عصرة المنجود في علم الكلام
مؤلف: نباطی عاملی، علی بن محمد
اشراف آیت الله العظمی سبحانی
محقق: تنکابني، حسين
ناشر مؤسسة الإمام الصادق عليهالسلام
موضوع کلام شيعه اماميه - متون قديمي تا قرن 14
(متوفی 877ق)،
این کتاب مکمل اثر مشهور دیگرش «الصراط المستقيم» در علم کلام است. این اثر با مقدمه آیتالله سبحانی و با تحقیق حسین تنکابنی منتشر شده است
ویژگیهای کتاب: علامه بیاضی در این کتاب، بهویژه در باب امامت، در ورای قواعد عقلی، از کتاب و سنت طرح بحث کرده و دلیل آورده است.
نویسنده تنها به بیان مذهب و اعتقادات خود در همه ابواب کتاب بسنده نکرده، بلکه به آراء و نظرات دیگران نیز با نقد و تحلیل اشاره کرده است؛ لذا این کتاب همانند موسوعه کاملی در علم کلام است.
نویسنده گاهی به فرقههای کلامی که اثری از آنها در این عصر نمانده، مانند فرقه مقاربه اشاره کرده است و این از اطلاعات وسیع او در موضوع ملل و نحلل حکایت میکند.
http://tohid.ir/fa/index/book?bookID=499
@e_sobhani
روش نوین و مفید در مشق دانش آموزان بکار گرفته شود
✔️ محمد رضایی، از اساتید دانشگاه تهران و نزدیکان آیتالله سبحانی درباره خبرسازیهای اخیر درباره مشق دانشآموزان نوشت:🔻
نقل قولی از آیتالله سبحانی درباره "تکالیف و مشق دانش آموزان" در این ایام مطرح شد که با واقعیت هماهنگ نبود.
من که توفیق داشتم محضر آیت الله العظمی سبحانی باشم، جلسه اینگونه بود که جمعی با عنوان «انجمن فرهنگی ناشران آموزشی» که رسالت خود را برقراری عدالت اجتماعی در تحصیل فرزندان این مرز و بوم معرفی کرده بودند، درخواست ملاقات کردند و مدعی بودند به دنبال رهنمودی هستند که چراغ علم و دانش پرفروغ تر از گذشته باشد، همین! طبعا ایشان با توجه به تقارن هفته پژوهش و از این جهت که ایشان به بحث تعلیم و تربیت اهتمام دارند، با درخواست ایشان موافقت کردند.
این جلسه غیررسمی بود و با توجه به کهولت سن و تواضع و فروتنی ایشان، همانند معمول سایر ملاقات های مردمی، صندلی ها کمی فشرده در کنار ایشان قرار دارد؛ جلسه با حضور چند نفر که هویت شخصی آنان قبلاً برای ایشان روشن نبوده، با بیان مطالبی در خصوص مشکلات صنف ناشران و مشکلات اقتصادی و کمبود کاغذ و... مطرح شد و ایشان توصیه کردند که شایسته است همانند برخی کشورهای پیشرفته، کتاب های درسی دانش آموزان، با کیفیت مرغوب و با کاغذ مقاوم در اختیارشان قرار گیرد تا برای سالهای بعد برای دیگران قابل استفاده باشد، و به اصطلاح یکبار مصرف نباشد، چرا که هرساله هم بسیاری از کتابها دور ریخته شده و هم اینکه بار مالی برای اقشار خانواده ها است.
در این جلسه مطرح شد که: تکالیف دانش آموزان از برنامه درسی حذف شده است و ایشان نیز با اهتمامی که به فراگیری علم و دانش برای آحاد دارند، و اینکه موفقیت و تعالی و کسبِ مهارت و ترقی در پرتو تلاش و ممارست و تمرین و کوشش حاصل می شود، و با توجه به اینکه ایشان قریب ۷۵ سال است بر کرسی تدریس در سطوح مختلف قراردارند، توصیه فرمودند که برنامه های درسی دانش آموزان، بگونه ای نباشد که بعد از تعطیلی مدرسه، فارغ از فعالیت های درسی باشند، چرا که این امر بر خلاف تجربیات و بر خلاف آموزه های قرآن و سنت است، باید تلاش کرد که دانش آموزان در املاء و انشاء و خوش نویسی در مرتبه قابل قبول باشند.
البته ایشان اصراری بر تکالیف به شیوه های سنتی نکردند: "اگر روشهایی نوین و کارآمد و مفید در ارتقاء سطح کیفی باشد، به گونه ای که متناسب با فرهنگ آموزشی کشور باشد، البته مورد توجه خواهد بود."
این تمام مطالبی بود که ایشان در طی دیداراعضاء انجمن فرهنگی ناشران آموزشی کشور مطرح نمودند و بحث ناشر و موسسه خاصی نیز مطرح نبوده و بالطبع مطالبی هم در این باره مطرح نشده است. بنابراین برخی مطالب برداشت شده در خصوص ارتباط مافیای کنکور به علماء و مرجعیت، جفای نابخشودنی است. این فضای رقابتی که بر محصلین برای ورود به رشته های خاص برای دانش آموزان ایجاد شده است، فضای خوبی نیست، و مسئله کنکور و دغدغه خانواده ها و جوانان، امری است بجا و مسئولین ذیربط در این مورد باید اقدامات مؤثری داشته باشند.
با کمال احترام با عرض پوزش از تصدیع
@ٍe_sobhani
حضرت آیت الله سبحانی صبح امروز در درس خارج اصول در مسجد اعظم قم به روایتی از نبی مکرم اسلام(ص) اشاره کردند و گفتند: حضرت فرمودند: «انّ اللّه حرّم من المسلم دمه و ماله و عرضه و ان یظنّ به السوء/ خداى سبحان خون و مال و آبروى مسلمان را بر دیگران حرام کرده و همچنین گمان بد بردن را نیز حرام نموده است».
ایشان اظهار داشتند: در جامعه امروز، سه امنیت وجود دارد که شرق و غرب این سه امنیت را قبول کرده است؛ جان، ناموس و مال انسان در همه دنیا امن است؛ اما رسول گرامی اسلام امنیت چهارمی را آورده است که امنیت در محیط فکر است.
این مرجع تقلید ابراز داشتند: سه امنیت اول را می توان با پلیس و تفحص برقرار کرد؛ اما امنیت در فکر، پلیس بردار نیست و دیگران باید در ذهن و فکر ما امنیت داشته و به آنان بدگمان نباشیم.
این استاد برجسته حوزه در بخش دیگر از سخنان خود خاطرنشان ساختند: به بنده اعلام کردند که چند نفر از ناشران قصد دارند خدمت شما برسند و فکر می کردم قرار است درباره گرانی کاغذ و سایر مسائل صحبت کنند؛ اما سه مطلب در آن جلسه مطرح شد.
حضرت آیت الله سبحانی ادامه دادند: مطلب اولی که در آن جلسه ذکر شد، آن بود که هر سال در ایران، 130 میلیون جلد کتاب چاپ می شود؛ اما دانش آموزان به این کتب اهمیت نداده و پس از اتمام سال تحصیلی پاره شده و دور ریخته می شود و دولت هم مجبور است برای سال بعد، کتاب های دیگری را چاپ کند و باید کاری کنیم که این کتب، ضایع نشده و به دست طبقه دوم برسد و بنده هم نظری درباره این مسئله ندادم؛ چون اهلش نیستم؛ البته مطلب خوبی بود و اگر بتوان کاری کرد که این کتاب ها بماند، مسلما در اقتصاد مؤثر است.
ایشان تصریح کردند: مطلب دوم آنان این بود که در کشور ما درخت و جنگل کم است و ما از سنگ، کاغذهایی را درست کردیم و بنده این کاغذها را دیدم و نظری نداشتم.
این مرجع تقلید بیان داشتند: مطلب سوم آنان این بود که جدیدا تکلیف خانه دانش آموزان را حذف کرده اند؛ این افراد به بنده نگفتند تکلیف شب؛ بلکه گفتند تکلیف خانه و بنده نیز گفتم این کار صحیح نیست؛ زیرا ما هرچه فرزندان را وادار به کار علمی کنیم، مغز آنان شکوفا می شود؛ البته نباید فشار زیاد آورد.
این استاد برجسته حوزه اظهار داشتند: چیزی که صدها سال نتیجه بخش بوده، نباید یکدفعه آن را برداشت؛ ابتدا باید در یک استان امتحان کرد و اگر جوابگو بود، در کل کشور پیاده کرد.
حضرت آیت الله سبحانی ابراز داشتند: از نظر بنده ای که 75 سال است به تدریس مشغول هستم، برداشتن یک چیز قبل از امتحان، کار صحیحی نیست و بنده حق دارم یک نظر بدهم؛ ولی نباید بد تفسیر شود.
ایشان خاطرنشان ساختند: پس از سخنان بنده، شخصی نوشت که تکلیف شرع فقط نماز مغرب و عشاست که در پاسخ باید بگوییم نماز تکلیف شرع است و کارهایی همچون مشق شب، تکلیف عرف.
این مرجع تقلید تصریح کردند: عرض بنده اگر صحیح است، قبول کنید و اگر هم صحیح نیست با برهان آن را رد کنید؛ البته آقای وزیر جواب دادند که در خانه هم برای دانش آموزان فکری کرده ایم که کارهای هنری داشته باشند؛ البته اینکه آیا همه خانه ها ظرفیت کار هنری دارند یا ندارند؟ خود مسئولین می دانند.
@E_sobhani
قالَ رَسُولُ اللّه ِ (ص):
أَلشِّتاءُ رَبيعُ الْمُؤمِنِ، يَطُولُ فيهِ لَيْلُهُ فَيَسْتَعينُ بِهِ عَلى قِيامِهِ وَيَقْصُرُ فيهِ نَهارُهُ فَيَسْتَعينُ بِهِ عَلى صِيامِهِ.
«زمستان، بهار مؤمن است. شب هایش طولانی است که برای عبادت نیمه شب از آن کمک می گیرد و روزهایش کوتاه است که برای روزه گرفتن از آن مدد میجوید».
(وسائل الشیعه، ج7، ص302، ح3)
@e_sobhani
تصاویر/ دیدار جمعی از طلاب و روحانیون شیعه و اهل سنت زاهدان با آیت الله العظمی سبحانی
حضرت آیت الله العظمی سبحانی گفت: امروز مسلمانان گرفتارند و باید #نیت ها را پاک و با قلب پاک #استغفار کنند تا خدا نیز مشکلات آنها را رفع کند.
دوشنبه شب در دیدار ۷۰ نفر از طلاب شیعه و سنی زاهدان که در دفتر این مرجع تقلید برگزار شد با قرائت آیه ای از قران کریم به مسئله استغفار اشاره کرد.
ایشان با بیان اینکه استغفار نتایج بسیاری برای استغفار کنندگان به همراه دارد گفت: یکی از نتایج استغفار در درگاه خداوند این است که موجب #ریزش_رحمت آسمان می شود.
#آیت_الله_سبحانی افزود: بنابراین ارتباطی بین پاکی نفس و آسمان ها وجود دارد که این را علم مادی نمی فهمد و تنها علم الهی و آسمانی متوجه می شود.
او با بیان اینکه افزایش روزی از دیگر نعمت های استغفار کردن است خاطرنشان کرد: امروز مسلمانان گرفتارند و باید نیت ها را پاک و با قلب پاک استغفار کنند تا خدا نیز مشکلات آنها را رفع کند.
اجتماع پاک نعمت ها و برکات خداوند را به دنبال دارد و اگر ملت پاک باشد درهای رحمت به روی آنها باز می شود.
http://hawzahnews.com/detail/Photo/473014#ad-image-0
@E_sobhani
بازدید آیت الله شاهرودی (ره) از مؤسسه امام صادق (ع)
جمعه، ۲۶ فروردین ۱۳۸۴
@E_sobhani
دیدار دکتر لاریجانی با آیت الله العظمی سبحانی و اقامه نماز مغرب و عشاء
دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که به قم سفر کرده است، شامگاه امروز (پنجشنبه، 6 دی ماه) با حضرت آیت الله سبحانی دیدار و گفت وگو کرد.
براساس این گزارش دکتر لاریجانی در دیدار با آیت الله سبحانی در مورد مسائل مهم کشور، گزارش ارائه دادند.
آیت الله العظمی سبحانی در این دیدار با تاکید بر تولید داخلی و نیروی کار، اظهار داشت: با حمایت از توان و نیروهای داخلی می توان بسیاری از مشکلات را حل کرد و همچنین هرچه دولت به تولیدات داخلی عنایت کند می تواند تولید و صادرات در کشور را رونق بخشد که البته مجلس می تواند در این زمینه دولت را یاری کند.
@E_SOBHANI
نتایج یک نظر سنجی در شبکه یک سیما ( برنامه مناظره) در مورد حذف مشق شب⬇️
35 % موافق حذف
%75 مخالف حذف
http://www.telewebion.com/episode-1950858
⬇️تحلیل یک معلم :
https://www.instagram.com/p/Br8h_tZA2Bz/?utm_source=ig_web_copy_link
@e_sobhani
مصاحبه حجتالاسلام والمسلمین حسن طارمی راد، مدیر علمی دانشنامه جهان اسلام در باره آیت الله سبحانی:
◀️میراث علمی قوی بزرگان را به نسل بعدی منتقل می کنند.
◀️آگاهی به زمان و مسایل روز از ویژگی های بارز ایشان است.
◀️شاخص و اعلمیت آیت الله سبحانی احاطه علمی ایشان بر روی مسائل است.
◀️ در عرصه های مختلف علوم دینی صاحب نظر قطعی هستند
◀️آیت الله سبحانی مبدع تفسیر موضوعی است
◀️شاگرد پروری و اشتغال دائم به تدریس از شاخص های مهم ایشان است.
◀️در حوزه دفاع از کیان شیعه حرف اول را می زدند
هنر فقهای بزرگ ما شناخت موضوعات است
◀️مرتب آخرین پرسش ها و مسایل را بررسی می کنند و آنها را جواب می دهند
◀️آیت الله سبحانی میراث علمی قوی بزرگان را به نسل بعدی منتقل می کنند
◀️بی تکلف و تواضع علمی ایشان زبان زد است
◀️ارتباط با حوزه های علمیه نجف اشرف و مشهد ار ویژگی های ایشان است.
◀️تعامل با اقلیت های دینی و مذهبی.
https://fa.shafaqna.com/news/686576/
@E_sobhani
آیین رونمایی از کتاب «میزان الفقاهه» اثر مرحوم آیت الله سید محمد باقر موسوی درچه ای (ره) توسط آیت الله سبحانی در قم
شیعه باید به آیت الله درچهای افتخار کرده و حوزههای علمیه قم و اصفهان و نجف امثال ایشان را تربیت کنند.
شاگردان برجسته ایشان :
مرحوم آیت الله العظمی بروجردی، آیت الله العظمی آقا سید ابوالحسن اصفهانی، آیت الله العظمی آقا ضیاء عراقی، ...
تصاویر:
http://hawzahnews.com/detail/Photo/474357#ad-image-0
@E_sobhani
آیین رونمایی از کتاب «میزان الفقاهه» اثر مرحوم آیت الله سید محمد باقر موسوی درچه ای (ره)
شیعه باید به آیت الله درچهای افتخار کرده و حوزههای علمیه قم و اصفهان و نجف امثال ایشان را تربیت کنند.
شاگردان برجسته ایشان :
مرحوم آیت الله العظمی بروجردی، آیت الله العظمی آقا سید ابوالحسن اصفهانی، آیت الله العظمی آقا ضیاء عراقی، ...
در هر عصر و زمانی در حوزه شخصیت های دانه درشتی و بزرگی تربیت شدند و منشاء خیرات و برکاتی فراونی بودند.
درقرن سوم و قرن های دیگر شخصیت هایی بودند که توانستند خدمات زیادی برای شیعه انجام دهند که از جمله شیخ مفید ها و شیخ رضی ها بودند.
مرحوم محقق هم درقرن دیگر صاحب برکاتی بودند.این عالم با کتاب فقه الشریعه کار بزرگی برای شیعه کردندکه بسیار فاخر بود.
بعد این بزرگواران، علامه حلی با فقه مقارن و تذکره و در قرن معاصر و 14 فقهای مانند مرحوم میرزای شیرازی و محقق همدانی بودند که موثر واقع شدند. یکی از آنها مرحوم آیت الله سید محمد باقر درچه ای است. دو جلد از 26 کتابی میزان الفقاهه که برای مطالعه به ما داده شد، شاهد نو آوری در این کتاب ها بودم.
کتاب فقهی فراوان است؛ ولی نو آوری کم است. مشکلی راحل نمی کند، اما کتاب میزان الفقاهه اثرمرحوم آیت الله درچه ای مشکلات راحل کرده و سؤالات فقهی را پاسخ داده است.
علما دارای صدای واحد هستند. بعضی ها دارای بیان و برخی دارای قلم هستند و اما درمیان علما، کسانی وجود دارند که اهل بیان و قلم هر دو باهم هستند و مرحوم آیت الله درچه ای از این دسته از علما بوده است و در باب ممتاز بودن همین اندازه بس که شاگردان زیادی مانند مرحوم حضرات آیات بروجردی و نائیی را تربیت کرده است.
خدا، مرحوم کاشف الغطاء را رحمت کند، گفتند، بعد از فوت فلان عالم، اعلم چه کسی است گفتند، ببیند چه کسی هم صاحب قلم، بیان و شاگرد است.
حضرت آیت الله سبحانی با اشاره به خصوصیات مرحوم آیت الله درچه ای اظهار داشتند: ما مرحوم آیت الله درچه ای را می شناختیم. این عالم اهل درس و بحث بودند و به درس اهمیت ویژه ای می دادند و از همه مهم تر دارای شاگردان ممتازی بودند.
آیت الله موسوی اصفهانی و آیت الله بروجردی از شاگردان آیت الله العظمی درچهای بودند که قلم و بیان را با یکدیگر دارا بودند.
مرحوم آیت الله بروجردی میفرمودند که آیت الله درچه ای در طول هفته چهار روز را به تحصیل میپرداخت و در روز چهارشنبه به مرور آنچه که طی این مدت تدریس کرده بود میپرداخت و به سئوالات شاگردان خود نیز پاسخ میگفتند.
رسالت مهم حوزه های علمیه قم، مشهد و اصفهان در این عصر تربیت و پرورش شخصیتهایی مانند مرحوم آیت الله درچه ای است.. آن عالم اهل زهد، تربیت کننده شاگرد و علاقه مندبه درس و جامع الجهات بودند.
بیانات آیت الله سبحانی با دیدار وزیر اقتصاد
🔹بخش قابل توجهی از #مشکلات_کشور از بانکهاست چراکه این مجموعهها وامهایی را به افرادی میدهند که قدرت بازگرداندن آن را ندارند و شرایط کشور نیز اجازه نمیدهد این افراد بتوانند با این وامها کار کنند.
🔹. #اقتصاد در اسلام بعنوان یک اصل در ابواب فقهی از آن یاد میشود
🔹. #نظارت بر بانک ها بخش اعظمی از مشکلات اقتصادی را برطرف می کند
🔹بانکها باید به شرایط افراد و شیوه بهکار کردن تسهیلات در حوزه تولید توجه داشته باشند و سپس به ارائه تسهیلات اقدام کنند.
🔹توجه به امر تولید و اشتغال
🔹گلایه افراد مختلف در مورد #مهریه بانوان، که بی ارتباط با مسائل اقتصادی نیست
@E_sobhani