💢انتشار نشریه «جامعه شناسی فقه و قانون»
✔️اولین شماره نشریه «اندیشهها، ایدهها و نکتههایی در زمینه جامعه شناسی فقه و قانون» با موضوع «حمایت تقنینی از خانواده زندانیان» توسط مرکز تحقیقات اسلامی مجلس منتشر شد.
🔹این نشریه حاصل مباحث نشستهای هیات اندیشه ورز جامعه شناسی فقه و قانون مرکز تحقیقات اسلامی مجلس متشکل از برخی جامعه شناسان و فقهاست که بعد از برگزاری سومین کنفرانس بین المللی فقه، قانون و واقعیتهای اجتماعی به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده است.
🔹حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، حججاسلام والمسلمین دکترحسن خیری، دکتر مهراب صادق نیا، دکتر سید حسین شرف الدین، دکتر مجید کافی، دکتر نعمت الله کرم الهی، دکتر حسین گودرزی و دکتر علیزاده، اعضای هیات اندیشه ورز جامعه شناسی را تشکیل میدهند.
🔹این هیات پیرامون وجوه اجتماعی طرحها و لوایح تقنینی به ارائه نظر میپردازد، مطالعات این هیات در مسیر موضوع شناسی فقه تقنین صورت میگیرد و هدف بلند مدت آن حرکت به سوی تبیین نظریه فقه تقنین و ابعاد متنوع نظری و کاربردی قانونگذاری مبتنی بر موازین اسلامی است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جامعه مدرسین و راهکار «جامعیت کمی و کیفی» نظارت بر مرجعیت
✔️تاملی در باب مرجعیت آینده/سایت مباحثات:
🔹سوال ساده که «مراجع تقلید در آیندهی نزدیک چه کسانی خواهند بود؟» هر از چندی به بهانههای مختلف مورد توجه رسانهها قرار میگیرد. قاعدتا هر رسانه براساس نوع نگاه و سلایق فکری خود برخی افراد را مناسب این جایگاه میداند و این بحثها برخی حواشی احتمالی هم درپی دارد.
🔹بهخاطر اهمیت این موضوع در فضای «درون و برون حوزوی» است که باعث شده برخی از بزرگان حوزه براساس تکلیف شرعی خود در مقاطع مختلف مراجع ذیصلاح را به جامعه معرفی کنند.
🔹برخی حوزویان معتقدند شئون مرجعیتی امری کاملا سنتی و برآمده از متن حوزه است و هیچ ساختار و تشکیلاتی نمیتواند بر آن نظارت یا تعیین تکلیف کند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/lp36X
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شماره هفتاد و سوم فصلنامه «اقتصاد اسلامی» منتشر شد
✔️هفتاد و سومین شماره فصلنامه « #اقتصاد_اسلامی» از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و انجمن اقتصاد اسلامی ایران منتشر شد.
🔹این شماره از فصلنامه، حاوی ۹ مقاله در زمینه اقتصاد اسلامی بشرح زیر است🔻
1⃣ بررسی اقتصاد ایران در قالب یک مدل کلان سنجی از منظر اقتصاد اسلامی با تأکید بر رشد اقتصادی
2⃣ تحلیلی بر ارزشهای پویای اقتصادی با تأکید بر مفهوم حرکت و زمان در فلسفه اسلامی
3⃣ تحلیل رکودها و رونقهای اقتصادی از منظر نظام اقتصادی اسلام با رویکرد نظریهپردازی دادهبنیاد
4⃣ تجانس و اهمیت اقتصادنهادی برای ساخت اقتصاد اسلامی
5⃣ ارتباط منابع درآمدی از طریق پرداخت زکات؛ شرطی برای یک اقتصاد تعادلی اسلامی
6⃣ بررسی اثرات بالقوه دینداری بر فقر ذهنی در ایران
7⃣ تحلیل تابآوری اقتصادی بانکداری ایران در چهارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی
8⃣ ارتباط متقابل توسعه ابزار مالی اسلامی (صکوک) و رشد اقتصادی
9⃣ مدل مناسب اوراق وقفی تأمین مالی فضاهای عمومی پیرامون حرم رضوی (ع)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢راهاندازی کتابخانه مطالعات تخصصی منویات رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب
🔹کتابخانه مطالعات تخصصی منویات رهبر معظم انقلاب در بیانیه #گام_دوم به همت معاونت پژوهش جامعه الزهرا علیهاالسلام در بخش مخزن کتابخانه جامعهالزهرا علیهاالسلام راهاندازی شد.
🔹در این کتابخانه، بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب با موضوع سخنان، بیانات و منویات رهبر معظم انقلاب گردآوری شده است و در اختیار پژوهشگران قرار میگیرد.
🔹این کتابخانه جهت استفاده پژوهشگران در بخش مخزن کتابخانه آماده ارائه خدمات است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢لباس سیاه برای عزای اهل بیت تخصصا از موارد کراهت خارج است
✔️گزارش نشست «کراهت ذاتی یا عارضی سیاهپوشی»:
🔹حجتالاسلام زمانی:
مردم در عزای پدرشان سیاه میپوشند که این قطعاً کراهت دارد. فقها باید عرف را بسازند. مهم امضای ادله بر نظر عرف است. استفاده از شال سیاه به جای لباس سیاه نمونهای برای جواز استفاده از رنگ سیاه در پوشش و بدون اشکال است.
🔹حجتالاسلام رمزی:
اگر پوشیدن لباس سیاه در شرع نهی نشده باشد میتواند فعل مباحی باشد که با تعنون به عنوان مستحب عزای حسینی رجحان شرعی بگیرد.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/LJZbK
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢ترس آیت الله بهجت (ره) برای مردم ایران/حقیقت ماجرای دیدار پسر آیتالله میلانی با شاه
✔️آیت الله رضا زاده:
🔹آیتالله رجبعلی رضازاده، از علماء و مدرسین عالی حوزه علمیه خراسان در نشستی علمی با عنوان «سلوک و زیّ طلبگی» مطالب فقهی و اخلاقی خود را در چند محور زیر ارائه نمود🔻
🔸دو مبحث و قاعده فقهی:
۱- استفاده ضرورت در تعلیل به ضرر اخروی
۲- مورد حکم و تعمیم یا تخصیص آن
🔸معنای مطفِّف و تطفیف
🔸سیره و سیمای فرزانگان فقاهت و اجتهاد و بیان چند داستان و حکایت
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/Qln4U
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢یکی از دلایل مهجوریت نهج البلاغه در میان عموم مردم «روحانیت» است/ براساس دستورات نهج البلاغه بر مردم حکومت نکردیم
✔️آیت الله محمد عندلیب همدانی، مؤلف و استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم:
🔹متأسفانه جامعه ما علوی نیست، مسئولین نتوانستند کشور را با نهج البلاغه مدیریت کنند و طبق موازین آن زندگی کنند.
🔹اکنون زمانی نیست که شرحی از ابتدا تا انتها بر نهج البلاغه بنویسیم، این شرحها نوشته شده است، اکنون بیشتر وقت شرح موضوعی بر نهج البلاغه است.
🔹اینکه با نهج البلاغه انقلاب کردیم و با رساله کشور را اداره میکنیم، یک شعار است و خیلی حرف علمی و منطقی به نظر نمیرسد.
🔹برخی از روحانیون به جای اینکه حرفهای اساسی را از زبان قرآن و عترت برای مردم بیان کنند، حرفهای معمولی و کوچه و بازاری را بیشتر میپسندند که هیچ ارزشی هم ندارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اصول ششگانه وحدت امت در سیره امام علی (ع)
✔️یادداشت روز/احمد مبلغی:
🔹امام علی(ع) همانطور که امام عدل، امام تقوا و امام آگاهی و دانش است، امام وحدت امت اسلامی نیز به حساب میآید.
🔹آن امام همام وحدت را همواره به مثابه یک اصل کلان، بسترساز و پربسامد، و امتداد یافته در زوایا و ابعاد مختلف جامعه پی میجسته و میخواسته است.
🔹در این نوشتار به اصولى پرداخته میشود که امام علی (ع) با لحاظ وحدت اسلامى به مثابه موقعیتی پایهای و مبنایی و به منظور حفظ و تقویت این مبنا و پایه روابط در جامعه، با قدرت و قوت، پی میگرفتند و نسبت به آنها اهتمام داشتند👈 http://yon.ir/rtMps
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چهار رویکرد مهم در اسلامی سازی علوم انسانی
✔️حجت الاسلام اصغر اسلامیتنها، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹نخستین رویکرد، بومی سازی است در این رویکرد نظریههای غربی پذیرفته میشود منتهی در میراث اسلامی بکار گرفته میشود.
🔹دومین رویکرد، رویکرد تهذیبی است، این رویکرد همه نظریههای غربی را از اساس باطل نمیداند؛ بلکه آنها را دارای اشکالات عدیده میداند؛ این رویکرد معتقد است که بایستی ابتدا به درستی نظریههای غربی را فهم کرده و سپس از بخش مفید آن استفاده کنیم.
🔹سومین رویکرد در اسلامی سازی علوم، رویکرد انکاری است که این رویکرد ندیده و نخوانده نگاه غرب را کنار میگذارد و تکیه بر نگاه سنتی دارد.
🔹چهارمین رویکرد در اسلامی سازی علوم انسانی، رویکرد تاسیسی است که این رویکرد میگوید ما چکار به غرب داریم، بلکه بایستی از نو خودمان همه چیز را ایجاد کنیم.
🔹هر چهار رویکرد در کشور ما طرفدارانی دارد، اما رویکرد مختار ما در این زمینه همان رویکرد تهذیبی است نه تاسیسی.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بزرگترین تأثیر فقهی حضرت امام(ره) طرح مساله فقه حکومتی است
✔️حجت الاسلام و المسلمین احمد واعظی، استاد حوزه علمیه و رییس دفتر تبلیغات اسلامی قم:
🔹امام(ره) کلان فقه را به صورت دیگری دید و کار فقه و فقاهت را صرفاً در استنباط احکام و بیان حکم الله در امور فردی ندید. امام(ره) فقه را در بستر اداره جامعه دید و آن را با حکومت گره زد.
🔹براساس بیانی که در مباحث نجف داشتند و در جلد دوم کتاب البیع ایشان وجود دارد، امام(ره) معتقد بودند «الإسلام هو الحکومه؛ اسلام حکومت است» و احکام فرعی فقهی ابزار و آلاتی برای اداره جامعه مسلمین به منظور اقامه عدل است.
🔹حضور حوزویان در نهاد عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح، قوه قضائیه، مجلس و شئون دیگری که به نظام برمیگردد، اتفاق جدیدی است که به واسطه تأسیس این نظام و رهبری این انقلاب، انجام گرفت و از آثار وجودی امام(ره) است که باب حوزه را به سمت مسئولیت پذیریهای اجتماعی – سیاسی گشوده کرد.
🔹بعد از چهل سال هنوز در زمینه دولت سازی به مفهوم جامع آن مشکل جدی داریم چرا که در حال حاضر فعالان و صاحبان اندیشه و قدرت عرصه سیاسی اجتماعی، اشتراک نظر نسبی در زمینه تئوری دولت اسلامی ندارند در حالی که دولت سازی منوط به این است که در تئوری، اشتراک نظر نسبی ایجاد شود.
🔹امام(ره) یک استثناست، امام تجربه جدیدی از زعامت در تشیع دوران غیبت ارائه داد و به تمدن سازی و مقابله با تحجر تاکید داشت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad