بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز سه شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۰
شرح خطبه ۱۸۹- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش دوم: هجرت و مهاجر واقعى
پیام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 288-284
💢سپس امام نکته دوم را بيان مى فرمايد: «شناخت موقعيت ما کارى است بس دشوار که جز بنده مؤمنى که خداوند قلبش را به وسيله ايمان آزموده است آن را پذيرا نمى شود و احاديث ما را جز سينه ها و افکار امين و عقل هاى وزين درک نمى کنند»; (إِنَّ أَمْرَنا صَعْبٌ مُسْتَصْعَبٌ(6)، لاَ يَحْمِلُهُ إِلاَّ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ امْتَحَنَ اللهُ قَلْبَهُ لِلإِيمَانِ، وَ لاَ يَعِي(7) حَدِيثَنَا إِلاَّ صُدُورٌ أَمِينَةٌ، وَ أَحْلاَمٌ رَزِينَةٌ(8)).
💢نظير اين تعبير امام در احاديث ديگر نيز از امامان معصوم رسيده است و ممکن است اشاره به روايات دقيق و عميق توحيدى مربوط به صفات جمال و جلال خدا و مقامات پيامبر و ائمه معصومان(عليهم السلام) و نفوذ آنها در جهان تکوين به اذن خدا و شفاعت گسترده آنان از خاطيان امّت و آگاهى آنها بر غيب و حوادث آينده به تعليم الهى بوده باشد که همه کس توان تحمل آنها را ندارد، زيرا بسيارى از ناآگاهان صفات خدا را همچون صفات مخلوقات مى پندارند و پيامبر و امام معصوم را در حدّ انسانى معمولى. بديهى است اين گونه افراد تحمّل پذيرش آن احاديث را ندارند، همان گونه که در بعضى از خطبه هاى نهج البلاغه آمده است وقتى اميرمؤمنان على(عليه السلام) بخشى از اخبار غيبى را بيان فرمود، افراد ضعيف و نادانى که توان پذيرش آن را نداشتند حضرت را (نَعُوذُ بِاللهِ) به دروغ گفتن متهم کردند.
💢نمونه اى از اين مقامات در قسمت آخر همين خطبه آمده است که به يقين همه توان درک و تحمل آن را ندارند.
💢رابطه اين بخش خطبه با آنچه امام(عليه السلام) درباره مسئله هجرت بيان فرمود اين است که مهاجران براى معرفت امام زمان خود بايد سينه اى وسيع و روحى گسترده و فکرى پرمايه داشته باشند تا بتوانند از اين چشمه هاى پرفيض الهى بهره کافى ببرند.
6. «مستصعب» از ريشه «صعب» به معناى مشکل شمردن و دشوار دانستن چيزى است و آمدن اين دو واژه (صعب و مستصعب) پشت سر يکديگر براى تأکيد است.
7. «يعى» از ريشه «وعى» بر وزن «سعى» به معناى فهميدن و حفظ کردن است.
8. «رزينه» از «رزانت» به معناى وقار گرفته شده و رزين به شخص باوقار و متين و سنگين و آرام گفته مى شود.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز چهارشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۱
شرح خطبه ۱۸۹- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش دوم: هجرت و مهاجر واقعى
پیام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 288-284
نکته:
نقش هجرت در اسلام:
💢مى دانيم تاريخ اسلام بر اساس هجرت نوشته شده است; يعنى مسلمانان مبدأ تاريخ خود را نه ميلاد پيامبر اکرم گرفته اند و نه بعثت او، بلکه مبدأ را سال هجرت قرار داده اند و اين نشان مى دهد که مهم ترين فصل زندگى مسلمانان هجرت است و در واقع هجرت بود که صفحه جديدى در تاريخ اسلام گشود و سرآغاز حکومت اسلامى و پيشرفت مسلمانان در همه زمينه ها شد.
💢محيط مکه على رغم تبليغات سيزده ساله پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله)، آمادگى براى پذيرش اسلام به طور کامل را نداشت، زيرا سران زورمند قريش سعى داشتند هر حرکتى را که بر ضد خود مى ديدند در نطفه خفه کنند; آنها بت پرستى را حافظ منافع کثيف خود و توحيد را مزاحم مى دانستند; ولى پيامبر اکرم گروهى از جوانان پاکدل را در اين مدت، آهسته آهسته تربيت کرد و قبل از آنکه که خود به مدينه هجرت کند آنها را به مدينه فرستاد. جمعى از پاکدلان مدينه به آنها پيوستند و با يکديگر هم پيمان شدند و در چنين شرايطى پيامبر به مدينه آمد و مورد استقبال واقع شد و آزادانه به نشر اسلام پرداخت و نخستين مسجد به زودى ساخته شد.
💢حرکت هجرت به عنوان فريضه اى الهى همچنان ادامه يافت; يعنى هر کس در هر کجا از جزيرة العرب مسلمان مى شد مى بايست به مدينه نزد پيامبر بشتابد و جمعيت مسلمانان را تقويت کند و آنها که مهاجرت نمى کردند 💢طبق صريح آيه مشمول ولايت اسلامى نبودند: (وَالَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يُهَاجِرُوا مَا لَکُمْ مِّنْ وَلاَيَتِهِمْ مِنْ شَىْء حَتَّى يُهَاجِرُوا).(9)
9. انفال، آيه 72.
موفق باشید
Sa🌿
16.74M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 رهبر انقلاب: من به شما عرض میکنم به حول قوهی الهی گسترهی مقاومت بیش از گذشته تمام منطقه را فرا خواهد گرفت
🔹️رهبر انقلاب اسلامی هماکنون در دیدار اقشار مختلف مردم در سخنان پیرامون تحولات اخیر منطقه:
✏️ مقاومت این است، جبهه مقاومت این است: هرچه فشار بیاورید محکمتر میشود، هرچه جنایت کنید، پرانگیزهتر میشود. هرچه با آنها بجنگید، گستردهتر میشود و من به شما عرض میکنم به حول قوهی الهی گسترهی مقاومت بیش از گذشته تمام منطقه را فرا خواهد گرفت.
✏️ آن تحلیلگرِ نادانِ بیخبر از معنای مقاومت خیال میکند که مقاومت که ضعیف شد، ایران اسلامی هم ضعیف خواهد شد و من عرض میکنم به حول و قوهی الهی، به اذن الله تعالی، ایران قوی مقتدر است و مقتدرتر هم خواهد شد. ۱۴۰۳/۹/۲۱
💻 Farsi.Khamenei.ir
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز پنجشنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۲
شرح خطبه ۱۸۹- آیت الله مکارم ،دشتی
ترجمه و شرح خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش دوم: هجرت و مهاجر واقعى
پیام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 288-284
💢سرانجام هنگام فتح مکّه که اسلام سايه خود را بر همه منطقه گسترانيد موضوع هجرت ظاهراً پايان يافت و افرادى که بعد از آن تاريخ از مکه به مدينه مى آمدند جزو مهاجران محسوب نمى شدند و طبق روايت مشهورى پيامبر اکرم فرمود: «لا هِجْرَةَ بَعْدَ فَتْحِ مَکَّة ; بعد از فتح مکه هجرتى در کار نيست».(10)
💢سپس هجرت مفهوم وسيع و گسترده ترى پيدا کرد; کسانى که از بلاد کفر به بلاد اسلام مى رفتند جزو مهاجران بودند و همچنين کسانى که براى دفع شر دشمنان اسلام از منطقه اى به منطقه ديگر منتقل مى شدند از مهاجرين محسوب مى شدند، لذا در حديثى از پيامبر اکرم مى خوانيم: «أيُّها النّاسُ هاجَرُوا وَ تَمَسَّکُوا بِالاِْسْلامِ فَإنَّ الْهِجْرَةَ لا تَنْقَطِعُوا مادامَ الْجِهادُ ; اى مردم هجرت کنيد و اسلام را محکم بگيريد، زيرا هجرت تا زمانى که جهاد برپاست قطع نمى شود».(11)
💢سپس از اين معنا هم فراتر رفت و هجرت درونى و معنوى افزون بر هجرت برونى و مکانى، بر آن افزوده شد، همان گونه که در احاديث متعددى از پيامبر اکرم(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «وَالْمُهاجِرُ مَنْ هَجَرَ الْخَطايا وَ الذُّنُوبُ ; مهاجر کسى است که از خطايا و گناهان هجرت کند».(12)
💢حتى در حديثى از على(عليه السلام) مى خوانيم: «يَقُولُ الرّجلُ هاجَرْتُ وَ لَمْ يُهاجِرُ إنّما الْمُهاجِرُونَ الَّذينَ يَهْجُرُونَ السَّيِئاتِ وَ لَمْ يَأْتُوا بِها; بعضى مى گويد: ما مهاجرت کرديم در حالى که مهاجرت نکرده اند; مهاجران واقعى کسانى هستند که از گناهان هجرت کنند و هرگز آن را انجام ندهند».(13) به اين ترتيب کسانى که هجرت مکانى کنند اما هجرت معنوى و درونى نداشته باشند; يعنى از گناهان دورى نکنند در زمره مهاجران واقعى نيستند.
💢دليل اين گونه توسعه در مفهوم هجرت روشن است; زيرا روح و جهان هجرت، رفتن از کفر به سوى ايمان و از عصيان به سوى اطاعت است.
💢از همين رهگذر در خطبه بالا معرفت امام هر زمان و رسيدن به خدمت او براى فراگيرى معارف دينى به عنوان هجرت شناخته شده است.
10. کنزالعمال، حديث 46251.
11. همان، حديث 46260.
12. ميزان الحکمة، جلد 11، حديث 21065.
13. سفينة البحار، ماده «هجرت».
موفق باشید
Sa
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز جمعه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۳
شرح خطبه ۱۸۹- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش سوم: علم امام علی علیه السلام
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 292-288
هر چه مى خواهيد بپرسيد:
💢سپس در سومين و آخرين نکته، خطاب به عموم مردم مى فرمايد: «اى مردم از من سؤال کنيد پيش از آن که مرا از دست دهيد، زيرا من به راههاى آسمان از راه هاى زمين آشناترم (آرى بپرسيد) پيش از آن که فتنه و فساد سرزمين شما را همچون شتر لجام گسيخته لگد مال کند (و سايه شوم خود را همه جا بگستراند) و عقلهاى مردم را بربايد»; (أَيُّهَا النَّاسُ، سَلُونِي قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونِي، فَلاََنَا بِطُرُقِ السَّمَاءِ أَعْلَمُ مِنِّي بِطُرُقِ الاَْرْضِ، قَبْلَ أَنْ تَشْغَرَ(1) بِرِجْلِهَا فِتْنَةٌ تَطَأُ فِي خِطَامِهَا،(2) وَ تَذْهَبُ بِأَحْلاَمِ(3) قَوْمِهَا).
💢اين سخن از همان احاديث صعب و مستصعب است که ناآگاهان به مقامات معصومين آن را بر نمى تابند; ولى بارها على(عليه السلام) آن را فرموده و به هر سؤالى از هر کس پاسخ داده است.
💢جالب اينکه اين سخن تنها در منابع شيعه نيامده است; دانشمندان اهل سنّت نيز از آن حضرت نقل کرده اند; يحيى بن سعيد بن مسيّب مطابق نقل «الاستيعاب» مى گويد: «ما کانَ أَحَدٌ مِنَ النّاسِ يَقُولُ سَلُونى غَيْرَ عَلىِّ بنِ أبى طالِب رَضِىَ اللهُ تَعالى عَنْهُ; از مردم جمله «هر چه را مى خواهد از من بپرسيد» بر زبان جارى نکرد جز على بن ابى طالب».(4)
💢در همان کتاب از ابوالطفيل نقل مى کند که من، على(عليه السلام) را ديدم خطبه مى خواند و مى گفت: «سَلُونى فَوَاللهِ لا تَسْئَلُونى عَنْ شَىْء إلاّ أخْبَرْتُکُمْ ; وَ سَلُونى عَنْ کِتابِ اللهِ فَوَاللهِ ما مِن آيَة إلاّ وَ أنَا أَعْلَم أَبِليل نُزِلَتْ أمْ بِنَهار أمْ فى سَهْل أمْ فى جَبَل ; هر چه مى خواهيد از من سؤال کنيد، به خدا سوگند از چيزى سؤال نمى کنيد مگر اينکه پاسخ آن را به شما مى گويم، از قرآن از من بپرسيد به خدا قسم من مى دانم کدام آيه در شب نازل شد و کدام در روز و کدام در دشت و کدام در کوه».(5)
پی نوشت:
1. «تشغر» از «شغور» بر وزن «شعور»، معانى مختلفى دارد از جمله معناى هجوم است که مناسب با جمله بالاست و نيز از معانى آن بلند کردن و بالا بردن است و بالا بردن پا به معناى شروع حرکت است; يعنى پيش از حرکت فتنه.
2. «خطام» به معناى «زمام» و دهنه شتر و مانند آن است و جمله «تَطَأُ فى خِطامِها» کنايه از اين است که آن فتنه همچون شتر افسار گسيخته همه جا لگدمال مى کند.
3. «احلام» جمع «حُلُم» بر وزن «نهم» به معناى عقل است و گاه به معناى خواب و رؤيا نيز آمده است و در اينجا مراد، معناى اوّل است.
4. استيعاب، جلد 2، صفحه 50.
5. همان، صفحه 52.
موفق باشید
Sa🌿
بسم الله الرحمن الرحیم 🔸سهم روز شنبه🔸
موضوع: شرح نهج البلاغه ۱۴۰۳/۹/۲۴
شرح خطبه ۱۸۸- آیت الله مکارم ،دشتی
●خطبه 189 نهج البلاغه؛ بخش سوم: علم امام علی علیه السلام
پيام امام اميرالمؤمنين عليه السلام، ج7، ص: 292-288
💢در حديثى از عبدالله بن عباس در همان کتاب استيعاب آمده است که مى گويد: «وَاللهِ لَقد اُعْطِىَ عَلىُّ بْنُ أبى طالِب تِسْعَةُ أعْشارِ الْعِلْمِ وَ أيْمُ اللهِ لَقَدْ شارَکَکُمْ فِى الْعُشْرِ الْعاشِرِ ; به خدا سوگند على بن ابى طالب(عليه السلام) از نه دهم علوم و دانشها (به لطف پروردگار) بهره مند است و به خدا سوگند در يک دهم باقى مانده (که در اختيار مردم است) شريک است».(6)
💢اين سخن را با حديث ديگرى پايان مى دهيم. محمد بن يوسف بلخى شافعى در کتاب خود چنين آورده است:
💢«از على(عليه السلام) روايت شده است که روزى در مجلسى عمومى فرمود: «سَلُونى قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونى...; از من سؤال کنيد پيش از آن که مرا از دست دهيد»، از من درباره آسمانها سؤال کنيد که به همه بخشهاى آن آشنا هستم. مردى از ميان جمعيت برخاست و گفت: اى پسر ابوطالب اکنون که چنين ادعايى کردى بگو ببينم در اين ساعت جبرئيل کجاست؟ امام(عليه السلام) مقدار کمى سکوت کرد و در فکر فرو رفت. سپس سر برداشت و فرمود: من همه آسمانهاى هفتگانه را جستجو کردم و جبرئيل را نيافتم و تصور مى کنم تو جبرئيل باشى. سؤال کننده گفت: آفرين آفرين بر تو اى فرزند ابوطالب،پروردگارت به تو بر فرشتگان مباهات مى کند. اين سخن را گفت و سپس از نظر حاضران پنهان شد.(7)
💢در ضمن آگاه تر بودن حضرت به طرق آسمانها به جهت اهميّتى است که آسمانها نسبت به زمين دارند.
6. همان، صفحه 50.
7. احقاق الحق، جلد 7، صفحه 621. همين روايت با کمى تفاوت در بحارالانوار (از کتاب فضايل شاذان بن جبرئيل) جلد 39، صفحه 108، حديث 13 نقل شده است.
موفق باشید
Sa🌿