🔳 در این واپسین روزهای سال ۱۴۰۲ شایسته است یادی کنیم از مرحوم دکتر محمد جمال #خلیلیان، استاد اقتصاد اسلامی، که شمع وجودش در ۷ اسفند ۱۳۹۸ خاموش شد؛ به همین سرعت ۴ سال گذشت...
فاتحه مع الصلوات
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
تقویم تاریخ سیاست ارزی
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
‼️ سر مار انحصار ارزی را بزنید!
🔹این روزها همه علیه رانت ارز مسافرتی بسیج شده اند، ولی کسی حرف چندانی از دلیل ایجاد این رانت و کلان رانت انحصارگران ارزی نمی زند، رانتی بسیار بزرگ که اصلاً قابل مقایسه با خرده رانت ارزی مسافرتی نیست.
🔹گاهی هم آدرسهای غلطی همچون ارزان بودن نرخ ارز رسمی به عنوان دلیل رانت داده میشود، اشتباه تحلیلی که منجر به پیشنهاد افزایش نرخ دلار رسمی میشود، اقدام اشتباهی که باعث افزایش مجدد نرخ ارز غیررسمی و افزایش رانت در مقادیر بزرگتر میشود!
♦️ دارندگان انحصاری ارز با عرضه قطره چکانی آن و فرار از پیمان سپاری ارزی، حاشیه سودی به فاصله دلار ۲۸۵۰۰ تومانی( و یا حداقل از ۴۰ و خورده ای هزارتومانی) تا دلار حدود ۶۰۰۰۰ تومانی میبرند، آنهمدر مقادیر بسیار بزرگ میلیارد و میلیون دلاری نه در مقیاس کوچک هزار دلاری مسافرتی!
♦️ اتفاقا همین بازی انحصارگران ارزی است که رانت ارز مسافرتی را ایجاد می کند با افزایش فاصله قیمت بازار مجعول آزاد ارز از قیمت رسمی آن!
🔹 کاش نمایندگان مجلس و سیاستگذاران ارزی متوجه ریشه مشکل رانت ارز مسافرتی میشدند و بجای برخورد با معلول با علت مقابله میکردند. باید سر مار انحصار ارزی را زد با اجبار پیمان سپاری ارزی، جمع کردن بازار آزاد سفته بازی ارز و مدیریت فعال عرضه و تقاضای ارز!
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
♦️اقتصاد ایران در سالی که گذشت
♦️روند نرخ تورم
🔻سال ۱۴۰۲ = ۴۲.۵ درصد
🔹 فروردین=۴۷.۶درصد
🔹 بالاترین= ۴۹.۱درصد
🔹 بهمن=۴۲.۵درصد
🔻سال ۱۴۰۱=۴۵.۸ درصد
🔻سال ۱۴۰۰= ۴۰.۲ درصد
🔹 شروع دولت۱۳=۴۵.۷درصد
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
📍کاهش ارزش پول ملی و رکود اقتصادی از نتایج عرضه سکه و طلا توسط بانک مرکزی
🔻محمدرضا یزدی زاده کارشناس اقتصادی در گفتگو مطرح کرد؛
▪️برخی از فعالان اقتصادی برای فرار از پرداخت مالیات، از سکه طلا و ارزهای خارجی به جای پول ملی استفاده میکنند. با توجه به تورم بالا و نوسانات شدید نرخ ارز، سرمایهگذاران برای حفظ ارزش سرمایه خود به خرید طلا، ارز، خودرو و ملک روی میآورند. استفاده از جایگزینهای پول ملی، به تقاضا برای آنها دامن میزند و در نتیجه، ارزش پول ملی را تضعیف میکند.
▪️افزایش تقاضا برای کالاهایی مانند طلا و ارز، به افزایش قیمت آنها و در نتیجه، افزایش نرخ تورم منجر میشود. تمایل به سرمایهگذاری در داراییهای غیرمولد مانند طلا و ارز، از سرمایهگذاری در بخش تولید میکاهد و به رکود اقتصادی دامن میزند.
▪️بانک مرکزی باید از عرضه سکه طلا و ارز در بازار خودداری کند و به جای آن، به دنبال راهکارهایی برای افزایش ارزش پول ملی باشد. با افزایش شفافیت اقتصادی، زمینه برای فرار مالیاتی از بین خواهد رفت و نیازی به استفاده از جایگزینهای پول ملی برای این منظور وجود نخواهد داشت
▪️استفاده از جایگزینهای پول ملی، چالشی جدی برای اقتصاد ایران است. برای حل این مشکل، لازم است اقداماتی برای محدود کردن عرضه این جایگزینها، افزایش شفافیت اقتصادی و ایجاد ثبات اقتصادی و همچنین برخورد قضایی با افرادی که از جایگزینهای پول ملی در مبادلات کلان خود بهره میبرند، انجام شود.
🌐 متن گفتگو: https://ihkn.ir/?p=37095
♦️اقتصاد ایران در سالی که گذشت
🔻کاهش شدید نرخ رشد نقدینگی و کاهش کند نرخ تورم
🔹در دو سال نیم دولت سیزدهم کاهش نرخ رشد نقدینگی برای مهار تورم هدفگذاری شد و الان به نرخ رشد نقدینگی هدف حدود ۲۵ درصد رسیدند، ولی نرخ تورم در سال جاری با آهنگی بسیار کند کاهش یافته و از ۴۷.۶٪ فروردین ۱۴۰۲ به ۴۲.۵٪ در بهمن رسیده است.
🔹 به نظر میرسد که تلقی نقدینگی به عنوان علت العلل تورم باعث غفلت از سایر عوامل اصلی تورم از جمله افزایش نرخ ارز, افزایش هزینه تولید و سفته بازی بانکهای خصوصی شده است.
🔹 نرخ رشد نقدینگی مهم است ولی مهمتر این است که این نقدینگی بالای ۷ هزار همتی چگونه در اقتصاد ایران میچرخد؟ آیا این آب عظیم پشت سد اقتصاد ایران به سمت تولید میرود یا به سمت فعالیتهای غیر مولد؟
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
♦️ اقتصاد ایران در سالی که گذشت
🔹نرخ تورم خوراکیها 1402
🔻کاهش نرخ تورم خوراکیها از 75.9% در فرودین به 45.1% در بهمن
🔺افزایش نرخ تورم گوشت از 75.4% در فرودین به 93.3% در بهمن
🔸 ثبات نرخ تورم میوه و خشکبار از ۴۹.۱٪ در فروردین به ۵۱٪ در بهمن
🔻 کاهش تورم شیر، پنیر، تخم مرغ از ۸۸.۱٪ در فروردین به ۳۶.۶٪ در بهمن
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
اقتصاد ایران در سالی که گذشت
🔸کیفیت رشد اقتصادی (بانک مرکزی)
🔹نرخ رشد ۴.۵٪ ، ۳.۵٪ بدون نفت
🔻نفت و گاز ۱۴.۵٪
🔻صنعت و معدن ۴.۱٪
🔻خدمات ۳.۶٪
🔻کشاورزی ۰.۶٪
GDP: ۱۲۰۸ ...۱۰۹۶ همت
تشکیل سرمایه ثابت ناخالص ۴.۹٪
(ماشین آلات ۷.۲٪، ساختمان ۳.۳٪)
🔸کیفیت رشد اقتصادی (مرکز آمار)
🔹نرخ رشد ۵.۱ ، ۲.۵ بدون نفت
🔻نفت و گاز ۲۱.۸٪
🔻صنعت و معدن ۶.۹٪
🔻خدمات ۴.۶٪
🔻کشاورزی ۱-٪
‼️تفسیر: بار رشد اقتصادی در ۹ ماه اول سال ۱۴۰۲عمدتا روی بخش نفت و گاز بوده که سهم آن بر اساس داده مرکز آمار ۲۲٪ و داده بانک مرکزی ۱۴.۵٪ است. در مقابل، نرخ رشد بخش کشاورزی منفی ۱ و حداکثر ۶دهم درصد بوده است.
♦️ تفاوت آمار بانک مرکزی و مرکز آمار عمدتا به واسط تفاوت در محاسبه نرخ رشد بخش نفت و گاز است(حدود ۸٪ تفاوت)
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
#پازل_اقتصاد
🔷بستری برای گفتمان های اقتصادی
🔶منبعی برای اخبار مهم اقتصادی
🔷رویکردهای اسلامی به اقتصاد
🔶ارتقای سواد اقتصادی
💯لینک عضویت در کانال👇
https://eitaa.com/joinchat/4028301685C5c6d4053ad
همین حالا JOIN شوید ♨️
⁉️ چرا دولتمردان از تورم نقطه به نقطه سخن میگویند؟
♦️ اخیر دولتمردان برای نشان دادن موفقیت خود در کاهش تورم به کاهش تورم نقطه به نقطه استناد میکنند؛ در حالی که تورم سالانه کاهش چندانی نیافته است
🔻 تورم نقطه به نقطه یعنی مثلاً من تورم بهمنماه امسال را با تورم بهمنماه پارسال مقایسه کنم،ولی تورم سالیانه یعنی تورم دوازده ماه منتهی به بهمن را حساب کنم. این دومی براورد درست تری از افزایش قیمت سالیانه ارائه میدهد.
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
💢 درسگفتار مجازی «بازتابِ دین در علم، هنر و فناوری»
🔻 #دین_و_اقتصاد، #محمد_جواد_توکلی، ۶فروردین ۱۴۰۳, ساعت ۱۶ تا ۱۷
🔻به صورت برخط و غیر برخط
🔻همراه با اعطای گواهی پایان دوره به پذیرفتهشدگان در آزمون
✅ شرکت برخط:
🌐 http://B2n.ir/mohyeddin_ir
✅ استفاده غیر برخط:
🌐 https://eitaa.com/mohyeddin_ir
✍️ توکلی https://eitaa.com/eqmoq2