.
﷽؛
💠 #حديث_روز شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 اجتماع مومنان!
🔅 #امام_رضا_علیه_السلام
«روز فطر، از آن جهت، عيد قرار داده شده است كه مسلمانان، اجتماعى داشته باشند كه در آن روز گرد هم آيند و براى خدا بيرون آيند و او را بر نعمتهايى كه به آنان داده است، بستايند و روز عيد، روز تجمّع، روز خوردن روزه، روز زكات، روز شوق و روز نيايش است؛ و براى آن كه اوّلين روز از سال است كه خوردن و آشاميدن در آن حلال است؛ چرا كه ماه رمضان، اوّلين ماه سال نزد اهل حق است » .
🔹إنَّما جُعِلَ يَومُ الفِطرِ العيدَ لِيَكونَ لِلمُسلِمينَ مُجتَمَعاً يَجتَمِعونَ فيهِ، و يَبرُزونَ للّهِِ عز و جل فَيُمَجِّدونَهُ عَلى ما مَنَّ عَلَيهِم، فَيَكونُ يَومَ عَيدٍ ويَومَ اجتِماعٍ و يَومَ فِطرٍ ويَومَ زَكاةٍ، و يَومَ رَغبَةٍ ويَومَ تَضَرُّعٍ؛ ولِأَ نَّهُ أوَّلُ يَومٍ مِنَ السَّنةِ يَحِلُّ فيهِ الأَكلُ وَ الشُّربُ؛ لِأَنَّ أوَّلَ شُهورِ السَّنَةِ عِندَ أهلِ الحَقِّ شَهرُ رَمَضانَ » .
📚 كتاب من لا يحضره الفقيه: ج١ ص٥٢٢ ح ١٤٨٥
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠 #حديث_روز یکشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 مال ، نه روزی!
🔅 #امام_علی_علیه_السلام
«كسى كه مالى را انفاق نكند آن مال [در حقيقت ]به او روزى نشده است » .
🔹لَم يُرزَقِ المالَ مَن لَم يُنفِقهُ» .
📚 غرر الحكم : ح ٧٥٤٤.
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠#حديث_روز دوشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 نعمت پنهان!
🔅#امام_صادق_علیه_السلام :
🔸«عافيت نعمتى پنهان (ناشناخته) است. هر گاه باشد به دست فراموشى سپرده مىشود ( كسى قدرش را نمىداند) و هر گاه نباشد به ياد آورده مىشود».
🔹«العافِيَةُ نِعمَةٌ خَفِيَّةٌ، إذا وُجِدَت نُسِيَت، و إذا فُقِدَت ذُكِرَت».
📚 كتاب من لا يحضره الفقيه: ج۴ ص۴۰۶ ح۸۵۷۸
@hadithnet | معارف حدیث
.
| #شرح_حدیث |
💢 عافیتى تمام و بى نیاز کننده!
🔅#امام_سجاد_علیه_السلام :
«اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَ آلِهِ وَ أَلْبِسْنِی عَافِیتَک وَ جَلِّلْنِی عَافِیتَک
"الهى بر محمد و آل محمد درود فرست، و لباس سلامتى کامل را بر من بپوشان، و این بندهات را به تندرستى فرو بر،
وَ حَصِّنِّی بِعَافِیتِک وَ أَکرِمْنِی بِعَافِیتِک وَ أَغْنِنِی بِعَافِیتِک
و به عافیت نگاهدار و به عافیت گرامى دار، و به عافیت بىنیازم گردان،
وَ تَصَدَّقْ عَلَی بِعَافِیتِک وَ هَبْ لِی عَافِیتَک وَ أَفْرِشْنِی عَافِیتَک
و عافیت را بر من صدقه بده و عافیت را به من ببخش، و عافیت را برایم بگستران
وَ أَصْلِحْ لِی عَافِیتَک وَ لاَ تُفَرِّقْ بَینِی وَ بَینَ عَافِیتِک فِی الدُّنْیا وَ الآْخِرَةِ
و عافیت را بر من شایسته ساز، و میان من و عافیت در دنیا و آخرت جدائى مینداز.
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَ آلِهِ وَ عَافِنِی عَافِیةً کافِیةً شَافِیةً عَالِیةً نَامِیةً عَافِیةً تُوَلِّدُ فِی بَدَنِی الْعَافِیةَ عَافِیةَ الدُّنْیا وَ الآْخِرَةِ» (۱)
بارالها بر محمد و آل محمد درود فرست، و به من عافیتى بخش که بى نیاز کننده، شفادهنده، والا و روزافزون باشد، عافیتى که در تمام بدنم تولید عافیت کند، عافیتى در جنبه هاى دنیوى و اخروى."
✧ تندرستى کامل در تمام شئون مادى و معنوى:
معارف اسلامى به ما مى گوید سلامتى ظاهر و باطن، و عافیت در دین و دنیا و آخرت در صورتى که بنحو صحیح از آن بهره بردارى شود از اشرف و اجلّ و اعظم نعمتهاى حضرت حق به انسان است.
عافیت در تمام امور نعمتى زیبا و موهبتى بزرگ است که وجود مقدس حضرت محبوب به عبدش عنایت مى فرماید:
▫️ اگر بدن علیل باشد، و زبان از گویائى و گوش از شنوائى، و چشم از بینائى و قدم از راه رفتن و دست از کار کردن محروم باشد، چگونه مى توان کسب سعادت دنیا و آخرت کرد؟
▫️ اگر قلب از نظر اعتقادى مریض، و سینه دچار تنگى، و باطن گرفتار تاریکى، و روح دچار گرفتگى و انقباض باشد، به چه صورت مى توان به تأمین خیر دنیا و آخرت برخاست.
🚩 سلامت در بدن، صحت در دین، عافیت در دنیا و آخرت نعمتى است که ارزشش براى احدى از مردم دنیا روشن نیست.
🔻 ذکر چند روایت در باره عافیت
#امام_علی_علیه_السلام :
🔅نسْأَلُهُ الْمُعافاةَ فِى الادْيانِ كَما نَسْالُهُ المُعافاةَ فِى الْابْدانِ (۲)
از حضرت حق درخواست عافیت دردینمان مى کنیم چنانچه درخواست سلامتى کامل در بدنهایمان مى نمائیم.
🔅الْعافِیةُ اَهْنَأَ النَّعِیمِ (۳)
سلامتى و تندرستى خوشگوارترین نعمت است.
#امام_صادق_علیه_السلام :
🔅الْعافِیةٌ نِعْمَةٌ خَفِیةٌ اِذا وُجِدَتْ نُسِیزتْ، وَ اِذا عُدِمَتْ ذُکرَتْ (۴)
سلامتى و عافیت نعمت پنهانى است، قدرش بر همگان مجهول است، چون یافت شود فراموش گردد، و زمانى که از دست برود با آه و حسرت از آن یاد کنند.
ا - - - - -
۱) صحیفه سجادیه،دعای ۲۳
۲) نهج البلاغه: خطبه ۹۸.
۳) عيون الحكم و المواعظ: ۳۱.
۴) من لايحضره الفقيه: ج۴ ص۴۰۶ ح۵۸۷۸.
📚 دیار عاشقان، استاد حسین انصاریان
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠#حديث_روز سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 عبادت از نوع اندیشه!
🔅#امام_حسن_عسکری_علیه_السلام :
🔸«عبادت به بسيارىِ روزه و نماز نيست. همانا عبادت، انديشيدنِ بسيار در كار خداوند است».
🔹«لَيسَتِ العِبادَةُ كَثرَةَ الصّيامِ وَالصَّلوةِ وإنَّمَا العِبادَةُ كَثرَةُ التَّفَكُّرِ في أمرِ اللّهِ».
📚 گزیده تحف العقول، ص ٦٩
@hadithnet | معارف حدیث
.
🚩 به واسطه خِرد، حجّت بر مردم تمام شده است!
🔅#امام_کاظم_علیه_السلام به هشام بن حكم فرمود:
خداوند ـ تبارك و تعالى ـ در كتاب خود، اهل خِرد و فهم را بشارت داده و فرموده است :
⚜️«بشارت ده آن بندگان مرا كه سخن را مى شنوند و از بهترينش پيروى مىكنند. اينان، كسانى هستند كه خدا، هدايتشان كرده و ايشاناند صاحبان خرد». (۱)
▫️ اى هشام! خداوند ـ تبارك وتعالى ـ به واسطه خِردها، حجّت ها را بر مردم تمام كرده است و به وسيله بيان، پيامبران را يارى كرده است و با دلايل، به پروردگارى خويش، دلالتشان كرده و فرموده است :
⚜️«خداى شما، خدايى است يگانه كه معبودى جز او نيست و مهرگستر و مهربان است. همانا در آفرينش آسمان ها و زمين، و آمد و شدِ شب و روز و كشتى ها كه در دريا به نفع مردم رواناند، و در آبى كه خدا از آسمان فرو مىفرستد و به واسطه آن، خاك مرده را زنده مىگرداند و از هر جنبندهاى در زمين پراكنده است، و در حركت باد و ابرى كه ميان آسمان و زمين مسخّر است، نشانههايى است براى مردمانى كه تعقّل مىورزند».(۲) (۳)
▫️ «يَا هِشَامُ، إِنَّ اللّهَ ـ تَبَارَكَ وَتَعَالى ـ بَشَّرَ أهْلَ الْعَقْلِ وَالْفَهْمِ فِي كِتَابِهِ، فَقَالَ : «فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللّهُ وَأُولئِكَ هُمْ أُولُوا الاْءَلْبَابِ»....
ا - - - - -
۱) سوره الزمر، آیه ۱۸
۲) سوره البقره، آیه ۱۶۴
۳) الکافی: ج۱، ص۳۰، ح۱۲
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠#حديث_روز چهارشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 دو چشم دل!
🔅#پیامبر_اکرم_(ﷺ) :
🔸«هيچ بندهاى نيست، مگر آن كه دو چشم در صورتش دارد كه با آنها، امور دنيا را مىبيند و دو چشم در دلش كه با آنها امور آخرت را مشاهده مىكند. پس هر گاه خدا، خير بندهاى را بخواهد، دو چشمى را كه در دل اوست، مىگشايد و او با آنها، آنچه را خداوند در عالم غيبْ به او وعده داده است، مىبيند و به وسيله غيب (دو چشم دل)، به غيبْ ايمان مىآورد».
🔹«ما مِن عَبدٍ إلّا وفي وَجهِهِ عَينانِ يُبصِرُ بِهِما أمرَ الدُّنيا، وعَينانِ في قَلبِهِ يُبصِرُ بِهِما أمرَ الآخِرَةِ، فَإِذا أرادَ اللّهُ بِعَبدٍ خَيرا فَتَحَ عَينَيهِ اللَّتَينِ في قَلبِهِ فَأَبصَرَ بِهِما ما وَعَدَهُ بِالغَيبِ، فَآمَنَ بِالغَيبِ عَلَى الغَيبِ».
📚 الفردوس : ج٤ ص١٤ ح٦٠٤٠
@hadithnet | معارف حدیث
.
| #احادیث_داستانی |
☆ آیا تو پروردگارت را دیده ای؟!
▫️ #امام_صادق_علیه_السلام :
امیرمؤمنان بر منبر کوفه سخنرانی می کرد که مردی به نام ذِعلِب ـ که زبان آور، سخنور و شجاع بود ـ برخاست و گفت: ای امیر مؤمنان! آیا تو پروردگارت را دیده ای؟
🔅فرمود: «وای بر تو، ای ذعلب! من پروردگاری را که ندیده باشم، عبادت نمی کنم».
═ گفت: ای امیر مؤمنان! چگونه او را دیده ای؟
🔅 فرمود: «وای بر تو، ای ذعلب! چشم ها با نگاهِ سر او را ندیده اند؛ بلکه دل ها با حقایق ایمان [و تصدیقات یقینی]، او را دیده اند. وای بر تو، ای ذعلب! پروردگارم چنان لطیف [و ناپیدا] است که به لطافت [جسمانی] وصف نمی شود، و چندان باعظمت است که به عظمت، وصف نمی گردد، و آن سان بزرگ است که به بزرگی، وصف نمی شود، و چنان سترگ است که به درشتی [و غلظت جسمانی] وصف نمی گردد.
※ پیش از هر چیز است و گفته نمی شود که: چیزی پیش از اوست. و پس از هر چیزی است و گفته نمی شود که: بَعدی دارد. چیزها را خواسته است (/ خواهنده چیزهاست)؛ امّا نه با کوشش [و تلاش، آن گونه که ویژگی بشر است]، و دریابنده[ی باطن ها] است؛ امّا نه با حیله. در همه اشیا هست؛ امّا نه این که با آنها آمیخته و یا از آنها جدا باشد.
※پدیدار است؛ امّا نه به نحو مباشرت (قابل رؤیت حسّی). آشکار است؛ امّا نه به نحو آشکار شدن [اشیا] برای چشم. دور است، نه به مسافت، [و] نزدیک است، نه به نحو هم جواری».
📚 الکافی: ج۱ ص۱۳۸ ح۴
دانشنامه قرآن و حدیث، ج۵، ص۲۰۴.
@hadithnet | معارف حدیث
﷽؛
💠#حديث_روز پنجشنبه ٧ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 اقتدا به قرآن
🔅#پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸«به قرآن، چنگ در زنيد و آن را پيشواى خود گيريد؛ زيرا قرآن، كلام پروردگار جهانيان است و از او آغاز شده و به سوى او باز مىگردد».
🔹«عَلَيكُم بِالقُرآنِ فَاتَّخِذوهُ إماماً، فَإِنَّهُ كَلامُ رَبِّ العالَمينَ الَّذي مِنهُ بَدَأَ وإلَيهِ يَعودُ».
📚 كشف الغمّة: ج ٢ ص ٣٧٦
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠 #حديث_روز جمعه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 شب و روز نورانی!
🔅 #امام_باقر_علیه_السلام
«آن گاه که در بارۀ روز و شب جمعه از ایشان پرسیده شد ـ: شبش روشن و روزش نورانی است. روزی در روی زمین، خورشید در آن غروب نمیکند که بیشتر از جمعه کسانی در آن از آتش [جهنّم] رهایی یابند. هر که در روز جمعه بمیرد در حالی که حقّ این خاندان را بشناسد، خداوند برایش بیزاری از آتش و بیزاری از کیفر [الهی] را مینویسد و هر که در شب جمعه از دنیا برود، از آتش رهایی مییابد» .
🔹لما سُئِلَ عَن يَومِ الجُمُعَةِ وَ لَيلَتِهَا ـ: لَيلَتُهَا غَرَّاءُ وَ يَومُهَا يَومٌ زَاهِرٌ، وَ لَيسَ عَلَى الأَرضِ يَومٌ تَغرُبُ فِيهِ الشَّمسُ أَكثَرَ مُعَافاً مِنَ النَّارِ مِنهُ، مَن مَاتَ يَومَ الجُمُعَةِ عَارِفاً بِحَقِّ أَهلِ هَذَا البَيتِ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنَ النَّارِ وَ بَرَاءَةً مِنَ العَذَابِ، وَ مَن مَاتَ لَيلَةَ الجُمُعَةِ اُعتِقَ مِنَ النَّارِ» .
📚 الكافي: ج٣ ص٤١٥ ح٨.
@hadithnet | معارف حدیث
﷽؛
💠#حديث_روز شنبه 9 اردیبهشت 1402
🏷 كورترينِ مردم
🔅#امام_علی_علیه_السلام :
🔸«كورترينِ مردم، كسى است كه از ديدن برترى ما، كور باشد و بدون آن كه گناهى در حقّ او كرده باشيم، با ما دشمنى ورزد. تنها گناهمان اين است كه ما او را به حق، دعوت كردهايم، در حالى كه ديگران، او را به سوى فتنه و دنيا، فرا خواندهاند».
🔹«أشَدُّ العَمى مَن عَمِيَ عَن فَضلِنا، و ناصَبَنَا العَداوَةَ بِلا ذَنبٍ سَبَقَ إلَيهِ مِنّا، إلّا أنّا دَعَونا إلَى الحَقِّ و دَعاهُ مَن سِوانا إلَى الفِتنَةِ وَ الدُّنيا».
📚 الخصال: ص ۶۳۲ ح ۱۰
📅 مناسبت های امروز :
🔹 8 شوال تخریب بقاع متبرکه ائمه (ع) در بقیع توسط وهابیون (۱۳۴۴ ق)
@hadithnet | معارف حدیث
.
﷽؛
💠#حديث_روز یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
🏷 حاکمیت علوی!
🔅#امام_علی_علیه_السلام :
🔸«ـ هنگامى كه مردم او را براى بيعت خواستند ـ: بدانيد كه اگر خواسته شما را اجابت كنم، شما را آن گونه كه مىدانم، راه بَرَم و به سخنِ سخنسرايان و سرزنش سرزنش كنندگان، گوش فرا ندهم».
🔹«ـ لَمّا أرادَهُ النّاسُ عَلَى البَيعَةِ ـ: اِعلَموا أنّي إن أجَبتُكُم رَكِبتُ بِكُم ما أعلَمُ، ولَم اُصغِ إلى قَولِ القائِلِ وعَتبِ العاتِبِ».
📚 نهج البلاغه : خطبه ٩٢
@hadithnet | معارف حدیث