◽️ بی کرانگی حیات عاشورا در تاریخ
📝 نوشتاری از #مهدی_جمشیدی عضو هیات علمی گروه فرهنگپژوهی پژوهشگاه؛
◾️ قافلۀ حسین از حرکت بازنایستاده است و همچنان در متن “تاریخِ حیاتِ باطنیِ انسان”، سیر میکند و تکرار میشود و حماسهها و خیزشها و صیرورتهای قدسی میآفریند. این او بود که به تاریخ، معنای تازه بخشید و خوبان هر نسل و عصر را از تاریکخانۀ تعلّقاتِ زندگی برگزید و به قافلۀ خویش افزود.
◾️ او در “دل تاریخ”، جاریست؛ همچون چشمهای زلال، میجوشد و جان اصحابِ حقیقت را سیراب میکند. و این “مقاومت” است که تاریخ میآفریند، نه “محافظهکاری”. محافظهکاران از زمانۀ خویش فراتر نمیروند و در فردای تاریخ، به شمار نمیآیند.
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/bikaranegi
#یادداشت
🆔 @iictchannel
▫️نبایدهای عاشورا
🔸 نوشتاری از حجت الاسلام و المسلمین #محمدعلی_اسدی_نسب مدیر گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه
🔻 در بعد رعایت ترک محرمات و مکروهات:
▪️ قمه زنی؛ رهبری معظم گفته اند قمه زنی نشود. این بدان علت است که اولا این کار و زخم کردن عمدی سر و بدن خود کار جایز نیست ثانیا ربطی به عزاداری ندارد زیرا دستور داریم همانگونه که برای کسان خود عزاداری میکنید برای اهل بیت هم عزاداری نمایید. ثالثا این کار نه تنها برای امام حسین(ع) سودی ندارد که ضرر هم دارید زیرا مشاهده این صحنهها هیچکس را به امام حسین(ع) علاقهمند نمیکند بلکه تأثیرهای منفی دارد...
🔍 ادامه را بخوانید:
🌐 iict.ac.ir/n-ashoura
#یادداشت
🆔 @iictchannel
◼️ #یادبود
🔰 همزمان با ایام سوگواری شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) و شهدای دشت کربلا، دومین سالگرد ارتحال عالم ربانی، فقیه الاقتصاد
🔻 استاد #سیدعباس_موسویان
عضو هیات علمی گروه #اقتصاد_اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🔹 سه شنبه ۱۸ مردادماه ساعت ۱۸
🕌 حرم مطهر حضرت معصومه(س)، صحن امام رضا(ع)، مقبره ۱۷
#فقیه_الاقتصاد
🆔 @iictchannel
◽️ راز جاودانگی واقعه عاشورا
🔸 در گفتگوی خبرگزاری ایکنا با حجت الاسلام والمسلمین #قاسم_ترخان تببین شد:
◾️ شاید به جرات بتوان گفت در تاریخ بشریت نهضتی عظیمتر و ماندگارتر از نهضت عاشورا وجود ندارد. این واقعه ویژگیهایی منحصر بهفردی داشت که همین ویژگیها موجب جاوانگی آن شده است.
◾️ نباید جهاد تبیین را دستکم بگیریم. پیام عاشور، که مورد نیاز جامعه جهانی است، باید از طریق فضای مجازی به مردم دنیا انتقال داده شود تا مردم را با امام حسین(ع) و نهضت حسینی آشنا کنیم. امروز دشمن با به خدمت گرفتن تمام ظرفیتهای خود در عرصه رسانه به دنبال پوشاندن چهره حقیقت و پیام عاشوراست...
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
◽️ در جنگ اخلاق و بی اخلاقی دنیای امروز چگونه میتوان حسینی زیست؟
🔸حجت الاسلام والمسلمین #عبدالحسین_خسروپناه عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه در گفتگویی تشریح کرد:
◾️ اگر رهبر بزرگی چون امام خمینی(ره) شاگرد مکتب امام حسین (ع) نبودند قطعاً این انقلاب به پیروزی و موفقیت نمیرسید، حسینی زیستن بصیرت به ارمغان می آورد.
◾️ حاج قاسم با همان نگرش حسینی که توحیدی بود به خانواده و فرزندان شهدا توجه داشت حتی به دختر و پسری که ظاهر مذهبی نداشتند محبت میکرد، این نگرش توحیدی به همان اندازه برای حاج قاسم ارزشمند است که آن نگرش نظامی را در میدان نبرد داشت.
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
◽️ حجاب یک امر الزامی و شرعی است یا اخلاقی؟
🔰 حجت الاسلام والمسلمین #سعید_داودی عضو هیأت علمی گروه #قرآن_پژوهی پژوهشگاه در نشستی علمی تبیین کرد:
◾️ آنچه گفته می شود که امر حجاب یک امر اخلاقی است اصلا با تعاریفی که برای اخلاق شده سازگار نیست؛ بلکه مسئله حجاب یک امر و دستور فقهی است.
◾️ اسلام علاوه بر اینکه دستور به عفاف داده، دستور به حجاب نیز می دهد؛ اینکه بعضی ها تصور کنند آن که اصالت دارد عفت است و حجاب اصالت ندارد، نادرست بوده و در واقع هر دو اهمیت دارد.
🔍 ادامه پاسخ ایشان را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/elzamii
#سخنرانی
#حجاب_عفاف
🆔 @iictchannel
▫️ آخرین شهید کربلا در شام
🔸 نوشتاری از حجت الاسلام و المسلمین #سیدمحمدحسن_جواهری عضو هیأت علمی گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه
🔻 ارائه مستنداتی در جهت اثبات وجود نازنین حضرت رقیه(س)
▪️درباره حضرت رقیه(س) بین برخی محققان مباحثاتی در جریان بوده و هست، ولی به نظر میرسد مستندات این وجود مقدس محکمتر از آن است که بتواند مورد انکار قرار گیرد. مهمترین مستندات تاریخی حضرت رقیه(س) به قرار ذیل است:
📖 بیهقی متوفای ۵۶۵ هجری قمری در لباب الانساب (ج۱، ص ۳۴) از ایشان نام برده است: «اما الحسینیة فهم من أولاد الحسین بن علی و لم یبق من أولاده إلا زین العابدین و فاطمه و سکینه و رقیّة»....
🔍 ادامه را بخوانید:
🌐 iict.ac.ir/akharinshahid
#یادداشت
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|علم و ادراک حسی
🔘مسئله علم و ادراك حسی و نحوه پيدايش آن از مسائل مهم در تاريخ فلسفه است. در ديدگاههای مشهور ادراك حسی، صورت حاصل از مواجهه با خارج است و با انحفاظ، انشا يا انتزاع ماهيت از حدود خارجی محقق میشود. علامه طباطبايی در تبيين كيفيت ادراك حسي، بر خلاف جريان رايج و متكي بر مباني خاص، از تقدم شهود و مواجهه مثالی بر علم حصولی سخن گفته است.
🔘علامه ادراك و معرفت حسی را به مشاهده حضوری علل مجرد، تفسير كرده و تحقق علم حصولي را حاصل اعتبار، سنجش و مقايسه تلقی میکند. عرفان نظری نيز مبادی تصوری و تصديقی خود را مبتنی بر شهود و اعتبار عرفانی تعينات در بستر وجود مطلق تلقی كرده است.
✂️ دکتر #غلامعلی_مقدم، استاديار گروه فلسفه و كلام اسلامی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، برگرفته از شماره 89 فصلنامه علمی پژوهشی «ذهن» پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
#برشی_از_مقاله
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|خداشناسی، پایه دین
🔸زیربنای همه افکار، معتقدات، اخلاقیات و دستورالعملهای دینی خداشناسی است. اگر دین را به یک کتاب علمی تشبیه کنیم که دارای فصلها و مسائل و استدلالها و اصول متعارفه و موضوعه است، باید بگوییم که خداشناسی، باید بگویم که خداشناسی اولین اصل دین است.
🔸الفبای دین شناسی، خداشناسی است. خداشناسی در درس عملی و تربیتی و فکری دین، به منزله حروفشناسی دین است. اگر انسان خداشناس شد، میتواند خط دین را بخواند و مقصود دین آگاه شود، ولی اگر حروفشناس نشد، کلمات دین را که همان دستورات دین است غلط خواهد خواند و غلط ترجمه خواهد کرد.
برگرفته از کتاب خداشناسی، نوشته #مهدی_عبداللهی
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel
▫️آیا وجود امام زمان(عج) در دوران پیشرفت همه جانبه علم وتکنولوژی ضرورت دارد؟
🔸 حجت الاسلام و المسلمین #محمد_عابدی عضو هیأت علمی گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه در نوشتاری تبیین کرد:
▪️بشر برای بقای حیات اجتماعی خود به قانون نیاز دارد، علاوه بر آن ضرورت عقلی دارد که حکومتی شکل بگیرد تا این قوانین ضمانت اجرا داشته باشند. از طرفی خداوند (به جهت داشتن علم بی نهایت و نیز «بی نیازی» و صمدیت) تنها فرد صلاحیت دار برای قانون گذاری جهت حیات بشری است، لذا قانونهای زندگی را در قالب کتب آسمانی در اختیار بشر قرار میدهد.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
❇️ شاکرترین انسان ها...
💠 حدیثی اخلاقی از امام سجّاد عليه السلام
✍️ حجت الاسلام و المسلمین #سعید_داودی عضو هیأت علمی گروه قرآن_پژوهی پژوهشگاه
🔹 برخی تصور می کنند در برابر هر نعمت، وقتی از خداوند سپاسگزاری نمایند، کافی است. چون او منشأ همه خیرات و خوبی هاست و هرکس هر چه دارد نیز، از خداست...
▪️ ولی آموزه های دینی به ما می آموزد که از واسطه های فیض الاهی نیز باید تشکر کرد.
کسانی که تلاش و کوششی برای رفع گرفتاری های ما کردند و یا شادی را برای ما به ارمغان آوردند نیز، مستحق شکر و سپاس و قدردانی هستند.
به ویژه میان همسران، باید سپاس گزاری زبانی و خشنودی رفتاری، به روشنی نمایان گردد.
💢 امام سجاد علیه السلام، می فرماید :خداوند در قیامت به بنده اش می گوید، آیا از فلانی تشکر و قدردانی کردی؟
او در پاسخ می گوید : نه! ولی شکر تو را به جا آوردم...
خداوند می فرماید :«لَمْ تَشْكُرْنِي إِذْ لَمْ تَشْكُرْهُ؛ وقتی از آن شخص سپاس گزاری نکردی، شکر مرا هم به جا نیاوردی».
💢 سپس امام سجاد علیه السلام، فرمود : «أَشْكَرُكُمْ لِلَّهِ أَشْكَرُكُمْ لِلنَّاسِ؛ سپاس گزارترين شما از خدا، سپاس گزارترين شما از مردم است».
📚 کافی، ج 2، ص 99
▪️ فرارسیدن سالروز شهادت زین العابدین امام سجاد علیه السلام را تسلیت عرض می نمائیم.
#تسلیت
🆔 @iictchannel
❇️ نهضت چند ماهیتی
💠 نهضت #امام_حسین یک نقطه عطف در تاریخ اسلام است. از آن روز، دیگر مسئله خلافت با اسلام تفکیک می شود و مردم فهمیدند که اسلام را با خلافت نباید یکی دانست؛ حقیقت اسلام جای دیگری است. این تفکیک را حسین بن علی(ع) با ریختن خونش در راه اسلام انجام داد. نهضت امام حسین، یک انقلاب آگاهانه است؛ یک انقلاب اسلامی و نه یک انفجار. انقلاب آگاهانه ای از ناحیه امام، اهل بیت و یارانش.
🔸 نهضت ها و حرکت های انسانها می تواند نهضتی تک معنایی و تک مقصدی باشد و یا در آن واحد، مقصدها و هدف های مختلف داشته باشد. هرچند همه آن هدف ها بازگشتشان به یک هدف اصلی باشد. در قضایای امام حسین(ع)، عوامل زیادی مؤثر است که این عوامل سبب شده است که نهضت امام، یک نهضت چند ماهیتی باشد نه تک ماهیتی.
💢 اگر یک نهضت، ماهیت عکس العملی داشته باشد، می تواند یک عکس العمل منفی باشد در مقابل یک جریان، و یا عکس العملی مثبت باشد در مقابل جریان دیگر. اینها در نهضت امام حسين وجود دارد. این است که این نهضت،یک نهضت چند ماهیتی شده است.
📖کتاب #حماسه_عاشورا، دفتر سی و سوم از مجموعه کتابهای چلچراغ حکمت، به قلم حجت الاسلام و المسلمین #محمدباقر_پورامینی
#برشی_از_کتاب
🆔 @iictchannel