💠 علم اسلامی از دیدگاه علامه مصباحیزدی (رضوانالله علیه)
❇️ در اتصاف علم به اسلامی بودن، کمترین مناسبت کافی است. این مناسبتها ممکن است وجود مقاصد، مبانی یا منابع مشترک باشد و در نتیجه علم اسلامی اصطلاحات متعددی خواهد داشت.
🔺 اما منظور از علم اسلامی، علمی است که افزون بر داشتن مسائل مشترک با اصلاح مبانی، اهداف و منابع آن با آموزههای اسلام موافق باشند. اما اگر علمی در یکی از این مورد با اسلام موافق نباشد اسلامی نخواهد بود.
🔰 همچنین ممکن است بخشی از علم اسلامی و بخشی از آن غیر اسلامی باشد، اما اگر علمی با اسلام مسئله مشترکی نداشت از اسلامی و غیر اسلامی خارج خواهد بود؛ برای مثال: ریاضیات اسلامی و غیر اسلامی ندارد مگر آنکه کسی کاربردهای علم را نیز در ملاک اتصاف علم به اسلامی بودن معتبر بداند.
#علامه_مصباح
#عمار_انقلاب
#شماره_45
🆔 @farhang_puya
🔰 خداوند به هرکس هرچه میدهد امتحان است!
💠 حضرت آیتالله جوادی آملی:
❎ خدای سبحان هرچه به هرکس میدهد امتحان است. اگر قدرت به کسی داد امتحان است، اگر قدرت به کسی نداد آزمون است.
✅ سلامت و بیماری امتحان است. منتها ما عادت کردیم بیماری را ابتلا میدانیم ولی سلامت را ابتلا نمیدانیم در حالی که برابر آیات قرآن کریم او که در بیمارستان بستری است، مبتلا به مرض است و او که بیمار نیست، مبتلا به سلامت است؛ مبتلا یعنی ممتحن.
💯 فرمود ما بعضی را سالم قرار میدهیم یعنی او مبتلا به سلامت است و در #کلاس_امتحان نشسته است! یا مالی به او میدهیم، قدرت و منزلتی به او میدهیم، هر چه را خدا به ما داد آزمون است و هر چه را به ما نداد بازهم آزمون است! تا یکی را به #شکر بیازماید و یکی را به #صبر بیازماید.
#معارف
#بلا
#شماره_43
🆔 @farhang_puya
⚡️ بلاهای حبی!
🖌 دکتر سیداحمد رهنمایی:
📌 بین خداوند و برخی از بندگان خاص او که از اولیا و دوستان بسیار نزدیک خداوند به شمار میروند رابطه ای که کاملاً صمیمی برقرار است. از این دوستان صمیمی خدا، رفتاری جز صبر، شکر و بندگی عاشقانه در برابر انواع بلاها مشاهده نمیشود.
✳️ حضرت ابراهیم خلیلالرحمن نمونهای بارز از این دوستان خداست که همه جا و در هر شرایطی خواست و پسند محبوبش خدا را برخواست و پسند خویش ترجیح داد.
🔰 به اذن الهی در دل آتش رفت، و نوجوان خود اسماعیل عزیزش را به قربانگاه برد تا آنجایی که پس از گذراندن موفقیتآمیز تمام #آزمونهای_سخت و سهمگین به درجه پرافتخار امامت نائل گردید و پیشوا و الگوی تمام عیار توحید برای همه موحدان شد.
#شماره_43
#معارف
#بلا
🆔 @farhang_puya
‼️ دشمنان انسانیت به وحشتی سخت افتادهاند!
🖌 سید عبدالمجید اشکوری:
✔️ آنچه که امروز با مطرح شدن بیماری کرونا در جامعه #ایران_اسلامی شاهد هستیم در کنار رنج و دردها، معضلات مدیریتی و مشکلات پیچیدهی اقتصادی، صحنههای بسیار زیبایی از تلاش، ایثارگری، توسّل و امیدواریهاست که بر اساس اعتقادات، ارزشها و احکام دینی شکل گرفتند.
🔚 به روحیاتی که متدینین انقلابی و نهادهای دینی؛ همچون روحانیت، هیئات و مکانهای مذهبی؛ همچون مساجد به صحنه اجتماع آورده است. در صورت گسترش اجتماعی و عمق یافتن میتواند در مورد مدیریت جامعه به سمت اهداف عالیه به طور یقین تاثیرات بیبدیل داشته باشد.
☑️ امری که دشمنان #اسلام_ناب و به تعبیر دیگر دشمنان انسانیت را به وحشتی سخت انداخته است و ایدئولوژی سکولار آنها را در توانایی اداره جامعه بشری و پاسخگویی به نیازهای آنان با چالشهای بسیار جدی مواجه ساخته است.
🔰 به گونهای که چارهی کار را در ایجاد شبهه، آن هم با مغالطات سخیف دیدهاند.
یریدون لیطفوا نور الله بافواههم و الله متم نوره و لو کره الکافرون. (الصف، ٨)
#شماره_43
#بلا
#کرونا
🆔 @farhang_puya
▪️ تفکر، اندیشه و تدبیر نیازمند انسان
💢 در اینکه نیروی عقل، تفکر و اندیشه برای تدبیرهای جزئی و محدود زندگی ضروری و مفید است بحثی نیست، انسان در زندگی همواره مواجه با مسائلی است از قبیل: انتخاب دوست، انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب همسر، انتخاب شغل، مسافرت، معاشرت، تفریح، فعالیتهای نیکوکارانه، مبارزه با کژیها و ناراستیها.
⭕️ بدون شک در همه اینها نیازمند به تفکر اندیشه و تدبیر است و هرچه بیشتر و بهتر بیندیشد موفقیت بیشتری کسب میکند و احیاناً نیازمند به استمداد از تفکر و تجربه دیگران میشود (اصل مشورت). در همه این موارد جزئی انسان طرح تهیه میکند و آن را به مرحله اجرا در می آورد.
✂️ برشی از یادداشت سید عبدالمجید اشکوری در نشریه فرهنگ پویا #شماره_43
#معارف
🆔 @farhang_puya
❓ کارکردهای اخلاقی و سیاسی دین چیست؟
1⃣ اولین کارکرد اخلاقی، راهنمایی دینی در خصوص حسن و قبح افعال است. آیتالله جوادی آملی معتقدند: «افعال انسان یکسان نیستند؛ زیرا برخی از آنها زشت و برخی زیبایند. عقل در شناخت زیبایی یا زشتی پارهای از کارها استقلال دارد و در بعضی از آنها نیازمند راهنماست.» از این رو دین کمک میکند که ما جهان اخلاقیتری داشته باشیم.
2⃣ دیگر کارکرد دین در این عرصه، آموختن اخلاق و سیاست است. حضرت آیتالله جوادی آملی معتقدند که «انسان در نظام زندگی و معیشت دنیای خود نیازمند علم اخلاق و سیاست است تا در پرتوی آن نفس خود را تهذیب و اخلاق را کامل و منزل و شهر را تدبیر و اداره کند و انبیا، بشر را به «#اخلاق_فاضله» راهنمایی و تدبیر منزل و تنظیم امور اجتماعی آگاه میکنند.»
🔰 از این رو انسان در پرتوی دین از زندگی اخلاقی و سیاسی برخوردار خواهد بود و نیازی به معلمان بشری نخواهد داشت!
📝 سید عبدالمجید اشکوری
#شماره_43
#معارف
🆔 @farhang_puya
🕋 امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در بخشنامهای خطاب به ماموران دولت چنین دستور فرمودند:
⚖ « قلمهای خود را باریکتر بتراشید و سطرها را در کنار هم و نزدیک به یکدیگر بنویسید و اضافات و حرفهای زیادی را حذف کنید و فقط به معانی و مقاصد بپردازید زیرا بیتالمال مسلمین تحمل زیانکاریهای شما را ندارد»
خصال، ج1، ص149
#حدیث
#شماره_37
#عدالت
🆔 @farhang_puya
⁉️ اهداف دین؟!
✍ سید عبدالمجید اشکوری:
🔘 دین اسلام مجموعهای است از عقاید، احکام و اخلاق که سلسلهای از باورها قوانین و اصول ارزشی را در بر میگیرد و پیامبر اسلام آن را از مبدا وحیانی دریافت کرده و ضمن ابلاغ وظیفهی تعلیم، تفسیر و اجرای آن را بر عهده داشته است. قرآن کریم، سنت (گفتار، رفتار و تقریر معصوم) عقل و اجماع از منابع دین اسلام به شمار میآیند.
✅ هدف دین، تأمین #سعادت_حقیقی انسان در زندگی دنیوی و اخروی است که در سایه هدایت خاص حاصل میگردد. این هدایت کل افراد جامعه را در عرصههای گوناگون اجتماعی، اقتصادی، اعتقادی و سیاسی در بر میگیرد.
🔚 به همین دلیل اسلام در ابعاد و زمینههای گوناگون احکام و قوانین خاص و عام دارد. هدف از اجرای این قوانین، هدایت انسانها در مسیر دینداری است و به همین دلیل #صراط_مستقیم به عنوان مسیر هدایت و راه رسیدن به سعادت معرفی شده است.
#معارف
#شماره_43
🆔 @farhang_puya
💪 نیروهای جهادی کمر کرونا را شکستند!
❇️ در هفته نخست اسفندماه ١٣٩٨ که نگرانی و ترس عمومی از شیوع ویروس کرونا در سراسر کشور به وجود آمده بود، طلاب و نیروهای مردمی جهادگر در قم با تشکیل گروههای مختلف جهادی و کمک کادر درمانی و پزشکی شتافتند.
💠 این خطشکنی آنها الگوی تشکیل گروههای جهادی برای مقابله با کرونا در سراسر کشور شد. قم برای مقابله کرونا بسیج شد، جامعه دینی و نهادهای مذهبی بالاترین همکاری را با ستاد ملی کرونا انجام دادند.
✅ علما، روحانیون و طلاب حوزههای علمیه نیز در کنار کادر درمان ایستاده و #اجتماعی_ایمانی بزرگی را برای مقابله با کرونا در قم به وجود آوردند.
✍️ کمیل محسنی
#شماره_43
#جامعه
#بلا
🆔 @farhang_puya
✔️ علامه مصباح؛ هدیه الهی به جامعه اسلامی
🎙 آیتالله سیدمحمدرضا مدرسی:
✅ این شخصیت بزرگ از اول یک هدیه الهی به حوزههای علمیه و جامعه اسلامی بود. خداوند بزرگ ابعاد مختلفی را در این وجود عزیز به ودیعه گذاشته بود.
🔰 استعدادهای متعددی از نظر ظاهر و معنا در ایشان بود. به اندازهای که بنده طی ۵۰ سالی که خدمت ایشان بودم، اطلاع دارم، این بزرگوار بعد از تحصیلات ابتدایی وارد حوزه علمیه یزد شدند و مورد عنایت خاص بود.
#علامه_مصباح
#عمار_انقلاب
#شماره_45
🆔 @farhang_puya
◾️ مرزبان بیدار!
✍ آیتالله سیدمحمدرضا مدرسی:
🔹 انصافاً ایشان [علامه مصباح] یک مرزدار آگاه بود! در راه خدا از هیچ سرزنشی نمیترسید. ایشان وقتی احساس میکرد که باید با فکر انحرافی و التقاطی مبارزه کند همچون مولایش امیرالمومنین (علیهالسلام) شجاعانه، عالمانه و زیرکانه به وظیفه خود عمل میکرد.
🔸 صفیالدین حلی در شأن امیرالمومنین (عليهالسلام) گفته است: «جمعت فی صفاتک الاضداد؛ فلهذا عزت لک الاتداد». صفات ضد در ایشان جمع شده بود.
🔹 حضرت علامه مصباح (ره) در عین اینکه بسیار متواضع بود، عابد هم نیز بود. به اساتید نزدیکان، شاگردان و دوستان خود بسیار احترام میگذاشت، اما وقتی قضیه اسلام و دفاع از اسلام پیش میآمد، همه این ملاحظات را کنار میگذاشت و گاهی دوستان هم از ایشان میرنجیدند، ولی ایشان تشخیص وظیفه داده بود و محکم و استوار عمل میکرد.
#علامه_مصباح
#عمار_انقلاب
#شماره_45
🆔 @farhang_puya