💢روششناسی علوم سیاسی بر اساس عقل و نقل
📚کتاب «روششناسی علوم سیاسی بر اساس عقل و نقل» به کوشش هادی جلالی اصل در ۴۱۹ صفحه از سوی انتشارات دانشگاه باقرالعلوم (ع) منتشر شد.
👈 جزئیات اثر: https://b2n.ir/w95242
🆔 @ijtihad
💢گزارشی خواندنی از ورود امام خمینی به عراق
✔️ ١٣ مهر سالروز تبعید امام به عراق؛
🔻روز سهشنبه ١٣ مهرماه ١٣۴۴ (٩ جمادى الثانى ١٣٨۵) هواپیماى حامل امام و حاج سید مصطفى خمینى از ترکیه به سوى عراق پرواز کرد. در ساعت ٢ بعدازظهر در باند فرودگاه بینالمللى بغداد بر زمین نشست و مسافرین پیاده شدند.
امام و حاج سید مصطفى به گمان آنکه مأموران عراقى براى تحویل گرفتن آنان و بردنشان به محل تحت نظر آمادهاند، دقایقى در سالن فرودگاه منتظر ماندند و چون به ظاهر از مأموران خبرى نشد از فرودگاه بیرون آمدند و با تاکسى راهى کاظمین شدند.
شهید سید مصطفى خمینى روایت مىکند «در فرودگاه بغداد، امام سر کرایه تاکسى چونه میزد و سوار نمىشد، به شوخى به او گفتم: تا مأموران سر نرسیدهاند و ما را دستگیر نکردهاند بیا در ریم و او را وادار کردم که سوار شود!».
ساعتى بعد هر دو در مسافرخانه جمالى کاظمین اتاقى گرفته به استراحت پرداختند. امام پس از لحظهاى استراحت از جا برخاست و روانه حرم مطهر شد. شهید سید مصطفى در مقام تماس تلفنى با حاج شیخ نصرالله خلخالى در نجف برآمد تا ورودشان را خبر دهد؛ اما چون او را نتوانست بیابد به منزل آقاى خویى تلفن کرد و ورود امام و خود را به پیشکار منزل که در آن ساعت تنها در آنجا بود خبر داد و از او خواست که منزلى برایشان در نجف در نظر بگیرند.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/r99164
🆔 @ijtihad
💢 مرجعیت عرف در تطبیق مفاهیم بر مصادیق
✔️ یکی از بنیادیترین مباحث پیرامون عرف، مرجعیت عرف در تطبیق مفاهیم عرفی بر مصادیق است؛ مبحثی که در برخی تحقیقات بین آن و موضوع مرجعیت عرف در تعیین مفاهیم فرق گذاشته نشده است.
استاد ابوالقاسم علیدوست در این مقاله تلاش کرده است با بحث پیرامون کارایی و کاربرد عرف در انطباق مفاهیم بر مصادیق، حوزه علمی آن را از کاربرد عرف در تعیین مفاهیم جدا کند و منشأ اختلاف اندیشمندان در این بحث در دو عرصه عمل و نظر را بررسی نماید.
👈 در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/m14176
🆔 @ijtihad
💠 خارج فقه هنر: استاد ابوالقاسم علیدوست
💠 خارج فقه محیط زیست: استاد احمد مبلغی
📆 مهلت ثبت نام: 10 لغایت 20 مهر 1400
👈جهت ثبت نام و اطلاعات بیشتر به آدرس: www.mfos.ir مراجعه نمایید.
🆔 @ijtihad
🔺برنامه درسی استاد مهدی هادوی تهرانی در سال تحصیلی ١۴٠٠-١۴٠١
📆 شروع دروس خارج فقه، اصول و تفسیر استاد هادوی تهرانی از 18مهرماه 1400 (3 ربیع الاول 1443) در مدرسه آیتالله گلپایگانی (ره) مدرس 25؛ با رعایت همه دستور العملها و شیوهنامههای بهداشتی
🔹شنبه تا سه شنبه:
09:20 الی 09:30 صبح: تفسیر / سورةُ الکهف
09:30 الی 10 صبح: خارج اصول / احتیاط شرعی
10:20 الی 10:30 صبح: تفسیر / سورةُ النحل
10:30 الی 11 صبح: خارج فقه / مکتب و نظام اقتصادی اسلام (نهادبازار)
🔹چهارشنبهها:
09:20 الی 09:30 صبح: تفسیر / سورة اللیل
09:30 الی 10 صبح: خارج فقه / کتاب الحج / تروک الاحرام
10:20 الی 10:30 صبح: تفسیر / سورةُ شرح
10:30 الی 11 صبح: خارج فقه / کتاب القصاص / کیفیة استیفاء القصاص
🌐 دروس از طریق (دروس همان روز در اینستاگرام و فیس بوک و همچنین کانال ها و سایت استادبارگذاری میشود)
1- لایو اینستاگرام به آدرس
(https://instagram.com/hadavi_droos)
2- لایو آپارات به آدرس
(https://www.aparat.com/hadavi_tehrani/live)
3- لایو فیس بوک
(https://www.facebook.com/Mahdi-Hadavi-Tehrani-1077667698962346/)
🆔 @ijtihad
💢 دست بوسی را متوقف کنید!
✍حجتالاسلام علی نصیری، مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم
🔻متاسفانه هر از چند گاه تصاویر و فیلم هایی در فضای مجازی منتشر می شود که در آن عالمی دست خود را گشوده و برای دست بوسی در اختیار مردم قرار می دهد و آنان نیز به صف ایستاده و با کرنش تمام و با خم شدن دست آنان را بوسیده و متبرک می شوند و بسیاری از این تصاویر بر علیه روحانیت شیعه استفاده می کنند!
این در حالی است که مفاد صریح برخی از روایات ممنوعیت دست بوسی هر کس به استثنای نبی یا وصی نبی است:
🔹یک؛ عَلِيٌّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ زَيْدٍ النَّرْسِيِّ، عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَزْيَدٍ صَاحِبِ السَّابِرِيِّ، قَالَ: دَخَلْتُ عَلى أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ، فَتَنَاوَلْتُ يَدَهُ، فَقَبَّلْتُهَا، فَقَالَ: «أَمَا إِنَّهَا لَاتَصْلُحُ إِلَّا لِنَبِيٍّ أَوْ وَصِيِّ نَبِيٍّ».
کاربست نفی و استثناء که صریح ترین روش برای حصر است، اثبات کننده آن است که بوسیدن دست جز برای نبی یا وصی او روا نیست.
🔹دو؛ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ رِفَاعَةَ بْنِ مُوسى: عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ، قَالَ: «لَا يُقَبَّلُ رَأْسُ أَحَدٍ وَ لَا يَدُهُ إِلَّا يَدُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، أَوْ مَنْ أُرِيدَ بِهِ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ.
گر چه شارحانی همچون فیض کاشانی، ملا صالح مازندرانی و علامه مجلسی احتمال داده اند که مراد از فقره «أَوْ مَنْ أُرِيدَ بِهِ رَسُولُ اللَّهِ» عالمان الهی است، اما به قرینه روایت اول که در آن تنها نبی و وصی استثناء شده است و نیز به شهادت مخالفت اهل بیت (ع) با هر گونه رفتار تحقیر آمیز که به عنوان نمونه در ماجرای دهاقین شهر انبار خودنمایی کرد که از آنها اصالت حرمت بوسیدن دست الا ما خرج بالدلیل استفاده می شود، باید تاکید کرد که مراد از فقره «أَوْ مَنْ أُرِيدَ بِهِ رَسُولُ اللَّهِ» از باب حمله مجمل بر مبین یا حمل مبهم بر مفسر، همان وصی رسول خدا در روایت نخست است.
🔸از سویی دیگر اگر مراد از این فقره عموم عالمان دینی باشد، چرا فقط از پیامبر اکرم نام برده شده است؟! زیرا اتفاقاً در چنین مواردی باید از اهل بیت (ع) نام برده شود. به عبارت روشن تر، روش رایج در روایات آن است که پس از پیامبر از جایگاه اوصیای ایشان؛ یعنی اهل بیت (ع) یاد می شود و آن گاه از اوصیاء به عالمان الهی اشاره می شود. حذف یادکرد اهل بیت و ارجاع مستقیم به پیامبر امر متدوالی نیست.
از این جهت از آن جا که دست بوسی عالمان فاسد و حاکمان جائر و بلکه پابوسی آنان در میان عامه رایج بود، امام صادق (ع) برای آن که مخالفت خداوند با این رفتار تحقیر آمیز را اعلام کند آن را تنها منحصر به رسول خدا دانست و از آن جا که عامه منکر جایگاه اهل بیت (ع) بودند، در کنار پیامبر از خود با عنوان «أَوْ مَنْ أُرِيدَ بِهِ رَسُولُ اللَّهِ» یاد کردند.
🔸شاهد مدعا روایت ذیل است:
« ابوحنیفه در حالی امام صادق (ع) را دید که در دست آن حضرت عصا بود و به امام گفت: «ای فرزند رسول خدا سن شما به حدی نرسیده است که احتیاج به عصا داشته باشید» حضرت فرمود: «آری سن من به کهولت نرسیده است، اما این عصای رسول خدا است و برای تبرک آن را در دست گرفته ام» ابوحنیفه از جای خود جهید تا عصا را ببوسد. حضرت بلافاصله آستین خویش را بالا زد و فرمود: «این دست رسول خدا است آن را نمیبوسی و بر عصا بوسه میزنی؟»
با فرض آن که کسی از ظاهر این فقره یا دلایلی دیگر توسعه دست بوسی را استفاده کند، با توجه به حساسیت منفی زیاد جامعه به این رفتار که آن را بر ادعای خدایی و سروری عالمان دین و تحقیر خلایق حمل می کنند، قطعاً از باب دفع شبهات علیه دین، لازم است دست بوسی عالمان دین متوقف شود.
🆔 @ijtihad
🔺سلسله درسهای خارج فقه اقتصادی در سال تحصیلی 1401-1400
1️⃣ درس خارج فقه شخصیت حقوقی
(استاد حسن نظری شاهرودی)
2️⃣ درس خارج فقه معاصر پول و بانک
(استاد غلامرضا مصباحی مقدم)
3️⃣درس فقه تخصصی منابع طبیعی
(استاد سعید فراهانی فرد)
4️⃣ درس فقه نظام اقتصاد اسلامی
(استاد احمدعلی یوسفی)
5️⃣ درس قواعد فهی اقتصادی
(استاد مجید رضایی دوانی)
6️⃣درس فقه تخصصی اقتصاد دولت
(استاد مجید رضایی دوانی)
7️⃣ درس فقه تخصصی بازار سرمایه
(استاد علی معصومی نیا)
8️⃣ درس فقه تخصصی تامین اجتماعی
(استاد سیدرضا حسینی)
9️⃣ درس فقه مشارکت و مبانی آن
(استاد عطاء الله رفیعی آتانی)
🔟 درس فقه الربای کاربردی
(استاد جواد عبادی)
🌐برگزار کننده: موسسه فقه اقتصادی طیبات با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی (دفتر قم) و انجمن مالی اسلامی ایران
✅ اطلاعات بیشتر و ثبت نام (طلاب) : www.tyb.ir/c1400
✅دانشجویان و افراد غیرطلبه علاقهمند میتوانند به صورت آزاد در جلسات مجازی شرکت کنند. این افراد باید جهت ثبت نام به سایت انجمن مالی اسلامی ایران (www.iaif.ir) مراجعه کنند.
🆔 @ijtihad
🔺آسیب شناسی مالی رایج اسلامی؛ آثار استاد سیدعباس موسویان
🎙ارائه: حجتالاسلام غلامعلی معصومینیا و نقادی دکتر محمد توحیدی
🔸نخستین پیش نشست آیین بزرگداشت فقیه الاقتصاد استاد سید عباس موسویان توسط گروه اقتصاد پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه با حضور صاحبنظران حوزه اقتصاد اسلامی در قم برگزار میشود.
🔹بر همین اساس نشست علمی با موضوع «آسیب شناسی مالی رایج اسلامی: آثار استاد سیدعباس موسویان» با ارائه حجتالاسلام دکتر غلامعلی معصومی نیا با نقادی دکتر محمد توحیدی و اعضای گروه اقتصاد پژوهشگاه برگزار خواهد شد. دبیر علمی این نشست، حجت الاسلام دکتر احمدعلی یوسفی میباشد.
⏰زمان: شنبه ۱۷ مهرماه ۱۴۰۰ از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۴:۰۰ به صورت حضوری محدود در سالن فرهنگ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دفتر قم برگزار میشود.
👈مشاهده این نشست به صورت زنده و مستقیم با استفاده از ترافیک رایگان: http://www.tv.iict.ac.ir/
🆔 @ijtihad
💢مسؤولیت فقهی حقوقی آسیب زدن به حریف ورزشی
📚کتاب «مسؤولیت فقهی حقوقی آسیب زدن به حریف ورزشی» به قلم حجتالاسلام محمدرضا وحیدی صدر، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان از سوی انتشارات واژهپرداز اندیشه به زیور طبع آراسته شد.
📗در این کتاب سعی شده است که آسیبهایی که ورزشکاران در حین ورزش بر یکدیگر وارد میآورند، مورد بررسی فقهی و حقوقی قرار گیرد و بدانیم که این نوع آسیب زدن ورزشکاران بر یکدیگر که در حین ورزش در باشگاهها و اماکن ورزشی و بهویژه در مسابقات ورزشی ایراد مینمایند، چه مسؤولیت فقهی و حقوقی دارند؟ از نظر حقوق، در چنین ایراد صدمههای به حریف ورزشی، چه مسؤولیت کیفری و یا مدنی وجود دارد؟ پاسخ فقه و فقها چیست؟ قانون و حقوق مدون چه نظراتی دارد؟ ارزیابی فقهی و حقوقی در این امر، موجب تدوین این کتاب گردید.
👈 اطلاعات بیشتر: https://b2n.ir/j77658
🆔 @ijtihad
💢گردهمایی زیستمحیطی رهبران ادیان جهان در واتیکان
✔️به دعوت پاپ فرانسیس، چهرههایی از تمامی ادیان اصلی دنیا در واتیکان گرد هم آمدند تا با رایزنی با یکدیگر و تبادل آرا با دانشمندان برجسته جهان، بیانیهای عملی درباره مسائل مرتبط با تغییرات اقلیمی صادر و رهبران سیاسی شرکت کننده در کنفرانس COP۲۶ تسلیم کنند.
احمد الطیب، شیخ الازهر، شخصیت برجسته اهل سنت نیز در این گردهمایی حضور داشت. پاپ فرانسیس و احمد الطیب، ملاقات ویژهای نیز با یکدیگر داشته و هدایایی را رد و بدل کردند.
استاد سیدمصطفی محقق داماد، رییس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی از ایران و به عنوان یکی از متفکرین شیعی در این گردهمایی شرکت کرد و همانند دیگر مدعوین، ضمن امضای بیانیه مشترک ادیان، به ایراد سخنرانی پرداخت که خلاصه آن بدین شرح است:
👈 بخوانید: https://b2n.ir/w79910
🆔 @ijtihad
🔺دومین سوگواره علمی فرهنگی امام رضا علیهالسلام
✔️محورهای همایش:
🔹«آموزه عدالت در عیون اخبارالرضا(ع)»
🔸«قواعد فقهی در کتاب عیون اخبارالرضا(ع)»
🔹«قلمرو و حجیت عقل در احادیث عیون اخبارالرضا(ع)»
🔸«بازخوانی روشها و شیوهها در تحقیق و تصحیح جدید عیون اخبارالرضا(ع)»
🔹«تحلیل احادیث ابوالعباس صولی به روایت ابوذکوان قاسم بن اسماعیل در عیون»
🔸 «نقشآفرینی عیون اخبارالرضا(ع) در انتقال مجموعههای حدیثی امام رضا(ع)»
✅علاقمندان جهت بهرهمندی از مباحث میتوانند از طریق لینکها به آدرس webinar.aqr/qom، instsgram.com/qomislamic و aparat.com/qomislamic/live مراجعه فرمایند.
🆔 @ijtihad
🌙 پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه ربیع الأوّل ۱۴۴۳ قمری
✔️طبق مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی حضرت آیتالله خامنهای) و مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند حضرات آیات عظام امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، اراکی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی)
1️⃣ رؤیت هلال با چشم عادی و مسلّح در غروب چهارشنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۰ شمسی برابر با ۶ اکتبر ۲۰۲۱ میلادی، در سراسرِ ایران، ممتنع و ناممکن است.
2️⃣ در غروب پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ شمسی (۲۹ و ۳۰ صفر ۱۴۴۳ قمری در ایران) برابر با ۷ اکتبر ۲۰۲۱ میلادی، هلال در سراسر ایران با چشم عادی و مسلّح دیده میشود و جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ شمسی برابر با ۸ اکتبر ۲۰۲۱ میلادی، روز اوّل ماه ربیع الأوّل ۱۴۴۳ قمری خواهد بود.
✅ طبق مبنای فقهی حضرات آیات: خویی(ره)، تبریزی(ره)، فاضل لنکرانی(ره)، لطفالله صافی گلپایگانی، محمّداسحاق فیّاض، بشیرحسین نجفی، سیّدکاظم حائری، وحید خراسانی و نوری همدانی: 👈https://b2n.ir/j88406
🆔 @ijtihad