لوکسگرایی به طور نامحسوس، ثروت مردم ایران را میبلعد.
بسیاری از کالاهای لوکس پس از گذشت مدتی، ارزش اسمی خود را از دست میدهند و از طرفی به دلیل تورم، ارزش واقعی این کالاها نیز به مرور کم و کمتر میشود. مثلا یک کالای لوکس هنگام خرید، دارای ارزش اسمی ۲۰ میلیون است و پس از چند سال مثلا به قیمت ۲ میلیون کاهش مییابد؛ پس ارزش اسمی آن به یک دهم کاهش یافته است، علاوه بر آن که این دو میلیون به دلیل تورم، ارزش دو میلیون تومان زمان خرید کالا را نیز ندارد.
خانوادههای طرفدار کالای لوکس معمولا پس از مدتی از کالای قبلی دلزده میشوند و در صدد نوسازی آن برمیآیند. به این ترتیب، ثروت مردم دائما در حال کاهش است و این امر، یکی از علل مهم نارضایتی #اقتصادی است که البته کمتر به آن توجه میشود.
#یادداشت
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
متأسفانه در نظام اسلامی، گاهی کارهایی که ضامن امنیت است، معارض با امنیت تلقی میشود.
یکی از اموری که تأثیر مهمی در اخلال در امنیت یک کشور دارد، تجمیع انرژیهای منفی در بین گروهی از مردم است. این انرژیهای منفی که به دلایل مختلف پدید میآید، چنانچه متراکم و محبوس شود، ممکن است منجر به ایجاد فساد، شورش، اغتشاش و ... بشود.
این انرژیهای منفی باید به طرق صحیح تخلیه شود. یکی از بهترین راههای تخلیه این است که مردم بتوانند حرف بزنند، انتقاد کنند، مشکلات خود را بیان کنند و در طرف مقابل، مسؤولین بیش از آنکه سخن بگویند، سخنان مردم را بشنوند و به درد دل آنها گوش فرا دهند و به تعبیر قرآن، گوش خوبی برای مردم باشند.
گوش دادن به درد دل مردم توسط #مسؤولین و بالاتر از آن، فراهم کردن ساز و کارهای قانونی و مشخص برای این امر حتی چنانچه منجر به حل مشکلات هم نشود (که البته باید بشود) میتواند منجر به تخلیه انرژیهای منفی بشود.
#یادداشت
#نقد
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
طبیعت هوشمند و انسان حکیم؛ دو عنصر اساسی برای زندگی حکیمانه (۱)
طبیعت دارای هوشمندی خاصی است که اختیار داشتن انسان نباید موجب بر هم زدن این هوشمندی شود.
به عنوان مثال، طبیعت به طور دقیقی حرکت و چرخش آب میان آسمان و زمین را تنظیم میکند، اما انسان در بسیاری از اوقات، با دستکاری و بر هم زدن سیستم طبیعت، این تنظیمات را بر هم میزند.
آیه شریفه «ظهر الفساد فیالبرّ و البحر بما کسبت أیدیالناس» ممکن است ناظر بر این باشد که فساد و ناهماهنگی و عدم تعادل در طبیعت، ناشی از افعال انسان است.
به عنوان مثال در رشته کوههای زاگرس هزاران سال درختان بلوط روییده است. خداوند متعال سنجاب رو طوری خلق کرده که تعداد زیادی بلوط را در دل خاک دفن میکند تا از گزند دستبرد در امان بماند.
سنجاب مکان دفن بسیاری از این بلوطها را فراموش میکند و این بلوطهای مدفون به مرور ریشه میدوانند و تبدیل به درخت میشوند.
این درختان از طرفی موجب جذب ابرها و باریدن باران در این مناطق میشوند و از طرفی باران را توسط ریشه خود جذب میکنند تا هم از جاری شدن سیل جلوگیری شود و هم آبهای سرگردان تبخیر نشوند و هم سفرههای زیرزمینی سیراب شوند.
آب جاری شده در سفرههای زیرزمینی در اثر جاذبه به سمت پایین حرکت میکند و عمق خاک کویر را سیراب میکند. این آبهای زیرزمینی علاوه بر این که از نشست زمین جلوگیری میکنند، موجب ایجاد چشمههایی در مناطق مختلف میشوند.
انسان حکیم با دستکاری در طبیعت، در این فرآیند خلل ایجاد نمیکند، بلکه به کمک طبیعت میآید تا آب بر زمین تشنه جاری شود و خود نیز از آن بهره میبرد.
ادامه دارد...
#زندگی_حکیمانه
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
recording-20220611-183414.mp3
13.56M
تکنولوژی اسلامی؛ تکنولوژی حکمی
جلسه دوم
#تکنولوژی_اسلامی
#تکنولوژی_حکمی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
#کتاب «موج سوم» تألیف آلوین تافلر، یکی از مهمترین منابع شناخت تمدن غرب است.
تافلر شروع موج دوم زندگی بشر را از شروع انقلاب صنعتی میداند. وی برای این دوران، ویژگیهایی ذکر میکند. یکی از این ویژگیها تخصصی شدن امور و تقسیم کار به ویژه در صنعت است. از این دوران به بعد، دیگر مثل گذشته، یک فرد، صفر تا صد یک دستگاه را نمیسازد، بلکه هر قسمت از دستگاه را فردی میسازد که در آن، تخصص دارد.
تقسیم کار و تخصصی کردن امور (که البته با جذابیت خاصی به آن نگریسته میشود) گرچه از جهاتی، دارای مزایایی است، اما اهدافی استعماری نیز در دل خود دارد و آن هدف این است که افراد نتوانند به جزئیات کامل ساخت یک دستگاه پی ببرند. گاهی اجزای مختلف این دستگاه در کشورهای مختلف (بعضا جهان سومی) ساخته میشوند و همان اهداف استعماری به طرز شدیدتری پیگیری میشوند.
تافلر در ادامه به مطلب دیگری اشاره میکند که از مطلب اول مهمتر است. وی تخصصی کردن کارها و تقسیم کار را در بین کشورهای جهان نیز جاری میداند.
اشاره تافلر بسیار دقیق است. بر اساس این تقسیم کار که توسط قدرتهای حاکم بر دنیا صورت میگیرد، هر کشوری دارای دستور کار خاصی است که در هرم قدرت جهانی برای او تعریف شده و کشورها حق ندارند از آن تخطی کنند.
یک کشور اگرچه دارای ظرفیتها و استعدادهای متنوع انسانی و طبیعی باشد، حق ندارد آنها را به کار گیرد، مگر در مواردی که نظام حاکم جهانی برای او تعریف کرده باشد. توجه به این نکته، گشاینده رمزهای بسیاری در تاریخ معاصر کشورمان است.
در دویست سال اخیر، دستی نامرئی اجازه نداده ایران اسلامی که دارای ظرفیتهای عظیم طبیعی است، از این ظرفیتهای خود استفاده کند و مشکلات اقتصادی خود را حل کند. این دست نامرئی اجازه نداده ایران از صادر کننده مواد خام (که برایش تعریف شده) پا فراتر نهد و به طور خودکفا به صنایع مدرن دست یابد؛ برای درک دقیق این مطلب کافی است به عنوان نمونه به صنعت خودروسازی بنگرید که سالها در سیطره غربگرایانی بوده که استیلای غرب را پذیرفتهاند و بلکه برای نهادینه کردن همین نظم تربیت شدهاند.
در طرف مقابل اما هرکجا که تفکر انقلابی حقیقی (نه انقلابینمایی خوارج گونه) حاکم بوده توانسته نظم تعریف شده جهانی را برهم زند و قلههای پیشرفت را بپیماید.
#یادداشت
#انقلاب_اسلامی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
نظام استعمار در طی پنج قرن اخیر به هر سرزمینی قدم گذاشت اگر میتوانست نسل بومی آن سرزمین را نابود میکرد؛ مانند آمریکا و استرالیا
و چنانچه توانایی این کار را نمییافت، هویت آن کشور را نابود میکرد. در ایران، هویتهایی همچون نظامهای مترقی معماری، شهرسازی و سلامت در طی دو قرن مضمحل شد.
یکی دیگر از ارکان هویت یک کشور، زبان و رسمالخط آن کشور است. نظام استعمار در ایران موفق به نابودی این عنصر مهم هویتی نشد، اما در کشورهایی مانند هند، ترکیه و کشورهای آسیای میانه به موفقیت رسید.
یکی از اهداف انقلاب، احیای این هویتها و بلکه ارتقاء آنها بود که متأسفانه انتظارات آنطور که باید برآورده نشده است و البته «کلنا راع و کلنا مسؤول»
#یادداشت
#غرب
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
یکی از هویتهای هر سرزمینی، ظرفیتهای طبیعی آن است. نظام سلطه هر کجا وارد شد منابع طبیعی آن سرزمین را تحت سلطه گرفت و تا حد امکان مردم آن سرزمین را در جهل و بیخبری نسبت به آن منابع قرار داد و مخفیانه آن را به تاراج برد.
در مواردی نیز ظرفیتهای طبیعی آن سرزمینها را از بین برد و متناسب با اهداف خود، ظرفیتهای کاذبی ایجاد کرد. یکی از بارزترین مثالها در این زمینه، ایران است. شاید کمتر کسی بداند که ایران تا پایان دوره صفویه قطب ابریشم دنیا بوده است. با فروپاشی صفویه و تسلط تدریجی انگلیس بر ایران این ظرفیت به نابودی کشیده شد و در دوره قاجار، ایران تبدیل به قطب تریاک دنیا شد.
#یادداشت
#ایران
#غرب
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
4_5904307742427843434.mp3
11.71M
#هستی_شناسی_تمدنی
جلسه اول
#تمدن_اسلامی
#فلسفه
#هستی_شناسی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
حکمـت و تمدن
#هستی_شناسی_تمدنی جلسه اول #تمدن_اسلامی #فلسفه #هستی_شناسی کانال "حـکـمــت و تـمـدن" 💠 @hekmat_
پنج ویژگی در مباحث #هستی_شناسی_تمدنی وجود دارد که آن را از مباحث رایج فلسفی، متفاوت میسازد:
۱-بیان ساده
۲-در عین سادگی، بیان فنی
۳-دارای مثالهای کاربردی
۴-بیان امتدادات تمدنی فلسفه اسلامی
۵-رویکرد تطبیقی با مبانی فلسفی و تمدنی غرب
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
بحث هستیشناسی، پایه و مبنای تمام مباحث تمدنی است.
علاوه بر آن، فهم بسیاری از آیات و روایات، متوقف بر فهم دقیق هستیشناسی است.
در مباحث هستیشناسی، سعی بر این است که بیانی بسیار روان و کاربردی از مباحث مغلق و پیچیده فلسفه اسلامی ارائه دهیم.
#هستی_شناسی_تمدنی
#تمدن_اسلامی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon
4دی.mp3
56.48M
#هستی_شناسی_تمدنی
جلسه دوم
#هستی_شناسی
#فلسفه
#تمدن_اسلامی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠 @hekmat_tamaddon