💢 نگاه اجتماعی به فقه باعث پویایی فقه میشود
✔️حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی بحرالعلوم، رئیس پژوهشکده فقه اجتماعی،:
🔹جنجال علمی که اخیراً درباره نظامسازی فقه شکل گرفته عمدتاً لفظی است، زیرا روشن است که اسلام نظام و قواعدی در زمینههای مختلف دارد.
🔹اسلام در مسائل اجتماعی حرف برای گفتن دارد و برای زندگی افراد قاعده و قانون ارائه کرده است.
🔹برخی میگویند چون در آمریکا بهره بانکی نیست در ایران هم نباید باشد، ولی در آمریکا تورم نیست یا در برخی کشورها قیمت دلار با گذشت ۱۵ سال باز هم ثابت است و ارزش پول ملی آنان کم نشده، ولی در کشور ما ارزش پول ملی گاهی روز به روز و ساعت به ساعت بالا و پایین میشود.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Hb8EB
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دانش فقه در کمتر از یک سده در ایران دو انقلاب را رقم زد
✔️حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، درنشست هماندیشی علم دینی با موضوع «روششناسی علم دینی و دلالتهای آن در علوم انسانی»:
🔹دانش فقه در قرن بیستم در ایران آنقدر در عرصه اجتماع اکتیو و فعال است که به گونهای بینظیر در جهان اسلام، عمل کرده است و در کمتر از یک سده دو انقلاب، یعنی انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی را رقم زده است.
🔹دانش فقه آن قدر در جهان اسلام و ایران حضور قدرتمندی دارد که در مواقعی میتواند بنیاد دانشگاه مدرن را زیر سوال ببرد.
🔹بخش قابل توجهی از فقه دربارۀ امور و وظایف اجتماعی است که اگرچه در موارد زیادی تکلیف اجتماع را ناظر به کنشگران بیان کرده، لکن اسلام در ذیل همین احکام، نظامات خود را تبیین میکند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/5MrAB
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کلوخانداز را پاداش سنگ است!
✔️یادداشت حجت الاسلام محمد عشایری منفرد در پاسخ به نقد حجت الاسلام امیری در مورد فقه الطب:
🔹یادداشت حضرتعالی در دو آکادمی اگر به متن درسی تبدیل شود مورد استقبال استادان و شاگردان آن آکادمیها قرار خواهد گرفت: یکی آکادمی اخلاق و دیگری آکادمی عملیات روانی در دروس مربوط به روشهای وارونه جلوه دادن واقعیتها!
🔹دانش طب با روایات طبی ارتباط بسیار وثیقی دارد اما با آن یکی نیست. موضوع سخنان آیتالله علیدوست صرفاً روایات طبی بوده نه دانش طب و ایشان هرچند در اموری مانند کفلمهی امام کاظم و جوشندهی امام جواد (که در قلمرو دانش طب هستند) تخصص ندارند، اما برای نظر دادن درباره روایات طبی نمیتوانید ادعا کنید که فاقد «کمترین سررشته» هستند!
🔹ایرانیان از قدیم طبیبان سنتی را حکیم مینامیدند و حتی اگر گاهی از جوشندههای آنها خیری نمیدیدند اما به آنان بهعنوان مظهر اخلاق و نوع دوستی اعتماد داشتند. خواهش میکنم اگر جوشندهها را ارتقا نمیدهید دستکم با چنین گفتارهایی آن اعتماد را مخدوش نکنید.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/37ICs
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢همایش فقه نظام
✔️حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمد حاج ابوالقاسم دولابی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢نسبت فقیه سنتی به فقیه فقه نظام، مثل پزشک عمومی به پزشک متخصص است
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام و المسلمین سید منذر حکیم، رئیس پژوهشکده الذریّۀالنبویّۀ با موضوع فقه نظام:
🔹کسی که به دنبال نظامسازی از فقه است تخصص بالاتری از فقیهی که تنها به فقه فردی میپردازد لازم دارد.
🔹متأسفانه منتقدین فقه نظام آثار شهید صدر را خوب و کامل نخواندهاند و اگر خواندهاند به جهت سخت بودن ادبیات ایشان عمق مطلب را به طور کامل متوجه نشدهاند.
🔹نظام شناسی باید از حالت تلاش فردی خارج شود و در متن برنامههای دروس خارج حوزه وارد شود. در مرحله سطح نیزباید مقدمات نظام شناسی و نظام سازی تدریس شود.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/5LL80
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢خاطرات مقام معظم رهبری در بیروت چاپ میشود
✔️خاطرات مقام معظم رهبری به زبان عربی توسط محمدعلی آذرشب، نویسنده و پژوهشگر حوزه ادبیات عرب در بیروت چاپ و اسفندماه رونمایی میشود.
🔹این کتاب زندگی و خاطرات ایشان را از آغاز کودکی تا انقلاب اسلامی دربرمیگیرد که از زبان معظمله بیان شده است.
🔹اصل این کتاب به زبان عربی و برای اولین بار است که به صورت رسمی اثری مستند درباره مقام معظم رهبری به زبان عربی و در خارج از کشور منتشر میشود.
🔹از حدود چهار سال پیش تدوین این کار آغاز شده که اثری مستند و همراه با تصاویر است و دفتر حفظ و نشر آثار رهبری آن را چاپ و منتشر میکند. در واقع این اثر ترجمه نیست که از آثار فارسی به زبان عربی ترجمه شده باشد، بلکه از ابتدا به زبان عربی نوشته شده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢همایش «انقلاب اسلامی و تحول فقه» برگزار میشود
✔️حجتالاسلام و المسلمین عادل محسنی، مدیر حوزه علمیه امام خمینی(ره) و دبیر مجمع مدیران مدارس حوزههای علمیه استان تهران :
🔹توجه به فقه سیاسی، ایجاد فصلبندی مستقل برای آن و شناساندن زوایای ناشناخته آن یکی از تحولاتی است که بهواسطه جریان انقلاب شکل گرفت.
🔹توسعه فقههای مضاف: فقه عمران و شهرسازی، فقه تربیت، فقه غذا و... یکی دیگر از این اثرگذاریهاست، این در حالی است که پیش از انقلاب توجه چندانی به این مسائل نمیشد اما پس از پیروزی انقلاب این موضوعات بیشتر مورد بحث و گفتمان قرار گرفت.
🔹شکلگیری فلسفه فقه و اصول، روششناسی فقه، رشد فقه مُقارن، دستاوردهای دیگر انقلاب در عرصه حوزههای علمیه است. غرب پیوسته بهدنبال آنتیانقلابی برای از بین بردن فقه سیاسی شیعه بوده که در این راستا وهابیت تلاشهای بسیاری کرد و حتی گروهکی با عنوان داعش شکل گرفته شد.
🔹همایش انقلاب اسلامی و تحول فقه بهعنوان سرآغازی برای برگزاری سلسلههمایشهای مختلف حوزه در این زمینه روز پنجشنبه یازدهم بهمن از ساعت 7:45 صبح الی 11:45 با سخنرانی آیتالله علیاکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در مسجد حوزه علمیه امام حسین(ع) کار خود را آغاز میکند.
🔹این همایش در ۴ موضوع مهم: ۱- نگاهی به ابعاد و انواع تحولات فقه ۲ـ تأسیس و توسعه فلسفه اصول فقه ۳ـ تأسیس و توسعه فقه الاقتصاد و ۴ـ تحول روششناسی فقه با حضور جمع زیادی از اساتید حوزه استان تهران و قم برگزار میشود و شرکت در این مراسم برای عموم علاقهمندان آزاد است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢رهنمودهای مراجع و علما به متولیان حج و زیارت
✔️سیدعلی قاضی عسکر نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی و علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت، هفتم بهمنماه در سفر یک روزه به شهر مقدس قم با تعدادی از مراجع عظام تقلید و علمای این شهر بهصورت جداگانه دیدار و از برنامههای حوزه حج و زیارت گزارشی ارائه کردند.
🔹دیدار با آیات عظام ناصر مکارم شیرازی، سیدموسی شبیری زنجانی، حسین نوری همدانی، عبدالله جوادی آملی، حسین وحید خراسانی، لطفالله صافی گلپایگانی، جعفر سبحانی، ابراهیم امینی و نیز حجتالاسلام سیدجواد شهرستانی نماینده آیتالله سیستانی، از جمله برنامههای سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت در این سفر بود.
🔹در این دیدارها نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت به تشریح فعالیتها و تلاشهای گسترده بعثه مقام معظم رهبری در حوزههای حج، عتبات و اربعین پرداخت و مراجع عظام تقلید رهنمودهایی ارزشمند و سازنده ارائه کردند.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/BP29g
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢آسیبهای بیضابطگی مقام علمی در حوزه
✔️دیدگاه و نظر/سید رضا شیرازی:
🔹مناصبی چون امام جمعه حتی در مرکز استانها و پایتخت، نمایندگی ولی فقیه، ریاست و مدیر اجرایی در سازمانهای حوزوی و اماکن مقدسه نیازمند مقام علمی اجتهاد که بر اساس سنت حوزوی لقب «آیتالله» دلالت بر آن دارد، نیست.
🔹اگر چه این تفکیک بین منصب اجرایی و مقام علمی دانشگاهی موجود است، اما در مقام علمی مناصب اجرایی که حوزویان متصدی آن میشوند خلط و اشتباه روی میدهد.
🔹به علت بیضابطگی مقامهای علمی در حوزه، ارزش مدرکهای حوزه حتی برای حوزویان شناخته شده نیست، چه رسد به دانشگاهیان یا عامّه مردم!!!
🔹گهگاهی در حوزه دیده میشود که برخی طلاب با آن همه علمیّت، تلاش در تحصیل مدرک دانشگاهی دارند و مقامات آموزش عالی به کاربردن القاب دانشگاهی، مانند دکتر، را برای دارندگان مدرک علمی سطح چهار منع مینمایند!
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/e416e
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه نظام منسجم وجود ندارد
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا یوسفی، اقتصاددان اسلامی و دبیر همایش نظام مالی اسلام:
🔹الان چیزی به نام فقه نظام به صورت منسجم نداریم و حتی برخی از اندیشمندان و صاحبنظرانی که مطالب خود را ارائه دادهاند معتقدند که ما فقه نظام نداریم و فقه موجود فقه جواهری رائج است که همان هم تا حد زیادی پاسخگوی نیازها هست.
🔹برای تحقق فقه نظام باید زیرساختهای علمی ایجاد شود و چیزی نیست که یکی دوساله حل شود.
🔹مباحث علمی، زمان بر است و باید مبانی و زیرساخت آن فراهم شود و حتی شاید یکی دو دهه طول بکشد تا ازدل نقد و بررسی ها نظریات نابی که به فقه نظام کمک میکند به دست آید.
🔹برخی عجله دارند و تصور میکنند همین که فقه نظام مطرح شد باید سریع آن را محقق کنند و دیگران هم باید بپذیرند که این درست نیست.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad