May 11
مطالب قبلی را میتوانید در کانال تحلیل اقتصادی در پیامرسان بله به نشانی زیر مشاهده کنید:
https://ble.ir/economicanalysis
بر اساس گزارش سالانه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای سال ۲۰۲۳، حدود ۳.۸ میلیون #پناهنده #افغانستانی در ایران سکونت دارند. تعداد واقعی پناهندگان افغانی بسیار بیشتر از این تعداد، بعضا بین ۵ تا ۸ میلیون نفر، برآورد شده است.
صرف از نظر از #فرصتها و #تهدیدهای حضور این پناهندگان در ایران، باید توجه داشت که بخش قابل ملاحظهای از #انرژی و #آب در کشور توسط این افراد #مصرف میشود. مهمتر اینکه برخی از ایرانیان واسطه استفاده #غیرمجاز آب، #برق، #فاضلاب و #گاز توسط اغلب این پناهندگان میشوند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
همزمان با تشدید #گرما در #تابستان، بهویژه در سالهایی که بارشهای بهاری نسبتا خوبی روی میدهد، #آتشسوزی در #مراتع و بعضا #جنگلها و #باغها مجاور این مراتع به رویدادی تقریبا روزانه در اقصی نقاط کشور تبدیل میشود.
در اغلب تصاویری که از این آتشسوزیها منتشر میشود، حجم قابل ملاحظهای #علف مشاهده میشود. حتی اگر عامل غیرطبیعی باعث شروع آتشسوزی شده باشد، وجود علف خشک در مراتع، که تا حد زیادی ناشی از نبود یا کمبود #علفخواران وحشی و یا اهلی است، باعث سرایت و گسترش حریق میشود.
حضور بههنگام و به اندازه مناسب #دام در مراتع ضمن هرس #گیاهان و جلوگیری از آتشسوزی، میتواند موجبات انتقال #بذور، #غنیسازی_خاک، نفوذ بیشتر #آب در زمین و در نهایت گسترش پوشش گیاهی را فراهم کند و از این طریق، زمین را از #گرمایش، #فرسایش، #خشکسالی، #سیل و #ریزگردها حفظ و زمینه ارتقای #امنیت_غذایی را فراهم کند.
#دامداران مسئولیتپذیر نسبت به #محیطزیست امکان حضور اینچنینی دام در مراتع را فراهم میکند. #دامداری_هوشمند یا #دامداری_دقیق نیز میتواند چنین حضوری را تسهیل کند.
پینوشت: عزیزی فرمودند، قوانین و مقررات در مقابل حضور دام در مراتع محدودیت ایجاد میکنند. از نظر ایشان، قوانین و مقررات ذیربط به نفع چرخه وابسته مرغداری نوشته شده است، به نحوی که پرورش دام و تولید پروتئین به جز مرغ در ایران مقرون به صرفه نباشد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
بر اساس گزارش مرکز آمار در خصوص #قیمت کالاهای #خوراکی منتخب در مناطق شهری برای #خرداد ۱۴۰۳، متوسط قیمت یک کیلوگرم #گوشت #گوسفند با حدود ۷۳ درصد افزایش، از حدود ۳۷۸ هزار تومان در خرداد ۱۴۰۲ به حدود ۶۵۳ هزار تومان در خرداد ۱۴۰۳ رسیده است.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
آینده درخشانتر برای طلا؟
در ۶ ماه اخیر، قیمت جهانی #طلا برای هر اونس با رشد حدود ۲۱ درصدی، از حدود ۲۰۰۰ دلار به حدود ۲۴۷۰ دلار رسیده است.
تشدید تنشهای نظامی و سیاسی در منطقه غرب آسیا در این بازه زمانی، از عوامل مهم رشد قیمت این فلز گرانبها بوده است. تداوم روند افزایشی خرید طلا توسط بانکهای مرکزی کشورهای مختلف، که از سال ۲۰۲۰ شروع شده، میتواند ضمن تثبیت قیمت در سطوح فعلی، افزایش بیش از پیش قیمت را نیز به دنبال داشته باشد.
کاهش احتمالی نرخ بهرههای سیاستی در آمریکا در ماههای آینده، به دلیل عملکرد نسبتا مطلوب سیاستهای مهار #تورم در این کشور در مواجهه با پیامدهای اقتصادی رویدادهایی مثل پایان محدودیتهای کرونایی و تهاجم روسیه به اوکراین، نیز به عنوان عامل افزایشی برای قیمت طلا ارزیابی میشود.
پیروزی احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا و احتمال افزایش تنشهای جغرافیای سیاسی در جهان در دوران وی نیز میتواند تقاضای طلا به عنوان #دارایی_امن و متعاقبا قیمت آن را افزایش دهد. احتمال افزایش تورم در جهان و آمریکا در نتیجه سیاستهای اقتصادی ترامپ نیز میتواند در میانمدت تقاضای احتیاطی برای طلا را تقویت کند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
نکاتی در مورد مصوبه دولت در مورد واردات خودرو کارکرده (۱)
- آییننامه اجرایی فوق با حدود یکسال تاخیر از مهلت مقرر در قانون به تصویب دولت رسیده است. محتمل است تدوین و ابلاغ دستورالعملهای لازم برای اجرایی کردن مصوبه فوق نیز با تاخیر انجام شود.
- کارگروهی متشکل از وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه باید سقف تعداد و ارزش واردات #خودرو_کارکرده را به صورت سالانه و بر مبنای نیاز بازار خودرو تعیین کند. بر اساس مفاد مصوبه فوق مشخص نیست که نیاز بازار بر چه مبنایی برآورد و سقفهای تعداد و ارزش بر چه اساسی تعیین خواهد شد. احتمالا در آینده در این خصوص دستورالعملی تدوین خواهد شد. ضمنا تا کنون خبری در خصوص سقفهای فوق برای سال ۱۴۰۳ منتشر نشده است.
- اگرچه کمی عجیب به نظر میرسد، ولی از مفاد مصوبه برداشت میشود که اشخاص حقیقی، مشابه اشخاص حقوقی، ملزم به اخذ تاییدیه تامین قطعات یدکی و خدمات پس از فروش از وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند. احتمالا در آینده در این خصوص نیز دستورالعملی تدوین خواهد شد.
- واردکنندگان خودرو، از جمله اشخاص حقیقی، ملزم به افتتاح و کسب معدل حساب ارزی، بر اساس ضوابطی که توسط بانک مرکزی اعلام خواهد شد، هستند.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
تحلیل اقتصادی
نکاتی در مورد مصوبه دولت در مورد واردات #خودرو_کارکرده (2)
- اشخاص حقیقی «صرفا به منظور استفاده شخصی و مشروط به عدم امکان واگذاری خودروی وارداتی تا پنج سال» میتوانند نسبت به واردات خودرو اقدام کنند. نکته جالب این که در مصوبه فوق برای تعداد خودروی واردات توسط اشخاصی حقیقی محدودیتی ذکر نشده است؛ به عبارت دیگر، اشخاص حقیقی میتوانند بیش از یک خودرو کارکرده وارد کنند، مگر اینکه در ضوابط اجرایی بعدی محدودیتی در این خصوص اعمال شود. عبارت «صرفا به منظور استفاده شخصی» نیز مبهم است و استفاده تجاری از خودرو وارداتی را محدود نمیکند. مثلا، اشخاص واردکننده میتوانند نسبت به اجاره دادن خودروی وارداتی خود اقدام نمایند. همچنین، با توجه به رواج خرید و فروش غیررسمی حواله خودرو در کشور، درج شرط عدم امکان واگذاری خودروی وارداتی تا پنج سال نیز احتمال انجام معاملات غیررسمی و پیامدهای منفی قضایی مترتب بر چنین معاملاتی را افزایش میدهد.
- ترخیص خودرو منوط به اسقاط خودرو فرسوده است. این عامل میتواند باعث افزایش بیش از پیش خودرو فرسوده در بازار گردد. پیش از این مجموعه از عوامل، از جمله حکم دیوان عدالت اداری به ابطال تعیین سن فرسودگی برای خودروها، باعث افزایش قیمت چنین خودروهایی شده بود.
- شروط استفاده شخصی و عدم امکان واگذاری خودرو وارداتی تا پنج سال در مورد خودروهای وارداتی موجود در مناطق آزاد تجاری - صنعتی ذکر نشده است و به نظر میرسد امکان پلاکگذاری ملی و معامله این خودروها خارج از محدودیتهای فوق وجود داشته باشد.
با توجه به موارد ذکر شده و سایر نکات قابل طرح، به نظر نمیرسد مصوبه فوق باعث تحول جدی در بازار خودروی کشور، بهویژه خودروهای خارجی، شود.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis
اختلال گسترده جهانی اخیر در سامانههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، ضمن نمایان کردن #آسیبپذیری قابل ملاحظه ناشی از وابستگی بیش از حد به خدمات و محصولات شرکتهای محدود، ضرورت اتخاذ تدابیر مناسب و بههنگام، نظیر تنوعبخشی به تامینکنندگان خدمات، به منظور اطمینان یافتن از #تابآوری نظامات در برابر اختلالات را متذکر شد.
https://ble.ir/economicanalysis
https://eitaa.com/economicanalysis