*چند سوال از این آیه*
❓منظور از علم و اطمینان نداشتن چیست؟
❓دنبال نکنید یعنی چه؟
❓چه کاری مصداق دنبال کردن است؟
❓چرا چشم و گوش و قلب مسئولند؟
❓این مسئولیت چه عواقبی دارد؟
❓چگونه بازخواست خواهند شد؟
🍃༺ @ganj_penhan ༻🍃
✨چند حدیث نورانی در ارتباط با این آیه🔅
🍃 امام صادق (علیه السلام) در مورد آیه: إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤَادَ کُلُّ اولئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْؤُولًا، به من فرمود: از گوش درباره آنچه که شنیده و از چشم درباره آنچه که بدان نگاه نموده و از قلب درباره آنچه که بر آن مصمّم گشته، پرسش میشود.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۸، ص۱۷۴
🍃امام سجّاد (علیه السلام)- نمیتوانی هر چه بخواهی بگویی که خدای عزّوجلّ فرمود: وَ لاتَقْفُ ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ و چون که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: «خدا رحمت کند بندهای را که خوب گفت و بهره برد، یا خاموش شد و سالم ماند و نمیتوانی هر چه را بخواهی بشنوی زیرا خدای عزّوجلّ میفرماید: إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ کُلُّ اولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا.
🍃༺ @ganj_penhan ༻🍃
🌸🍃 نکاتی در مورد آیه:
ذکر چشم و گوش و دل در آیه، شاید از باب نمونه باشد، زیرا در قیامت علاوه بر خود انسان، از دست و پا و اعضاى دیگر هم سؤال مى شود و آنها به سخن آمده، اعتراف مى کنند. و ممکن است براى این باشد که انگیزه پیروى از دیگران از طریق دیدن یا شنیدن و یا اندیشه و درک است.
شاید عبارت «کل اولئک» اشاره باشد که این سه عضو، از باب نمونه است، وگرنه بدون «کلّ اولئک» هم معناى آیه تمام بود.
امامان معصوم ، اصحاب خود را از شنیدن و گفتن هر سخنى باز مى داشتند و به آنان توصیه مى کردند که دربانِ دل و گوش خود باشید. ودر این امر، به این آیه «لاتقف ما لیس لک به علم» استناد مىکردند.
پیروینکردن انسان از آنچه که به آن علم ندارد از مصادیق حکمت قلمداد شده است.
#ایستگاه_تفکر : 🤔🧐
#جزء١٦
1⃣ منظور از افزایش هدایت هدایت شدگان چیه❓و چرا افزایش پیدا میکنه❓
2⃣ منظور از باقیات صالحات چیه و چه مصادیقی داره❓
3⃣ منظور از "خیر مردّا" چیه❓
4⃣الذین اهتدوا چه کسانی اند❓ به چه چیزی هدایت شده اند❓
🍃༺ @ganj_penhan ༻🍃
🔑🔑حالا چند تا کلید طلایی از #روایات ببینیم😊👇
1⃣ امام باقر علیه السلام فرمود: منظور از اثاث كالاست، اما رئیا به معنای زیبایی و قیافه نیكو است. همچنین علی بن ابراهیم گفته است كه عبارت: «وَیَزِیدُ اللَّهُ الَّذِینَ اهْتَدَوْا هُدًی» ردی است بر كسانی كه گمان می كنند كه ایمان كم و زیاد نمی شود، و در مورد «وَالْبَاقِیَاتُ الصَّالِحَاتُ خَیْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَیْرٌ مَّرَدًّا» نیز گفته است : باقیات صالحات، عبارت از این ذكرهای انسان مؤمن است: سبحان الله، و الحمد لله و لا إله إلا الله، والله أكبر«۳».
2⃣امام جعفر صادق علیه السلام فرمود: رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: هنگامی كه (در شب معراج) مرا به آسمان بردند، وارد بهشت شدم و دیدم كه زمین آن سفید خالص است و دیدم كه فرشتگان گاهی با خشتی از زر و خشتی از نقره می سازند و گاهی باز می ایستند. به ایشان گفتم: شما را چه شده است؟ گاهی می سازید و گاهی دست نگه می دارید؟ ایشان گفتند: صبر می كنیم تا خرجی ما برسد. گفتم: خرجی شما چیست؟ گفتند: این كه انسان مؤمن بگوید: سبحان الله، و الحمد لله، و لا إله إلا الله، و الله أكبر، و هرگاه بگوید می سازیم و هرگاه از گفتن دست كشد، ما هم دست می كشیم.«
🌐اگر میخواید روایات بیشتری رو در این ارتباط ببینید میتونید از سایت الوحی استفاده کنید
🍃༺ @ganj_penhan ༻🍃
🌺چندسوال در رابطه با این آیات🌺
🍃چه عاملی باعث شد یونس ع گرفتار شود❓
🍃چگونه یک ذکر باعث شد یونس ع از ظلمات خارج و به مقام بالاتر برسد❓
🍃خواص این ذکر چیست آیا ماهم میتونیم چون یونس ع این ذکر را ادا کنیم❓
🍃عناصر این ذکر چیست❓
#ایستگاه_تفکر
@ganj_penhan