6.75M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹بیانات آیتالله جوادی آملی در رابطه با هماهنگی فقه و اخلاق/ درس اخلاق ٩٨/۵/١٠
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
2024_02_10_11_30_30.mp3
25.02M
🎧 دریافت صوت نشست «حقوق بشر دوستانه از نگاه اسلام و روش استنباط آن»
🎙استاد احمد مبلغی
🔸 نظریه کلامی مربوط به حقوق بشردوستانه
🔹 نظریه فقهی مربوط به حقوق بشردوستانه
🔸 برخی از احکام حقوق بشردوستانه
💎کشکول ناب حوزوی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از افتتاح «مرکز تخصصی دارالفقه» تا رونمایی از «دو اثر فقهی و اصولی» در مشهد
✔️مراسم افتتاحیه ساختمان جدید مرکز تخصصی دارالفقه با حضور جمعی از علما، اساتید سطوح عالی و مدیران حوزه علمیه خراسان، به همراهی رونمایی از دو اثر تازه منتشر شده «حکم ظاهری، چیستی، فرایندها و قواعد عمومی» و «قاعده اهمال در مقام ثبوت» برگزار شد.
👈 گزارش + تصاویر: http://ijtihadnet.ir/?p=75036
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 دو جهان در یک کوچه
✍️حجتالاسلام مهراب صادقنیا
در نجف اشرف به دیدار دو عالم نامدار شیعه رفتیم. آیتالله فیاض و آیتالله بشیر نجفی. هر دو از شاگردان و نزدیکان مرحوم آیتالله العظمی خویی بودهاند. منزل هر دوعالم بسیار ساده و قدیمی بود، بویژه منزل آیتالله بشیر. کلمهی ساده از توصیف آنچه با آن روبرو بودیم ناتوان است؛ اما چاره چیست؟ مائیم و محدودیّت کلمات. پیش از هر چیز بگویم که ورود خانمها به دفتر هر دو عالم ممنوع بود، به همین دلیل، خانمها اجازه نیافتند در این دیدار حاضر باشند. بیت هر دو عالم شلوغ بود و تشریفات امنیتیشان بالا.
برای من هر دو دیدار جذّاب بود و اختلاف دو مرجع، جذابتر. فاصلهی فیزیکی محل سکونت دو مرجع تقلید شیعه، کمتر از صد متر بود، ولی تفاوت نگاهشان بسیار زیاد.
نخست با آیتالله فیاض دیدار کردیم. او اصالتا افغانی است و هنوز هم شیرینی گویش آن دیار در کلامش هست. آیتالله فیاض سخن خود را با ابراز نگرانی از وضعیّت دینداری و حوزههای علمیّه آغاز کرد. البته او این نگرانی را با مداخلهی حوزه در سیاست و مشکلات اقتصادی مردم ایران پیوند میداد...
آیتالله بشیر نجفی سخنان خود را با ستایش مقام سیادت آغاز و کمی بغض کرد و بعد به ستایش ایران پرداخت و نعمت حکومت دینی در ایران را ستود. او میگفت که حوزههای علمیّه میبایست حکومت ایران را حمایت کنند. چون اگر اتفاقی برای این حکومت بیفتد، دین بسیار آسیب خواهد دید....
📝 متن کامل یادداشت: http://ijtihadnet.ir/?p=75050
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بایستههای پژوهش در فقه و حقوق/ مدگرایی در پژوهش یک آسیب است/ مباحث هرمنوتیک ضرورت دانش اصول نیست
🔹استاد ابوالقاسم علیدوست با اشاره به برخی بایستهها اختصاصی پژوهش در فقه و حقوق، نظیر گسست عناوین و قواعد تعلیمی از عناوین و قواعد منصوص، ابراز کرد: یکی از بایستهها «منصوص شرعی یا تعلیمی؟» است. موضوعی که میخواهیم پژوهش کنیم باید بررسی شود که از موضوعات منصوص شرعی است و یا اینکه موضوع تعلیمی (لیس بمنصوص فی القرآن و الروایات) میباشد. مثلا "بیع" منصوص شرعی (احل الله البیع) بوده اما "معاطات" عنوان تعلیمی است که فقها به جهت مفاهمه، بیع را به بیع با صیغه و بدون صیغه تقسیم کرده و چنین تعبیری را به کار بردهاند.
🔸به عنوان مثال: در بین خیارت، خیار حیوان و خبار مجلس (ما لم یفترقا) منصوص شرعی هستند اما خیار غبن تعلیمی است لذا وقتی میخواهیم ادله را بررسی کنیم در خیار مجلس به سراغ آیات و روایات میرویم اما در خیار غبن به قاعده لاضرر استناد میکنیم.
🔹این استاد خارج فقه و اصول، افزود: اگر منصوص هست باید اصالت داشته باشد. اصالت یعنی خودش مورد عنایت قرار بگیرد نه اینکه طریق به عناوین دیگر باشد. به عنوان مثال "غناء" از عناوین ملفوظ (منصوص فی الادله) است اما اصالت در حرمت ندارد بلکه همانطور که مرحوم شیخ انصاری میفرمایند آنچه موضوعیت دارد لهو و لعب است.
👈متن خبر + صوت نشست: http://ijtihadnet.ir/?p=75068
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آخرین استفتائات مطابق فتوای رهبر انقلاب
✔️جدیدترین استفتائات (بهمن و اسفند ۱۴۰۲) مطابق با فتوای حضرت آیتالله خامنهای منتشر شد. متن ذیل، ۱۸ سؤال و جواب در موضوع عبادات و معاملات است که توسط بخش استفتائات دفتر مقام معظم رهبری پاسخ داده شده است.
🔻برخی موضوعات:
🔹خرید قسطی کالا به واسطه سرمایه دیگری
🔸معامله صوری برای فرار از ربا
🔹تفاوت قیمت کالای تحویل نشده
🔸تفاوت وجه التزام و جریمه دیر کرد
🔹کم شدن متراژ زمین مورد معامله
🔸فرار از ربای قرضی با انجام معامله
🔹دریافت شارژ اشتباه
🔸صیانت فرزندان از گناه
👈 بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=75065
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢عروة الوثقی فقهی و عروة الوثقی اجتماعی
🔻توصیهای به طلاب بابت مطالعه آثار سید جمال اسدآبادی
✔️استاد محمد رضا حکیمی(ره):
این است كه میگویم: "عالمان دین و طلاب راستین ، باید بدانند كه غیر از عروة الوثقای مرجع اسبق، مرحوم سید محمد كاظم یزدی، عروة الوثقای دیگری نیز هست. و برای مسلمانان و اجتماعات اسلامی، با توجه به سیاستهای جهانی و استعمارها و تكالیف مسلمانان در این مسائل، فروع و مسائل این عروه نیز مطرح است، و توجه به این فروع و مسائل نیز واجب تكلیفی است. و بر عالم نظر در آنها "اوجب" است زیرا كه به حكم تجربه و مشاهده، با هوشیاری نسبت به مسائل این عروه (سیاسی ـ دینی) و عمل به آنها و مقاومت بر سر آنهاست كه میتوان مسائل آن عروه را نیز داشت و عمل كرد و فرزندان را بر طبق آنها تربیت نمود. و گرنه استعمار و عوامل آن، آن مسائل را یكی یكی ـ والعیاذ با الله ـ هدم میكنند.
این دو كتاب ، یكی شامل احكام فقهی و عبادی فردی و معاملات است از عالم و فقیهی بزرگ در اسلام، و دیگری شامل احكام اجتماعی و معاملات سیاسی ـ دینی است، از عالم اجتماعی و فیلسوفی سیاسی و بزرگ در اسلام. و این دو مقوله در صدر اسلام. یعنی در متن اسلام ـ یكی بوده است. سپس در روزگاران بعد، به علت پیشامدهایی از هم جدا شده است و همین جدا شدن، باعث بزرگترین زیانها و انحطاطها برای مسلمانان گشته است.
اكنون چرا باید عالمان عروه فقهی تا این اندازه از عروه اجتماعی جدا و دور و بیخبر باشند؟ و راستی، آیا چگونه تواند بود آن همه توجه و تدریس و تحشیه و تزاحم بر سر آن "عروه" ، و این همه بیخبری و ناآگاهی از این "عروه" ! ... . و این است كه میگویم این كتاب و امثال آن ـ باید جزو كتب درسی حوزهها قرار گیرد.
همینگونه روحانیت اسلام، بویژه طلاب جوان، باید درباره سیدجمال الدین و مردانی امثال او مطالعات بسیار داشته باشند، این رهبران بزرگ و آرمانهای اسلامی و جهانی آنان را بشناسند، و شخصیت و حماسه و جهاد اینگونه پیشوایان قرآنی بزرگ را سرمشق خویش سازند، در آثار و اندیشههای اجتماعی آنان دقیق شوند، افكار و تجربههای سیاسی و اجتماعی آنان را در درگیری با استعمار پیگیری كنند و بدانند این امور برای آنان از هر چیز مفیدتر تواند بود. چرا باید افكار اجتماعی ـ اسلامی سیدجمال الدین در حوزههای علمیه درسی نباشد و مورد رسیدگی و تاسی قرار نگیرد؟
📗مصلح عالم اسلام، درباره سید جمال الدین اسدآبادی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔دروس اعتقادی و فقهی استاد حسين فرحناکی در ماه مبارک رمضان
🗓زمان: از شنبه، ١٩ اسفندماه، ساعت ١٥:٤٥
🏛 مکان: مشهد، خيابان عبادى ٣٦، حسينيه ثامن الحجج عليه السلام
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹سهشنبه اول ماه رمضان است
✔️ حجتالاسلام والمسلمین علیرضا موحدنژاد، عضو ستاد استهلال دفتر رهبر انقلاب اعلاک کرد: براساس پیشبینی کارشناسان هلال ماه روز دوشنبه قابل رویت خواهد بود بنابراین سهشنبه اول ماه رمضان است.
#استهلال
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فرايند شکل گيری دانش اصول فقه، نقدی بر انگاره تأسيس
✔️حجتالاسلام سیدمحمدحسن حکیم
🔹منشأ شناسی پديدار شدن علم اصول، زمينه بسياری از نگارشهای مذهبی ميان مسلمانان بوده که غالبا در قالب رقابت ميان مذهبی بر سر تقدم در التفات يا پديدارسازی و توليد دانش منتشر شده. چنانکه هريک از مذهب مدوناتی خاص را به اين امر اختصاص داده، که اثبات کند تأسيس برخی علوم ازآن مذهب متبوع خود بوده و ديگران به تبع به اين دانشها گرويدهاند.
🔸اختلاف در مؤسس علم اصول بسيار گسترده است: احناف با مؤسس دانستن محمدبن حسن شيبانی و با تکيه بر نگاشتههای موجود وی به اثبات ابداع علم اصول از سوی او پرداختهاند؛ شوافع با تاکيد بر کتاب الرساله شافعی، اصرار بر مؤسس بودن وی نسبت به دانش اصول دارند؛ اماميان نيز به دنبال اثبات مؤسس بودن امام باقر و امام صادق (ع) يا مؤسس بودن شاگردان و ... .
🔹جالب آنکه ادعاهای دانشی مطرح شده در باب مؤسس علم اصول امکان رد و اثبات به معنای ارزيابی دانشی ندارد. زيرا اصحاب هرمذهب به مقبولات مذهبی خود اکتفا نموده و بر آن اصرار دارد. مقبولاتی که عمدتا و عادتا اموری سليقهای و فاقد معيار دانشی روشن است.
🔸دانش مقولهای اختراعی و تأسيس نيست و اين انگاره نوعی تحريف در تعامل با دانش و تحليل آن است. بزرگترين آسيب اين انگاره منصرف کردن انديشههای از نقش کليدی ائمه اهل بيت (ع) در شکل دهی انديشهها و سامان دادن به مباحث دانشی مسلمين است. نقشی که مطابق گزارههای متفق عليه ميان مذاهب اسلامی قابل رديابی و اثبات است.
👈گزارش تفصیلی نشست در «اجتهاد»: http://ijtihadnet.ir/?p=75061
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🌙همه چیز درباره هلال ماه رمضان ۱۴۴۵
#استهلال
👈 در «اجتهاد» بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=75075
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
ماه نامه هلال شماره 144 ویژه وضعیت هلال ماه مبارک رمضان 1445 هجری قمری.pdf
3.87M
🏷 دریافت ماهنامه هلال، ویژه وضعیت هلال ماه ماه مبارک رمضان ۱۴۴۵ هجری قمری
#استهلال
👈 همه چیز درباره هلال ماه رمضان: http://ijtihadnet.ir/?p=75075
🆔 https://eitaa.com/ijtihad