📕هجرت و مهاجرت در فقه اهل بیت (ع)، حقوق ایران و بینالملل
✔️نویسنده کتاب برآن بوده با جمع آوری و تحلیل گزارههای موضوع هجرت و مهاجرت که در فقه اسلامی به طور پراکنده و در جایگاههای مختلف با عناوین مشابه یا معادل و یا بدون عنوان وجود دارد، اجرایی بودن موضوع تئوری را ثابت کند. وی کوشیده با تطبیق تئوری بر وضع موجود (نه تحمیل وضع موجود بر تئوری) بر اساس فقه جواهری مبتنی بر یک نظام فقهی حقوقی و بر اساس احکام اولی و ثانوی بر روش اصطیادی، این رسالت پژوهشی را به انجام برساند.
👈 ساختار اثر: http://ijtihadnet.ir/?p=74485
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚از بیماریهای مسری تا خدمات علمای امامیه در «حج»
✔️دو کتاب «بیماریهای مسری و حجگزاری (با تمرکز بر ویروس کرونا)» و «خدمات علمای امامیه در حج و حرمین شریفین (از دوره صفویه تا انقلاب اسلامی)» در آذرماه ۱۴۰۲ از سوی پژوهشکده حج و زیارت روانه بازار نشر شد.
👈معرفی آثار: http://ijtihadnet.ir/?p=74478
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بازتفسیر از آیات وعده نابودی بنی اسرائیل پس از انقلاب اسلامی
✔️استاد رسول جعفریان
از منظر سید جعفر مرتضی در سوره اسری که از معراج سخن به میان میآید و سپس درباره فساد بنی اسرائیل در زمین گفته میشود، آیه اساساً مربوط به گذشته بنی اسرائیل نیست بلکه برای آینده است. به نظر ایشان، چند نکته از این آیات به دست میآید. اول این که بحث از فساد بنی اسرائیل در «ارض» است نه منطقهای خاص مثل حجاز، این باید در باره «الارض المقدسه» یا عموم ارض باشد. دوم: بندگانی از بندگان مؤمنی خدا علیه آنها وارد جنگ میشوند، اما «جاسو» نشان میدهد که فقط یک تسلط کوتاه است نه دائمی. سوم دوباره خداوند بنی اسرائیل را قدرت خواهد داد. و چهارم، دوباره مؤمنان علیه آنها اقدام خواهند کرد. اکنون میخواهد ارتباط آن را با ایران توضیح دهد و این از طریق «قم» خواهد بود، جایی که در روایات شیعی، برتری ویژهای دارد. به نظر میرسد در اینجا، قم، نماد انقلاب و به عبارتی مردم ایران است.
📝 متن کامل را در «اجتهاد» مطالعه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=74523
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حوزه علمیه نجف و نظریه دولت
✔️دکتر عبدالوهاب فراتی:
🔹بررسیهای تاریخی نشان میدهد که فقهای نجف، بد ساختگی دولت عراق را در طائفه گرایی آن – حاکمیت اقلیت عرب سنی – میپنداشتند و طبعا مسیر اصلاح آن را در دولتی فراگیر میدانستند که به حقوق همه مردم عراق احترام نهد. اینکه چه دولتی میتواند به فرقه گرایی خاتمه دهد و حاکمیتی فراگیر بناء کند؟ فقهاء و زعمای نجف پاسخهای کمتر متفاوتی بدان داده و عملا پس از سقوط صدام از الگوی خاصی حمایت ورزیدند که امروزه از آن به «دموکراسی توافقی» یاد میکنند.
🔸این دولت که با نظریههای مدرسهای حوزه نجف در باب دولت، تفاوتهایی دارد، سبب شده است تا برخی از نویسندگان عراقی همچون علی طاهر الحمود، تصور کنند که اندیشه سیاسی عالمان نجف دچار تحول شده و با تفکیک تدریجی سیاست از دین، از نظریات مدرسهای خود در باب حکومت دینی دست کشیده و الگوی مدنی جدید را پذیرفته اند.
🔹اما تن دادن حوزه نجف به الگوهای جدید دولت نه به معنای روی گردانی از نظرات کلاسیک امامت بلکه نشان از تداوم تفکری است که در درون شرایط سیاسی و زبانی گذشته شکل گرفته است. شرایطی که آنان را قانع میکرد در محیط عراق در پی نظمی شرعی که فقیه یا غیر از فقیه، بر آن حکومت کند، نباشند و همواره از دولتی مدنی حمایت نمایند. گرچه مرجعیت در این حوزه، دست به دست شده اما همه آنان در سنت مذهبی و سیاسی واحدی قرار دارند و تقریبا شرایط یکسانی پشت سر نهاده اند.
📝 ادامه مطلب را بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74512
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢وجوه مختلف حقوق کودک در فقه و اقتضائات دنیای مدرن
✔️حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا پیوندی:
🔹بحث اطفال و نوجوانان بسیار مهم است، زیرا آینده این قشر با برنامهریزی ما برای آنان رقم خواهد خورد و باید انسانهای سعادتمندی را تربیت کنیم. یکی از مباحث مهم در تأملات فقهی و حقوقی این است که آیا کشورها میتوانند با حق تحفظ وارد پیمانهای بینالمللی شوند؟ لذا یکی از شاخههای مهم حقوق کودکان جنبههای بینالمللی هستند که تعهدآورند.
🔸کنوانسیون حقوق کودک از مواردی است که تقریبا همه کشورها جز آمریکا و یک کشور دیگر به آن پیوستهاند و ممکن است مواردی در آن با فقه تعارض داشته باشد. مثلاً افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب میشوند یا در مباحث تربیتی در مواردی ناسازگاری وجود دارد. همچنین، نقض حقوق کودکان در حوادث غیرمسلحانه باید براساس فقه بحث شود. گاهی اسناد بینالمللی و منطقهای به ظاهر با موازین فقهی متعارض است.
🔹یکی از مباحث مهم کودکانی هستند که خارج از نظام ازدواج پا به عرصه وجود میگذارند که به آنان کودکان طبیعی گفته میشود. سرپرستی و حضانت کودک هم مباحث مفصلی در فقه و حقوق دارد. البته برخی موضوعات باید بیشتر بررسی شود؛ مثل تزویج کودکان و صغار. برخی فقهای امامیه تزویج صغار از سوی ولی فرزند را مجاز دانستهاند، آن هم به شرط رعایت مصلحت صغار. البته آیتالله مکارم شیرازی آن را ممنوع کرده یا در قانون حمایت از خانواده درباره آن جرمانگاری شده است.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74519
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نبود نگرش کلان و جامع به ارث باعث ایجاد شبهات شده است
✔️حجتالاسلام مصطفی دهقان، عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز، در کرسی ترویجی «نگاهی کلان به احکام فقهی ارث زن؛ رویکردی کارآمد در پاسخ به شبهات فقهی»، گفت: یکی از دلایل ایجاد شبهات و سؤالات در مورد ارث، عدم نگاه جامع به گزارههای روایی و تاریخی و بخشینگری نسبت به آنها است یعنی یک گزاره را میگیریم و بدون توجه به بقیه گرفتار چالش میشویم، در حالی که اگر نگاه کاملتری به مجموعه ارث داشته باشیم در این صورت قضاوت دقیقتری هم خواهیم داشت.
📝 در این باره بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74516
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
زبان شناسی - استاد قائمی نیا.mp3
41.99M
🎧 دریافت صوت «مناسبات زبانشناسی با علم اصول»
🎙حجتالاسلام والمسلمین علیرضا قائمینیا
🗓 نشست چهارم محفل فقاهت - ۲۹ آبان ۱۴۰۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔دومین همایش فقیه فقه سیاسی
🔖ویژه بزرگداشت مرحوم آیتالله موسوی خلخالی(ره)
👤با حضور و سخنرانی:
🎙آیتالله مصطفی اشرفی شاهرودی
🎙آیتالله سید احمد علمالهدی
🎙حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی
🎙حجتالاسلام والمسلمین مجتبی الهی خراسانی
🎙دبیر علمی: حجتالاسلام سیدجمالالدین موسوی
📅 زمان: پنجشنبه، ۳٠ آذرماه، ساعت ۸:۳٠ الی ۱۱
🕌 مکان: مشهد مقدس، چهار راه خسروی، خیابان آیتالله خزعلی، کوچه۳، مدرسه علمیه سلیمانیه، سالن همایشها
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 وحدت حوزه و دانشگاه به چه معناست؟
👤 حجتالاسلام والمسلمین علی ذوعلم
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 ۱۰ توصیه کاربردی در عرصه وحدت حوزه و دانشگاه
✍️استاد علی نصیری
۱. جامعه دینی و اسلامی به علم و دین در کنار هم نیاز دارد. حوزه نماینده دین و دانشگاه نماینده علم است و باید با تعامل به جامعه خدمت کنند. از این جهت از میان چهار نظریه رایج در تعامل علم و دین، نظریه تعامل صائبترین دیدگاه خواهد بود.
۲. به اذعان قرآن شعار «قالت الیهود لیست النصاری علی شئ و قالت النصاری لیست الیهود علی شئ» بسی نکوهیده است. حوزه و دانشگاه باید به دانش و تخصص هم احترام بگذارند.
۳. دانشگاه بیشتر با کتاب تکوین و حوزه عموماً با کتاب تشریع سر و کار دارند و هر دو کتاب قلم خداوند است. از این جهت همانگونه که باید دعوت به توحید در رأس نظام آموزش حوزه باشد، دانشگاه نباید از حرکت بر مدار توحید غفلت ورزد.
۴. باور به خداوند و التزام به ارزشهای اخلاقی روح ساری بر همه جوانب حیات انسانی است. دانشگاههای ما نمیتوانند بسان آن چه در عرصه علم جهانی میگذرد، خود را از تعهد سپاری نسبت به دین و اخلاق خارج سازند.
۵. حوزه علمیه که تفکر سکولاریسم را مردود میشمارد و خود را نسبت به دنیای مردم و ورود به عرصه سیاست و مدیریت جامعه مسئول میداند، باید بپذیرد که ورود به این عرصه هزینه دارد که مهمترین بخش آن، تلاش و تکاپوی هوشمندانه برای تمشیت کارآمد زندگی مردم است.
۶. حوزه و دانشگاه در عرصههای آموزش و پژوهش نقاط قوت و ضعف دارند. چه زیبا است که کارشناسان و مدیران دو طیف علمی این نقاط را بررسی و کاستیهای خود را برطرف سازند.
۷. هدف اساسی از تشکیل دو نهاد حوزه و دانشگاه رشد و تعالی مردم در زمینه حیات مادی و معنوی است. غفلت این دو نهاد از خدمت خالصانه به مردم برکاتی برای این دو نهاد باقی نمیگذارد و به تباهی آنها خواهد انجامید.
۸. در حال حاضر حوزه حضور بیشتری در دانشگاه دارد، اما متقابلاً هیچ برنامه و کارنامه روشنی برای حضور تأثیرگذار چهرههای برجسته دانشگاه در حوزه به چشم نمیآید. آن میزان که حوزه وارد عرصه دانشگاه شده، از طرف مقابل تلاش و اهتمام خاصی مشهود نیست!
۹. حمایت تام و تمام مادی و معنوی نظام از دانشگاه و تأمین نیازهای آن، بستر پویایی و نشاط علمی دانشگاه را فراهم کرده است، اما نگاه ناصواب استقلال حوزه آن هم در حکومت و نظام اسلامی، حوزه را بهمثابه بدنی ساخته که قلب آن به اندازه یک دهم ظرفیت خود فعالیت دارد؛ نه خون لازم به مغز برای تفکر میرساند و نه خون لازم برای دست و پا برای جنب و جوش! این روند به هیچ وجه به مصلحت حوزهها نیست.
۱۰. از آنجا که حوزه و دانشگاه طی چهل سال گذشته عملاً اداره جامعه را بر عهده داشته و دارند، همه پیشرفتها و پسرفتها متوجه این دو نهاد بنیادین خواهد بود. حوزه و دانشگاه باید بسان ذرات الماس آن چنان در هم تنیده شوند که با همکاری متقابل بتوانند تمدن از دست رفته اسلامی را برای باری دیگر شکوفا سازند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پدیده حجتالاسلام_دکتر
به بهانه 27 آذر، سالروز شهادت حجتالاسلام دکتر مفتح
✍️حجتالاسلام احمد اولیایی
سالهاست که حوزه علمیه بحث معادل سازی مدارک حوزوی و دانشگاهی را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پی گرفته است و اکنون طلاب سطح چهار حوزه میتوانند از برخی مزایای مدرک دکتری مانند جذب به عنوان هیئت علمی و تدریس موقت استفاده کنند. همچنین طلاب با گرفتن سطح دو میتوانند به عنوان لیسانسه، در کنکور کارشناسی ارشد و با داشتن سطح سه در کنکور دکتری شرکت کرده و وارد دانشگاه شوند.
از طرف دیگر، سالهاست که ما با دانشگاههای حوزوی مانند دانشگاه باقر العلوم علیهالسلام، دانشگاه ادیان، دانشگاه مفید، موسسه حضرت امام خمینی رحمت الله علیه و ... مواجهیم؛ دانشگاههایی که زیر نظر وزارت علوم فعالیت میکنند و مدرک دکتری میدهند اما با هدف جذب طلاب تأسیس شدهاند.
طبیعی است که در وضعیت فوق، ما اکنون با تعداد زیادی طلبه که وارد دانشگاه شدهاند و مدرک ارشد یا دکتری دانشگاه را اخذ کردهاند، مواجه باشیم. بحث در درستی یا نادرستی فراهم کردن شرایط ورود طلاب به دانشگاه نیست؛ اینکه حوزه اساسا نباید به دنبال معادل سازی میرفت یا دانشگاههای حوزوی نباید تأسیس میشدند یا طلاب نباید به دانشگاه بروند و مانند اینها اکنون بحث این یادداشت نیست.
مسأله اصلی، «مواجهه برخی حوزویان با پدیده «حجتالاسلام-دکتر»هاست. گاهی دیده میشود از چرایی ذکر عنوان «دکتر» برای یک طلبه در یک پوستر این مواجهههای حمله گونه به این پدیده شروع میشود...
📝 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=74531
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢قاعده کرامت انسان در بوته نقد
✍️سید محمد احمدی
پیرامون «کرامت انسان بما هو انسان» و لزوم اتّخاذ آن به عنوان یک قاعده و معیار اساسی در مقام استنباط احکام، چندی است سخنان و یادداشتهایی پراکنده از جناب حجتالإسلام والمسلمین شیخ محمد عندلیب همدانی (دامت افاضاته) منتشر میگردد. اخیراً جلسهای با موضوع «قاعده کرامت ذاتی انسان» برگزار گردیده که استاد محترم در آن به تبیین نظریات خود در این رابطه پرداختند. با توجه به اهمیت مسأله و کژتابیهایی که در سایهی آن به وجود خواهد آمد، مناسب است در ضمن یادداشتی بیانات ایشان بررسی شود.
📝 در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74527
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برخی جوابهای چگونگی اسلامیسازی علوم انسانی، سادهانگارانه است/ اینکه از برخی کتابهای فقهی چند نکته اقتصادی درآوریم و بگوییم اقتصاد اسلامی، غلط است
✔️استاد صادق آملی لاریجانی:
🔹گاهی علوم انسانی غربی بر اصولی استوار است که صددرصد با اصولی که ما از کتاب و سنت میگیریم مخالف و متفاوت است. این موضوع بر حیات یک مؤمن بسیار اثرگذار است. کتابی داریم که نور است و هدایت برای بشر. آن وقت در مسائل اقتصادی هیچ نظری نداریم؟ مگر میشود؟ بنابراین این مسئله مهمی برای ماست که نسبت خودمان را با علومی که از غرب میآید نشان دهیم.
🔸مقام معظم رهبری از سالهای پیش بر روی این موضوع تاکید کردند اما تلقیهای مختلفی وجود دارد. بحث راجع به چگونگی اسلامیسازی علوم انسانی است. به نظر من برخی جوابها برای این مسئله سادهانگارانه است؛ به عنوان مثال میگویند که ظرف شش ماه این علوم را با نظر خود اصلاح میکنیم. نظر خود را از کجا آورده و چگونه این اصلاح را انجام میدهیم؟
🔹این که ادعا کنیم از تفسیر المیزان و برخی کتابهای فقهی چند نکته اقتصادی درآورده و آن میشود اقتصاد اسلامی، غلط است زیرا بیش از اینکه مشکلی را حل کند، موجب ریشخند دیگران میشود. میتوان کار اصیلتری انجام داد... باید به شبهاتی که در مورد غیر مولد بودن علوم اسلامی مطرح میشود، پاسخ دهیم تا بتوانیم به طور ایجابی از کتاب و سنت برای فهم معارف دینی استفاده کنیم.
📝 ادامه مطلب را در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74534
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
26.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 پیام آیتالله جوادی آملی به همایش علمی نقش علوم انسانی اسلامی دیجیتال در پژوهش
🔹اگر کسی در محضر امام(سلام الله علیه) باشد، اجتهادش خیلی آسان است اما الآن تلّی از شبهات، تلّی از اشکالات، ورود ضعاف و اقویا، پراکنده شدن اقویا این است که بسیار دشوار است. الآن چارهای جز شناختن اصول، شناخت فروع، سرپرستی و امامت یعنی امامت، یعنی اصول باید امام فروع باشد. انسان باید امامشناس باشد که کدام شیء قاعده است کدام شیء اصل است کدام شیء امام است تا فروعات که امتان این اماماند به پیشگاه این امام ببرد، او را سرفراز کنند، در سایه این میشود در فرع به اصل، این میشود اجتهاد.
🔸شما الآن که در حوزه و دانشگاه هستید باید مهیمن باشید، وگرنه مصرف کننده هستید. این پژوهش نیست، این مصرف کردن است. حرفهای دیگران را یاد گرفتن و نقل کردن، این حرکت هیمنه نیست، این پژوهش نیست، این مصرف کننده است. مصرف کردن کار مقلدان است. ما وقتی به حضور امام رسیدیم، از ذات مقدس الهی به برکت ائمه میخواهیم که نوآور باشیم.
🔹ما باید بفهمیم که مجتهداً حرام نیست. حرفهای تازه آوردن زشت نیست که این قدر فرار میکنیم میگوییم همین مقدار درسی که خواندیم بس است. تا سر رود به سر رو و تا پا به پا بپو! اگر حرفهای تازه آوردیم تازه اول زندگی ماست، وگرنه مصرف کننده دیگران هستیم، مصرف کننده دست چندم و فصل دهم و بیستم.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تطبیقات قاعدهٔ فقهی نفی ظلم بر مصادیق حکومتی و اجتماعی
🔹استاد صرامی اصل مدعای خود را اینگونه بیان کرد که در بین قواعد فقهی، قاعدهای به نام قاعدۀ نفی ظلم داریم که پیوست احکام است؛ همانطور که نفی حرج نیز پیوست تمام احکام است. یعنی خداوند همانطور که فرموده است نمیخواهم احکام من سبب حرج شود، نمیخواهد احکام سبب ظلم شود.
🔹او البته مدعای خود را متفاوت از قاعدۀ عدالت دانست که در آن سخن از این است که اگر حکمی عادلانه است، پس حکم شرعی است. صرامی دلیل این قاعده را نیز تمسک به الفاظ آیاتی دانست که ظلم را در عالم تشریع و تکوین نفی مینمایند همچون آیۀ «و أنّ ﷲ لیس بظلّام للعبید».
📝گزارش نشست: http://ijtihadnet.ir/?p=74539
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مبانی و اصول فقه تمدنی از منظر قرآن
✔️دکتر محمدهادی همایون:
🔹بعد از انقلاب اسلامی ضرورت فقه تمدنی بعد از فقه فردی، فقه اجتماعی و فقه حکومتی بیش از پیش احساس شد و در همین راستا باید براساس مفاهیم بنیادین دینی، بهدنبال شکلگیری فقه تمدنی باشیم. اگر فقه بخواهد تمدن بسازد، ما چه چیزی در دست داریم؟ البته منظور فقه پسینی نیست که بعد از تمدن شکل گرفته و پاسخگوی نیازها و سؤالات آن است و همان تئوری اداره زندگی انسان از گهواره تا گور است. آیا ابواب فقهی ما متناسب این جریان تمدنسازی است یا نه؟
🔸اگر به قرآن مراجعه کنیم، میبینیم در آیات ۱۵۱ تا ۱۵۳ سوره انعام، ۱۰ دستور صادر میشود که به نظر میرسد مبانی و اصول فقه تمدنی است... بنای این تمدن باید بهگونهای باشد که بتواند در جوامع مختلف، تمدن را ایجاد کند. جدولی درست کردم که در آن همه اصول مورد اشاره در ۱۰ فرمان حضرت موسی(ع) و هفت فرمان نوح را با آیات سوره انعام تطبیق دادم که در انتها این اصول با کمی تسامح تبدیل به ۱۳ مورد شد که تقریباً همه این مبانی روبهروی هم هستند و میتوان فقه تمدنی را بر این بنیانها، بنا کرد.
🔹اگر براساس مبانی دینی ذکر شده جامعه را بچینیم، جامعه هم همراه با آن پیش میرود، چراکه این امور همان حکمتی است که پایه جامعه روی اینها بنا میشود و اکنون اگر به سؤالی که در ابتدا مطرح شد بازگردیم، میبینیم که موضوع دیگر تغییر کرده و جامعه وارد مسئلهای شده که نامش تشکیل تمدن است.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74542
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔سومین کنگره بینالمللی امام رضا (ع) و علوم روز
🔻پنلها و ارائه مقالات: سه شنبه و چهارشنبه ۸ الی ۱۶:۳۰
🔻اختتامیه: چهارشنبه ساعت ۱۷ الی ۱۹:۳۰
🔖همراه با ارائه گواهی حضور معتبر برای هر کدام از برنامه ها
✅ شناسه راهنما: @Science_imamreza1402
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست ظرفیتهای فقه پژوهی در عرصه آکادمیک جهانی
🎙ارائه: حجتالاسلام یحیی جهانگیری، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی قم
🗓زمان: چهارشنبه، ۲۹ آذرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶
🕌 مکان: قم، مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)، محل نمایشگاهها
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔کرسی ترویجی «قواعد فقهی پالایش فضای مجازی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی»
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین سید علیرضا طباطبایی؛ استادیار دانشگاه علوم قضایی
👤 ناقدان:
🎙حجتالاسلام والمسلمین علی نهاوندی؛ مدیر گروه فقه ارتباطات، هنر و رسانه
🎙حجتالاسلام والمسلمین ابوالحسن حسنی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشهی اسلامی
🗓 زمان: چهارشنبه ۲۹ آذر ماه ساعت ۱۷:۴۵
🕌 مکان: قم، مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام، طبقه دوم، سالن جلسات
🔗لینک وبینار: Www.markazfeqhi.com/live
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚روابط متقابل فقه و تاریخ
✍️تالیف جواد سلیمانی امیری
📖صفحات: ۲۳۶ صفحه رقعی
💰قیمت: ۱۸۵ هزار تومان
✂️توضیحات: شناخت روابط متقابل دانش فقه و تاریخ، نقش مهمی در امر پژوهش و تحقیق در این دو دانش ایفا میکند. ازاین رو، یکی از بحثهای مهم فلسفۀ فقه و تاریخ، بررسی روابط این دو دانش با دیگر دانش هاست.
در این اثر، مهمترین محورهای اثرگذاری مطالعات تاریخی بر فقه پژوهی در قالب؛ گونه شناسی و منطق حاکم بر روابط علم تاریخ و فقه، نقش دانش تاریخ در فهم آیات الاحکام، برداشت فقهی از سنت، کشف سنت، شناخت موضوع و حکمت صدور حکم فقهی بررسی شده و متقابلاً مهم ترین محورهای اثرگذاری مطالعات فقهی در تاریخ پژوهی نقلی و تحلیلی تبیین شده است.
🔗 خرید با تخفیف: https://eshop.iki.ac.ir/shop/7/Product/5015
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اینگونه نیست امام خمینی با تسمیه «خطابات قانونیه»، عرف را معیار و مرجع تشریع شارع بداند/ نظریه عدم انحلال نیازمند بررسی و نظریهپردازی است
✔️استاد مقیمی حاجی در دوره «خطابات قانونیه»:
🔹امام خمینی(ره) در این نظریه به خوبی معضل اصولیها را حل کرده است اراده تشریعی شارع است. مشهور اصولییون اراده تشریعی و جعل تشریعی شارع را با بعث و زجر مکلف پیوند میزنند که این نسبت به درستی تبیین نمیشود، اما امام خمینی(ره) اراده تشریعی را اراده تقنین و تشریع میداند که بر طبیعی و کلی تعلق گرفته است.
🔸استعاره تقنین و قانون، تنها به جهت تشبیه است و عملا در یک حیث شباهت قانون عقلایی و شرعی وجود دارد و آن نیز در بیان ابتدایی جعل و تشریع است که حکم به کلی و طبیعی تعلق میگیرد و در ادامه بیان جزئیات و خصوصیات در حکم ثانوی جعل میشود. عقلا نیز ابتدا به تصویب کلیت طرح پرداخته و در بیان ثانوی با تبصرههای مختلفی افراد خاص رو مستثنی و یا مشخص میکنند.
🔹اینگونه نیست که امام خمینی (ره) با تسمیه «خطابات قانونیه»، عرف را معیار و مرجع تشریع شارع بداند و همانند برخی از روشنفکران مفسر و مرجع قوانین شرعی را عرف بداند... نظریه عدم انحلال امام خمینی(ره) میتواند لوازم مختلفی در اصول و فقه داشته باشد که نیازمند بررسی و نظریه پردازی است. به عنوان مثال جایگاه حقوقی در نسبت با متعلق حکم چگونه است؟ آیا جعل شارع توانایی لحاظ جایگاه حقوقی را دارد یا نه!؟
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=74545
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
48.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 گرامی باد یاد و نام آیتالله محمد واعظ زاده خراسانی (۱۳۹۵- ۱۳۰۴)
✔️در ادبیات دینی و عامیانه ایرانیان، خداگرایی و دانشاندوزی دو قرین و همنشین مهرباناند. دانش آنچنان روشن و روشنابخش است که در پرتویِ تابشش نیکی شناخته میشود. همچنین دانشاندوزانی که بار فزونتری از علم برمیگیرند، اگرچه به سال خُرد باشند؛ اما به خِرد کهن انگاشته میشوند. آنان به خاک بسنده نکرده، از جان فزونی مییابند و در گذرگاه دنیا، راه مطمئن و دقیقتری بهسوی آفریدگار میپویند.
🔻مرحوم آیتالله حاج شیخ محمد واعظ زاده (ره) از جمله شاگردان برجسته مرحوم آیتالله بروجردی بود که خدمات علمی، فرهنگی و اجتماعی شایانی در کارنامه زندگانی ۹۱سالهی ایشان جلوهگری میکند. در این مجله، فرصتی شد تا برخی از ابعاد علمی و اجتماعی ایشان را از زبان و قلم تعدادی از فرهیختگان و صاحبنظران، گرد آوریم.
📝 مشاهده مجله الکترونیکی «اجتهاد»
👈 بخوانید: مطالب مرتبط
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 چرا از حوزه توقع کلاهشرعی ساختن و فقهمالی کردن مسائل را دارند؟
✔️حجتالاسلام علی محمدی:
🔹ما در فهم مسئله به شدت گرفتار کژتابی و درگیر نامسئلهها هستیم. هیچ نهاد علمی یک دهم حوزه در این عرصه کار نکرده و افراد به صورت جهادی و با انگیزه کار میکنند و بستر این موضوع را هم تقویت کردهاند، ولی به این دلیل برونداد اجتماعی مؤثر ندارد که عمدتا درگیر نامسئلهها است. امروز باید در باب مسائل عینی جامعه اجتهاد شود نه موضوعاتی که دور از فضای کشور است.
🔸این غلط رایج در بین ما طلاب وجود دارد که سراغ دستگاههای اجرایی برویم تا به ما بگویند مسئله چیست؟ دستگاههای اجرایی توضیحدهنده خوبی برای مشکلات هستند نه مسائل؛ بنابراین مسئلهیابی و مسئلهسازی اجتماعی از مهمترین کارکردهای علوم انسانی اسلامی است و دهها مدل برای تبدیل مشکل به مسئله و ریشهیابی در این علوم وجود دارد.
🔹نهادهای اجرایی خودشان مسئله را میدانند و راه حل هم برای آن دارند و فقط از حوزه کلاهشرعی ساختن و فقهمالی کردن برخی مسائل را توقع دارند! مثلا شهرداری به ما روحانیون پیشنهاد میدهند که راهی برای از بین بردن زبالهگردی پیدا کنید زیرا جمع زباله برای شهرداری درآمد بالایی دارد و برخی از ما تصور میکنیم باید یک راه فقهی برای آن بیابیم در حالی که مسئله، تعدادی زبالهگرد نیست بلکه باید ببینیم که چرا اینقدر زبالهگرد داریم؟ آیا شهرداری در فقیرتر شدن مردم مؤثر نبوده است؟ چگونه شهرها را توسعه داده که فقر را بیشتر کرده و آیا به منشور جامعه اسلامی پایبند بوده است؟
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=74548
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✔️استاد سید احمد مددی: مشکل ما با ابوحنیفه این است که برداشتهای او از اسلام ذوقی است. الان در زمان ما چیزی که دارد خیلی متعارف میشود، از آن ذوقی ابوحنیفه هم بدتر است. چون ابوحنیفه سعی میکرد یک سر و سامانی به ذوقیاتش بدهد، الان چیزهایی که مطرح میشود گاهی سر و سامانی هم ندارد. ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بازاندیشی در نسبت میان حکم اولی، ثانوی و حکومی
✔️حجتالاسلام سیدمحمد سیدیفرد
🔻دیدگاههای مختلف در رابطه و نسبت حکم حکمی با حکم اولی و حکم ثانوی:
۱. دیدگاه اول: در باب حکم حکومی که منسوب به برخی از کلمات امام خمینی است (حکم حکومی از احکام اولیه). مرحوم امام خمینی در پاسخ به مرقوم ریاست جمهوری وقت، در ۱۶ دیماه سال ۱۳۶۶ به تشریح دیدگاه خویش در باب حکومت و حکم حکومی پرداختهاند. ایشان در این بیان با برشمردن مثالهای متعددی از احکام حکومی، حکومت را شعبهاى از ولایت مطلقه رسولالله میدانند. برخی از ظاهر این کلام و برخی دیگر از کلمات ایشان برداشت کردهاند، «حکم حکومی» یکى از احکام اوّلی اسلام، و مقدّم بر تمام همۀ فروع اسلامی از جمله نماز، روزه و حج است.
۲. دیدگاه دوم: حکم حکومی در طول احکام اولیه و ثانویه است نه در عرض آنها (برخی مانند آیتالله مکارم شیرازی) «حكم جزئي من ناحية الحاكم، يحصل من تطبيق القوانين الكلية الإلهية على مصاديقها الجزئية،»
۳. دیدگاه سوم: حکم حکومی مستقل از احکام اولیه و ثانویه است و ربطی به آنها ندارد. این دیدگاه در معیار و ملاک حکومی بودنِ حکم بر روی جعل و انشاء آن توسط ولی امر تأکید دارد، به همراه اینکه عنوان مصلحت را نیز مانند عناوین ثانویه محدّد و زمانمند میبیند.
🔹معیار تطبیق عناوین ثانوی در مقیاس جامعه
🔸جایگاه مشورت در اصدار حکم حکومی
🔹جایگاه مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام و شوراهای عالی به لحاظ شرعی
📝 تفصیل مطالب: http://ijtihadnet.ir/?p=74559
🆔 https://eitaa.com/ijtihad