💢چهار رویکرد مهم در اسلامی سازی علوم انسانی
✔️حجت الاسلام اصغر اسلامیتنها، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹نخستین رویکرد، بومی سازی است در این رویکرد نظریههای غربی پذیرفته میشود منتهی در میراث اسلامی بکار گرفته میشود.
🔹دومین رویکرد، رویکرد تهذیبی است، این رویکرد همه نظریههای غربی را از اساس باطل نمیداند؛ بلکه آنها را دارای اشکالات عدیده میداند؛ این رویکرد معتقد است که بایستی ابتدا به درستی نظریههای غربی را فهم کرده و سپس از بخش مفید آن استفاده کنیم.
🔹سومین رویکرد در اسلامی سازی علوم، رویکرد انکاری است که این رویکرد ندیده و نخوانده نگاه غرب را کنار میگذارد و تکیه بر نگاه سنتی دارد.
🔹چهارمین رویکرد در اسلامی سازی علوم انسانی، رویکرد تاسیسی است که این رویکرد میگوید ما چکار به غرب داریم، بلکه بایستی از نو خودمان همه چیز را ایجاد کنیم.
🔹هر چهار رویکرد در کشور ما طرفدارانی دارد، اما رویکرد مختار ما در این زمینه همان رویکرد تهذیبی است نه تاسیسی.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بزرگترین تأثیر فقهی حضرت امام(ره) طرح مساله فقه حکومتی است
✔️حجت الاسلام و المسلمین احمد واعظی، استاد حوزه علمیه و رییس دفتر تبلیغات اسلامی قم:
🔹امام(ره) کلان فقه را به صورت دیگری دید و کار فقه و فقاهت را صرفاً در استنباط احکام و بیان حکم الله در امور فردی ندید. امام(ره) فقه را در بستر اداره جامعه دید و آن را با حکومت گره زد.
🔹براساس بیانی که در مباحث نجف داشتند و در جلد دوم کتاب البیع ایشان وجود دارد، امام(ره) معتقد بودند «الإسلام هو الحکومه؛ اسلام حکومت است» و احکام فرعی فقهی ابزار و آلاتی برای اداره جامعه مسلمین به منظور اقامه عدل است.
🔹حضور حوزویان در نهاد عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح، قوه قضائیه، مجلس و شئون دیگری که به نظام برمیگردد، اتفاق جدیدی است که به واسطه تأسیس این نظام و رهبری این انقلاب، انجام گرفت و از آثار وجودی امام(ره) است که باب حوزه را به سمت مسئولیت پذیریهای اجتماعی – سیاسی گشوده کرد.
🔹بعد از چهل سال هنوز در زمینه دولت سازی به مفهوم جامع آن مشکل جدی داریم چرا که در حال حاضر فعالان و صاحبان اندیشه و قدرت عرصه سیاسی اجتماعی، اشتراک نظر نسبی در زمینه تئوری دولت اسلامی ندارند در حالی که دولت سازی منوط به این است که در تئوری، اشتراک نظر نسبی ایجاد شود.
🔹امام(ره) یک استثناست، امام تجربه جدیدی از زعامت در تشیع دوران غیبت ارائه داد و به تمدن سازی و مقابله با تحجر تاکید داشت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتشار مقالات فصلنامه مطالعات حقوق عمومی
✔️مجموعه مقالات فصلنامه مطالعات حقوق عمومی، دوره ۴۹، شماره ۳ که در سال ۱۳۹۸ منتشر شده بود با تعداد ۱۹ مقاله در پایگاه سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شد.
📜لیست و عناوین مقالات نمایه شده این ژورنال به صورت زیر میباشد🔻
۱. دامنه مفهومی مسئولیت اشتقاقی سازمانهای بین المللی در حقوق بین الملل
۲. نظارت قضایی بر عدم وضع مقررات در ایران در پرتو حقوق اداری تطبیقی
۳. مصونیت مستشاران نظامی ایران در عراق و سوریه
۴. ارزیابی حقوقی ساختار سازمانی و کارکردهای شورای رقابت
۵. ضرورت نظامی به عنوان یک استثنا در حقوق درگیریهای مسلحانه
۶. تبارشناسی مبانی استدلالی حق و تکلیف وآثار آن در پوزیتیویسم حقوقی (با مطالعه موردی بر مفهوم عدالت حقوقی)
۷. وضعیت اوگاندا پیش روی دیوان کیفری بین المللی؛ آزمونی برای پیروزی عدالت به بهای صلح و حفظ حاکمیت دولت
۸. چیستی هنجار در ساحت نظم اجتماعی و نظم حقوقی
۹. تاثیر متقابل آرای دادگاههای کیفری ملی و محاکم کیفری بین المللی در پرتو قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد
۱۰. نظام مسئولیت محیط زیستی در اتحادیه اروپایی با تاکید بر دستورالعمل سال ۲۰۰۴
۱۱. حاشیه صلاحدیدی در اجرای قطعنامههای تحریمی شورای امنیت: بررسی موردی ایران
۱۲. نظام حقوق بشر اتحادیه اروپا در تعاملات فراملی؛ از نظر تا عمل
۱۳. وضعیت حقوقی فعالیتهای موثر بر میراث فرهنگی زیرآب
۱۴. ماهیت و مبنای تعهد به تضمین رعایت حقوق بشردوستانه از نگاه اسلام و حقوق بین الملل
۱۵. فلسطین، یونسکو و صیانت از میراث فرهنگی در برابر نابودی از منظر حقوق بین الملل
۱۶. بررسی سلب تابعیت اتباع بحرین در پرتو حقوق بین الملل بشر
۱۷. حق دسترسی به بهداشت عمومی در پرتو تحول قواعد ضمانت اجرای حقوق مالکیت فکری
۱۸. بررسی قواعد حاکم بر تخریب میراث فرهنگی در مخاصمات مسلحانه غیربین المللی با تاکید بر عملکرد داعش
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مسلمانان معامله قرن را باطل کنند
✔️دعوت مراجع تقلید به حضور پرشور در راهپیمایی #روز_قدس:
🔹آیت الله مکارم شیرازی:
بر همه لازم است روز قدس را گرامی بدارند و همه از مرد و زن گرفته تا پیرو جوان در راهپیمایی شرکت کنند تا خاطره غصب تاریخی هیچگاه فراموش نشود.
🔹آیت الله نوری همدانی:
برنامه استکبار جهانی برای تقسیم فلسطین و محکم کردن جایگاه این غده سرطانی است ، پس لازم است امسال با شکوهتر و با قدرت بیشتر و وحدت همگانی در راهپیمایی روز جهانی قدس شرکت کنیم.
🔹آیت الله سبحانی:
همه مردم در راهپیمایی این روز شرکت کنند چرا که قدس شریف، اسلامی است و باید به همین حالت بماند.
🔹آیت الله علوی گرگانی:
مردم با حضور پرشور در راهپیمایی روز قدس ، اعلام انزجار خود را به جهانیان نشان داده و پشتیبانی از مردم مظلوم و مسلمان فلسطین را به رخ جهانیان میکشانند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢در صورت ابطال روزه با فعل حرام کفاره جمع واجب نمیشود
✔️آیت الله سیستانی:
🔹آیت الله سیستانی به پرسشی درباره کفاره جمع پاسخ گفته است که متن پرسش وپاسخ مطرح شده بدین شرح است🔻
❓سوال: به نظرفقها کسی که روزهاش را در ماه رمضان با حرام باطل کرده است براو کفاره جمع، واجب میشود و در عصر حاضر که برده آزاد کردن میسر کردن نیست و نظام بردهداری از میان رفته وظیفه چیست؟
🔸جواب: آزاد کردن برده در صورت عدم امکان ساقط میشود علاوه آنکه به نظر ما در صورت ابطال روزه با فعل حرام کفاره جمع، واجب نمیشود و خدا داناست.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢باید کتابهای حوزه را بهروز کنیم/ فقه جواهری جوابگوی امروز است
✔️حجت الاسلام حسین رفیعی، مدیر حوزه علمیه شهید صدوقی:
🔹اگر ما میگوئیم فقه جواهری و اجتهاد جوابگوی امروز است یعنی یک متد است مانند کارخانهای که مواد خام میدهیم و تولید میشود اجتهاد هم به همین صورت است یک متدی است که بر یک سری علوم در حوزه کار میشود که این کارخانه کامل شود، اقتصاد، سیاست و روانشناسی همه اینها باید بیاید در یک متد و به تولید و بهره برداری برسد.
🔹بعضیها میگویند لمعه و یا شرایع بخوانید و هر کدام مزایایی دارد ولی اصل کار این است که طلبه باید شیوه اجتهاد به دست بیاورد، این قانون ثابت است. حالا این کتاب یا آن کتاب سلایق مختلف است و اشکالی هم ندارد.
🔹فقه ما سیاست و حکومت را شامل میشود، ما باید بتوانیم کار سنتی را با معاصر جمع کنیم و با هم منافات ندارد راه برون رفت از نیازهای معاصر سنت است؛ با کار سنتی میتوانیم از نیازهای مادی بیرون برویم، شناخت نیازهای معاصر ما سنت است.
🔹ما باید کتابها را به روز رسانی کنیم، یکی از آفتهای دامنگیر طلبهها، اجتهاد آسان است؛ اجتهاد به راحتی به دست نمیآید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ضرورت ارتباطات علمی و فقهی قوه قضاییه و حوزههای علمیه
✔️حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی:
🔹باید بزرگان و اساتید در سخنان و ارائه درسها و مسائل اخلاقی خود، اقدام به تشویق علما و فضلا جهت ورود به امر قضا کنند.
🔹امام بزرگوار و مقام معظم رهبری بیان داشتند که علماء و فضلای صاحب صلاحیت برای ورود به امر قضا چنانچه در این امر احتیاط کنند، مورد سئوال است.
🔹امروز ارتباطات میان دستگاه قضایی و حوزههای علمیه به ویژه حوزه علمیه قم در زمینههای مختلف یک ضرورت است. نخستین و مهمترین زمینه برای این ارتباط مباحث علمی و اجتهادی است.
🔹ما همواره به ارتباطات علمی و فقهی با حوزههای علمیه به ویژه حوزه علمیه قم نیاز داریم؛ چراکه مسائل مستحدثه نیاز به کار اجتهادی دارد و اینگونه مسائل نیازمند آن است که حضرات علما در قم با ابتنا به اصول و مبانی به آنها پاسخ دهند و این پاسخ را به مراجع قضایی اعلام نمایند.
🔹اینکه حضرات فقهاء در کتب خود به ضرورت ورود صاحبان صلاحیت به امر قضا اشاره نکردند، شاید به این سبب بوده که در زمان آنها نظام اسلامی در کشور ما حاکم نبوده است.
🔹بحمدالله امروز فقه ما از غنایی برخوردار است که میتواند پاسخ تمام سئوالات را بدهد و ما هیچ بن بستی در این زمینه نداریم؛ اما در این رابطه باید کار کنیم؛ به این معنا که این عرصه، عرصه کار جهادی و اجتهادی است که ورود علما و دانش آموختگان حوزه را میطلبد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢میزان زکات فطره و کفاره روزه از سوی آیت الله مکارم شیرازی اعلام شد
🔹بر اساس اعلام آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ ۹۰۰۰ تومان و بر مبنای قوت غالب برنج خارجی، مبلغ ۲۴۰۰۰ تومان و برنج داخلی، مبلغ ۶۰۰۰۰ تومان اعلام شده است. مردم در انتخاب هر یک از آنها مخیر هستند.
🔹کفاره روزه غیر عمد مبلغ ۳۰۰۰ تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ ۱۸۰۰۰۰ تومان است.
🔹براساس نظر ایشان، زکات فطره بر تمام کسانى که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنى باشند واجب است، یعنى باید براى خودش و کسانى که نان خور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (تقریباً سه کیلو) از آنچه غذاى نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را بدهد کافى است.
🔹در ضمن بنابر فتوای این مرجع تقلید شیعیان، اگر کسى فقط در افطار شب عید فطر میهمان دیگرى باشد فطریه او به عهده خودش است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اسیدپاشی به قصد ایجاد ناامنی در حکم افسادفیالارض محسوب میشود
✔️حجت الاسلام حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس:
🔹در جلسه چند روز پیش، یک ماده اعاده شده از صحن مجلس مربوط به قانون تشدید مجازات اسیدپاشی هم بررسی و یک بند الحاقی به ماده یک این قانون اضافه شد.
🔹در این جلسه کمیسیون به اصلاح موادی از قانون آیین دادرسی دیوان عدالت اختصاص داشت. ماده ۱۳ تا ۱۸ این قانون مورد بحث و بررسی قرار گرفت و از سوی اعضای کمیسیون رای آورد و تصویب شد.
🔹در این جلسه یک ماده اعاده شده از صحن مجلس مربوط به قانون تشدید مجازات اسید پاشی هم بررسی شد و یک بند الحاقی به ماده یک این قانون اضافه شد. این بند الحاقی میگوید در صورتی که اسید پاشی به قصد ایجاد ناامنی و ایجاد رعب باشد و منجر به ایجاد ناامنی در محیط شود این عمل در حکم افساد فی الارض محسوب میشود و مرتکب به مجازات مقتضی خواهد رسید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢رسالت حوزه و نیازهای انسان معاصر
✔️استاد میرباقری:
🔹باید توجه داشت که عمده مسائل کلی فقهی برای عموم مردم روشن است و میتوانند از دفتر مرجع خود بپرسند. همِّ ما نباید در فقه منحصر شود. الآن ۳۰ هزار فرستنده و رسانه علیه ماست.
🔹امروزه در فقه جای بحث و بررسی و کار تحقیقی بسیاری هست. تشکیلات حوزوی باید قوی شود.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/x24HF
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حق نداریم آنها را متهم کنیم!
✔️دیدگاه و نظر/سید محمدمهدی رفیعپور:
🔹عدهای از فقهای میان سال حوزه به دلایلی، تشخیص دادهاند کمکم وارد عرصه مرجعیت شوند. این کار آنها با سیره عدهای از بزرگان گذشته که مرجعیت گریز بودند منافات دارد و با سیره عدهای دیگر که مرجعیت پذیر بودند مطابق است.
🔹طبق انما الاعمال بالنيات، ما حق نداریم آنها را متهم کنیم چنانکه بزرگان قبل را هم متهم نمیکنیم. اگر مرجعیت پذیری اتهام دنیاطلبی را برمیتابد، مرجعیت گریزی هم ممکن است فرار از مسئولیت و عافیت طلبی قلمداد شود!
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/b1int
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢زکات فطره و کفاره روزه از سوی آیت الله شبیری زنجانی اعلام شد
✔️دفتر آیتالله شبیری زنجانی، مبلغ ۱۰،۰۰۰تومان را بابت #فطریه هر نفر به حساب گندم تعیین کرده است.
🔹کفاره افطار غیر عمدی برای هر روز بهحساب گندم حدود۹۰۰ گرم است که در صورت اطمینان میتوان قیمت آن را به مسکین داد تا به وکالت از مکلف، برای خودش این مقدار طعام بخرد.
🔹دفتر آیتالله شبیری زنجانی، مبلغ ۲۵۰۰ تومان را برای کفاره افطار غیر عمدی و مبلغ ۱۵۰،۰۰۰تومان برای افطار عمدی هر روز تعیین کرده است.
🔹با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
🔹کسی که نماز عید فطر میخواند باید فطریه را پیش از نماز عید پرداخت کند و یا به این نیت کنار بگذارد ولی اگر نماز عید نمی خواند باید تا غروب روز عید فطر، زکات فطره را پرداخت کند یا کنار بگذارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad