#اختصاصی
💢آسیبهای بیضابطگی مقام علمی در حوزه
✔️دیدگاه و نظر/سید رضا شیرازی:
🔹مناصبی چون امام جمعه حتی در مرکز استانها و پایتخت، نمایندگی ولی فقیه، ریاست و مدیر اجرایی در سازمانهای حوزوی و اماکن مقدسه نیازمند مقام علمی اجتهاد که بر اساس سنت حوزوی لقب «آیتالله» دلالت بر آن دارد، نیست.
🔹اگر چه این تفکیک بین منصب اجرایی و مقام علمی دانشگاهی موجود است، اما در مقام علمی مناصب اجرایی که حوزویان متصدی آن میشوند خلط و اشتباه روی میدهد.
🔹به علت بیضابطگی مقامهای علمی در حوزه، ارزش مدرکهای حوزه حتی برای حوزویان شناخته شده نیست، چه رسد به دانشگاهیان یا عامّه مردم!!!
🔹گهگاهی در حوزه دیده میشود که برخی طلاب با آن همه علمیّت، تلاش در تحصیل مدرک دانشگاهی دارند و مقامات آموزش عالی به کاربردن القاب دانشگاهی، مانند دکتر، را برای دارندگان مدرک علمی سطح چهار منع مینمایند!
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/e416e
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه نظام منسجم وجود ندارد
✔️حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا یوسفی، اقتصاددان اسلامی و دبیر همایش نظام مالی اسلام:
🔹الان چیزی به نام فقه نظام به صورت منسجم نداریم و حتی برخی از اندیشمندان و صاحبنظرانی که مطالب خود را ارائه دادهاند معتقدند که ما فقه نظام نداریم و فقه موجود فقه جواهری رائج است که همان هم تا حد زیادی پاسخگوی نیازها هست.
🔹برای تحقق فقه نظام باید زیرساختهای علمی ایجاد شود و چیزی نیست که یکی دوساله حل شود.
🔹مباحث علمی، زمان بر است و باید مبانی و زیرساخت آن فراهم شود و حتی شاید یکی دو دهه طول بکشد تا ازدل نقد و بررسی ها نظریات نابی که به فقه نظام کمک میکند به دست آید.
🔹برخی عجله دارند و تصور میکنند همین که فقه نظام مطرح شد باید سریع آن را محقق کنند و دیگران هم باید بپذیرند که این درست نیست.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سرپرست خانواده نمی تواند بدون اجازه زن و اولاد بزرگ در یارانه آنها تصرف کند
✔️فتوای آیت الله فیاض:
📜متن پرسش مطرح شده وپاسخ این مرجع تقلید شیعیان بدین شرح است:
❓سوال: آیا سرپرست خانواده می تواند یارانه ای را که توسط دولت برای تمام اعضای خانواده پرداخت می شود، بدون اجازه خانم به پدر و مادرش بدهد؟
🔸جواب: سرپرست خانواده می تواند در مورد نیاز و مصلحت، در حقوق خود و فرزندان قاصر تصرف نماید، اما تصرف در حق زن و اولاد بزرگ باید با اذن و اجازه آن ها باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢چاپ تقریرات متعدد از یک استاد، تضییع بیتالمال است/اگر طلبهای چهار سال تقریرنویسی کند، مجتهد متجزی میشود
✔️حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر ترابی، از اساتید درس خارج حوزه علمیه قم:
🔹یکی از مشکلاتی که سر راه ما حوزویان قرار دارد، این است که تصور میکنیم هر چه درس شلوغتر باشد، آن درس و آن استاد در تربیت و پرورش طلاب موفقتر است؛ درحالیکه مطلب، برعکس است.
🔹معنا ندارد از امام خمینی، پنج تقریرات اصولی چاپ شود که اکثرش هم ناقص است!
🔹تقریری که نوشته میشود باید توسط استاد بازبینی شود. مثل کلاسهای دکتری در دانشگاه که حداکثر کلاس، هشت نفر هستند.
🔹اگر طلبه را بهفایده تقریر نویسی با همان روشی که پیشنهاد شد، آشنا کنند، بعد از چهار سال، طلبه، به اجتهاد تجزی میرسد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/hVnzx
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢باورهای کلامیِ بیباوران به طب اسلامی!
✔️یادداشت روز/مصطفی قناعتگر؛
🔹گروهی بر این باورند که امامان علیهمالسلام علم به همه چیز دارند و هر چه میگویند عن علمٍ میگویند؛ اما اینکه همه چیز را گفتهاند محل تردید است. رسالت ایشان، بیان معارف و احکامی است که سعادت اخروی بشر را تضمین کند و ایشان در این عرصه از هیچ کوششی دریغ نکردهاند.
🔹گروهی بر این باورند که خاستگاه روایات طبی، اطلاعات امام و تجارب شخصی ایشان است. به همین دلیل نمیتوان به این روایات اعتماد کرد. ایشان به این اجمال بسنده کردهاند و توضیح ندادهاند که اطلاعات امام و تجارب شخصی ایشان اگر خطاپذیر نباشد، نباید اشکالی در پذیرش روایات یادشده وجود داشته باشد.
گروهی که به مناقشات سندی احادیث پزشکی پرداختهاند، معتقدند که بسیاری از راویان آن، در دستهی غالیان جای دارند و از این رو نمیتوان به این احادیث دل داد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/xXqkE
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢صحبت های من درباره موسیقی هیچ وقت کامل منتشر نشده/من با هنر موسیقی مخالف نیستم با ابتذال مخالفم
✔️آیت الله سید احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد در دیداراستادان، پیشکسوتان و فعالان عرصه موسیقی:
🔹از نظر فقهی نظر بنده با نظر امام راحل(ره)، مقام معظم رهبری و مرحوم آیت ا... العظمی خویی مشابه است که معتقدیم موسیقی هنر است، آن چیزی که حرام است ابتذال است.
🔹زمانی که صدای آهنگ برای برخی دارای شبهه بود، امام (ره) نشستند و مقابل ایشان گروه کنسرت آمدند و آهنگ زدند، اتفاقی که در تاریخ مرجعیت بی سابقه بود.
🔹صحبتهای من درباره موسیقی همیشه کامل منتشر نشده، چراکه برخوردها با ما موضع گیرانه است.
🔹عناصری که در موسیقی زیرزمینی فعال هستند آنقدر از آن راه درآمد دارند و به آن ابتذال عادت کردهاند که اگر به آنها بگویید، کنسرت در مشهد نه تنها جایز بلکه واجب هم شده تمایلی به آن نشان نمیدهند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢درسها باید ناظر به مسائل جدید و مستحدثه شوند
✔️حجت الاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی، در نشست صمیمی با طلاب و فضلا در مدرسه فیضیه:
🔹در حوزه فقه معاصر، شورای فقه معاصر در حال تدوین بخش های جدید اصول و ناظر بر فقه معاصر است و ده ها تحقیق و پروژه در عالی ترین سطوح در حال بررسی است.
🔹موج توجه به مسائل نوین در فقه ایجاد شده و ابواب و مسائل جدید فقهی به شکل چشمگیری ارتقا پیدا نموده است.
🔹در کرسی های آزاد اندیشی و نظریه پردازی تأخیر داریم که امیدواریم بهبود یابد و در مقوله استاد، نظام آزاد انتخاب استاد را حفظ کرده ایم و نظام جامع استادی ما آماده شده است.
🔹در مورد فقه معاصر و مسائل مستحدثه طرح های کلانی وجود دارد و در قم چندین درس فقه اصول وجود دارد که فصل درخشانی در حوزه است و باید درس ها ناظر به مسائل جدید و مستحدثه شوند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢رحیمپور ازغدی، فقه انقلابی و ازدواج کودکان
🔹رحیم پور ازغدی در موضوعی چون ازدواج کودکان که در این روزگار حساسیتهای زیادی را برانگیخته، با اتکا به فقه سنتی که منتقدش هم هست، از حق ازدواج کودکان دفاع میکند و آن را نگاه باز اسلام به این موضوع میشمارد!
🔹وی در سال ۱۳۹۴به مناسبت یادبود حضرت خدیجه در نشستی با عنوان «نشست حقوق و مسئولیتهای زن مسلمان» گفته بود: «اسلام به قدری با مسئله رابطه دختر و پسر باز برخورد کرده که میگوید حتی دختر و پسر دبستانی هم میتوانند با هم ازدواج کنند. اصلاً حد سنی ندارد؛ نه از این طرف نه از آن طرف.»
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/DZ2IH
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پیشنهاد نامگذاری روزی به نام علم اصول
✔️حجت الاسلام و المسلمین محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حوزه علمیه قم:
🔹میتوانیم از اصول فقه به عنوان علمی که فراتر از یک دین و عالم تشیع است برای نشان دادن قدرت علمی عالم تشیع استفاده کنیم.
🔹بالاترین و محوری ترین علم پایه ای حوزه اصول فقه است و باید بتوانیم اصول فقهی داشته باشیم تا قدرت علمی آن از جهان تشیع به جهان اسلام و مجامع علمی دنیا منتقل شود.
🔹از اهداف نامگذاری روزی به نام اصول می توان به آگاه سازی و جلب توجه مخاطبان مرتبط و ارج نهادن محققان برتر این علم اشاره کرد.
🔹امروز فقه و فقها در حوزه های علمیه پیوند مستحکمی با نظام پیدا کرده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تسلط کم نظیر رهبری بر تفقه جهادی و توصیه راهبردی ایشان به تشکیل کرسیهای فقه حکومتی
✔️حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین ملک زاده، در نشست علمی تخصصی «روش شناسی اجتهادی آیت الله العظمی خامنهای در فقه الجهاد»:
🔹سابقه طولانی معظم له در فرماندهی کل قوا ایجاب میکند تا ایشان را به عنوان «امام المجاهدین» بشناسیم که البته این سابقه ارزشمند سبب شده تا معظم له، هم در موضوع شناسی فقه الجهاد و هم در حُکم شناسی آن، تسلّط فوق العادهای داشته باشند.
🔹تأکید رهبر معظم انقلاب به ویژه در دیدارهایشان با اعضای مجلس خبرگان رهبری این بوده و هست که دروس و کرسیهای فقه حکومتی در قم تشکیل شود و آقایان فقها هم به کمک نظام اسلامی بیایند.
🔹تطبیق دادن مباحث فقهی علمای گذشته با مصادیق روز و کوشش جدّی برای پاسخگویی به پرسشهای جدید، از ویژگیهای ممتاز ایشان است.
🔹تدریس خارج فقه و اصول آیت الله خامنهای در حالی از سال ۱۳۶۹ آغاز شد که شروع این تدریس هم از «فقه الجهاد» بود و سبب شد تا مقالاتی در همین موضوع از ایشان در نشریات تخصصی مانند نشریه فقه اهل البیت (ع) منتشر و با استقبال اهل علم و تحقیق و همچنین حوزههای فقهی رو به رو شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برای گفتوگو درباره مدلهای اداره کشور به حوزه علمیه قم تشریف بیاورید
✔️بخشی از نامه حجت الاسلام کشوری،
دبیر شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی خطاب به رئیسجمهور:
🔹نگاه استظهاری و فقهی به ما میگوید که به جای تفویض امر تربیت به یک سیستم آموزشی، به زمینهسازی برای تحقق خانوادههای متکفل تربیت و آموزش بپردازیم.
🔹برای ارزیابی و ساماندهی بازار کار ایران از بسته الگوها و شاخصههای تنظیم کننده روابط انسانی در حوزه مکاسب (رجوع شود به فقه المکاسب و نظریه الگوی تولید خانوادگی) استفاده میکنیم.
🔹مطابق منطق آیات و روایات مهمترین مسئله در محیطهای شغلی تنظیم صحیح روابط انسانی است. بنابراین اولین پیشنهاد نقشه الگوی پیشرفت اسلامی این است که سنجههای ارزیابی بازار کار ایران باز تعریف شود.
🔹در "نقشه الگوی پیشرفت اسلامی" برای بهبود اوضاع سلامت مردم -در کوتاه مدت- پیشنهاد شده است که دو طرح طَیِّبات و لُقمان در برخی مناطق کشور پیاده و نمونه سازی شوند.
🔹در طرح طَیِّبات؛ چرخه تولید نان، نمک، روغن، شیر، گوشت و شرینی جات براساس استانداردهای غذای طَیِّب باز تعریف میشود و نتیجه قطعی این اقدام، کاهش بخش قابل توجهی از بیمارهای فعلی خواهد بود.
🔹در طرح لُقمان پیشنهاد داریم که وزارت بهداشت و درمان نسخههای مکاتب طبی مختلف برای درمان بیماریهای شایعی مانند یبوست و سرطان روده، فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، پوکی استخوان و ناباروری را در چند نمونه آماری مشخص با یکدیگر مقایسه کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad