💢اگر «اجازه اجتهاد» و «اجازه نقل حدیث» در حوزه محو یا کمرنگ شود، شأن حوزه پایین میآید
✔️آیتالله محمدحسین احمدی فقیه یزدی استاد درس خارج حوزه علمیه قم:
🔹عزیزان شورای عالی حوزه در هر دورهای که سرکار میآیند باید به این طراز اهمیت بدهند که روش تحصیل و تدریس در حوزه باید مجتهد پرور باشد، همچنانکه در گذشته اینگونه بوده است.
🔹طلاب حوزههای شیعه در گذشته در هر برنامه و درسی فهم اجتهادی داشتند و تفکر طلاب در همه دروس فقه و اصول و فلسفه و کلام فقیهانه و اجتهادی بود تا بتوانند بار حوزه را بلند کنند.
🔹شیوه اجتهادی کمک میکند که حتی اگر طلبه به درجه اجتهاد هم نرسد ولی در مسیر اجتهاد و تفقه قرار بگیرد و قدرت فکر او بالا برود، بنابراین این شیوه باید مد نظر بزرگان حوزه از جمله عزیزان در شورای عالی باشد تا طلاب صرفا به کپی برداری از جاهای دیگر اکتفا نکنند که این کار محصولی نداشته و هرگز مفید فایده نخواهد بود.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/hYs23
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تصحیح و انتشار اثری فقهی از "ابن المطهر حلی"
🔹مرکز تراث الحله، وابسته به بخش امور معارف اسلامی و انسانی آستان قدس عباسی، در راستای اهتمام به آثار گذشتگان و شخصیتهای علمی و دینی، به تازگی یک نسخۀ فقهی از آثار شیخ محمد حلی مشهور به فخر المحقّقین وابن العلّامه الحلّی، پسر علامه حلی را برای نخستین بار به چاپ رسانده است. این نسخه در چارچوب مجموعۀ نسخ خطی حلی است که مورد تحقیق قرار گرفته است.
🔹نام این اثر «مسائلُ متفرقةٌ؛ إملاَءات الفقیه الأعظم والهمام المعظّم فخر المحقِّقین ابن المطهَّر الحِلِّی» است که توسط شیخ قاسم إبراهیم خاقانی مورد تحقیق قرار گرفته و توسط مرکز تراث الحله بازنگری و تنظیم شده است. این اثر دربرگیرندۀ ۲۰۹ مسئلۀ فقهی است که در دو نسخه تنظیم شده است.
🔹آستان مقدس عباسی به دلیل اهمیت بسیاری که برای تحقیق و پژوهش کتب و نسخ خطی و ارائه آن از طریق مراکز متخصص در این زمینه قائل است، تاکنون صدها اثر را مورد تحقیق قرار داده که به مرجعی برای پژوهشگران تبدیل شدهاند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢از «تجدید بنای پایههای نظری فقه اباضیه» تا «تحدید مفهومی و امکانسنجی سلب حق از دیدگاه فقها»
✔️نگاهی به مقالات دو شماره اخیر فصلنامه «پژوهشهای فقهی»؛
🔹شماره اول و دوم از سال پانزدهم فصلنامه «پژوهشهای فقهی» به صاحب امتیازی دانشگاه تهران، مدیر مسئولی سیدمحمود میرخلیلی و سردبیری محمدرسول آهنگران به زیور طبع آراسته شد.
🔹فصلنامه «پژوهشهای فقهی» که بیش از ۱۳ سال است منتشر میشود، در تابستان ۹۸ مقالاتی با عناوین ذیل منتشر کرده است👈 http://yon.ir/MA9tP
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دیه سقط جنین
✔️پاسخ رهبر معظم انقلاب به استفتائی درباره «دیه سقط جنین»
❓سوال: شخصی به علت عدم تمایل به بچهدار شدن، اقدام به سقط جنین کرده است؛ برای جبران گناه چه کاری باید انجام دهد؟
🔸پاسخ: سقط جنین حرام است و توبه جدی از آن لازم است و کسی که مباشر در سقط بوده است باید دیه پرداخت کند و دیه به وارث جنین با رعایت طبقات ارث پرداخت میشود، ولی وارثی که مباشر در سقط جنین بوده است، از دیه سهمی ندارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢«فقه» را ضایع نکنید!
✔️نقد رضا اسلامی به سخنان سروش محلاتی:
🔹چندی پیش حجتالاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی استاد حوزه علمیه قم در یک سخنرانی به «بررسی سیاسی ـ فقهی روابط خارجی نظام اسلامی و پذیرش ولایت کفار» پرداخته و نقدی را بر یکی از مطالب مطرح شده در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» وارد کرد که حاوی نکات و مطالب بحث برانگیزی بود.
🔹حجتالاسلام والمسلمین رضا اسلامی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در یادداشتی با عنوان «نباید تمایلات شخصی را در بحث فقهی دخالت داد» که پایگاه تخصصی وسائل آن را منتشر کرد، به مطالب مطرح شده در این جلسه سخنرانی پاسخ گفت.
📜در ادامه متن کامل این یادداشت انتقادی را از نظر میگذرانید👈 http://yon.ir/UkNeA
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢فراخوان پذیرش طلاب در مرکز تخصصی فقهی امام رضا(ع) مشهد با رویکرد فقه تمدنی
✔️مرکز تخصصی فقهی امام رضا(ع) مشهد در رشته «فقه و اصول» از طلاب سطح ۲ و ۳ با مجوز رسمی از مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان از طلاب مستعد پذیرش بهعمل میآورد.
🔹این مرکز با ارائه آموزشهای فقه و اصول تحقیق محور، طلاب را در سطح سه به توانمندی تولید علم دینی نزدیک و آنها را در سطح چهار وارد عرصه تولید علم دینی خواهد نمود و با تأسیس کرسیهای متعدد فقههای مضاف، به سوی نظامسازی فقهی سوق خواهد داد.
اهداف و امتیازات این مرکز + شرایط و نحوه ثبت نام👈 http://yon.ir/zXCn2
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢فتوا، مساوی با قانون نیست و نمیتواند الزاماً جای قانون را بگیرد
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد ارسطا، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹با تعدد فتاوی میتوان زندگی فردی را سامان داد؛ ولی نمیتوان زندگی اجتماعی را بهنحو مطلوب ساماندهی کرد.
🔹در تمام تشکیلات قوه قضائیه باید قانون واحدی حاکم باشد و الّا با حاکمشدن فتاوی متفاوت، عدالت قضائی، قویاً محل تردید قرار گرفته و دستگاه قضائی با اختلال مواجه میشود.
🔹در یک کلام، ضرورت حاکمیت قانون واحد و پرهیز از اختلاف فتاوی، از لوازم انفکاکناپذیر تشکیل دولت واحد در یک جامعه است.
مشروح گفتگو👈 http://yon.ir/Qbmwc
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از روند معرفی مراجع در جامعه مدرسین تا تلاش برخی برای طرح مرجعیت خود!
✔️استاد محسن فقیهی، از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم:
🔹اگر کسی رساله و کتابهای خود را به جامعه مدرسین عرضه کند و شرایط لازم مرجعیت و اجتهاد را دارا باشد، بعد از تأیید جامعه مدرسین میتواند رساله را چاپ کند و مشکلی ندارد.
🔹جامعه مدرسین بالاترین جایگاه حوزوی بعد از رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید است و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در انجام وظایف خود فعال است هرچند که بسیاری از فعالیتهای خود را برای رعایت مصالح رسانهای نمیکند.
🔹وظیفه شرعی ما این است که مطیع ولایت و رهبر معظم انقلاب و همچنین مراجع باشیم، باید احترام جامعه مدرسین را در جامعه حفظ کنیم و مراقب باشیم این نهاد عالی حوزوی تضعیف نشود چرا که تضعیف جامعه مدرسین تضعیف حوزه و روحانیت است.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/38MB0
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تکلیف شخصی که طواف نساء نکرده اما بعد از آن ازدواج کرده و صاحب فرزند شده است
✔️پاسخ آیت الله فیاض:
🔹آیت الله فیاض به پرسشی درباره طواف نساء پاسخ گفته است که متن پرسش و پاسخ مطرح شده بدین شرح است🔻
❓سوال: چند سال پیش به سفر حج عمره اعزام شدم و آن موقع فکر میکردم طواف نساء فقط بر افرادی که ازدواج کردهاند واجب است و برای مجردها مستحب میباشد و بنابراین طواف نساء را به جا نیاوردم، اما حالا که چند سال از آن موقع میگذرد و صاحب دو فرزند شدهام متوجه شدهام طواف نساء بر همه واجب است. تکلیف بنده، همسرم و فرزندانم چیست؟
🔸جواب: شما بعد از اطلاع از حکم شرعی و تا زمانی که یک عمره مفرده یا حج با قضای طواف نساء سابق انجام دهید، از خانم جدا شوید، بعد از آن میتوانید با خانم عقد جدیدی نمایید. عدم اطلاع شما موجب حرمت ابدی نمیشود و فرزندان تان اولاد حلال هستند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شناخت شرایط مرجعیت؛ تأملی بر سخنان یک عضو جامعه مدرسین
✔️ديدگاه و نظر/ سید ضیاء مرتضوی:
🔹چندی قبل استاد محسن فقیهی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگویی به بیان نظرات شخصی خود درباره، روند انتخاب مراجع در این نهاد حوزوی پرداخته بود.
🔹از این رو، حجتالاسلام والمسلمین سیدضیاء مرتضوی، استادیار و عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در نوشتاری به پاسداشت جایگاه رفیع مرجعیت و بهنوعی به نقد دیدگاه فوق پرداخت.
🔹یادداشت این استاد حوزه علمیه قم با عنوان «شناخت شرایط مرجعیت»👈 http://yon.ir/Tfzrx
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢«تحلیل فقه الاقتصادی شیوه ثبتنام و اعزام به حج تمتع در ایران» بررسی میشود
🔹نشست «تحلیل فقه الاقتصادی شیوه ثبتنام و اعزام به حج تمتع در ایران» ویژه فضلا، اساتید و طلاب خارج فقه و اصول، شنبه ٢۶ مرداد ٩٨ در ساختمان مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان برگزار میشود.
🔹این نشست با ارائه حجتالاسلام دکتر مجید رضایی و حجتالاسلام علی نعمتی و نیز ارزیابی و نقد استاد محسن ملکی، استاد خارج فقه و با حضور حجتالاسلام دکتر سعید فراهانی فرد، خواهد بود.
🔹در این جلسه، سازوکار نامنویسی و اعزام متقاضیان توسط سازمان حج و زیارت کشور موردبررسی قرار گرفته و به این سؤال پاسخ داده خواهد شد که چرا ثبتنام و قرعهکشی، هر سال منحصراً برای همان موسم حج انجام نمیشود؟ و آیا ثبتنام از افراد به تعداد چندین برابر سهمیه سالانه کشور با دریافت ودیعه و دریافت مابهالتفاوت آن در هنگام اعزام، میتواند با موازین فقهی توجیه شود؟ و اینکه تبعات و جوانب فقهی این رویه چیست؟
🔹این نشست با عنوان «تحلیل فقه الاقتصادی شیوه ثبتنام و اعزام به حج تمتع در ایران» ویژه اساتید و طلاب خارج فقه و اصول و با ظرفیت محدود برگزار میشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad