عشق2.mp3
42.57M
این بحث جلسۀ دوم #عشق است که امروز، چهارشنبه 23 آبان برگزار شد.
محور بحث این سؤال بنیادی بود:
لغتنامه ها می گویند:عشق یعنی دوست داشتن شدید. حالا این شدید بودن چقدر باید باشد که دوست داشتن ما تبدیل به عشق بشود؟ فرق عشق با دوست داشتن معمولی چیست؟
البته که بچه ها سؤالات متفرقه هم داشتند و بحث کمی به این سو و آن سو هم کشیده شد؛ ولی سؤال اصلی امروز همین بود.
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
https://eitaa.com/joinchat/1193017661C158f62846e
⚫️ السلام علیک ایتها الصدیقة الشهیدة
اغلب ما داستان کربلا را با جزئیات بسیاری میدانیم و میتوانیم اجزای داستان را به ترتیب وقوع تعریف کنیم؛ همچنین دست کم یک نوع تحلیل از داستان عاشورا را میشناسیم و اگر از ما بپرسند که «امام حسین (ع) چرا شهید شد؟» بیجواب نمیمانیم.
اما همین من و شمای هیئتی، من و شمای دانشگاهی، من و شمای شیعه، در فاطمیه این طور نیستیم. حتی اصلیترین اجزای داستان را دقیق و درست نمیدانیم؛ تاریخی نداریم که آتش زدن درِ خانه کی بوده است؛ حتی نمیدانیم بیعت گرفتن و یاریخواهی شبانه اول اتفاق افتاده یا خطبۀ فدکیه! از همۀ اینها عجیبتر، نمیدانیم که علت سکوت عموم مردم مدینه در برابر این جنایات چه بوده است؟ نمیشود که همۀ امت منافق باشند!
🟢⚫️🟢⚫️🟢⚫️🟢
فاطمیه چند بار سانسور و تحریف شده است.
⚫️ از یک سو، دستگاه خلافت و امویان و عباسیان و علمای درباری آنان کوشیدند تا واقعه را بپوشانند و از متن تاریخ حذف کنند.
⚫️ از سوی دوم، شیعیان از ترس و به مقتضای تقیه، داستان را نقل نکردند. آخرین نوع این تقیه، رعایت وحدت اسلامی است.
⚫️ از سوی سوم، در ادواری که میتوانستند بگویند، با تحریف و شاخ و برگ دادن به داستان، واقعۀ تاریخی را تبدیل به یک اثر رمانتیک و سوزناک کردند که از مخاطب هیئتی اشک بگیرند. گروههای تندرو و متعصب شیعی با افراط در برائت و به قصد قربت، هر دروغی را به دشمنان اهل بیت نسبت دادند. آنها فکر میکردند چهرۀ قاتل حضرت زهرا، با نسبت دادن چند دزدی و قتل و شرب خمر و ... سیاهتر میشود و نمیدانستند که با گناه بزرگی مثل دشمنی با آن بزرگوار، نه هیچ گناهی به چشم میآید و نه هیچ ثوابی. ابنملجم عابد و زاهد بود و هیچ گناه خاصی هم از او نقل نشده؛ ولی فقط و فقط دشمنی با امیرالمؤمنین(ع) او را «اشقی الاشقیاء» کرد؛ بدبختترینِ بدبختها!
⚫️ از سوی چهارم سیاسیون و اقشار خاص که برای رفتارهای مقطعی و جناحی خود دنبال دستاویز و توجیه میگشتند، به هیچ کدام از وقایع تاریخ اسلام رحم نکردند؛ حتی فاطمیه.
🟢⚫️🟢⚫️🟢⚫️🟢
این درد را میدانستم و سالها به دنبال دوایی برای آن بودم. شاید آنچه که پیش آمده و تقدیمتان میشود، دوای این درد و مرهمی بر این زخم باشد.
با دکتر #سعید_طاوسی_مسرور حدود 9 ساعت مصاحبه کردهام و هر آنچه که به عقلم میرسیده را از ایشان پرسیدهام.
ایشان دکترای تاریخ تشیع دارد. بسیار دانشمند، بسیار متدین و اهل هیئت و روضه است. اهل فن میدانند که این خصوصیات به سختی در کسی جمع میشود.
دانشمندان تاریخ اسلام، معمولا آنقدر خشک و نچسب تاریخ را روایت میکنند که یک مؤمن هیئتی آنها را «خوشاعتقاد» حساب نمیکند.
هیئتیها آنقدر بیدر و پیکر داستانسازی میکنند که مورخ، قصههای آنان را تاریخ نمیداند.
اما دکتر طاووسی خوبیهای هر دو طرف را دارد و از ضعفهای این دو گروه مبراست.
من را هم که میشناسید: #رضا_بیات. دکترایم ادبیات فارسی است و سابقۀ کارم تاریخ ادبیات شیعی و نقد آن. به واسطۀ کارم با تاریخ تشیع هم زیاد سر و کار داشتهام. هر چه دکتر طاوسی علم دارد، من ندارم؛ به جایش سؤال دارم؛ سؤالهای ریز و نکتهسنجانه. هرچه نباشد، قرار است منتقد باشم و منتقد کارش نکتهسنجی است.
این مصاحبۀ 9 ساعته، به گمان خودم کار خوبی از آب در آمده؛ ان شاء الله که به واقع این طور باشد. در طول ایام فاطمیه، فایلهای صوتی را در 9 وعده تقدیم حضورتان میکنم. خواهش میکنم آنها را خوب بشنوید؛ بررسی کنید و اگر خواستید برای کسی فوروارد کنید، دقت کنید که به دست اهلش برسد. فضای مجازی حساب و کتاب دقیقی ندارد؛ میدانم؛ ولی این مقدار میتوانید رعایت کنید که در گروههای عمومی نگذارید؛ برای افراد ناآشنا به تاریخ تشیع نفرستید؛ برای افراد غیر متدین نفرستید و ... .
هر چه سؤال هم دارید، حتما بپرسید. اگر بلد بودم خودم جواب میدهم و اگر نه، از دکتر طاوسی خواهم پرسید.
تذکر آخر: درک معارف فاطمی، مقدمات بسیار میخواهد که از توان من و شما خارج است. حداقلهایی مثل نیت، وضو داشتن، شنیدن در آرامش و حالت مناسب را رعایت کنیم.
یاعلی
یازهرا
🟢⚫️🟢⚫️🟢⚫️🟢
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
تاریخ فاطمیه (1).mp3
18.05M
#تاریخ_فاطمیه (1)
در قسمت اول، وقایع ساعات پایانی عمر شریف رسول الله (ص) بررسی میشود. در پایان این قسمت، خبر میرسد که گروهی به #سقیفه رفتهاند. ماجرای سقیفه را در قسمت آینده بررسی خواهیم کرد.
#سعید_طاوسی_مسرور
#رضا_بیات
🟢⚫️🟢⚫️🟢⚫️🟢
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
⚫️ السلام علیک ایتها الصدیقة الشهیدة
اولین بازخورد نسبت به محتوای مصاحبهام با دکتر طاووسی رسید:
🔴 «پر از غلط است؛ منتشر نکنید»🔴
این را یک آدم عامی نگفت؛ این حرف بزرگواری است که عمری را در راه تحقیق و ترویج فاطمیه صرف کرده است.
فایلها را داده بودم که ایشان بشنود و نقد کند. ایشان میگفت: آقای طاووسی در جزئیات دقیق نیست؛ مثلا فاصلۀ سُنح (محل اقامت ابوبکر در لحظۀ شهادت پیامبر(ص)) تا مدینه 30 کیلومتر نبوده؛ بلکه 3 کیلومتر بوده. وقتی عمر پشت در خانۀ پیامبر(ص) رحلت ایشان را انکار کرد و گفت: «هر که بگوید پیامبر مرده، او را میزنم»، شمشیر دستش بوده؛ در حالی که آقای طاووسی گفته تازیانه دستش بوده؛ و ... .
🟢 میدانیم که تاریخ صدر اسلام با سنت شفاهی به نسلهای بعد رسیده است؛ یعنی دهان به دهان.
🟢 میدانیم که خفقان شدید دورۀ خلفا حتی نقل حدیث فقهی پیامبر(ص) را ممنوع کرده بود؛ تا چه رسد به چنین اخبار خطرناکی.
بر اساس این 2 نکته، چندان تعجبی ندارد که در حوادث جزئی اختلافهایی در فهم و نقل راویان رخ دهد. مثال امروزی: همه میدانیم آقای رئیسی امسال در سانحۀ سقوط هلیکوپتر کشته شد. همین الآن و بدون رجوع به اینترنت بفرمایید که اسم روستای محل سقوط چه بود؟ آن روستا در چند کیلومتری تبریز بود؟ اسم وزیر کشاورزی آقای رئیسی چه بود؟ ...
میبینید؟ اتفاق در روزگار خودمان و در همین سال جاری رخ داده؛ ولی جزئیات را فراموش کردهایم. اما همۀ این فراموشیها هیچ باعث نمیشود که اصل این که آقای رئیسی، رئیسجمهور بوده و در سانحۀ هلیکوپتر کشته شده را انکار کنیم.
⚫️ برگردیم به موضوع فاطمیه:
با تمام سانسورها بالاخره چیزهایی در تاریخ شفاهی و مکتوب صدر اسلام باقی مانده است.
1️⃣ برخی از اخبار دقیق هستند؛ مثل متن خطبۀ فدک، عیادت خلفا از حضرت زهرا(س)، دفن شبانه، و ... . در اینها اختلافی نیست. ستون فقرات داستان فاطمیه از این جنس است. خبرهای اصلی اختلافی نیست.
2️⃣ برخی اخبار به چند شکل یا حتی مبهم نقل شدهاند؛ مثل رفتار قبیلۀ اسلم در بیعت گرفتن اجباری برای ابوبکر و بعد توبه کردن آنان و حمایتشان از امیرالمؤمنین(ع). مثل این که ابوبکر فردای رحلت پیامبر(ص) و در حالی که خلیفه شده بوده، میخواسته به بازار برود و به کسب و کار عادیاش برسد؛ ... .این اخبار معمولا چندان مهم نیستند و اصل داستان فاطمیه را تحت تأثیر قرار نمیدهند. خردهروایتهایی هستند که بود و نبود و تغییرشان در کلانروایت داستان تأثیر چندانی نمیگذارد. در اینجا پژوهشگران مختلف، بسته به منابعی که در دسترس دارند، بسته به فهمشان، بسته به تحلیلهایشان، یکی از این نقلها را برمیگزینند و ممکن است نقلهای چند پژوهشگر در این مرحله با هم متفاوت باشد.
3️⃣ برخی نامها و نشانها کلا دقیق نیست. سُنح دقیقا کجا بوده؟ نام «بریدۀ» اسلمی چطور تلفظ میشود؟ «بُرَیده»/ «بُریده»/ «بَریده»/ ... ؛ بریده رئیس قبیلۀ اسلم بوده یا شخصی صاحبنفوذ ولی بدون عنوان رسمی؟ نیاز به توضیح نیست که این اطلاعات واقعا نه مشکلی را ایجاد میکنند و نه حل میکنند. این اطلاعات فقط به درد فیلمسازی میخورد که اگر خواست روزی این داستان را به تصویر بکشد، با همۀ بازیگران و عوامل هماهنگ کند که نام بریده را یکسان تلفظ کنند؛ که مثل فیلم یوسف پیامبر نشود که یکی میگفت: «ننیفرکپتا» و یکی دیگر میگفت: «ننیفرکپتاه». کلا وجود این شخص (زندانی شروری که با حضرت یوسف(ع) دشمنی میکرد و بعد میخواست ایشان را ترور کند) تاریخی نیست؛ ولی همین تلفظ دوگانۀ بازیگران حال مخاطب را میگیرد.
ادامه👇
⚫️ به ایراد فاضل بزرگوار بازگردیم. ایشان میفرمود: «آقای طاووسی در جزئیات دقیق نیست.» میگفت: «خود شما (بیات) سواد تاریخی بیشتری از آقای طاووسی دارید؛ در چند جا میخواستید نقل درست را به ایشان یادآوری کنید و ایشان بر اشتباه خودش اصرار میکرد.»
🟢 جواب: در سالهای اخیر چند گروه پژوهشگر در تاریخ فاطمیه کار جدی کردهاند. این گروهها در کلیات یکسان پیش رفتهاند و در خردهروایتها، به توضیحی که عرض شد، با هم اختلافاتی دارند. این اختلافات هم به هیچ عنوان به اصل ماجرا ضربه نمیزنند. علت این که این دوست فاضل مرا باسوادتر از آقای طاووسی یافته آن است که من و او اطلاعاتمان را از یک گروه پژوهشی گرفتهایم و آقای طاووسی از یک گروه پژوهشی دیگر؛ لذا اطلاعاتی را که از دهان من میشنود، در درون خودش هم مییابد؛ ولی اطلاعات و تحلیلهای آقای طاووسی را تاکنون نشنیده یا با دانستههای قبلیاش همخوان نمییابد.
من از آغاز که از آقای طاووسی خواهش کردم این مصاحبه را بپذیرد، این تفاوت مشرب را میدانستم و گمان میکردم که این تضارب آرا باعث بیشتر همخوردن داستان و کشفها و فهمهای بهتر میشود. من ذات علوم انسانی را این گونه یافتهام. اما این فاضل بزرگوار فرمود: «این تضارب آرا برای اندیشمندان شاید مفید باشد؛ اما برای عامه، خیر. باعث آشفتگی ذهنی میشود و ممکن است آنها را به انکار کل فاطمیه بکشاند؛ چون میگویند: اینها خودشان هم با هم اختلاف دارند؛ پس اصل داستان مبهم است!»
حالا از شما مخاطب گرامی میپرسم و خواهش میکنم به دقت فکر کنید و جواب بدهید:
برای شرکت در نظرسنجی حتما متن بالا را بخوانید.
با شنیدن فایل اول تاریخ فاطمیه کدام گزینه حال شما را بهتر توصیف میکند؟
1️⃣ این روایت داستان فاطمیه برای من بسیار مفید است. کلانروایت این داستان را تا به حال به طور دقیق نشنیده بودم.
2️⃣ روایت بیات-طاووسی با دانستههای پیشینم تعارض داشت و ذهن مرا به هم ریخت. بیشتر تحقیق میکنم.
3️⃣ روایت بیات-طاووسی با دانستههای پیشینم تعارض داشت؛ کل فاطمیه را کنار میگذارم.
لینک ثبت رأی👇
https://strawpoll.com/B2ZB9BlzAgJ
https://strawpoll.com/B2ZB9BlzAgJ
https://strawpoll.com/B2ZB9BlzAgJ
ثبت رأی در این سایت👆 برای شما چند ثانیه وقت میگیرد؛ ولی برای ما بسیار مهم است. ممنون که همکاری میکنید.
نتایج نظرسنجی
آن یک نفری که گفته می روم تحقیق می کنم، خودم بودم. باقی دوستان همه گفته اند که آموزنده و مفید بوده. الحمدلله!