🔐طرح| رهبرمعظم انقلاب: کلید حل مشکلات، «دعا، یاد خدا و اصلاح دلها» است و #ماه_رجب عید کسانی است که قصد اصلاح قلوب خود را دارند. ۹۷/۱/۲۰
#درس_اخلاق
#رجب
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
"لاٰ حَولَ وَلاٰ قُوَّةَ اِلّاٰ بِاللّٰهِ الْعَلیٌِ الْعَظیم"
🖼 هر روز خود را با بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ آغاز کنیم:
🪧 تقویم امروز:
📌 دوشنبه
☀️ ۲۴ دی ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۱۲ رجب ۱۴۴۶ هجری قمری
🎄 13 ژوئن 2025 میلادی
📖 حدیث امروز:
✳️ امیرالمومنین علی علیه السلام:
کسی که توفیق دعا یابد از اجابت محروم نمیگردد.
📗 نهجالبلاغه حکمت ۱۳۵
🔖 مناسبت امروز:
☘ یک روز مانده به میلاد حضرت علی علیه السلام و روز پدر🍀
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ کَمَا هُوَ أَهْلُهُ
اَللّٰهُمَّ عَجِّلْ لِوَلیِّکَ الْفَرَج اِلٰهیٖ آمّیٖن
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
✨🌙بخوان دعای فرج را دعا اثر دارد
اللهم عجل لولیک الفرج
اگر پرده ڪنار برود و به حقایق
واقف شویم بیش از آنڪه خدا
را برای دعـــــاهایی ڪه اجابت
ڪرده شـــــاڪر باشــــیم برای
دعاهایی ڪه #اجابت نڪرده
شـــــاڪریم!
#الحمدلله🤲
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
🍃🌸 سوره شوری پنجاه و سه آيه دارد و در مكّه نازل شده است. و به جهت آيه۳۸ كه به مسأله شورى اشاره دارد نام آن «شورى» میباشد.
اين سوره پيرامون مساءله #وحى سخن مى گويد كه خود نوعى تكلم از ناحيه خداى سبحان بـا انـبـياء و رسل او است . همچنان كه مى بينيم در آغاز مى فرمايد (كذلك يوحى اليك و الى الذيـن مـن قـبلك اللّه ...) و در آخر هم مى فرمايد (و ما كان لبشر ان يكلمه اللّه الا وحيا) - تا آخر سوره . و نيز در بين سوره هم چند نوبت سخن از وحى مى آورد، يكجا مى فرمايد: (و كذلك اوحينا اليك قرآنا عربيا)... جايى ديگر مى فرمايد: (شرع لكم من الديـن مـا وصـى بـه نـوحـا...) و نـيـز مـى فـرمـايـد: (اللّه الذى انـزل الكـتـاب بـالحـق و المـيـزان ...) و همچنين چند نوبت در سوره سخن از رزق به ميان آورده چون وحى، خود رزقى است براى انبياء.
بـنـابـرايـن مـسـاءله #وحى موضوعى است كه در اين سوره محور كلام قرار گرفته وبه مباحث اصول دين از قبيل توحيد، معاد و نبوّت و همچنين مباحث اخلاقى و اجتماعى هم پرداخته است.
ضمناً در ميان۲۹ سوره اى كه با حروف مقطّعه آغاز شده، 👈🏻طولانىترى حروف مقطّعه در اين سوره آمده است. 🌸🍃
#تفسیر_قرآن
#شوری
#تدبر
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
آیه ۶ سوره #شوری ( صفحه ۴۸۳)
وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ اللَّهُ حَفِيظٌ عَلَيْهِمْ وَمَا أَنْتَ عَلَيْهِمْ بِوَكِيلٍ
کسانی که غیر خدا را ولیّ خود انتخاب کردند ، خداوند حساب همه اعمال آنها را نگه می دارد و تو مأمور نیستی که آنان را مجبور به قبول حقّ کنی!
🟣 این آيـه بـه حـال كـسـانى اشاره مى كند كه به غير از خدا اوليايى براى خود درست كردند، و آنها را در ربـوبـيـت و الوهـيت شركاى خدا پنداشتند، آنگاه مى فرمايد: خدا از آنچه اين طايفه مى كـنـنـد غـافـل نـيـسـت ، و اعـمـالشـان عـليـه خـود آنـان مـحفوظ مى ماند، تا به زودى بر آن اعـمـال مـؤ اخـذه شـونـد، و در ايـن بـيـن رسـول خدا (ص) هيچ مسؤ وليـتـى نـدارد، چـون بـه جـز ابـلاغ رسـالت وظـيـفـه اى نـدارد، نـه وكيل مردم است نه از اعمال آنان بازخواست مى شود.
⚫️ پـس ايـنكه فرمود (اللّه حفيظ عليهم ) معنايش اين است كه شرك آنان را عليه آنان حفظ مى كند، و همچنين گناهان و اعمال فاسدى مترتب بر شرك ايشان است .
(و مـا انـت عليهم بوكيل ) يعنى اعمال مردم به تو واگذار نشده تا تو آن را برايشان اصلاح كنى ، و به اين منظور به سوى دين حق هدايتشان كنى .
🟣 اين آيه شريفه لحنش لحن تسليت دادن به رسول خدا(ص) است .یعنی ای پيامبر فقط تبليغ و تعليم كتاب و حكمت به عهده شماست، تزكيه نفوس به عهده شماست، ابلاغ پيام ما به عهده شماست، امّا اینکه چه كسی قبول و چه كسی نكول كرد، مسئوليت آن به شما برنمیگردد..
⚫️ از این آیه استفاده مى شود که پیامبر(ص) نسبت به هدایت مردم شدیداً شیفتگى نشان داده و از اصرار آنان به شرک آشفته خاطر میشده است.🌸🍃🌸🍃
#تفسیر_قرآن
#شوری
#تدبر
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
آیه ۸ سوره #شوریٰ( ص۴۸۳)
وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ لَجَعَلَهُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَكِنْ يُدْخِلُ مَنْ يَشَاءُ فِي رَحْمَتِهِ وَالظَّالِمُونَ مَا لَهُمْ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ ﴿۸﴾
و اگر خدا مى خواست قطعا آنان را امتى يگانه مى گردانيد ليكن هر كه را بخواهد به رحمت خويش درمى آورد و ستمگران نه يارى دارند و نه ياورى
✳️ اگر خدا مى خواست همه آنها را امت واحدى قرار مى داد، یعنی به حكم اجبار هدايت مى كرد و مؤ من مى ساخت .. اما ايمان اجبارى چه ارزشى دارد؟ و چگونه مى تواند معيار كمال انسانى گردد؟
تكامل واقعى آن است كه انسان با اراده خويش ، و در نهايت اختيار و آزادى طى كند.
*️⃣ آيات قرآن پر است از دلائل اختيار و آزادى اراده انسان ، اصولا امتياز انسان از جانداران ديگر همين موضوع است ، و اگر آزادى انسان از او گرفته شود در حقيقت انسانيت او از او گرفته شده است ! اين بزرگترين امتيازى است كه خداوند به او داده ، و راه تكامل را به صورت نامحدود به روى او گشوده است ، اين سنت غير قابل تغيير الهى است
✳️ با توجه به اينكه گروه دوزخى را با وصف « ظلم » مشخص مى كند روشن مى شود كه منظور از « من يشاء» (هر كس را بخواهد) در جمله اول گروهى است كه ظالم نيستند. به اين ترتيب 👈🏻« عادلان » بهشتى اند، و غرق در رحمت خدا، و 👈🏻ظالمان دوزخيند.
*️⃣ اما بايد توجه داشت كه « ظالم » در اينجا، و در بسيارى ديگر از آيات قرآن ، معنى وسيع و گسترده اى دارد، و تنها شامل كسانى نمى شود كه به ديگران ستم كرده اند،بلكه كسانى كه 👈🏻بر خود ستم كرده ، يا آنها كه در 👈🏻عقيده منحرفند، نيز ظالمند، و چه ظلمى برتر از شرك و كفر است ؟(آیه ۱۳ لقمان)همانطور که در سوره اعراف هم ظالمين را به 👈🏻معاندينى كه منكر مـعـادنـد تـفـسـيـر نموده مى فرمايد: (فاذن موذن بينهم ان لعنه اللّه على الظالمين الذين يصدون عن سبيل اللّه و يبغونها عوجا و هم بالاخره كافرون ).
✳️ حاصل معناى آيه اين مى شود كه : خداى سبحان نبوت و انذار را كه نتيجه وحى اسـت بـديـن جـهـت مـقـدر و مقرر كرد كه مى دانست به زودى يعنى در قيامت مردم دو دسته مى شوند، لذا مقدر كرد تا مردم از داخل شدن در زمره دوزخيان بپرهيزند.
و اگـر خـدا مـى خـواسـت هـمـه را يـك امت قرار مى داد و همه يك جور مى شدند، و در قيامت دو دسـتـه نـمـى گـشتند، و آن وقت ديگر علت و بهانه اى براى فرستادن انبياء و انذار خلق نبود، و نيز ديگر وحيى نمى شد، و ليكن خداى تعالى اين را نخواسته ، بلكه سنتش بر اين جارى شده كه خودش متولى و عهده دار يك طايفه از مردم باشد، و آن طايفه 👈🏻غير ستمگر اسـت . خـواسـت تـا آنها را داخل در رحمت خود يعنى بهشت كند، و امر طايفه ديگر را كه همان سـتـمـگـران بـاشـنـد بـر عـهـده نـگـيـرد، و در نـتـيـجـه ولى و نـاصرى نداشته باشند و سرانجامشان به سوى دوزخ باشد، و از آتش خلاصى نداشته باشند.
*️⃣ در مورد فرق ميان (ولى ) و (نصير) بعضى گفته اند
«ولى» 👈🏻كسى است كه بدون درخواست به انسان كمك كند، اما «نصير» مفهومى اعم دارد.
اين احتمال نيز وجود دارد كه «ولى» اشاره به 👈🏻سرپرستى است كه به حكم ولايت و بدون درخواست ، حمايت و كمك مى كند،
و «نصير» 👈🏻فريادرسى است كه بعد از تقاضاى كمك به يارى انسان مى شتابد.
🌸🍃🌸🍃🌸
#تفسیر_قرآن
#شوری
#تدبر
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
سوره شوری آیه ۱۱
🍃🌸 اين جمله پايه اصلى شناخت تمام صفات خدا است زيرا خطرناكترين پرتگاهى كه بر سر راه پويندگان طريق معرفة الله قرار دارد، پرتگاه تشبيه است كه خدا را در وصفى از اوصاف ، شبيه مخلوقاتش بدانند اين امر سبب مى شود كه به درهٔ شرك سقوط كنند.
او وجودى است بى پايان و نامحدود از هر نظر و هر چه غير او است محدود و متناهى است از نظر عمر، قدرت ، علم ، حيات ، اراده ، فعل ، و همه چيز، و اين همان خط (تنزيه ) و پاك شمردن خداوند از نقائص ممكنات است
از آنجا كه علم و دانش ما و تمام هستى ما محدود است هرگز نمى توانيم به كنه و حقيقت 👈🏻ذات خداوند كه نامحدود است ، برسيم. همچنين شناخت كنه 👈🏻صفات خدا كه عين ذات او است نيز براى موجود محدودى همچون ما امكان پذير نيست .
بنابراين آنچه ما از ذات و صفات خدا مى دانيم يك علم اجمالى است ، و بيشتر بر محور آثارش دور مى زند.
همچنین چون الفاظ ما براى رفع نيازمنديهاى زندگى روزمره ما وضع شده ، هرگز نمى تواند بيانگر ذات و صفات نامحدود حق باشد، لذا الفاظِ علم و قدرت و حيات و ولايت و مالكيت و ساير الفاظى كه بيانگر صفات ثبوتيه و سلبيه او است رنگ ديگرى به خود مى گيرد..🌸🍃
#تفسیر_قرآن
#شوری
#تدبر
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir
آیه ۱۳ سوره #شوری(صفحه۴۸۴)
شَرَعَ لَكُم مِّنَ الدِّينِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحاً وَالَّذِى أَوْحَيْنَآ إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى أَنْ أَقِيمُواْ الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُواْ فِيهِ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ اللَّهُ يَجْتَبِى إِلَيْهِ مَن يَشَآءُ وَيَهْدِى إِلَيْهِ مَن يُنِيبُ
🟡 اینکه فرمود «مِنَ الدین»برای این است که نشان دهدتمام شرایع آسمانی از نظر ریشه یکیست منتها به تناسب استعداد اقوام و کمال جوامع انسانی متفاوت میشود.
در این آیه، نام هر پنج پیامبر اولوا العزم آمده است:
نوح، ابراهیم، موسى، عیسىعلیهم السلام و پیامبر اسلامصلى الله علیه وآله.
و اشاره اى است به انحصار پيامبران صاحب «شريعت»👈🏻 (يعنى آئينى داراى همه گونه قوانين عبادى و اجتماعى ) در اين پنج نفر.
🔵 نکته ای که در اینجا وجود دارد اینکه ، در باره شریعت ابراهیم و نوح فرمود 👈🏻وصیت کردیم ، اما در باره شریعت پیامبر اسلام فرمود 👈🏻وحی کردیم ، زیرا وصیت جایی بکار میرود که بخواهیم از میان چند چیز ، انچه را که برایمان مهمتر است را سفارش کنیم و این در مورد نوح و ابراهیم صادق است چون شریعت آنها چند حکم بیشتر نبوده اما شریعت اسلام همه چیز حتی مستحبات و مکروهات و مباح را شامل میشود ، پس فرمود وحی کردیم و نه «وحی کردم» تا هم دلالت بر عظمت خود و هم عظمت شریعت اسلام کند.
🟡 آيه مورد بحث اين حقيقت را روشن مى سازد كه دعوت اسلام به توحيد دعوت تازه اى نيست ، دعوت تمام پيامبران الوالعزم است ، نه تنها اصل توحيد بلكه تمام اصول دعوت انبيا در مسائل بنيادى در همه اديان آسمانى يكى بوده است .
🔵 در قرآن، كلمه «ادیان» نداریم، چون 👈🏻دین الهى یكى بیش نیست..
محور دعوت انبیا یكى بوده است و همه آن بزرگواران مردم را به توحید و معاد، تقوى و عدالت، نماز و روزه، احسان به والدین و رسیدگى به محرومان دعوت مىكردند.
🟡 «شَرَع» از «شریعة» به معناى راهى است كه مردم را به ساحل رودخانههاى بزرگ مىرساند، مانند شریعهى علقمه براى رسیدن به آب رود فرات. از آنجا كه 👈🏻احكام دین، راه رسیدن به كمالات است، به آن شریعت گفته مىشود.
🔵 در آیه توصيه به دو امر مهم شده است :
⚜️۱- برپا داشتن آئين خدا در همه زمينه ها ،نه تنها عمل كردن بلكه اقامه و احياى آن
معناى «اقـامـه ديـن» حـفـظ آن اسـت بـه ايـنـكـه پـيـروى اش كـنـنـد و بـه احـكـامـش عمل نمايند.
⚜️۲- پرهيز از بلاى بزرگ ، يعنى تفرقه و نفاق در دين .
🟡 و به دنبال آن مى افزايد: (هر چند اين دعوت شما، بر مشركان سخت گران است ) 👈🏻(كبر على المشركين ما تدعوهم اليه ).
آنها بر اثر جهل و تعصب ساليان دراز آنچنان به شرك و بت پرستى خو گرفته اند و در اعماق وجودشان حلول كرده كه دعوت به توحيد مايه وحشت آنها است ، بعلاوه در شرك منافع نامشروع سران مشركان محفوظ است ، در حالى كه توحيد مايه قيام مستضعفان مى گردد و جلو هواپرستيها و مظالم آنها را مى گيرد.
🔵 در پايان آيه ، در مورد چگونگى گزينش پيامبران تعبير به «من يشاء»👈🏻 (هر كس را بخواهد) كه اشاره سر بسته اى است به 👈🏻شايستگيهاى وجودى رسولان الهى .
اما در مورد امتها تعبير به «من ينيب»👈🏻 (كسى كه به سوى خدا بازگردد، و از گناه توبه كند و از در اطاعت در آيد) کرده تا معيار هدايت الهى و شرايط آن براى همگان روشن گردد و راه وصول به درياى رحمتش را بيابند.🌸🍃🌸🍃🌸
#تفسیر_قرآن
#شوری
#تدبر
🆔https://eitaa.com/emamsadegh_ir