شده است!
🔹 در دستور العمل دوم به واعظان و مبلغان مساجد توصیه شده است تا اعتقاد و باور صحیح و احکام شرعی را به مردم آموزش داده و آنان را به داشتن اخلاق نیکو، رعایت حقوق شهروندی، گوش دادن و اطاعت از مسئولین، ترغیب کنند و از هر گونه مباحث فقهی اختلافی که موجب ناراحتی و ایجاد مشکل میشود، دوری کنند!
🔹 سومین دستور العمل مربوط به رعایت پروتکلهای مخصوص به اقامه نماز بر جنازهها میباشد که بنابر دستور وزیر امور اسلامی، هر گونه فعالیت تبلیغی باید بعد از نمازهای واجب و بعد از اقامه نماز بر جنازهها صورت گیرد و هیچ گاه نباید این امر مابین نماز و اقامه انجام شود، چرا که موجب تاخیر در نماز میشود.
🔹 در چهارمین دستور العمل تأکید شده است که بدون مجوز از وزارتخانه اجازه ایجاد هیچ گونه #فعالیت_های_تبلیغی داده نمیشود و هر شخصی که این دستور را نقض کند، #مجازات میشود و به شعب وزارتخانه برای پیگیری اجرای این دستور العمل و ارائه گزارشهای دورهای به این وزارتخانه تاکید شده است.
🔹 دستور العمل پنجم مربوط به #مبارزه با #افراط_گرایی و حزبگرایی است و در آن به تمام کتابخانههای مساجد در جهت ارائه لیستی از کتب موجود در آن به وزارت امور اسلامی در جهت بررسی صلاحیت کتابها و حذف کتبی که موجب افراطگرایی و... میشود، تاکید شده است!
✍️ ملاحظه: گفتنی است وزارت امور اسلامی عربستان سابقا تصمیمات مشابهی در رابطه با مساجد گرفته است؛ از جمله ممنوعیت استفاده از بلندگوهای مساجد در غیر از اذان و اقامه و کاهش شدید صدای آن، که به دستور شخص عبداللطیف آل الشیخ، وزیر امور اسلامی عربستان به همه مساجد در این کشور ابلاغ شد.
#عربستان #افراط_گرایی #حزب_گرایی
@dolatedin
✍️ شب گذشته، درست یک روز پس از حضور #محمدامین_الحق، مسئول امنیتی پیشین #بن_لادن در افغانستان، و درست چند ساعتی پس از انتشار اخباری مبنی بر پایان نشست سه روزه رهبران #طالبان در قندهار و پایان یافتن توافقات بر سر نوع حکومت پیشروی افغانستان، فرماندهی کل #القاعده بیانیهای صادر و ضمن تبریک پیروزی طالبان به امت اسلامی، با «#امیرالمؤمنین» خواندن هبت الله #آخوندزاده، بدون هیچ قید و شرطی با او #بیعت کردند.
🔹 چرا اکنون و چنین دیر القاعده، برادر و رفیق به ظاهر شفیق طالبان، بیانیه تبریک و بیعت خود را صادر کرد؟
🔹 پیشتر، در طول پانزده سال رهبران القاعده اسامه بن لادن و ایمن #الظواهری با رهبران طالبان ملا عمر و اختر منصور بیعت میکردند و با اطمینان خاطر بیان میداشتند که این بیعت همواره پابرجا خواهد ماند. در مقابل رهبران طالبان نیز به سرعت پذیرش بیعت را پاسخ میدادند و ابراز میکردند آنها نیز بر سر عهد خود باقی میمانند، به این معنی که آنها همچنان از «القاعده» در پروژه بینالمللی و جهاد جهانی خود حمایت خواهند کرد.
🔹 اما با آمدن آخوندزاده، رهبر جدید طالبان، اوضاع کمی تغییر کرد. در اواخر ماه مه 2016، ایمن الظواهری، رهبر القاعده، با رهبر جدید طالبان، بیعتی مشروط کرد؛ مشروط به مبارزه با حاکمان مبدل شریعت، آزادسازی هر وجب از سرزمینهای مسلمانان، هشدار به طالبان از مشارکت با دولت در حکومت، پرهیز از ورود به شریعت کافران، که منظور از آن پذیرش توافقات و معاهدات بینالمللی بود و دیگر شرایطی که ساختار اعتقادی و سیاسی القاعده را تشکیل میدادند.
🔹 در مقابل آخوندزاده نیز همچون پیشینیان خود رفتار نکرد، او با تاخیری قابل توجه بیعت ظواهری را قبول کرد. همین کافی بود تا اختلافاتی که همواره در تاریکی بودند، به چشم بیایند و به نظر برسد رهبر جدید طالبان میخواهد این جنبش را در مسیری متفاوت حرکت دهد؛ دور از ماجراجوییهای بیپایان القاعده.
🔹 اما در طول این سالها، داستان تنها با برخورد سرد رهبر طالبان با القاعده به پایان نرسید، بلکه گامهای آشکاری برای زیر پا گذاشتن بیعت مشروط ایمن الظواهری برداشته شد. طالبان با امضا کردن پیمان صلح با آمریکا، دقیقا وارد «شریعت کفار» شد. شرط دیگر القاعده مبنی بر مشارکت نکردن با دولت در حکومت نیز دست کم بارها در سخنان مقامات طالبان و مذاکرات با دولت افغانستان زیر پا گذاشته شد. این شکاف تا آنجا ادامه یافت که طبق گفتهها طالبان در مذاکرات خود با آمریکاییها، تعهد داده بود که از جنگجویان القاعده دیگر هیچ حمایتی نخواهد کرد.
🔹 حال این بیعت بیقید و شرط کنونی القاعده چه معنایی میتواند داشته باشد؟ آیا ترس آمریکاییها از صادق نبودن طالبان در اختلافاتش با القاعده بیراه نبوده و حال که تمامی خواستههای القاعده محقق شده و آمریکا و اذنابش «ذلیل و خوار» از افغانستان خارج شدند، طالبان چهره واقعی خود را نشان داده و فرصت برای عرض اندام دوباره القاعده فراهم شده است؟ یا شاید بتوان گفت امروز روزی است که القاعده نیز به راهبرد این چندساله آخوندزاده ایمان آورده و پذیرفته او نیز برای ادامه کار با کنار گذاشتن یکهتازیهای خود، با دولت به ظاهر اهل مدارا و گفتگوی طالبان همراهی کند.
🔹 اما «زمان» صدور این بیانیه حکایتی دیگر دارد؛ این دو هفته تاخیر و انتشار بیانیه در پاسی از شب و درست پس از خبر پایان نشست طالبان، چندان جایی برای اندیشیدن به این شایدها باقی نمیگذارد.
🔹 اختلافها پابرجا است، اما توافقی پنهان صورت گرفته است. بیشک طالبان به القاعده اجازه ظهور و بروز رسمی و قابل رصد، همچون اختصاص اردوگاههای آموزشی، نمیدهد، اما دور از انتظار نیست که فعالیتهای مخفیانه ایشان و به ویژه ارتباطهای آنها با خارج از کشور، در برابر فاصله گرفتن القاعده از داعش، تضمین شده باشد.
@dolatedin
🔻مالدیو در حضور مقامات سعودی، "تجاوز جنایتکارانه شبهنظامیان حوثی" به فرودگاه ابها را محکوم کرد!
🔹به گزارش سبق، خبرگزاری سعودی، رئیس دفتر ریاست جمهوری #مالدیو، علی ظاهر، تجاوز جنایتکارانه به فرودگاه بینالمللی ابها از سوی شبهنظامیان مورد حمایت #ایران در #یمن را محکوم کرد.
🔹ظاهر ضمن حمایت از اقدامات نیروهای ائتلاف وابسته به عربستان، هدف قرار دادن این کشور را برای "همه مسلمانان جهان" تحریکآمیز خواند و از جامعه بینالمللی خواست تا "مسئولیتهای خود را در قبال توقف تجاوز شبهنظامیان #حوثی، که توسط کشورهای مشهور حامی تروریسم بنا نهاده شده، بر عهده بگیرند".
✍️ ملاحظه: جمعی از مقامات سعودی برای افتتاح بزرگترین مسجد مالدیو که با هزینه عربستان ساخته شده است، این هفته به این کشور سفر کردهاند.
#قدرت_نرم #دیپلماسی_مذهبی
@dolatedin
🔻آیت الله سید محمد سعید حکیم از مراجع عراقی بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.
🔹به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانههای عراقی، آیت الله سید محمد سعید حکیم از مراجع بزرگ نجف اشرف دقایقی پیش دعوت حق را لبیک گفت.
🔹شبکه تلویزیونی «الفرات» عراق عصر امروز جمعه گزارش داد که آیت الله محمد سعید حکیم بر اثر سکته قلبی ناگهانی دار فانی را وداع گفته است.
🔹مرحوم آیت الله محمد سعید حکیم فرزند محمد علی الحکیم، از روحانیون بزرگ عراق و ساکن نجف اشرف بود.
#عراق #مرجعیت #وفیات
@dolatedin
🔹العربیة: سید حسن العماد روحانی شیعه یمنی هنگام ورود به خاک یمن از طریق گذرگاه مرزی شحن در مرز عمان توسط نیروهای سعودی بازداشت شد.
✍️ ملاحظه: #حسن_العماد یکی از روحانیون شیعه اثنی عشری است که پس از تحصیل در ایران حزب مستقبل العداله را تأسیس و به دنبال فعالیت تبلیغی _ سیاسی در یمن بود. برادر وی #عصام_العماد است که پیشتر از روحانیون سلفی وهابی یمنی بود که چندین سال پیش #مستبصر شده و به مذهب امامیه درآمد. برادر دیگر وی #علی_العماد نیز از مقامات بلند پایه جنبش انصار الله است.
🔹با وجود اینکه حسن العماد در بسیاری از رسانههای ایران به عنوان نماینده مردم یمن حاضر شده بود، جنبش انصارالله یمن به دلیل برخی رویکردهای سیاسی و مذهبی ارتباط خوبی با وی نداشت.
🔹در حالی که مقامات سعودی مدعی شدهاند وی قصد داشته تا با پاسپورت جعلی و تغییر هویت وارد یمن شود، برخی منابع این اتهام را رد میکنند.
#یمن #عربستان #ایران #انصارالله
@dolatedin