💢 زاویه نگاه و اهداف در «درس خارج»
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (6)/ رضا حبیبی🔻
🔹 مادامی که حوزه به این باور نرسیده که بحثهای روششناسی، فن و علم است و این علم به آموزش نیاز دارد و برای تبدیل شدن این علم به مهارت، به کارگاه آموزشی نیاز داریم، حرکتها آرام و کم اثر خواهد بود.
🔹 در زمینه روشها ما دو مرحله داریم؛ یکی اینکه چه روشی به درد چه کسی میخورد و اینکه هر کس بتواند با توجه به شرایط و اهداف خود، روش متناسب با خودش را کشف کند و دیگری اینکه به صورت عملی، این روش را به اجرا در آورد.
🔹 توصیهها میتواند خیلی شفاف و واضح باشد، ولی عادت نکردیم از روی حساب و کتاب نظر بدهیم و باید به سمتی برویم که این رسم شکسته شود و مستند حرف بزنیم. باید پیچیدگی را قبول کرد و به سمت حجت کردن حرفهای خودمان برویم.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/753149
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 مراحل فقه آموزی در «درس خارج»
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (7)/ امیر غنوی🔻
🔹 اگر هسته آموزش درس خارج، آموزش فن استنباط و اجتهاد است، طلبه باید فنی را بیاموزد که به ظرافت و دقت فراوان نیاز دارد. از این رو، اولین حرکت علمی در درس خارج، باید فراگرفتن روش استاد در فرآیند اجتهاد باشد و طلبه باید مدتی ناظر دقیق فعالیتهای استاد باشد تا روش و فرآیند را بیاموزد.
🔹 طلبه کتب اعلام سهگانه نائینی، اصفهانی و آقا ضیا و فضلای بعد از آنها را ندیده است، در حالی که آنها حرفهای فراوانی داشتهاند و استدلالهای امروز هم با زمان شیخ انصاری، تفاوت فراوانی دارد.
طلبه در درسهای خارج، نقش اصلی را ندارد و استاد درصدد نیست که نظارت بر کار علمی طلبه داشته باشد. طلبه باید بسازد و او نقد کند که با توجه به کثرت شاگردان دروس، حتی امکان اشکال کردن را هم فراهم نمیکند، چه برسد به اینکه استاد بر طلبه نظارت داشته باشد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/993692
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 هویت درس خارج، پژوهشی است نه آموزشی/ پیشنیاز یک درس خارج، روش تحقیق و روش تفکر است/ موضوع بسیاری از درس خارجها موضوعات مبتلابه حکومتی باشد
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (8)/ استاد عبدالحمید واسطی🔻
🔹 در مقطع قبل از درس خارج، باید سطح فهم تحلیلی دنبال شود تا فراگیر بتواند حلهای ارائه شده قبلی به مسئلههای موردنظر را تحلیل کند، اجزا و روابط و تاثیر آنها را کشف کند.
🔹 اگر ما در حوزه روی این جهت که طلبههایمان در روش تفکر، تحلیل و استدلال و نقّادی دست برتر را داشته باشند به طور متمرکز کار بکنیم بهره بسیار زیادی خواهیم برد.
🔹 مقیاس اجتهاد و تفقّه در وضعیت فعلی، مقیاس فرد است. مقیاس فرد، قدرت نظامسازی ندارد لذا حتماً باید روی تغییر مقیاس از فرد به جامعه، از خُرد به کلان، از جامعه به فضای تمدّن و فقه تمدنساز حرکت شود.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/518013
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 نگاهی به شیوههای مباحثه و تقریرنویسی
✔️ یادداشت/ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (9)🔻
📜 در این یادداشت که به قلم محمدعلی رضایی اصفهانی نگاشته شده است عناوین ذیل را شرح میدهد:
1⃣ روشهای تقریر درس خارج که شامل🔻
🔸 روش اوّل: نوشتن در جلسه درس بهطور کامل
🔸 روش دوّم: نوشتن رئوس مطالب درس در جلسه
🔸 روش سوّم: نوشتن مشروح درس استاد بعد از کلاس
🔸 روش چهارم: نوشتن خلاصه درس بعد از کلاس
2⃣ شیوههای مباحثه درس خارج که شامل🔻
🔹 روش اول: روخوانی
🔹 روش دوّم: تقریر مباحث استاد
🔹 روش سوم: نقد و بررسی
🔹 روش چهارم: مباحثه و تحقیق جمعی
🔹 روش پنجم: پیش مباحثه
تفصیل مطالب فوق + پیشنهادهایی در مورد درس خارج👈 https://b2n.ir/125894
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🎥 زندگینامه آیتالله مصطفی اشرفی شاهرودی در «مستند سعادتمندان»
✔️ جدیدترین قسمت مستند «سعادتمندان» با به تصویر کشیدن زندگینامه آیتالله شیخ مصطفی اشرفی شاهرودی (از علماء و اساتید باسابقه حوزه علمیه مشهد و از شاگردان مطرح امام خمینی و آیتالله خویی) سهشنبه ۱۸ شهریورماه ۹۹ به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.
مشاهده فیلم👈 https://b2n.ir/036329
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 درس خارج باید طلبه محور باشد نه استاد محور/ بازخوانی یک تجربه موفق در تدریس #درس_خارج
✔️ بهمناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه (10)/ استاد حسن معلمی🔻
🔹 در طول ده تا دوازده سال میتوان به یک طلبه، با وجود استعداد متوسط به بالا و در حد دیپلم، توان #اجتهاد داد و بعد از آن باید وارد رشتههای تخصصی شود، خلاف آن چیزی که الآن دارد اتفاق میافتد.
🔹 الآن این مشکل در امتحانات درس خارج مطرح است، که شخص درس خارج میرود، ولی بلد نیست عبارت را درست بخواند، چون جایی از او این را نخواستهاند. همیشه استاد خودش درس را گفته و بر روی عبارت هم تطبیق داده و اصلاً مجال فکر کردن به طلبه نداده است.
🔹 خود طلبه میتواند هشتاد درصد متون را بفهمد. در آن بیست درصدی هم که اشکال دارد، اجازه دهیم گیر کند و متوقف شود، سپس بیاید مطرح کند تا جواب بگیرد. این خیلی بیشتر به دلش میچسبد.
🔹 درسهای خارج عمومی، استادش خیلی با عظمت است، ولی چون شیوهاش نارساست، فایدهای ندارد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/201907
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📁 پرونده ویژه «درس خارج» از سوی شبکه اجتهاد منتشر شد
🔹 این پرونده شامل آثار و گفتگوهایی از اساتید: احمد مبلغی، سید منذر حکیم، حسن معلمی، سید محمدجواد علوی بروجردی، علیرضا اعرافی، سید میرتقی حسینی گرگانی، عبدالحمید واسطی، سید حسن تبادکانی، حمید درایتی، امیر غنوی، محمدحسین احمدی فقیه یزدی، مهدی هادوی تهرانی، محمدعلی رضایی اصفهانی، محمدرضا نائینی، رضا حبیبی، محسن مهاجرنیا، حسن نظری شاهرودی، محمدحسین ملکزاده، سید رضا شیرازی، سعید هلالیان، سید کمیل باقرزاده، سیدعلی حسینی، مهدی مظهر و حسن انصاری است.
🔹 همچنین در بخش دیگری به معرفی سه کتاب «#درس_خارج و گامهای #اجتهاد»، «چگونگی تدریس دروس خارج سبکها، روشها و الگوها» و «دانش تقریر نویسی» پرداخته شده و نیز «سامانه تقریرات دروس خارج» و سامانه آموزشی «درس گفتار» برای طلاب معرفی شده است.
تفصیل مطلب👈
https://b2n.ir/903367
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 مراقبت از خود در برابر کرونا واجب شرعی است
✔️ آیت الله بشیر حسین نجفی، با نزدیک شدن به مراسم #اربعین امام حسین (ع)🔻
🔹 همه مؤمنان میدانند که محافظت از خود در برابر هر نوع بیماری از جمله کرونا، واجب شرعی است و دست کم گرفتن آن و کوتاهی کردن در آن شایسته نیست.
🔹 در سایه معضل #کرونا، امر واجب، اهتمام به توصیههای پزشکان تا حد ممکن است در حالی که تعطیل کردن واجبات شرعی و همچنین اموری که اساس زندگی را تشکیل میدهند و اموری که ارکان اسلام و ارکان مذهب حق بر آن بنا شده بویژه شعایر حسینی با همه انواع آن جایز نیست.
🔹 باید بدانیم که این شعائر، نعمتهایی از جانب خداوند سبحانه و تعالی برای ماست و ترک و کوتاهی در آنها ممکن نیست و حتی تلاش برای کاهش آنها هم جایز نیست و همه ما میدانیم که پدران و گذشتگان ما در راه بزرگداشت مراسم امام حسین (ع) جانفشانی میکردند و از ائمه عیلهم السلام چیزی مبنی بر ترک زیارت امام حسین (ع) نیامده و هر آنچه در این زمینه وارد شده، اصرار و تشویق به زیارت ایشان است.
🔹 کسی نباید تصور کند که ترس از ضرر، مسئولیت ما را در قبال برگزاری شعائر دینی ساقط میکند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اسلام، قصاص و مجازات فرزندکُشی
✔ مدرسه آزاد فکری برگزار می کند:🔻
🔹 گفتگوی زنده با استاد علیدوست
پنجشنبه 27 شهریور ساعت 11 صبح
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🌙 پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه صفر ۱۴۴۲ قمری در ایران
✔️ بنا بر مبانی مختلف فقهی:
🌓 مبنای «لزوم #رؤیت_هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند حضرات آیات عظام امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، اراکی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیریزنجانی، مکارمشیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی) در ایران، شنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ شمسی، اوّل ماه صفر ۱۴۴۲ قمری خواهد بود.
🌓 بنا بر مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی حضرت آیتالله العظمی خامنهای) در ایران، شنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ شمسی، اوّل #ماه_صفر ۱۴۴۲ قمری خواهد بود.
🌓 مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در هر نقطهای برای همۀ نقاط زمین» (مبنای فقهی حضرت آیتالله العظمی بشیرحسین نجفی) در ایران، جمعه ۲۸ شهریور ۱۳۹۹ شمسی، روز اوّل ماه صفر ۱۴۴۲ قمری خواهد بود.
تفصیل مطلب(سایر مبانی فقهی و سایر کشورهای جهان)👈 https://b2n.ir/211903
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 تاکنون هیچ یک از متصدیان اقتصاد کشور، به دنبال اقتصاد اسلامی نبودند!/ برخی بندهای طرح بانکداری اسلامی ضد اسلام و ضد فقه است
✔️ حجتالاسلام والمسلمین غلامعلی معصومینیا، مدیر گروه اقتصاد و بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی🔻
🔹 برخی میگویند تئوری اقتصاد اسلامی به صورت عملی قابل اجرا نیست! باید توجه داشت که از روز اول انقلاب تا به حال کسی به دنبال تحقق اقتصاد اسلامی نبوده است.
🔹 به صراحت میگویم که اگر مسؤولان ما از صاحب نظران اقتصاد اسلامی بخواهند ما میتوانیم به آنها مدلهای عملیاتی بدهیم که بی بدیل و راه نجات کشور خواهد بود.
🔹 مقام معظم رهبری چند سال قبل به قم آمدند، اگر الان بخواهیم گزارش بدهیم که تاکنون در مورد علوم انسانی اسلامی که ایشان بر آن تاکید داشتند چه کرده ایم، گمان نکنم نکته قابل توجهی ارائه بدهیم.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/003881
#اقتصاد_اسلامی
#بانکداری_اسلامی
#اقتصاد
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📜 اجازه اجتهاد آیتالله خویی به آیتالله شهید صدر منتشر شد
✔️ «مرکز النجف الأشرف للتألیف والتوثیق والنشر» در صفحه مجازیاش تصویر اجازه اجتهاد مرحوم آیتالله خوئی به شهید آیتالله سیدمحمدباقر صدر را منتشر کرد.
🔹 آنچه در این اجازه اجتهاد وجود دارد و در سایر اجازه نامههای آیت الله خوئی نیست، تأکید بر استفاده دیگران از نظرات علمی شهید صدر است.
📜ترجمه متن این اجازه اجتهاد بدین شرح است🔻
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹 جناب علامه و نور چشم عزیز من، سید محمد باقر صدر که همواره سربلند باشد، در حوزه علمیه نجف اشرف پرورش یافته و در درسهای فقه و اصول ما شرکت کرده و با تلاش و کوشش به ملکه اجتهاد و استنباط دست یافته است.
🔹 بنابراین، درباره دیدگاههای او که اجتهاد شرعی است، سخن گفته و درباره نظراتش بحث و گفتوگو کنید. امیدوارم که خداوند متعالی او را از بزرگان دین و از اعلام مسلمانان قرار دهد. سلام و درود و رحمت و برکات الهی.بر همه برادران مؤمنمان.
#اجتهاد
#شهید_صدر
#آیتالله_خویی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad