💢حاج شيخ عبدالكريم حائری خوشش نمیآمد بچههایش آقا آقا كنند!
✔️بهمناسبت 17 ذیالقعده سالروز وفات مؤسس حوزه علمیه قم، آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی «رضوان الله علیه»
🔻از بیانات آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی
💠 مرحوم حاج آقا مرتضی حائری میگفت: پدرم با اینكه آقای نائینی را اعلم نمیدانست، به من گفته بود كه از آقای نایینی تقلید كنم، چون آقای نایینی را درجۀ اول میدانست و تقلید از درجۀ اول را مجاز میدانست.
در آن موقع حاج شیخ خود صاحب رساله بود و خودش كمتر از آقای نایینی نبود، بلكه از نظر فكری بر وی مقدم بود، البته حافظه و حضور فقهی و اصولی آقای نائینی بیشتر بود، ولی ایشان خوشش نمیآمد بچههایش آقا آقا كنند.
💠 آقا ضياء بيگدلى نقل مىكرد: در بازار روضهاى بود و مرحوم آقاى حاج شيخ عبدالكريم حائری هم شركت كرد. براى ايشان پشتى گذاشته بودند و ايشان هم آنجا نشست. آقاى حاج آقا مرتضى (فرزند حاج شيخ) وارد مجلس شد و پايين مجلس نشست. حاج ميزرا مهدى بروجردى خواست ايشان را بالاى مجلس بياورد، به حاج آقا مرتضى گفت: آقا بفرماييد بالا، بفرماييد بالا.
آقاى حاج شيخ فرمود: بگذاريد همان جا بنشيند. يك اخلاق خوب دارد، تو اين را هم مىخواهى از او بگيرى!؟
آقاى حاج شيخ مرتضى حائرى در زمان مرحوم آقاى حاج شيخ، بروزى نداشت؛ چون آقاى حاج شيخ از اينكه فرزندانش آقازادگى كنند، نهى مىكرد.
📚جرعه ای از دریا ج2، ص673
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔺مدرسه تابستانه «فقه تقنین»
✔️ با حضور اساتید: علیدوست، ارسطا، علیاکبریان و حبیبنژاد
💠 به صورت حضوری و مجازی از ۱۲ الی ۲۹ تیرماه با گواهی پایان دوره
👆جزئیات در پوستر
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
39.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 لحظههایی از دیدار و گفتوگوی چندساعته استاد سید محمدمهدی میرباقری با استاد سید احمد مددی در باب «حدیثشناسی، تاریخ فقه و روش تفقه» (۴ تیرماه ۱۴۰۰)
📎گزارش مکتوب این دیدار علمی بهزودی در «شبکه اجتهاد» منتشر میشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢درآمدی به طرح «ولایت فقیه» امام خمینی(ره)
✍️چهره عالِم در سنت علم شیعی؛ حمیدرضا میررکنیبنادکی
مرحوم امام در شروع درس خارج فقه خود در نجف اشرف، بهجای توصیههایی معمول در جلسات اول به درسخواندن و مودب بودن، به تفصیل درباره مسائل جهان اسلام و تکلیف سلاطین و علمای اسلام در قبال این مسائل سخن گفته بود. ممکن است سرسریخوانان این سخنرانی را بهعنوان جایی که «هنوز در آن درس فقه آغاز نشده» تلقی کنند، درحالیکه گویی این بیانات در نظر امام طلیعه «فقه» است. فقه بهمثابه یک علم با امور «واقعی» مواجه است و نه وهمی، فقیه قرار است در موضع حق و تحقق حق بایستد،
پس طلیعه درس فقه اتخاذ موضعی است از سر حق درباب «معضلات واقعی» مسلمین. در قدم بعدی امام شاگردان را متوجه همان چیزی میکند که اساس کنش و کار او و اساس شخصیت فقیه را شکل داده است؛ «مسئولیت: دسته دیگر که علماى اسلام هستند و مراجع عالیمقام هستند، آنها هم مسئولیتشان خیلى زیاد است؛ خیلى زیاد. شاید به یک معنا مسئولیت علماى اسلام از همهکس زیادتر باشد…» .
این تذکرات سالها بود که درحوزه نجف به گوش و زبان کسی نیامده بود؛ مگر درس فقه جای این حرفهاست؟! گفتهاند که: «تا مدتها در بیوت علما و مراجع و خانهی فضلای نجف، سر درس و بعد از درس، بحث طلاب و محصلین حوزه نجف راجع به صحبتها و موضعگیریهای امام بود».
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/k42469
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢واکاوی نظریه عدالت در تفکر اسلامی
📚کتاب «واکاوی نظریه عدالت در تفکر اسلامی» تازهترین اثر حجتالاسلام رضا غلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، در یازده فصل توسط انتشارات آفتاب توسعه منتشر شد.
✔️این کتاب دارای ۱۱ فصل از قرار زیر است: فصل اول: معنا و منشأ عدالت فصل دوم: منزلت و جایگاه عدالت فصل سوم: نقد و بررسی نظریههای عدالت فصل چهارم: تصویر کلی از نظریه عدالت در اسلام فصل پنجم: بسترهای تحقق عدالت فصل ششم: شاخصهای تحقق عدالت فصل هفتم: روشها و مکانیزم تحقق عدالت فصل هشتم: موانع تحقق عدالت فصل نهم: عدالت در جهان معاصر فصل دهم: انقلاب اسلامی و عدالت فصل یازدهم: عدالتطلبی و الزامات آن.
👈 در مقدمه کتاب آمده است: https://b2n.ir/t44982
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔺 اولین رویداد نخبگانی حل مسائل حکمرانی با رویکرد دینی
⏰مهلت ثبت نام: 15 خرداد الی 15 تیر 1400
✔️ اگر میخواهید در حل مسائل بنیادین نظام اسلامی موثر و بخشی از ساختار جدید حل مسائل حکمرانی باشید، در این فراخوان شرکت کنید.
🔹سامانه ثبت نام: http://sabtename.ir/din_hokmrani
🔸جهت اطلاعات بیشتر به آیدی @mhsh1414 در ایتا پیام دهید
👆جزئیات بیشتر در پوستر
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دستبوسی در مذهب امامیه بررسی فقهی شد
✔️یکی از افعال دستبوسی میباشد که باید حکم شرعی آن را از ادله و منابع احکام استخراج نمود. برای بسیاری از مکلفان حکم انواع دستبوسی مشخص نیست و گاهی از تفاوت بین بوسیدن دست فقها و بزرگان دینی، بوسیدن دست پادشاهان و رجال سیاسی پرسش کرده و این مسئله را بهعنوان یک چالش مطرح و از آن به نفع اغراض شخصی خود استفاده میکنند. با توجه به اینکه دستبوسی انواع و اقسامی دارد و این اقسام میتواند به لحاظ حکم متفاوت باشد، این تحقیق میکوشد، حکم شرعی انواع دستبوسی را با بررسی متون دینی و ادله احکام در حد توان استخراج کرده و تبیین کند.
👈 بخوانید: https://b2n.ir/y50630
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مباحث دولت اسلامی سطحی و غیرتخصصی مانده است
✔️دکتر شریف لکزایی عضو هیئتعلمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگویی مطرح کرد🔻
انقلاب اسلامی نتوانسته نظریه دولت خود را تولید کند و بهصورت اقتباسی، محتوایی را از نظریههای مختلف اخذ کرده و بهکار گرفته، درنتیجه همین باعث مشکلاتی شده است. ما نه سوسیالیسم و نه لیبرالیسم را میپذیریم و چیزی بینابین اینها هستیم. اینها باعث شده که از هر دو چیزهایی را اخذ کنیم و این یک امر نامرتب و نامنسجمی میشود و از این منظر باید نقد شود.
انقلاب اسلامی بهرغم همه اهمیتی که دارد و بهرغم ارزشها و شعارهایی که دارد، در زمینه نظریه دولت کوتاهی صورت گرفته است و ما الان یک نظریه منسجمی در بیرون نداریم که آن را نظریه دولت انقلاب اسلامی بدانیم. ممکن است خردهنظریههایی وجود داشته باشد که باید روی آن کار شود ولی نظریهای که بتواند مسیر انقلاب را تسهیل کند و آن را به سمتوسوی درستی هدایت کند، در ابعاد مختلف و ارکان مختلف آن انجام نشده است.
بحثهای دولت اسلامی از سطح شعاری و غیرتخصصی فراتر نمیرود. اگر بخواهید بررسی کنید که مختصات و ارکان دولت اسلامی چیست و بهصورت حداقلی رابطه فرد و دولت در این دیدگاه چگونه ترسیم میشود، از همان ابتدا با مشکل مواجه میشوید و ...
👈 اینجا بخوانید: https://b2n.ir/t20439
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه نیاز به مکملهای اخلاقی هم دارد/ تعبیر مدیریت اخلاقی به جای مدیریت فقهی، یک مغالطه کاملاً رهزن است
✔️حجتالاسلام مهدی فصیحی، پژوهشگر حوزه اخلاق🔻
🔹پرسش این است که چرا باید به امر به معروف و نهی از منکر نگاه اخلاقی داشته باشیم؟ آیا نگاه فقهی و کلامی و حقوقی کافی نیست؟ ضرورت ورود به این حوزه از نگاه اخلاقی چیست؟ وقتی وارد فضاهای مختلف دانشی میشویم چیزی که مغفول واقع میشود گفتمان سازی است. گفتمان مرزها و انسجام یک دانش را مشخص میکند.
🔸 برخی تلاش میکنند تا گفتمان اخلاق را به جای گفتمان فقه بگذارند. مثلاً تعبیر مدیریت اخلاقی به جای مدیریت فقهی که این یک مغالطه کاملاً رهزن است. نگاه ما در اینجا تکمیلی است؛ یعنی اخلاق و فقه مکمل هم هستند.
🔹فقه نیاز به مکملهای اخلاقی هم دارد، مثلاً در بحث صلاه از یک طرف میگویند که «الصلاه قربان کل تقی» و از طرف دیگر در فقه شروط صحت صلاه را مطرح میکنند، شروط صحت یعنی اینکه اگر این نماز با شروط حداقلی خوانده شود مورد پذیرش است، اما آیا این به «تنهی عن الفحشا والمنکر» منتهی میشود و تقرب الهی به دست میآید؟ اینجا ما به یک چیز تکمیل کننده نیاز داریم که اسم آن را اخلاق میگذاریم و اگر بخواهد این فقه اصغر کامل شود باید با اخلاق و معنویت کامل شود.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/q16888
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برخی از قرائتها از دین را باید به خصوصیت شخصی فقیه برگرداند تا به نفس الامر فقه
✔️استاد حمید پارسانیا🔻
🔹فقه و فقاهت، شخص فقیه و زمانه او، سه عنصری است که در حیات یک فقیه نقش دارند. در عالم اسلام، روشها، ذائقهها، مکاتب و رویکردهای فقهی را در ذیل حضور فقه به عنوان بخش مهمی از معرفت دینی داریم که زندگی مردم بر آن سامان مییابد.
🔸بسیاری به دنبال این هستند که حوادث مشروطه را به بنیانها و مبانی فقهی فقها برگردانند و مسائل ذیل جریانهای فقهی دیده شود اما بنظرم فقه شیعه در هویت خود، عناصر وحدت بخش به اندازه کافی دارد که به عنوان جریان واحد در طول تاریخ معاصر دیده شود. اگر تفاوتهایی است بیشتر مربوط به فقیه و زمان آگاهی اوست.
🔹عنصر خصوصیت فردی فقیه گاهی مانع از استنباط صحیح او از فقه میشود، برخی از قرائتها از دین را باید به خصوصیت شخصی فقیه برگرداند تا به نفس الامر فقه؛ یعنی دو فقیه زمان آگاه در دو مقطع تاریخی یکسان عمل نمیکنند چون اقتضای زمانه متفاوت است.
🔸این روزها میبینیم که بسیاری به صدر مشروطه باز میگردند و به دلیل اینکه برای معرفت و اصل علم و دین هویتی قائل نیستند نوعا سعی میکنند تحلیل آن مسائل را پیرامون شخصیت افراد بازگردانند. نمیگوئیم اختلافاتی نبود، بلکه این اختلافات در رویکردها و شناخت اینها نسبت به زمان خود و در زمان آگاهی آنها بود.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/q74584
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢چهره پرفروغ آسمان فقاهت
✔️استاد سیدهاشم حسینی بوشهری🔻
🔹شاهد بودم وقتی آیتالله فاضل لنکرانی به روایتی میرسید و میخواست حکمی را از دل این روایت استخراج کند آنگونه وارد عرصه بحث میشد که انسان تعجب میکرد چگونه این برداشتهای عالی را از روایت گرفته و در سبد اجتهاد ریخته است.
🔸ایشان با تسلط کاملی که بر رجال و مبانی حوزه قم و نجف داشت، در تحکیم مبانی امام خمینی و آیات عظام بروجردی و خویی اقدام میکرد و در مباحث علمی، ذرهای خارج از دایره انصاف حرکت نمیکرد و اگر جایی نظر آیتالله خوبی را صحیح مییافت، تحکیم میکرد و اگر جایی احساس میکردند این نظر اشکال دارد، عالمانه و مستدل با رعایت احترام این نظر را رد میکرد.
🔹بدون هیچ تعصبی ایشان را بر هم عصرانش، مقدم و اعلم میدانم. معتقد بود که بعد رهبری امام و درگیرشدن امام با انقلاب سبب پنهان ماندن بعد علمی امام از منظرها شد و حتی در حوزهها مورد توجه قرار نگرفت.
🔸امام خمینی معتقد بود که آیتالله فاضل لنکرانی باید در حوزه بماند و درگیر مناصب و مسئولیتهای سیاسی و اجتماعی نشود.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/q74584
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢جامعه حوزوی تمرکزی بر شناخت مبانی اصولی امام خمینی ندارد
✔️استاد احمد مبلغی🔻
🔹ابتکار امام خمینی همواره به سمت جامعه بود که نمونه آن، نظریه زمان و مکان در اجتهاد است. هرچه از عمر امام به جلو میرفت، ادبیات و نگاه ایشان به متن جامعه و مردم، کم کردن فاصلهها و فهم عمیق از آنچه در جهان و جامعه میگذرد، بیشتر میشد. در حقیقت، رویکرد امام واقع گرایی بود که در فقه و اصول هم این رویکرد را داشتند. امام خمینی در اصول ناشناخته بودند، متاسفانه جامعه حوزوی ما تمرکزی بر شناخت این مبانی عمیق و عظیم ندارد.
🔸ارتکازات و سیرهها چند دهه است که در حوزه و میان علما و اصولیین ما مطرح شده است و بسیاری از تحولات، بن بست شکنیها، ابداعات و تحلیلهای اصولی و فقهی از خاستگاه تمرکز بر این بحث ارتکازات و سیرهها در حوزههای مختلف شکل گرفته است.
🔹در زمینه ارتکازات دو دیدگاه وجود دارد؛ یکی دیدگاه این است که عدم ثبوت ردع، کافی است و به همین جهت به نفس عدم ثبوت ردع اکتفا میکنند. دیدگاه دوم این است که باید ثابت شود، ردعی رخ نداده است و عدم وصول ردع را یکی از طرق کشف از امضا میبینند که این دو دیدگاه بر بحثهای معاملات و اصول سیطره انداخته است.
👈 امام خمینی دیدگاه سومی را ارائه میدهد: https://b2n.ir/q74584
🆔 https://eitaa.com/ijtihad