هدایت شده از سیدنقی موسوی
18درآمدی بر فلسفه فقه تربیتی.pdf
370.8K
بازنشر
درآمدی بر فلسفه فقه تربیتی
نویسنده
سیدنقی موسوی
چکیده
فقه تربیتی یکی از عرصههای جدید نوظهور در تربیتپژوهی است که دستورکار خود را به «تعیینِ بایدها و نبایدهایِ شرعیِ رفتارهای مربیان و متربیان و دیگر عوامل انسانی دخیل در عملِ تربیتی»، اختصاص داده است. این فکر، که به مرور بر آثار و ادبیاتِ آن افزوده میشود در هیبتِ دانش میانرشتهای خود را عرضه کرده و لازم است با نگاه درجه دو و از سنخ فلسفه مضاف، مورد واکاوی قرار گیرد. هدف این نوشتار طراحی «فلسفه علمِ فقه تربیتی» است. برای این منظور در ابتدا الگویی از مسائلِ «فلسفه علمِ فقه تریبتی» طراحی، و مطابقِ آن، مجموعه بررسیهایِ عقلی و فرازین در مورد این علم در سه محور دستهبندی شد: 1. مسائلِ هویتشناختیِ این علم 2. مسائلِ فرامسئلهای این علم 3. مسائلِ پیرامونی این علم. این نوشتار که خود را گامی اولیه در این مسیر تلقی میکند در روند پژوهش پیشنهادهایی از سنخِ تأسیسِ عرصههای مطالعاتی جدید نیز ارائه کرده است.
کلیدواژهها
فقه تربیتی تربیت اسلامی فلسفه فقه تربیتی روششناسی فقه تربیتی
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
19پیشینه شناسی رویکرد فقهی به تربیت.pdf
809.8K
بازنشر
پیشینهشناسی «رویکرد فقهی به تربیت»؛ سیدنقی موسوی؛ دوفصلنامه علمی پژوهشی مطالعات فقه تربیتی؛ جامعه المصطفی العالمیه؛ ش 1، 1392، صص 179-223
چکیده:
در رویکرد فقهی به تربیت، بایدها و نبایدهای فقهی مربوط به رفتارهای نیروهای انسانی فعال در عرصه تربیت (اعم از مربیان و متربیان) تعیین می شود. شناخت پیشینه این رویکرد و گردآوری سابقه پژوهشی آن در میان منابع شیعی و اهل سنت، ضمن دوچندان کردن اهمیت و ضرورت آن، قدمت این اندیشه را نشان خواهد داد و فرصتی برای شناختن فرصت ها و کاستی های این رویکرد را به ارمغان می آورد تا در سامان بخشی به این رویکرد و طراحی و تاسیس دانش «فقه تربیتی» مدنظر قرار گیرد. پژوهش حاضر در چهار محور تنظیم شده است: محور اول به بیان مسئله و مقدمات بحث پرداخته است؛ محور دوم، رویکرد فقیهان اهل سنت به تربیت را بازشناسی نموده؛ محور سوم، این رویکرد را در آثار شیعی بررسی کرده است. چهارمین محور، «تحلیل و جمع بندی» از این پیشینه شناسی است و «فقه تربیتی» به عنوان دانشی نو، با قرائت شیعی و عقل گرا در قرن حاضر را مکلف به تبیین و ترسیم مبادی تصوری و تصدیقی و تنقیح روش شناسی و قلمرو مطالعاتی خود دانسته است.
کلیدواژه ها:
تربیت اسلامی ، فقه تربیتی ، رویکرد فقهی به تربیت ، پیشینه فقه تربیتی
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
20ضرورت_و_قلمرو_«فقه_فرزندپروری»_در_تربیت_دینی.pdf
817.6K
بازنشر
ضرورت و قلمرو فقه فرزندپروری؛ سیدنقی موسوی، فصلنامه تربیت تبلیغی، پژوهشکده باقر العلوم(ع)1393، شماره 3و4، صص 81-104
چکیده:
فرزندپروری از ابتدای خلقت مورد ابتلای والدین بوده و سبکهای آن نیز در دهههای اخیر مورد توجهی علوم رفتاری قرار گرفته است. فرزندپروری فقهی و ابتناء سبکی از فرزندپروری بر احکام فقهی، ایدهای است که نوشتار پیشرو به دنبال تبیین ضرورت و قلمرو آن است و از آن به «فقه فرزندپروری» یاد کرده است. برای این منظور، در ابتدا با رویآوردی آسیبشناسانه، فرزندپروری و سبکهای آن در میان متشرعان و جامعه اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و سپس با تحلیل آسیبهای موجود، ضرورت نگاه تخصصی به «تربیت اسلامی» و سپس چرایی پیشقدمی فقه در عرصه تعلیم و تربیت تبیین و در ادامه، ضمن تحدید و تبیین مفهوم «فقه فرزندپروری»، ضرورت آن تشریح شده است. مؤلف برای تبیین قلمرو «فقه فرزندپروری» تلاش کرده با توضیح یک آیه و یک روایت معتبر، ظرفیت متون اسلامی و گستره مسائل «این شاخه فقهی» را بیان نماید.
کلیدواژه ها:
تربیت اسلامی ، فقه تربیتی ، فقه فرزند پروری ، سبک های تربیت فرزند
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
4دلالت شناسی در فقه تربیتی.pdf
464.9K
بازنشر
دلالتشناسی از گزارههای فقه تربیتی. سیدنقی موسوی، دوفصلنامه علمی پژوهشی مطالعات فقه تربیتی، جامعه المصطفی، شماره 5، بهار و تابستان 1395، صص 7-30
چکیده:
«فقه تربیتی» و احکام تربیتی استنباط شده در آن، می تواند موضوع تحلیل های فلسفی و فرافقهی قرار گیرد. نوشتار حاضر درصدد است تا دلالت یابی پسینی از فتاوا و احکام فقه تربیتی را بررسی نماید و استلزامات، اقتضاها و دلالت های آشکار و نهان این احکام را با روش تحقیق نظری و فلسفی، گونه شناسی کند. نوشتار حاضر، سه گونه دلالت شناسی از گزاره های فقه تربیتی را شناسایی و تبیین نموده است که عبارت اند از: دلالت شناسی در قلمرو ملاکات احکام، دلالت شناسی در قلمرو امتثال تکالیف تربیتی و رویکردشناسی. نوشتار پیش رو تلاش می کند با تبیین و تشریح این سه و ذکر مثال هایی برای آن، به اعتبارسنجی منطقی و فلسفی این دلالت ها و نیز سنجش وجه اسلامیت و شرعیت این دلالت ها اقدام نماید.
کلیدواژه ها:
تربیت اسلامی ، دلالت التزامی ، فلسفه فقه تربیتی ، دلالت عقلی
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
3حجیت_سیره_تربیتی_عقلا_در_فقه_تربیتی.pdf
416.7K
بازنشر
حجّیّت سیرههای تربیتی عقلا در فقه تربیتی؛ سیدنقی موسوی، دوفصلنامه علمی پژوهشی مطالعات فقه تربیتی؛ جامعه المصطفی العالمیه ، ش2 پاییز و زمستان 1393، صص 103 – 123
چکیده:
به برکت فناوری های اطلاعات و ارتباطات، امکان گفت وگوی ادیان، فرهنگ ها و ملیت ها بیشتر فراهم شده و توافقات بین المللی و اجماعات جهانی بر مسائل گوناگون؛ به ویژه مسائل تربیتی، رشد فزاینده ای یافته است. نوشتار حاضر بر اساس روش استنادی و تحلیلی در صدد است تا مواجهه فقه تربیتی را در این وضیعت بررسی نماید و به شکل ویژه، میزان حجیت شرعی سیره عقلای مستحدث در تعلیم و تربیت و نیز توافقات و بناهای تربیتی عقلای عصر حاضر را واکاوی نماید. برای این منظور در ابتدا، دیدگاه های موجود در اصول فقه شیعه صورت بندی شد و در ادامه با برگزیدن یک نظریه، به تبیین روی آورد فقه تربیتی در وضعیت جهانی شدن و مواجهه با بناهای تربیتی عقلای عصر حاضر و توافقات و کنوانسیون های بین المللی مربوط به کودکان و نیز مسائل تعلیم و تربیت، پرداخته است و «روش شناسی فقه تربیتی» در این زمینه را تبیین نموده است.
کلیدواژگان:
سیره عقلا ، حجیت شرعی ، بنای تربیتی عقلا ، امضای شارع ، روش شناسی فقه تربیتی
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
دلالتهای تربیتی رساله الحقوق-چاپ-402.pdf
371.5K
انتشار مقاله جدید
تبيين دلالتهاي تربيتي «رسالة الحقوق»
🖋️سيدنقي موسوي
چکيده
مطالعات تربيتي در وجه رايج خود در زمان حاضر با غلبة رويکردهاي سکولار و ليبرال مواجه است و لازم است تربيتپژوهي اسلامي و در دل آن همزمان با رشد قلمروِ مطالعات فقه تربيتي، عرصة حديثپژوهي تربيتي نیز رشد متوازني را تجربه کند؛ همانطورکه لازم است ادبيات «حقوق تربيتي» با هدف ارتقای «تقنين تربيتي» و کمک به حوزة «حکمراني تربيتي» مورد توجه قرار گيرد. برايناساس، نوشتار حاضر درصدد است «رسالة الحقوق» امام سجاد را که نظامي از حقوق و تکاليف را ارائه کرده است، مورد شرح و تفسير و دلالتيابي قرار دهد. روش پژوهش، توصيفي و استنباطي است و مؤلف تلاش کرده است که در ابتدا مضامين و معاني مربوط به تربيت را براساس ضوابط فهم متن کشف کند؛ سپس با گردآوري، تجميع و طبقهبندي مجموعة مداليل و معاني تربيتي استنباطشده، آنها را در چهار محور صورتبندي نمايد. برخي از نتايج مهم به شرح زير است: تربيت بر والدين و حکومت واجب است و مردم در قبال همديگر و بخصوص کودکان وظيفة اصلاحي و تربيتي بهنحو رجحاني بر عهده دارند. ......
کليدواژهها: #تربيت_اعتقادي، #حديث_تربيتي، #آموزش_دين، #تربيت_ديني.
#مقاله
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
مقاله تولی و تبری.pdf
493.7K
انتشار مقاله جدید
نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده: سیدنقی موسوی
چکیده:
تولّی و تبرّی به مثابه یکی از فروعات دین/مذهب شمرده میشود و حسب اطلاع تاکنون بحث فقهی مبسوطی، چه در منابع فقهی و چه در فقههای نوین مانند فقهِ اخلاق و فقهِ سیاست در اینباره انجام نشده است. نوشتار حاضر درصدد است به این سوال پاسخ دهد که تولی و تبری از منظر فقهی چه حکمی دارد؟ آیا حکمی مولوی و تاسیسی است؟ آیا میتواند در قامت یک قاعده در فقه تربیتی عرضه شود؟ در ادامه بر اساس روششناسی اجتهادی تلاش شد به پرسشهای فوق پاسخ داده شود و با بررسی پنج دسته از آیات و روایات این نتایج حاصل شد: 1. امر به تولّی و تبرّی، امری مولوی است، 2. این حکم، حکمی تاسیسی است؛ نه تاکیدی، 3. براساس ادله، تولّی خداوند و تبرّی از غیرخدا، واجب است. همچنین در پاسخ به پرسش دوم این نتیجه به دست آمد که وجوب تولّی و تبرّی ظرفیت مناسبی برای مطرح شدن بعنوان یک قاعده فقهی و بخصوص در فقه تربیتی دارد و بعنوان یک اصل در نظام تربیت اسلامی جلوهگر باشد.
کلیدواژهها
#تربیت_ولایی
#برائت
#ولایت
#تربیت_سیاسی
#محبت
#مقاله
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سیدنقی موسوی
مقاله فقه و اخلاق معلمی همنشینی.pdf
1.15M
مقاله : فقه و اخلاق معلمی: همنشینی یا جانشینی
سیدنقی موسوی
چکیده
ادبیات اخلاق حرفهای در حال رشد است و به مرزهای آموزش و تربیت رسیده و مقولاتی چون اخلاق حرفهای معلم را به بار نشانده است که لازم است برای بومیسازی آن تلاش نمود. همچنین فقه تربیتی بهعنوان عرصهای جدید در تربیت−پژوهی در حال تکوین است و میتوان از قلمروی بنام فقه معلمی سخن گفت. نسبتسنجی اخلاق معلمی و فقه معلمی در دو مقام پژوهش (تولید علم) و آموزش (برنامه آموزشی و درسی) ضرورت دارد و مسأله این مقاله است. نوشتار حاضر با روش توصیفی و تحلیلی ضمن تبیین چیستی فقه معلمی و اخلاق معلمی آن دو را نسبتسنجی نموده و به این نتیجه رسیده که این دو حوزه مطالعاتی ضمن تمایز، ترابط زیادی با یکدیگر دارند و در مقام پژوهش، اخلاق معلمی (اسلامی) میتواند به فقه معلمی تکیه کند و تَن به روششناسی اجتهادی وی دهد تا نظام جامعی از احکام، آداب و اخلاق معلمی به صورت روشمند استنباط شود. در پایان سرفصل درس اخلاق معلمی در برنامه درسی تربیت معلم، مورد ارزیابی قرار گرفته و پیشنهاداتی ارائه شده است.
کلیدواژهها
#فقه_تربیتی #مطالعات_معلمی #تربیت_معلم #فقه_اخلاق #فقه_معلمی #اخلاق_حرفه_ای
#مقاله
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
kargah. feqh tarbiyati 3.mp3
24.31M
کارگاه فقه تربیتی. وظایف مراکز آموزشی در تربیت
جلسه سوم: پنجشنبه 1402.12.03
عناوین بحث:
ادله وظیفه مندی مراکز آموزشی در تربیت:
1.اطلاقات باب امر به معروف و نهی از منکر (ایات ....)