💢 برپایی ۱۶۰ حوزه علمیه مجازی در حوزه علمیه خراسان/ استفاده همزمان ۱۰ هزار طلبه از سامانه آموزشی
✔️ حجتالاسلام سید حمید علوی آزیز، معاون آموزش حوزه علمیه خراسان:
🔹 با در نظر گرفتن ۱۶۰ مدرسه علمیه با متوسط ۱۵ تا ۲۰ کلاس در مدرسه که به صورت هم زمان ۴ کلاس برگزار کنند، نیاز به استفادهی همزمان ۱۰ هزار طلبه از سامانهی آموزش مجازی خواهد بود لذا توسعهی زیرساختهای فنی، در دستور کار قرار گرفت.
🔹 استفاده از آموزش مجازی، زمینهای برای برقراری عدالت آموزشی خواهد بود و تمامی طلاب از ظرفیت اساتید توانمند و عالی به صورت یکسان برخودار میشوند.
🔹 تمامی محتوای دروس مقطع عمومی از فقه و اصول، ادبیات عرب و … با استانداردهای آموزشی تهیه شده است و در این سامانه مورد استفاده قرار گرفته است.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/972079
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 از وجوب شرعی درس خواندن تا لزوم سازماندهی درسهای خارج و تقریرات درس
✔️ آیتالله سید احمد علمالهدی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان، در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید این استان🔻
🔹 در مسئله سازماندهی درس خارج، موضوع تقریرات و تحقیق درس بسیار مهم است، درس خارج مانند مقطع سطح نیست که آموزشی باشد و تنها یک دانسته و دانش به دانستههای انسان اضافه شود، بلکه همانطور که اساتید در گذشته تاکید میکردند، پیش مطالعه و تحقیق نیاز است و طلبه در این مقطع باید نظری داشته باشد.
🔹 درس خواندن برای طلبه واجب شرعی است، امر تفقه شامل شاگرد و معلم میشود زیرا هر دو، مصداق کامل نفر هستند و تحصیل و توسعه آن واجب است.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/894142
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 محکوم نکردن این جرم بزرگ به بهانه آزادی بیان، عوام فریبی است/ دشمنیهای سیاستمدارهای غربی با اسلام را فراموش نکنید
✔️ حضرت آیتاللهخامنهای در بیانیهای، اهانت اخیر یک نشریه فرانسوی به ساحت نورانی پیامبر اعظم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم را محکوم کردند.
📜 متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است👈
https://b2n.ir/220550
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 نشست «نظریه فقهی هنر و میزان حجیت آن»
👤 ارائه دهنده: حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی
👤 دبیر علمی: دکتر مهدی امینی
⏰ زمان: پنج شنبه ۲۰ شهریور ساعت ۱۴ (بعد از نماز ظهر و عصر)
🏢مکان: قم، شهرک پردیسان، بلوار شهروند، خیابان البرز، کوچه یک، ساختمان پردیس حکمت
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 پیش نیازهای ورود به درس خارج
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (1)؛ سعید هلالیان:
🔹 هدایت بسیاری از طلاب آماده ورود به درس خارج و خارج شدن آنها از حیرت، بهینهسازی درسهای خارج، جلوگیری از اتلاف بسیاری از سرمایههای انسانی ـ سازمانی، پیدایش زمینه آسیبشناسی دروس خارج و برنامهریزى مناسب برای آنها، افزایش تدریجی سطح علمی دروس خارج و خروجشان از وضع نامطلوب کنونی و…، از دیگر ثمرات این بررسی هستند.
🔹 روش اجتهادی موجود، روشی عقلی ـ عقلایی برای فهم مراد شارع ـ ولی عمدتاً در حیطه تکلیفی ـ است که در بستر تاریخ با گسترش دایره علم اصول و پیدایش، افزایش و تکامل ابزارهای دخیل در فهم متون دینی، تکامل یافته است که در حال حاضر، به توسعه و تکاملهایی نیاز دارد.
#درباره_درس_خارج
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/023654
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 شیوه درس خارج امام خمینی به روایت یکی از شاگردان
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (2); علیاکبر مسعودی خمینی🔻
🔹 حضرت امام در درس فقهشان، آنگاه که به نقل روایتی میپرداختند، روایات را یک به یک، نقل، و آنان را به ضعف یا وثوق متصّف میکردند، اما به ذکر دلیل و مبانی رجالی نمیپرداختند و آن را به درس رجال محول میکردند.
🔹 نظریات محقق نایینی، به زعم حضرت امام بسیار قابل خدشه بود. من به خاطر ندارم امام مطلبی را از مرحوم نایینی نقل کرده و پذیرفته باشد. هر وقت هم که شاگردان امام به ایشان اشکال میکردند، با صدای بلندی که داشتند، فریاد میکشیدند و روی نظریه خود پای میفشردند.
#درباره_درس_خارج
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/354704
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 آموزش ما طوری نیست که طلاب را برای درس خارج آماده کند/ باید درس خارج را مرحلهبندی کنیم
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (3)/ استاد محمدتقی هادیزاده🔻
🔹 اگر طلبه در درس خارج به خوبی پیش برود، یک اتفاق دیگر هم برای طلبه مستعد رخ میدهد و آن، نظریهپردازی در عرصه فقهی یا اصولی است که با برگزیدن مبنا تفاوت دارد.
🔹 امروزه یک بخش از آسیبهایی که طلاب و در مرحله بعد، حوزه و در ادامه، اجتماع، گرفتارش است، به این دلیل است که آنچه در حوزه، محور فعالیت و کار و تلاش قرار میگیرد، با نیاز جامعه فاصله دارد یا در اندازه نیاز جامعه نیست.
🔹 الآن آنچه به یک طلبه از آموزش حوزه القاء میشود، این است که اگر میخواهی استاد خوب باشی، باید روزی چند ساعت تدریس کنی و به خوبی از پس تدریس کفایه برآیی. او دیگر فرصت این را ندارد که وقتی بگذارد که به چهار تا طلبه رسیدگی، و با آنها گفتوگو کند و به طلبهای سر بزند که سر درسش میآید و ببیند چه وضعیتی دارد و مشکلش چیست و از حوزه چه میفهمد.
#درباره_درس_خارج
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/607649
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 سبکهای مختلف درس خارج
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (4)/ محمدعلی رضایی اصفهانی🔻
🔹 مرحوم آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی میفرمودند: «زیاد اصول خواندن ملّایی نمیآورد. انسان باید سعی و کوشش کند تا مذاق شارع را به دست آورد و بفهمد».
🔹 امام خمینی (ره) میفرماید: «روحانیت تا در همه مسائل و مشکلات حضور فعال نداشته باشد، نمیتواند درک کند که «اجتهاد مصطلح» برای اداره جامعه کافی نیست. حوزهها و روحانیت باید نبض تفکر و نیاز آینده جامعه را همیشه در دست خود داشته باشند و همواره چند قدم جلوتر از حوادث، مهیای عکسالعمل باشند».
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/999072
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 نگاهی تاریخی، آسیبشناسانه و روشی به درس خارج/ چرا درسهای خارج ما «اجتهاد» ایجاد نمیکند؟
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (5)/ استاد احمد مبلغی🔻
🔹 به اندازهای که استادان گذشته، تمرکز بر نوآوری داشتند و واقعاً به پیشرفت علم میاندیشیدند، الآن شاید جز در چند مورد، این معادله به هم خورده است و درس خارج هیچگاه واجد حرف نو و فارغ از فضای درسی نیست.
🔹 شاگردها نیز مجرّب و آزموده نیستند و درس خارج را نمیشناسند و همان تعاملی را که با درس سطح دارند، به درس خارج سرایت دادهاند.
🔹 مشکل ما در درس خارج این است که امور حاشیهای را اصل و متعلق آموزش قرار داده و امور اصلی را کنار گذاشتهایم. بعد فریادمان هم بلند است که چرا درسهای خارج ما اجتهاد ایجاد نمیکند.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/917198
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✅ آیتالله شیخ یوسف صانعی در سن ۸۳ سالگی درگذشت
✔️ آیتالله یوسف صانعی متولد ۱۳۱۶ نیکآباد اصفهان بود. پدر وی، محمدعلی صانعی، و پدربزرگ وی، حاج ملایوسف، هر دو از روحانیون شناخته شده زمان خود بودند.
🔹 وی در سال ۱۳۲۵ وارد حوزه علمیه اصفهان شد و پس از گذراندن دروس مقدمات در سال ۱۳۳۰ برای ادامه تحصیل، به حوزه علمیه قم رفت. وی از جلسه درس امام خمینی (ره)، آیتالله بروجردی، آیتالله اراکی و آیتالله محقق داماد کسب فیض کرد.
🔹 وی از جمله اعضای مجلس خبرگان بود که سال ۶۸ و در جریان انتخاب آیتالله خامنهای به عنوان رهبر انقلاب اسلامی، ایشان را دارای اجتهاد مسلم میدانست و حتی اعلام کرد آیتالله خامنهای در جایگاه مرجعیت تقلید هستند.
ادامه مطلب + پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب، مراجع و علماء 👈 https://b2n.ir/245025
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 زاویه نگاه و اهداف در «درس خارج»
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (6)/ رضا حبیبی🔻
🔹 مادامی که حوزه به این باور نرسیده که بحثهای روششناسی، فن و علم است و این علم به آموزش نیاز دارد و برای تبدیل شدن این علم به مهارت، به کارگاه آموزشی نیاز داریم، حرکتها آرام و کم اثر خواهد بود.
🔹 در زمینه روشها ما دو مرحله داریم؛ یکی اینکه چه روشی به درد چه کسی میخورد و اینکه هر کس بتواند با توجه به شرایط و اهداف خود، روش متناسب با خودش را کشف کند و دیگری اینکه به صورت عملی، این روش را به اجرا در آورد.
🔹 توصیهها میتواند خیلی شفاف و واضح باشد، ولی عادت نکردیم از روی حساب و کتاب نظر بدهیم و باید به سمتی برویم که این رسم شکسته شود و مستند حرف بزنیم. باید پیچیدگی را قبول کرد و به سمت حجت کردن حرفهای خودمان برویم.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/753149
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 مراحل فقه آموزی در «درس خارج»
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (7)/ امیر غنوی🔻
🔹 اگر هسته آموزش درس خارج، آموزش فن استنباط و اجتهاد است، طلبه باید فنی را بیاموزد که به ظرافت و دقت فراوان نیاز دارد. از این رو، اولین حرکت علمی در درس خارج، باید فراگرفتن روش استاد در فرآیند اجتهاد باشد و طلبه باید مدتی ناظر دقیق فعالیتهای استاد باشد تا روش و فرآیند را بیاموزد.
🔹 طلبه کتب اعلام سهگانه نائینی، اصفهانی و آقا ضیا و فضلای بعد از آنها را ندیده است، در حالی که آنها حرفهای فراوانی داشتهاند و استدلالهای امروز هم با زمان شیخ انصاری، تفاوت فراوانی دارد.
طلبه در درسهای خارج، نقش اصلی را ندارد و استاد درصدد نیست که نظارت بر کار علمی طلبه داشته باشد. طلبه باید بسازد و او نقد کند که با توجه به کثرت شاگردان دروس، حتی امکان اشکال کردن را هم فراهم نمیکند، چه برسد به اینکه استاد بر طلبه نظارت داشته باشد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/993692
🆔 https://eitaa.com/ijtihad