💢لزوم متمرکز کردن مدارس مشهد در یک نقطه از شهر/ باید درسهای عصر در حوزه مشهد احیا شود
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام مجتبی اسکندری، استاد مرکز فقهی ائمه اطهار مشهد مقدس:
🔹حوزه خراسان از جهت استعدادها و امکاناتی که در اختیار دارد حوزه بسیار خوبی است. همچنان که طلبههایی که از مشهد به قم هجرت میکنند، جایگاه بسیار خوبی در حوزه علمیه قم پیدا میکنند و این نشان میدهد که به لحاظ کیفی حوزه مشهد در وضعیت خوبی قرار دارد.
🔹میتوان با مدیریت صحیح، حوزهها را متمرکز در یک نقطه شهر مثل اطراف حرم امام رضا علیهالسلام معطوف نمود. لذا کلانشهری مثل مشهد میتواند با مدیریت صحیح مرکزیت پیدا کند.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/71930
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
11.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
انتشار نخستینبار
🎥 بیانات منتشرنشده رهبرانقلاب درباره امام رضا (ع) در جمع خصوصی در بیت رهبری
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نشست «فلسفه و (اصول) فقه در جهان اسلام»
✔️نشست «فلسفه و (اصول) فقه در جهان اسلام» دوشنبه ۱۳ آبان ساعت ۱۵:۱۵ به همت امور بین الملل دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار میشود.
🔹این نشست که از مجموعه سخنرانیهای آشنایی با پژوهشهای بین المللی در مطالعات اسلامی است با سخنرانی پیتر آدامسون، از دانشگاه ل.م. مونیخ و امیرمحمد امامی از دانشگاه تهران همراه خواهد بود.
🔹نشانی محل برگزاری این نشست تقاطع خیابان شهید مطهری و شهید مفتح، سالن کتابخانه دانشکده الهیات دانشگاه تهران است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حوزه خراسان، آیتالله سیستانی را به عراق و مقام معظم رهبری را به تهران صادر کرد
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با استاد سید محمود مدنی بجستانی، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم:
🔹همه حوزهها دچار خسارت شدهاند و این امر منحصر به حوزه خراسان نیست. شخصیتهای بزرگی در نجف مثل مرحوم نائینی، کمپانی و…بودهاند و اکنون چنین اشخاصی در آن سطح نداریم. در قم هم شخصیتهایی چون آیتالله محقق داماد، آیتالله بروجردی، سید محمدتقی خوانساری بودهاند، ولی اکنون در آن سطح چنین بزرگانی را نداریم. حوزه دچار فقر نیروی انسانی بهطورکلی هست.
🔹آقای میلانی وقتی از عراق به خراسان آمدند، برنامههای اصلاحی که ایشان داشتند برنامههای عمیق و بلندی بود که ظرفیت آن در مشهد آماده نبود و چون آماده نبود به نتیجه هم نرسید؛ بنابراین نتیجه میگیریم که ما نیازمند یکقطب و رکن و اشخاصی هستیم که این ظرفیتها و زمینهها را ایجاد نمایند.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/16675
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فراخوان موسوعة اجازات الشیعه
✔️مؤسسه کتابشناسی شیعه با انتشار فراخوانی از عموم محققین، پژوهشگران و خاندانهای علمی دعوت کرده است تا با همفکری و ارسال اسناد و اجازاتی که در اختیار دارند؛ این مؤسسه را در به ثمر رساندن پروژه موسوعة اجازات الشيعة یاری رسانند.
🔹موسوعة اجازات الشيعة یکی از کلان پروژههای مؤسسه کتابشناسی شیعه است که تاکنون بسیاری از اجازات را شناسایی و منتشر کرده است.
🔹علاقهمندان برای ارتباط با این موسسه کتابشنایی شیعه میتوانند با شمارههای تماس ۳۸۸۰۲۲۱۲-۰۲۵ و ۳۸۸۰۲۲۳۲-۰۲۵ تماس حاصل نمایند و یا از طریق پست الکترونیک (ایمیل): info@al-athar.ir اقدام و نیز به آدرس قم خیابان توحید، توحید ۱۷، شماره ،۲۲ صندوق پستی: ۹۱۶-۳۷۱۸۵ مراجعه نمایند.
🔹یادآوری میشود، حجتالاسلام والمسلمین رضا مختاری، رئیس مؤسسه کتابشناسی شیعه، سال گذشته در همایش «واکاوی میراث حدیثی شیعه» خبر داده بود همه اجازات شیعه در یک موسوعه ۲۰ جلدی منتشر میشود.
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتشار تقریرات جدید از دروس خارج آیتالله سیستانی
✔️«تقریرات فی علم الاصول؛ تعارض الادلّة و اختلاف الحدیث – مباحث الالفاظ»، «الربا» و «رسالة فی تدوین الحدیث» تقریرات جدید از دروس و مباحث آیتالله سیدعلی سیستانی است که روانه بازار کتاب شده است.
🔹جدیدترین تقریرات دورس و مباحث آیتالله سیدعلی سیستانی از مراجع معظم تقلید در نجف اشرف، توسط شاگردان ایشان در مجلدات مختلف به زیور طبع آراسته شده است.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/36185
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رابطه بانکها با مراجع تقلید بسیار ضعیف است
✔️حیدر مستخدمینحسینی، معاون اسبق وزیر امور اقتصادی و دارایی:
🔹رابطه نظام بانکی با مراجع و حوزههای علمیه بسیار ضعیف است. وقتی آنها سؤالی مطرح میکنند بانکها برخی مدارک را نشان میدهند و میگویند مردم وکالت داده و امضاء کردهاند. لذا باید منافع آنها را تأمین و در جایی سرمایهگذاری کنیم که بیشترین بازدهی را داشته باشد. اینها اطلاعاتی است که به مراجع میدهند.
🔹به مراجع تقلید نمیگویند که نحوه نظارت چگونه است اما واقعیتی که وجود دارد این است که مراجع با گیرندگان تسهیلات هم در ارتباط هستند و گاه خود مردم، این اطلاعات را در اختیار مراجع قرار میدهند.
🔹بانکداری اسلامی میگوید که باید در سود و زیان شریک بود و بر این اساس نظامنامه خود را تنظیم کند چراکه آن پولهایی که در بانک قرار دارد پول مردم است. اگر بخواهیم بانکداری اسلامی را اجرا کنیم حتماً باید این سود و زیان تقسیم شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حکم نماز اول وقت در ساعت کاری اداره؛ بهتر است ابتدا حاجت مومن را برآورده کنید
✔️پاسخ آیت الله شبیری زنجانی:
📜آیت الله شبیری زنجانی به پرسشی درباره خواندن نماز در ساعت کاری اداره پاسخ گفته است که متن پرسش وپاسخ مطرح شده بدین شرح است🔻
❓سوال: آیا جایز است در ساعت کاری اداره، نماز را در اول وقت بخوانیم؟ اگر در اول وقت مراجعهکننده داشته باشیم، چطور؟
🔸پاسخ: در صورتی که از نظر قانون و مقررات آن اداره، مبادرت به انجام فریضه الهی در اول وقت منع نشده باشد، خواندن نماز اشکال ندارد هر چند بهتر است با مختصر کردن نماز، هم نماز در وقت فضیلت خوانده شود و هم به مراجعهکنندگان رسیدگی شود. البته اگر حاجت مؤمن با نماز در ساعت کاری تزاحم باشد بهتر است ابتدا حاجت مومن را برآورده کنید و نماز را دیرتر بخوانید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فتوای هستهای رهبری از روی تقیه نیست
https://b2n.ir/14358
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی قاسمی، مدیرگروه فقه پزشکی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع):
🔹فتوای مقام معظم رهبری درباره حرمت تولید سلاح هستهای ابدی است و از روی تقیه هم نیست، حوزه علمیه رسالت دارد تا علاوه بر وجود دروس خارج در بحث فقه هستهای، مبانی این فتوا را در مجامع علمی بینالمللی تبیین کند.
🔹با این فرض که حتی اگر حرمتی هم برای تولید آن قائل نباشیم بخواهیم به تولید سلاح هستهای اقدام کنیم، باید بخش زیادی از بودجه بیتالمال صرف این کار شود و چون قرار است استفاده هم نشود از مصادیق اسراف خواهد بود.
🔹یکی دیگر از دلایلی که میتواند پشتوانه فتوای مقام معظم رهبری در بحث حرمت تولید و انباشت سلاح هستهای باشد، متهم شدن نظام اسلامی به تولید بمب اتمی و خشونتگرایی و ترساندن بیوجه کشورهای همسایه و اسلامی است.
🔹فتوای مقام معظم رهبری مبتنی بر اصول اساسی دینی، ادله روایی، سیره پیامبر و ائمه(ع) است لذا موضعگیری ایشان صرفاً به خاطر مسائل زمانه، اوضاع جهانی و سیاست خارجی ایران نیست بلکه تصمیمی همیشگی و ماندگار است.
🔹یکی از کارهای لازم از سوی حوزه و نهادهای مؤثر در عرصه بینالمللی اطلاعرسانی لازم و علمی در مورد فتوای مقام معظم رهبری به مجامع بینالمللی و مراکز علمی جهانی است تا مبنای فقهی این مسئله را بدانند و تصور نکنند که سیاست مقطعی و تاکتیکی است.
🔹در دورههای صدر اسلام هم سلاحهایی که کشتار فراگیر داشته و بیگناهان را دربرمیگرفته است(مانند سموم) منع ابدی داشته و خواهد داشت.
🔹برخی تصور میکنند این فتوا از روی تقیه بیان میشود و این وظیفه حوزه را سنگینتر میکند زیرا قطعاً فتوای مقام معظم رهبری از روی تقیه هم نیست. لذا پرداختن به بحث فقه هستهای در حوزه علمیه در قالب دروس خارج و عالی جزء ضروریات است و نباید غفلت کرد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از «ناکارآمدی موضوع شناسی توسط غیرفقیه» تا «نقش پدافند غیرعامل در افزایش جمعیت طلاب»!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با حجتالاسلام احمد رهدار، استاد دانشگاه باقرالعلوم:
🔹وقتی فقیه یا مرجع تقلید یا شورای عالی مدیریت حوزههای علمیه قم سیاستگذاری میکنند که باید تبلیغات انجام دهیم بهطوریکه امکان ورود طلبه در سال آینده ده درصد بیشتر شود نهاد پدافند الزامات و پیوستهای اقتصادی این سیاستگذاری را برای آنها بیان میکند و خاطرنشان میکند که اگر مثلاً ده درصد طلبه بیشتری نسبت به سالهای گذشته جذب کنید شهریه این مقدار زیادتر میشود و برای مسکن و شهریه و هزینههای درمان و آموزشی این مبلغ اختصاص میگیرد.
🔹اصطلاح غلطی رایج شده است تحت این عنوان که «موضوعشناسی کار کارشناسانه هست و حکم شناسی کار فقیه» و با همین دیدگاه اکنون وقتی میخواهند موضوعشناسی کنند فقیه میگوید کار من نیست کارشناسی بیاورید تا آن را توصیف کند و چون کار من حکم شناسی هست روی توصیف او حکم صادر میکنم.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/64502
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فتوایی که یک «فقه» بود!
✔️گفتگوی شبکه اجتهاد با استاد احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری، در آستانه سالروز رحلت شیخ محمود شلتوت:
🔹فتوای جواز تعبد به مذهب شیعه وی یک فقه است. خیلی باید یک شخصیت ابعادی وجودی بالایی داشته باشد که بتواند از مذهبی به مذهب دیگر با توجه به اختلافاتی که در طول تاریخ بین دو مذهب شیعه و سنی پدیدار شده و این دو مذهب را در وضعیت تصنعی قرار داده و از آن اختلاف مذهبی به شکل فکری و اجتماعی خارج کرده است این فتوا را صادر کند.
🔹یکی از مهمترین فتواهایی که از جانب شیخ محمود شلتوت صادر شد جواز عمل به فقه شیعه همچون عمل به فقه مذاهب چهارگانه اهل سنت است. وی همچنین در برخی از فتواهای خود، از احکام فقهی شیعه دفاع کرده است.
🔹او حقیقتاً شخصیت دلسوز و خیرخواه بود و سینه او به دور از هر نگاه انتقام گرایانه و سوءظن بود و از ویژگی صفح یعنی گذشتن و بخشیدن برخوردار بود. چراکه اگر بخواهد یک شخصیت مصلحی باشد حتماً باید این خصلت روحی که اسلام بر آن تأکید کرده است را دارا میبود و حقیقتاً او این صفت را دارا بود.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/42007
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دانش رجال در پیچی تاریخی!
✔️یادداشت وارده/ مصطفی قناعتگر:
🔹در ادواری، شاهد برتری معیارهای سندمحور بر تارَک اعتبارسنجیهای حدیثی بودهایم؛ اما در بیشتر ادوار مانند دورهی حال، چنین نبوده است.
🔹علتِ رنگباختگیِ علم رجال و سقوطش از بالای جدولِ سنجههای ارزشگذاری احادیث به پایین را میتوان در دو مؤلفهی کلی خلاصه کرد: الف) مؤلفههای تضعیفکنندهی آن. ب) مؤلفههای تقویتکنندهی رقیبانِ آن.
🔹عدم تکیهی گزارشات رجالی بر مشاهده، مرسل بودن این گزارشات، بسنده نمودن رجالیان به نقل قولها و غلوّانگاری بر اساس اعقاداتِ شخصی را میتوان در زمرهی مؤلفههای تضعیفکنندهی علم رجال قرار داد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/12350
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad