#آیت_الله_جوادی_آملی :
🔹ویژه #ماه_رحب (3) توصیه به طلاب
🔸 اما اين حضور دائم مخصوصاً ماه پربركت رجب اين است. آدم بالأخره يك حساب و كتابي هم با وليّ نعمت خود داشته باشد، خيليها خواستند به حوزه بيايند نشد, خيليها آمدند و نتوانستند ادامه بدهند، چون مرگ هست, مرض هست, دهها مشكلات هست, اگر خدا توفيق داد آدم با اين خاندان مأنوس بود چه بهتر كه اين را رايگان از دست ندهد، فرمود: (لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزيدَنَّكُمْ).(درس تفسیر 94/02/01)
🔸ماه پربركت رجب اين دعاهايش هر كدام از اينها منزلي از منازل سائرين الي الله است كم نبودند افرادي كه اين سه ماه را پشت سر هم روزه ميگرفتند ماه رجب و شعبان و ماه مبارك رمضان را حالا در اين فصل كه تقريباً هوا گرم است يا خيلي از آقايان به درس و بحث اشتغال دارند ممكن است به مزاج آسيب برسد ولي بالأخره آن حداقل روزها نظير اعتكاف و اينها آن سه روز را مثلاً آدم غفلت نكند و امثال ذلك.(درس خارج فقه 91/03/03)
🔸وگرنه ماه پربركت رجب در پيش است و فردا هم اول ماه پربركت رجب است، تا ميتوانيد مخصوصاً كسي قدرت جواني دارد، روزههاي اين ايام، مخصوصاً مبعث و ايام اعتكاف فراموش نشود؛ درس و بحث گوشهاي از راه است، اساس راه جاي ديگر است. اگر آن اساس را ما رعايت كنيم،آن وقت لذّت علم را آدم ميچشد, لذّت طهارت را ميچشد, اگر لذّت طهارت را چشيد، با هيچ چيزي آن را معاوضه نميكند, عالَم را به او بدهي براي آنها گزنده است، بوي بد ماسوا را هم استشمام ميكند؛ ماه رجب چنين خصيصهاي دارد. فرمود اينها همه تحت ولايت من هستند, پس همه امور را كه شما حساب كنيد؛ آسمان و زمين و باد و باران همه را حساب كنيد، قرآن تنظيم كرده و فرمود شما بيراهه نرويد، همه چيز را من تأمين ميكنم، اين وعده صريح قرآن كريم است.بنابراين اگر درباره عدهاي فرمود: (قَيَّضْنا لَهُمْ قُرَناءَ)؛ درباره عده ديگر هم فرمود: (تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ).(درس تفسیر 94/01/30)
📙 (منبع : #توصیه_طلاب)
_________________
آخرین بیانات و اخبار و جلسات آیت الله جوادی آملی در کانال تلگرام :
Telegram.me/joinchat/BPw0UTwm2rhnwKbrJbJcpQ
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۲/۱۰/۲۳
شرح خطبه ۱۷۶- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۵- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 176 نهج البلاغه؛ (بخش دوم): عیب جویی از خویشتن
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 551-549
🍁وَ اعْلَمُوا عِبَادَ اللَّهِ، أَنَّ الْمُؤْمِنَ [لَا يُمْسِي وَ لَا يُصْبِحُ] لَا يُصْبِحُ وَ لَا يُمْسِي إِلَّا وَ نَفْسُهُ ظَنُونٌ عِنْدَهُ، فَلَا يَزَالُ زَارِياً عَلَيْهَا وَ مُسْتَزِيداً لَهَا؛ فَكُونُوا كَالسَّابِقِينَ قَبْلَكُمْ وَ الْمَاضِينَ أَمَامَكُمْ، قَوَّضُوا مِنَ الدُّنْيَا تَقْوِيضَ الرَّاحِلِ، وَ طَوَوْهَا طَيَّ الْمَنَازِلِ.
فرهنگ لغت
فرهنگ نهج البلاغه (رحیمی نیا)واژه های نهج البلاغه (عمران علی زاده)
ظَنُون: ضعيف، ناتوان، بد گمان.
زَارِياً: عيب جو، خرده گير، سرزنش كننده.
التَقْوِيض: ويران كردن، بر كندن عمود خيمه و طنابهاى آن، يعنى آنها به مسافرى مى مانند كه وسائل زندگى خود را بر گرفته و سبكبار طى طريق ميكند.
🍁بدانيد، اى بندگان خداى، مؤمن شب را به روز و روز را به شب نمى آورد مگر آنكه به نفس خويش بدگمان است و پيوسته بر او عيب مى گيرد و از طاعت حق، افزونتر از آنچه به جاى آورده، از او مى طلبد. پس، همانند كسانى باشيد كه پيش از شما بوده اند و آنان كه در برابر شما مردند و چون مسافران خيمه بركندند و رخت به جاى ديگر بردند و دنيا را چون كسى كه منازل را طى مى كند طى كردند.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز یکشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
شرح خطبه ۱۷۶- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۵- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 176 نهج البلاغه؛ (بخش دوم): عیب جویی از خویشتن
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 551-549
نقد خويشتن!
🍁امام(عليه السلام) در اين بخش از خطبه، درس مهم ديگرى به پويندگان راه حق و سالکان مسير قرب خداوند مى دهد ; مى فرمايد: «بدانيد اى بندگان خدا که انسان با ايمان، صبح و شام بر او نمى گذرد مگر اين که نزد خويش متهم است. پيوسته از خود عيب مى گيرد (و خويشتن را نقد مى کند) و براى خود طالب تکامل و فزونى است» (وَاعْلَمُوا ـ عِبَادَاللهِ ـ أَنَّ الْمُؤْمِنَ لاَ يُصْبِحُ وَ لاَ يُمْسِي إِلاَّ وَ نَفْسُهُ ظَنُونٌ(1) عِنْدَهُ، فَلاَ يَزَالُ زَارِياً(2) عَلَيْهَا وَ مُسْتَزِيداً لَهَا).
🍁مى دانيم يکى از حجاب ها و موانع راه تکامل انسان، حبّ ذات است که عيوبش را در نظرش زيبا و ضعف ها را نقاط قوّت نشان مى دهد; بنابراين اگر کسى مى خواهد راه پيشرفت و کمال را بپويد بايد نسبت به خويشتن بدبين باشد و همواره در برابر صفات و اعمال خويش بر کرسى نقد بنشيند تا پرده هاى حبّ ذات را کنار زند و واقعيت خويش را آن گونه که هست ببيند.
پی نوشت:
1. «ظنون» صيغه مبالغه از ماده «ظن» (به معناى گمان) است و معمولا در اين موارد به معناى گمان بد به کار مى رود ; بنابراين ظنون در اين جا به معناى کسى است که نسبت به خويش با چشم انتقاد مى نگرد و متهم مى سازد و ماده «ظن» گاه به معناى چيز کم آمده ; بنابراين ظنون به افراد ضعيف و بى دست و پا گفته مى شود و در خطبه ياد شده همان معناى اوّل قصد شده است.
2. «زارى» به معناى عيب جو از ماده «زَرْى» (بر وزن زرع) به معناى عيب جويى گرفته شده است.
موفق باشید
Sa🌿
◾◾◾
امشب که زمين و آسمان مي گريد
از بهر غريب سامرا مي گريد
جا دارد اگر كه شيعه خون گريه کند
چون مهدي صاحب الزمان مي گريد
#شهادت_امام(هادی علیه )السلام_تسلیت_باد
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز دوشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
شرح خطبه ۱۷۶- آیت الله مکارم ،دشتی،لاهیجی
خطبه ۱۷۵- ابن میثم، فیض الاسلام، زمانی
ترجمه و شرح خطبه 176 نهج البلاغه؛ (بخش دوم): عیب جویی از خویشتن
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج 6، ص: 551-549
🍁اين نکته مهمى است که امام(عليه السلام) در اين عبارت کوتاه، طىّ سه جمله بيان فرموده است ; نخست مى گويد: نسبت به خويش بدگمان باش ; سپس مى فرمايد: خود را نقد کن ; و سرانجام مى افزايد: خود را به کمال مطلوب برسان.
🍁در خطبه همّام که صد و ده درس اخلاقى را تشکيل مى دهد نيز به همين نکته اشاره شده ; مى فرمايد: «فَهُمْ لاَِنْفُسِهِمْ مُتَّهِمُونَ; پرهيزگاران کسانى اند که خود را متهم مى سازند (و از خوش بينى هاى بى جا در مورد صفات و افعال خويش اجتناب مى کنند).
🍁امام(عليه السلام) در پايان اين عبارت دستور مى دهد که نگرش شما به دنيا همچون کسى باشد که عمود خيمه را پايين کشيده و بساط خيمه را جمع کرده و به سوى مقصد در حرکت است و منازل ميان راه را يکى پس از ديگرى طى مى کند و هرگز دنيا را محلّ اقامت و استقرار نمى نگرد ; «بنابراين همچون پيشينيان و گذشتگان (صالح) خود باشيد که قبل از شما بودند. آن ها شبيه مسافرى بودند که عمودهاى خيمه را برگرفته و طى طريق مى کند (دنيا را گذرگاهى مى دانستند به سوى سراى جاويدان)» (فَکُونُوا کَالسَّابِقِينَ قَبْلَکُمْ، وَ الْمَاضِينَ أَمَامَکُمْ. قَوَّضُوا(3) مِنَ الدُّنْيَا تَقْوِيضَ الرَّاحِل، وَ طَوَوْهَا(4) طَيَّ الْمَنَازل).
4. «طووها» از ماده «طىّ» به معناى در نورديدن گرفته شده است.
5. هنگامى که سطور ياد شده نوشته مى شد مردم کشور ما در سوک ده ها هزار قربانى زلزله شديدى که در شهر بم واطراف آن واقع شد به سر مى بردند. زلزله در 12 ثانيه (آرى فقط در 12 ثانيه!) شهر آباد و سرسبز و خرّمى را به تلى از خاک تبديل کرد. گويى شهرى است که هزاران سال بر آن مى گذرد و خاموش است. به يقين، مى دانستيم دنيا بى اعتبار است اما تا اين حد نديده بوديم. (5/10/1382 شمسى، مطابق با دوّم ذى القعده 1424 قمرى).
موفق باشید
Sa🌿