💢 آمادگی حوزه برای ارائه مدل مطلوب اصلاح نظام بانکی/ طرح حوزه سایه به سایه طرح مجلس
✔️حجتالاسلام غلامعلی معصومینیا:
🔹حوزه حاضر است یک مدل مطلوبی را برای اصلاح تمام نظام بانکی ارائه دهد. راهکار اساسی هم این است که خود مجلس حمایت کند و سازوکاری را درنظر بگیرد و ما هم طبق این سازوکار مدل مطلوبی را برای بانک مرکزی و عملیات بانکیِ بانکهای خصوصی، مؤسسات اعتباری، بانکهای متعلق به ارگانها، بانکهای دولتی و مؤسسات قرضالحسنه ارائه دهیم. ما معتقدیم بدون در نظر گرفتن تمام بخشهای نظام پولی و مالی اصلاح ساختار بانک مرکزی خطاست.
🔹امروزه بانکهای ما در حوزه بورس و بیمه فعال هستند و حتی برعکس شاهد این هستیم که بیمهها و بورس هم در حوزههای بانکی فعالیت دارند. قسمت عمده فعالیت اینها برضد اقتصاد کشور است. یکی از انتقاداتی که به دولت آقای رئیسی داریم این است که چرا تا به امروز گامی برای تحول در نظام بانکی برنداشته است.
🔹با تأکید آیتالله اعرافی برخی دوستان مانند آقایان یوسفی، میرمعزی، رجایینیا و خود بنده موظف شدیم سایه به سایه طرح مجلس در بهینه دوم یا همان تصویب جزئیات گام برداریم و در این راستا طرحی تدوین شده که انشاءالله تا چند روز دیگر هم نهایی خواهد شد.
🔹ما هرچقدر تلاش کردیم طرح مجلس را مثبت ارزیابی کنیم، واقعاً امکانپذیر نبود و به همین دلیل و از باب ناچاری سایه به سایه طرح مجلس، خودمان پیشنویس طرحی را آماده کردهایم.
👈 اطلاعات بشتر: https://b2n.ir/p29447
🆔 @ijtihad
💢ملاحظهای در باب دیدگاه استاد احمدی شاهرودی پیرامون حجیت سیره عقلاء
✍️حجتالاسلام محمد متقیان
🔻استاد احمدی شاهرودی، بررسی «حجیت سیره» را به «حجیت تقریر» بازگشت میدهند و این، روش منطقی حل مسئله است که سایر اصولیین نیز همینگونه عمل میکنند و ادلهای را مبنی بر لزوم موضع گیری امام(سلام الله علیه) در برابر خلاف شرع اقامه میکنند.
ایشان با وجود «انکار حجیت تقریر» و رد دو وجه از وجوه مطرح شده در کتب اصولی، سیره عقلاء در باب ظواهر را حجت دانسته و آن را معتبر میدانند. به نظر ایشان، اگر ظواهر معتبر نباشد، «نقض شریعت» شده و باب هدایت منسد میشود، زیرا طریق جایگزینی نیز از طرف شارع معرفی نشده است، پس باید به ظواهر کلام او اخذ کرد.
با این وصف، استاد احمدی، حجیت تقریر را نیز پذیرفته است و این هم بدان معناست که، ایشان قبول دارد که امام در برابر عمل عقلاء به ظواهر، موضع گیری دارد و آن را خلاف شرع ندانسته و ردع نکرده است. در حالیکه، ایشان جازمانه بیان میکردند: هیچ دلیلی بر لزوم موضع گیری از ناحیه امام وجود ندارد.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/q87224
🆔 @ijtihad
⚡️حوزه گذشته در عرصه «مجتهد پروری» موفقتر بود
⚡️توجه حوزه امروز به مسایل جدید فقهی بیشتر از گذشته است
⚡️فضای رسمی حوزه با «آزادی بیان حقیقی» فاصله دارد
⚡️برخی با تفسیرهای مضیق از حوزه انقلابی، «غیریت سازی» میکنند
✔️حجتالاسلام والمسلمین دکتر احمد واعظی:
🔹حوزهی اکنون که صد سال از تأسیس آن میگذرد، حوزهای است که به لحاظ کمی بسیار گسترش پیدا کرده و کار ویژههای بسیار متکثری یافته است و همین امر سبب شده تا خروجیهای امروز در مقایسه با خروجیهای محدود گذشته در مواردی ناموفق باشند.
🔹در گذشته حوزه در عرصه مجتهد پروری و فقیه پروری موفقتر بود به این دلیل که در این چند کار ویژه، منزوی تر، درون ریزتر و ممحض تر از امروز بود. از این جهت اگر امروز را با گذشته مقایسه کنیم، نمیتوانیم صحبت از کمال یافتگی یا بلوغ بیشتر کنیم.
🔹روا نیست که بگوییم حوزه امروز، فقهایی به مراتب قوی تر از فقهای قبل از انقلاب تولید میکند؛ اما از جهت تنوع شاخههای فقهی و تخصص گرایی در زمینه فقه و گشوده شدن فضای حوزههای دانشی و تلاش در جهت اینکه با مسایل روز و مستحدثه فقهی بیشتری درگیر شوند، حق مطلب این است که عطف توجه حوزهی امروز نسبت به گذشته به مسایل مستحدثه و مسایل جدید فقهی بیشتر از گذشته است.
🔸در مساله آزاد اندیشی و تضارب آراء در حوزه به نظرم باید دو فضا را از یکدیگر تفکیک کنیم. اول، فضای غیر رسمی مثل فضای مجازی و گروههای اجتماعی یا سایر فضاهایی که امروز به مدد رشد تکنولوژی ایجاد شده است؛ این فضا نسبت به گذشته بازتر شده است، افراد با نظرات و نگرشهای مختلف عضو گروههای اجتماعی میشوند و با یکدیگر تضارب آراء دارند؛ تندترین اظهارنظرها نسبت به حاکمیت، سیاست، حوزه و روحانیت و دولتمردان در این فضای غیر رسمی را شاهدیم.
🔸دوم، فضای مکانها و تریبونهای رسمی حوزه است که باید در این فضاها قضاوت کنیم آزاد اندیشی، تضارب آراء و نو اندیشی در چه وضعیتی هستند. معتقدم فضای رسمی حوزه، نسبت به گذشته تنگ تر شده و با آزادی بیان به معنای واقعی کلمه فاصله داریم. این فضا چنان بسته است که اگر یک نهادی در یک جلسه بسیار خصوصی و تخصصی چندین استاد را دعوت کند و یکی از کسانی که دعوت شده، مورد پسند عدهای نباشد، فشارها به آن مرکز بسیار میشود. ممکن است کسانی که این فشارها و هجمهها را وارد میکنند قلیل باشند، اما صدای بلندی دارند.
🔸در حقیقت گروههای فشاری هستند که با تنگ نظری و تصورات محدودی که دارند، نهادها را تحت فشار قرار میدهند و به نوعی یک خودسانسوری در این نهادها ایجاد کردند به گونهای که به خودشان اجازه نمیدهند، در نشستها و بحثهای تخصصی از طیف وسیع تر صاحب نظران دعوت کنند. در حقیقت نگاههای سیاسی بر نگاههای فکری سایه میاندازد و محدودیتها را مضاعف میکند.
👈 متن کامل گفتگو با رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم را بخوانید: https://b2n.ir/b69884
🆔 @ijtihad
🔔مبنای علم عادی نظامی در علم اصول، از دیدگاه آیتالله سید محمود شاهرودی
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین عبدی
⏰ زمان: پنجشنبه، 21 بهمن 1400، ساعت 11:15
🏢 مکان: مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، طبقه دوم سالن امام خمینی(ره)
📎لینک ورود به وبینار: http://Www.markazfeghi.com/live
🆔 @ijtihad
🔔تشخیص مصلحت نظام از منظر فقه
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمين محمدجواد ارسطا
📆 زمان: پنجشنبه 21 بهمن 1400، ساعت 9 الی 11
🏢مکان: حرم مطهر رضوی، صحن امام حسن مجتبی(ع)، ساختمان شماره یک دانشگاه علوم اسلامی رضوی، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد عليه السلام، سالن شهید سلیمانی
📎لینک حضور آنلاین: https://www.skyroom.online/ch/razavimaharat1400/feghahat
🆔 @ijtihad
🔔چالشهای قانونی استفاده از سلاح گرم توسط ضابطین
✔️بازخوانی حقوقی حادثه شهادت سرهنگ نیروی انتظامی در شیراز
🎙ارائه: دکتر محسن برهانی (عضو هیات علمی دانشگاه تهران؛ مولف کتاب درآمدی بر حقوق جزای عمومی)
⏰ زمان: پنجشنبه مورخ ۲۱ بهمن ماه از ساعت ۱۶ الی ۱۷:۳۰
✅حضوری (ویژه برادران):
🏢 مکان: قم، بلوار شهید صدوقی (زنبیل آباد)، کوچه 5، پلاک 40، مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی، کانون علمی فقه و حقوق
✅مجازی: از طریق صفحه اینستاگرام کانون و سامانه قرار:
https://room.gharar.ir/a19f4a37-3386-46d4-934b-ac14a104ea85
🌐 صفحه اینستاگرام کانون به نشانی:
https://b2n.ir/t32093
⬅️ در صورت تمایل به شرکت مجازی (و قطعی) در نشست، عدد 1 را همراه با نام و نام خانوادگی و شماره تماس، به آیدی کانون در پیام رسان ایتا به نشانی @kanunelmi_feqh_hoghoogh ارسال فرمایید.
🆔 @ijtihad
🔔 نظریه نظام انقلابی
🎙ارائه: استاد عبدالحسین خسروپناه
📅زمان: پنجشنبه، 21 بهمن 1400، ساعت 19
📎لینک ورود به وبینار: online.snduonline.ir/ch/hokmrani
🆔 @ijtihad
🔔محورهای مقالات «یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم» اعلام شد
✔️در آستانه صدسالگی حوزه علمیه قم، مراکز و مؤسسات تاریخی ـ اسنادی کشور با همراهی حوزه علمیه قم در صدد برپایی همایشی بینالمللی برای تبیین جنبههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی تکاپوی یکصدساله این نهاد تأثیرگذار در تاریخ ایران و جهان برآمدند.
از این رو دبیرخانه بزرگداشت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم چندی پیش فعالیت خود را آغاز کرد. این دبیرخانه در نظر دارد با تولید آثار علمی، پژوهشی، سمعی و بصری به مناسب صدمین سال تاسیس حوزه علمیه قم، خاستگاه تاریخی حوزه قم و نقش اثرگذار این حوزه در تاریخ معاصر ایران را واکاوی کند.
علاقمندان میتوانند پس از انتخاب موضوع، چکیده آثار خود را در قالب فایل word حداکثر تا اول خردادماه ۱۴۰۱ به رایانامه howzeg100@irdc.ir ارسال کرده و یا در پایگاه اطلاع رسانی این دبیرخانه به آدرس www.howzeh100.ir ثبت نمایند. همچنین مهلت ارسال اصل مقالات، ۱ شهریورماه ۱۴۰۱ خواهد بود.
👈 محورهای پنج گانه مقالات بدین شرح زیر است: https://b2n.ir/y95267
🆔 @ijtihad
💢توجه به تاریخ صدور روایات
✍️محمدباقر ملکیان
🔻در مراجعه به روایات اهل بیت علیهمالسلام گاه میبینیم موضوعی تنها در روایات یکی از ائمه، و یا دورهای خاص از امامت ائمه علیهمالسلام مورد توجّه قرار گرفته است، و امامان دیگر (چه متقدّم و چه متأخّر) به آن موضوع نپرداختهاند.
در مباحث و کتب استدلالی فقه، به این امر چندان توجّهی نمیشود، یعنی فرقی نمیکند که امام صادق علیهالسلام به موضوعی پرداخته باشند یا امام هادی و عسکری علیهما السلام.
اما در مباحث تاریخی، این امر را نباید نادیده گرفت، و چه بسا توجّه به عصری که این روایت در آن صادر شده است، ما را در فهم روایت و جهت صدور آن یاری رساند.
به عنوان نمونه میتوان به روایاتی که در رد امامت محمد بن حنفیه و کیسانی گری نقل شده اشاره کرد. در مقالهای به تفصیل به این امر پرداختهام که محمد بن حنفیه هرگز ادعای امامت نداشت و اندیشه کیسانی گری در روزگار او شکل نگفته بود، اما در این یادداشت با نگاهی دیگر، نکتهای بدان مقاله اضافه میکنم.
👈 بخوانید: https://b2n.ir/g91164
🆔 @ijtihad
💢فقیه برای فهم موضوعات فضای مجازی، باید شخصاً ورود کند
✔️حجتالاسلام مهدی زمانیفرد
🔹ممکن است اشکال شود: وظیفه فقیه بیان حکم است اما تشخیص آن ارتباطی با فقیهی ندارد و بر عهده مکلف میباشد در حالی که شما در بیان خود میگویید در فقه فضای مجازی باید موضوع شناسی انجام شود.
🔸پاسخ: موضوعات احکام شرعی سه قسم هستند که یک قسم آن وظیفه مکلف است و دو قسم دیگر بر عهده فقیه میباشد. قسم اول موضوعات صرفه نام دارد یعنی موضوعات خارجیه که نیازمند نظر کارشناسی نیست مانند تشخصی اینکه ماهی فلس دارد یا ندارد، در این موارد فقیه دخالتی انجام نمیدهد. قسم دوم موضوعات مستنبطه هستند؛ یعنی موضوعاتی که مخترعات شارع مقدس میباشند و تبیین آن به مکلف، برعهده فقیه است؛ مانند صلاه. قسم سوم موضوعات عقلایی که مخترعات شارع نیستند اما دارای پیچیدگیهایی میباشند که در استنباط حکم تأثیرگزار هستند. در اینجا وظیفه فقیه موضوع شناسی و حکم شناسی است به عنوان نمونه مسئله بورس، تلقیه مصنوعی و …
🔹باید گفت فضای مجازی نیز دارای موضوع شناسیهای مهم است که باید شخص فقیه برای فهم موضوع، ورود کند تا بتواند حکم صحیح آن را استنباط نماید؛ مانند فیلترینگ اینکه فیلترینگ چیست، کارکردآن چگونه است، آیا دخالت در حق مالکیت دیگران است، حق حاکم است یا حق مردم و… باید این موارد مشخص شود تا فقیه بتوان حکم صحیح صادر کند. هوش مصنوعی نیز از موارد مهم دیگر است.
👈 گزارشی از درس خارج «فقه فضای مجازی»: https://b2n.ir/f73713
🆔 @ijtihad
💢«حکومت، تجسم عملی فقه»؛ مبانی فقهی و شخص فقیه در اندیشه انقلاب اسلامی
✔️در اتمسفر اندیشهای کشور، مباحث بسیار گوناگون و متفاوتی پیرامون نقش و تأثیر فقه در اداره و مدیریت یک کشور مطرح میشود. برخی فقه را بستر و نرمافزار اداره جامعه و دستهای دیگر براساس تئوری دین شخصی، فقه را بیتأثیر در حکمرانی میدانند. امام خمینی(ره) نظام جمهوری اسلامی را پس از پیروزی انقلاب اسلامی را بر پایههای فقه بنا نهاد و ولایت فقیه را بهعنوان محور قرار داد. ایشان براساس فقه به اداره نظام و نوشتن قانون اساسی مبادرت کرد. این سوال که آیا فقه و مبانی فقهی میتوانند جامعه را با اتکای به مردم اداره کند، محل بحث در گفتگوی رسانه «فکرت» با حجتالاسلام دکتر سید سجاد ایزدهی، قرار گرفت.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معتقد است: فقه باید خود را بازسازی و بازخوانی کند تا توانایی اداره کشور را داشته باشد. به همین جهت فقه با پشتوانه حوزه کلام و با ضمیمه حوزه اخلاق میتواند یک نظام جامع را اداره کند.
👈 مشروح این گفتگو را بخوانید: https://b2n.ir/n09776
🆔 @ijtihad
💢یادی از «فقیه پارسا»، آیتالله میرزاعلی فلسفی
او یکی از برجستهترین درسآموزان مکتب آیتالله خویی بود و بهطور دقیق و منظم تقریرات درس را مینوشت. استاد گاهی با قلم خود مهر تأیید بر تقریرات او میزد و بسیاری از بزرگان و اهلدقت را به جزوههای ایشان ارجاع میداد. همین ویژگیهای علمی باعث شد در روزهای پایان حضور آیتالله فلسفی در نجف، اجازه اجتهادی از طرف آیتالله سیدابوالقاسم خویی به نام ایشان صادر شود و با توجه به تسلط فوقالعاده بر مبانی علمی و داشتن بیان شیوا و روان، درس کفایه او از پررونقترین دروس آن روزگار نجف شد و مدرسان آن روز حوزه نجف میگفتند: «میرزا علیآقا فلسفی جادوی بیان دارد».
استاد بعد از بازگشت از عراق به تهران رفت و سپس با دعوت آیتالله سیدهادی میلانی به حوزه علمیه مشهد آمد تا این حوزه یکی از چهرههای برتر علمی و اخلاقی را به خود ببیند. درس پررونق، عالمانه و محققانه خارج فقه و اصول ایشان زیر گنبد مدرسه آیتالله خوئی از حافظه تاریخ حوزه علمیه خراسان پاک نخواهد شد.
حضور نزدیک به ۵۰ سال در مشهد مقدس و اقدامات روزهای منتهی به پیروزی انقلاب مثل تعطیلکردن درسوبحث، شرکت در جلسات مشورتی علما در مشهد درمورد تصمیمگیریهای مبارزاتی، حضور در جمع علمای متحصن و همراهی با دیگر عالمای مشهد، همچنین سالها امامت در یکی از مهمترین مساجد شهر مشهد (مسجد شهدا) و وجود شخصیتهای برجسته علمی در حلقه شاگردان ایشان، از آن عالم وارسته چهرهای ماندگار در ذهن و باور مردم به یادگار گذاشت.
👈 متن یادداشت حجتالاسلام حسینعلی عنابستانی: https://b2n.ir/q69270
🆔 @ijtihad