یکی از ارمغانهای مدرنیته تبدیل انسانِ مکلف به انسانِ حقخواه است. انسانْ خدایی در مدرنیته باعث شد انسانها به جای توجه به تکلیفشان در برابر دیگران و توجهشان به جنبه عبودیت، به حق و حقوق خود و تکالیفی که دیگران در برابر آنها دارند توجه کنند.
هرچند دفاع از حق خود و حق دیگر انسانها کار صحیحی است اما تمرکز بر جنبه حقخواهی (خودخواهی) در مقابل جنبه عبودیت، انسان را به موجودی تبدیل میکند که تمام همّ و غمش این است که نکند دیگران به حریم او وارد شوند. وقتی کانون توجه انسان حفظ حریم خود باشد عملا عفو و مهربانی و ایثار و... کمرنگ خواهد شد.
خانواده یکی از اصلیترین مراکزی است که طرفین به جای پیگیری حق خود باید بر حق دیگری اصرار کنند. خانواده گرم و صمیمی بدون بخشش و صبر و ملاطفت دوام نمییابد. محصول انسان محوری مدرنیته بحران خانواده شد.
@ghorbani_hamedani
شاید یکی از مهمترین نکاتی که برای تربیت انسان وجود دارد این است که بدانیم باید تربیت شویم! بدانیم همهی رنجها و امکانات فقط و فقط برای تربیت شدن ماست. گمان نکنیم تربیت تا سن جوانی است و پس از آن دیگر احتیاج به تربیت نداریم.
این تصور خیلی از ماست درحالی که اولِ جوانی که انسان خودش را مییابد، تازه اول تربیت است. بفهمیم که همه زندگی برای این است که تربیت شویم.
اگر احساس کنیم چیزی کم داریم و باید خودمان را تربیت کنیم حتما دنبال مربی خواهیم بود، دنبال برنامه تربیتی، دنبال برطرف کردن ضعف ها و به کمال رسیدن..
این احساس نیاز به تربیت شدن بدون تواضع ممکن نیست. خود به خود کسی چنین احساسی پیدا میکند که حدی از تواضع را داشته باشد. بیچارگیِ انسانِ مغرور این است که فکر میکند دیگر تمام شد و ضعفهایش را حاضر نیست بپذیرد. لذا هیچ تلاشی برای برطرف کردن ضعفهایش انجام نمیدهد و لذا رشد نمیکند.
تا انسان نخواهد هیچ کس توان بدبخت کردن او را ندارد! اگر بدبختیم، اولین مقصرش خودمانیم نه دیگران.
@ghorbani_hamedani
با کلی قرض، تاکسی قراضهای خریده بود. شب و روز، گاز و ترمز... بنده خدا صبح تا شب کار میکرد تا لقمه نانی سر سفرهٔ زن و بچهاش بگذارد، اما همهی پولش را باید میداد بنزین میزد!
روزی یکی از همکارانش گفت: تو چرا اینقدر بنزین میزنی؟ ما هم به اندازه تو کار میکنیم، اما اینقدر بنزین نمیزنیم!
مشکوک شد. بعد از بررسی بسیار، فهمید سوراخ ریزی در باک بنزینش ایجاد شده است..
رفیقش گفت: اگر به جای این همه کار کردن، این سوراخ رو میگرفتی، اینهمه زحمتات هدر نمیرفت..!
خیلی از مردم دنبال این هستند که دائما کار خوب انجام بدهند. شاید عدهای دنبال ثواب جمع کردن هستند و عدهای هم دائما مشغول انجام کارهای خیر. اما مومن زیرک کسیست که قبل از اینکه دنبال جمع کردن خوبی باشد ببیند کیسه اعمالش سوارخ نباشد! گناه، کیسه اعمال را سوراخ میکند..
اینکه زیارت عاشورا و نماز شب و دعای ندبه بخوانیم و حرم مشرف شویم و نورانی شویم خیلی خوب است. اما مهمتر از آن، حفظ این نورانیت است. ما در فکر کسب نورانیت و زیاد عمل کردنیم اما نمیدانیم که "حفظ نورانیت" است که ما را به اوج میرساند؛ نه صرفا زیاد عمل کردن. حرم میرویم و بعد غیبت این و آن را میکنیم و انتظار شق القمر هم داریم..!
@ghorbani_hamedani
عروس خانم و آقا داماد!
وقتی وارد خانواده همسر میشید، نباید استانداردهای تربیتی و اخلاقی خودتون رو به خانواده طرف مقابل تحمیل کنید! این شمایید که باید تغییر کنید نه اونها! نمیشه با ازدواج فرزند، کل نظم یک خانواده به هم بریزه چون شما یه نظم دیگهای رو میپسندی..
واضح است که اگر شما کلیت نظم خانواده همسر را بپذیرید و اونها احساس کنند که شما هم جزئی از اونها هستید -نه تافته جدا بافته-، میشه در مواردی نظم خانواده رو مراعات نکنید و علتش رو هم مودبانه بهشون توضیح بدید که معمولا پذیرفته میشه. البته در هیچ جا هیچ امری بر امر خدای متعال ترجیح نداره...
ظاهرا در بعضی کتب این جمله به عنوان روایت هست که انسان سه پدر داره:
"أب ولدك": پدری که موجب تولد انسان میشه.
"أب زوجك": پدری که انسان رو متاهل میکنه.(پدر همسر)
و "أب علمك": یعنی معلم
کوچک کردن خود در برابر این سه والد، انسان رو به عرش اعلا میرسونه...
@ghorbani_hamedani