هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
خرداد 74 علینقی مشایخی از سردستههای نئولیبرالیسم ایرانی، طی مطلبی در روزنامه همشهری، تورم و حتی افزایش نرخ ارز را به نقدینگی نسبت داد! اما باوجود افزایش 37 درصدی نقدینگی در 75 نسبت به 74، تورم نصف شد و نرخ ارز هم جهش نیافت. دلیل: آخر اردیبهشت 74 نرخ ارز در 300 تومان تثبیت شد...
در حالی که هم تجربه تاریخی کشور و هم واقعیات عینی نشان میدهند که افزایش قیمت دلار، آثار تورمی شدیدی دارد، جریان نئولیبرال که ذینفع گرانی ارز و تورم است، در حال انکار اثر تورمی نرخ ارز و توجیه و تجویز افزایش قیمت دلار است.
@syjebraily
میگوید دولت پول بدون پشتوانه چاپ میکند!
میگویم اگر پشتوانه ندارد چرا تو چاپ نمیکنی؟
#فتامل
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
دکتر عباس شاکری: رشد نقدینگی نشانی غلط تورم است! نرخ ارز، فشار هزینهها و ساختارهای انحصاری علل تورم در ایران هستند!
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت:
نتایج بررسیهای ما حکایت از فعال شدن درونزایی پول و علیت از نرخ ارز به تورم و از تورم به نقدینگی دارد!
اینکه بصورت انحصاری و یک جانبه گفته میشود: تنها نقدینگی است که موجب تورم میشود و رشد نقدینگی هم به خاطر کسر بودجه دولت است، بسیار تأمل انگیز است.
📌در مقام علتیابی، این نرخ ارز است که وقتی جهش میکند تورم و بنابراین نقدینگی و حتی کسر بودجه دولت را به شدت افزایش میدهد.
لذا نقدینگی، کسر بودجه، و تورم همگی تا حد قابل ملاحظهای در جایگاه معلول قرار دارند نه علت و این نرخ ارز است که همه اینها را تشدید و بیثبات میکند.
📌نوع دیگر تورم تورم فشار هزینههاست. وقتی نرخ ارز در ۵ سال گذشته حدود ۱۰ برابر افزایش یافته است و تولید داخلی به کالاهای واسطهای، سرمایهای و مواد اولیه وارداتی وابسته است و وقتی تغییرات نرخ ارز عامل تحریک کننده انتظارات تورمی است، همه اینها موجب افزایش هزینههای تولید شده و موجب گشته تا قیمت کالاها حتی بیشتر از افزایش نرخ ارز افزایش یابد.
📌تورم ساختاری هم در کشور موضوعیت دارد. وجه غالب بازارهای ما بازارهای انحصاری است بازار رقابت بسیار محدود است. لذا در ساختار انحصاری موجود قیمتگذاریهای دلخواه در شرایط بیثبات بسیار گسترده است. در انحصارات معمولاً با تبانی و قدرت انحصاری قیمت تعیین میشود.
متن کامل مصاحبه
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
هدایت شده از محمود
🔆 ریشۀ اصلیِ گرانی «تقابل بازار کار و بازار سرمایه» است
💠 سید منیرالدین حسینیِ الهاشمی:
«میگویند وقتی پول نقد در بازارْ زیاد باشد، تورم میشود. معنای اینکه "پول نقد که زیاد باشد گرانی میشود" این است که میگویند "تقاضای مؤثر" داریم و "تقاضای غیرمؤثر". یا "تقاضای پول به دست، و تقاضایی که پول دستش نیست". میگویند تقاضای پول به دستها مؤثر است. اگر ده نفر برای خرید ده کیلو سیب پول نقد داشتند، اما در بازار، فقط پنج کیلو سیب وجود داشت، سیب گران میشود. ولی اگر توانستیم کاری کنیم که پنج نفر از اینها پولشان را، به امید سود، در بانک بگذارند و فقط پنج نفرشان سیب بخرند، سیب ارزان میشود. آن پولی هم که به بانک دادند، اگر بانک در احداث باغِ سیب سرمایهگذاری کند، در دُورِ بعد، سیب زیاد و ارزان میشود. پس بانک پولها را جمع میکند تا تقاضاها به نسبتِ عرضۀ کالا کم و یا متعادل شود. پس، میگویند: اساس این است که نقدینگیها جمع شوند.
[در پاسخ باید گفت:] اگر تورمْ سالیانه بود و مقدارش هم بهاندازۀ افزایش سود سرمایه بود، درست میگویند. ولی اگر تورم هفتگی است، باید ببینیم اشکال از کجاست. دو عامل دارد: میگوییم نُه میلیون شاغل آزاد دارید و قطب توسعه اقتصاد شما هم "توزیع" بوده است؛ یعنی در چرخۀ تولید، "توزیع" محور بوده است. تولید منزل، کارخانهای نیست؛ تکنیسین _ یعنی بنا، لولهکش، سیمکش و کارگر تجربی _ خویشفرما هستند؛ شرکتهای بزرگی نیست که به آنها امر و نهی کند و نرخ تعیین کند. در بازارِ عرضه و تقاضا، خودشان با مشتریشان هماهنگ میکنند!
[از طرفی،]جرئتِ انقلابیِ اینها بالا رفته است؛ لذا دیگر احساس حقارت نمیکنند، نمیگویند که ما نباید سوار هواپیما بشویم، ما نباید یخچال داشته باشیم، ما نباید تلفن داشته باشیم. سی چهل سال قبل از انقلاب را ببینید که در قم چند نفر تلفن داشتند. ببینید سال پنجاه که پول نفت آمده و بازار رونق پیداکرد، چقدر داشتند. بقیه کالاها را هم ببینید.
خب، در مدل تنظیمِ چهاربازارِ "کالای مصرفی، پول، کار، و سرمایه و ابزار"، مدل سرمایهداری میگوید "رشد بیست درصدیِ سرمایه در سال" را حفظ کن!
نیروی کار در ایران _ یعنی نه میلیون شغل خویشفرما_ هم میگوید: "من سبد کالای مصرفی خودم را حفظ میکنم! اگر سرمایهدار، کالایی را که من مصرف میکنم بیست درصد گران کرد، من هم کار خودم را بیست درصد گران میکنم". پس در مدل و در نسبتِ بین دستهها، عملاً سرمایه بر کار حاکمیت ندارد. همینکه قیمت کالا را گران کنند او هم "کار" خود را گران میکند و مقابله میکند. دوباره سرمایه مجبور است خودش را بالا بیاورد، و الا ضرر میکند و سپس کار، گران میشود و... . آنوقت حتماً تورم هفتگی ایجاد میشود.
این ناهنجاری بین دو تا قطبِ از مدل تنظیم پول وجود دارد؛ بین "کارِ خویشفرمای گستاخ" و "سود سرمایه". اگر بخواهید او با انگیزه دیگری کار کند و محرِّکش اختلاف طبقاتی نباشد _ یعنی برود در سرمایۀ وقف کار کند که سودْ به نفعِ یک قشر خاص نباشد _ مدل دیگری میخواهد. این مدل کنونی نمیتواند جواب بدهد؛ یک مدل دیگری میخواهد که قطب توسعهاش نیروی کار باشد. البته در آنجا هم سرمایه هست ولی بهتبعِ رشد کار است. رشد کمّی و کیفیِ کار به هزینه و مصرف برنمیگردد، به تحریک و بازدهیِ تحریک برمیگردد. تحریک میتواند غیرِکالایی باشد. تحریک آرمانی، تحریکی غیرکالایی است.» (۱۳۷۸/۱۰/۳۰)
☑️ @moniroddin
اقتصاد فرهنگی
🔆 ریشۀ اصلیِ گرانی «تقابل بازار کار و بازار سرمایه» است 💠 سید منیرالدین حسینیِ الهاشمی: «میگویند
یکی از دقیقترین تحلیلها در مورد تورم
هدایت شده از افرا (اقتصاد فردای روشن ایران)
۲۹بهمن، سالروز اقتصاد مقاومتی چه غریبانه و مظلومانه گذشت..
در دولت و مجلس انقلابی حتی بصورت نمادین و شعاری هم اقدامی برای گرامیداشت آن صورت نگرفت و هیچیک از مدعیان دلسوزی و انقلابیگری، گامی برای آن برنداشتند..
همین ترسیم صحنه برای اطلاع از کف میدان سیاستگذاری اقتصادی کافیست!
✍سیدامیرحسین حسینی
✅به افرا بپیوندید:
@afra_eco
هدایت شده از اندیشکده قصد
📌اقتصاد مردمی
🔹با حضور
استاد حسین عباسی فر
پژوهشگر اقتصاد و رسانه از اندیشکده قصد
⏰زمان:دوشنبه ۱ اسفندماه ۱۴۰۱،ساعت۱۵:۳۰
🏢 دانشکده هوافضا دانشگاه خواجه نصیر
#درمسیرتبیین
🇮🇷اندیشکده اقتصادی قصد🇮🇷
💡@qasdway 💡
اقتصاد فرهنگی
میگوید دولت پول بدون پشتوانه چاپ میکند! میگویم اگر پشتوانه ندارد چرا تو چاپ نمیکنی؟ #فتامل ♨️
برخی از دوستان پیام دادند که این مطلب را توضیح دهم.
خیلی ساده است
اگر پول پشتوانه ندارد
چرا غیر از دولت کسی نمیتواند چاپ کند؟
اگر بگویید دولت "پشتوانه قانونی" دارد میگویم همان!
دولت چون نماینده مردم است به پشتوانه مردم پول چاپ میکند.
کسی در مورد اصل این چاپ پول ایرادی ندارد. بحث در مورد مقدار آن است که باید متناسب با چه چیزی باشد؟
متناسب با میزان کالاها و خدمات بالفعل؟
متناسب با میزان کالاها و خدمات بالقوه در کوتاه مدت؟
متناسب با قدرت تعاملات اقتصادی با کشورهای دیگر؟
متناسب با قدرت سیاسی؟
متناسب با قدرت نظامی؟
متناسب با مجموع قدرتها!
میزان پولی که امروز در ایران وجود دارد بسیار کمتر از همهی موارد بالاست و به مراتب کمتر از این نسبتها در کشورهای دیگر!
همین حجم پولی هم که در ایران و در دست مردم عادی وجود دارد متناسب با تورم رشد نکرده است و قدرت خرید مردم کم شده.
در حقیقت برای مردم آنچه اهمیت دارد قدرت خرید است نه تورم!
اگر نیاز مردم هزار تومان باشد و هزار تومان حقوق بگیرند فرقی ندارد با اینکه دو هزار تومان حقوق بگیرند و دو هزار تومان نیاز داشته باشند.
کافی است بعد از مدتی صفرهای جلوی پول را برداریم و به وضعیت قبل برگردیم!
در حقیقت فقط یک مساله حسابداری رخ میدهد که ارزش اقتصادی ندارد!
مساله تورم آنگاه مشکل ایجاد میکند که نرخ تورم کالاهای سرمایهای و ارز و طلا و ... بسیار بیشتر از کالاهای مصرفی و دستمزد کارگر و ... میشود و در نتیجه باعث شکاف طبقاتی میگردد که راه مقابله با این مساله هم مالیات بر عایدی سرمایه بیشتر از تورم است.
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
گزارش خوبی فارس کار کرده درباره رویافروشی و توسعه پایدار
♨️ اقْتِصادِفَرهَنگی: 🇮🇷
💠 @h_abasifar
هدایت شده از افرا (اقتصاد فردای روشن ایران)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖥آنچه از اقتصاد ایران و جهان نمیدانیم!
🔷چرا واژگان «جهان سوم» و «در حال توسعه» در ادبیات ما رایج شد؟
🔶اگر انقلاب نمیشد و حکومت پهلوی ادامه پیدا میکرد در چه وضعیتی قرار داشتیم؟!
🎙سیدامیرحسین حسینی
✅به افرا بپیوندید:
@afra_eco
📌 مدرسه نگاه در هفتمین گفتگوی اختصاصی پیرامون #روایتایرانامروز و معیارهای ارزیابی آن با #دکترمقصودی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه قم به گفتگو نشسته است که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانیم.
💎عموم شاخصهایی که در رتبهبندی و سنجش وضعیت اقتصادی کشورها استفاده میشود، با تقلیل اقتصاد به محیط مبادله و نظم بازاری حاکم بر اقتصاد، فقط این محیط را اندازهگیری میکنند. درحالیکه واقعیت اقتصاد به معنای تأمین نیازهای زندگی و یا تولید و توزیع و مصرف کالا و خدمات، منحصر در نظم بازاری نیست.
💎امکان ندارد ایران بدون رشد بُعد اقتصادی به لحاظ فرهنگی، سیاسی و تمدنی در منطقه و جهان گسترش نفوذ پیدا کرده باشد؛ چرا که اقتصاد بُعد حرکت و رشد جامعه است، اما متاسفانه سنجهها و دانش اندازهگیری و شناخت آن را نداریم.
💎اینکه ما برای کنترل تورم سراغ نسخههای قدیمی و تکراری و ناکارآمدِ صرفا اقتصادی مثل کنترل نقدینگی میرویم، به دلیل داشتن نگاه تکساحتی به اقتصاد و ندیدن ابعاد فرهنگی آن و همچنین نگاه تکمتغیری در ساحت اقتصاد است.
💎در شاخص انتظار مسکن، ایران میان 106 کشور دنیا در رتبه 100 قرار دارد، اما این درحالیست که 77 درصد مردم ایران در خانه غیراستیجاری زندگی میکنند و حدود 68 درصد مالک و مابقی در خانههای رایگان (سازمانی، پدری و ...) ساکن هستند و تنها 23درصد مستأجرند. این آمار بهتر بودن وضعیت ایران از عموم کشورهای اروپایی را نشان میدهد.
✍️ گزارش این گفتگو در ادامه مطلب.
#واگویه
⭐️⭐️⭐️
آگاهے براے سامانے دیگر
مدرسهتفکرونوآورینگاه
🔰 @sch_negah
🌐 http://www.negahschool.ir
هدایت شده از هیسطوری!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سرمایهداری ادامه راه استعمارگری
ایشون «میلتون فریدمن» هستن.(۱۹۱۲ – ۲۰۰۶)
اقتصاددان آمریکایی که خیلیها او را تأثیرگذارترین اقتصاددان قرن بیستم میدونن.
اینجوری بهتون بگم: ایشون نقش مهمی در نظام سرمایهداری حاکم بر خیلی از کشورها، داره.
اما دفاع او از استعمارگری، تفکر حاکم بر نظام سرمایهداری رو نشون میده.
در یک جلسه پرسش و پاسخ شخصی به او میگه علت ثروتمند شدن سریع بعضی از کشورها، نیروی رایگان بردهها و استعمار بوده... او در پاسخ میگه:
«حقایق را نمیدانی و هزینه #استعمار برای استعمارگر، بیشتر از سود اقتصادی مستقیم و غیر مستقیمی بود که از مستعمره عایدش میشد و از هند مثال میزند.»
یعنی یه چیزی هم بدهکار شدیم😐
ببخشید که استعمارمون کردید🤦♂️
اما در واقعیت نتایج یک برآورد نشون میده انگلیس ۴۵ تریلیون دلار از استعمار هند سود برده.
و گرنه عاشق چشم و ابروی هند نبودن که لشکرکشی کردن به اونجا
#هیسطوری
#هیس_طوری
#هیسطوری_رو_پاک_کن
◽️ @Hisstori_ir
◽️ Hisstori.ir