💢شهید صدر توانست پیام دین را برای انسان امروز بیان کند/ آثار امام موسی صدر مکمل آثار شهید محمدباقر صدر هستند
✔️حجتالاسلام محمدرضا زائری
🔹شهید محمدباقر صدر توانست پیام دین را برای انسان امروز بیان کند؛ این مهمترین جنبه شهید صدر است و دریغ و افسوس از اینکه جنایت وحشتناک صدام فرصت نداد که این شخصیت بینظیر بتواند این دستگاه فکری را بیشتر تبیین کند.
🔸شهادت خواست شهید صدر بود. شهید صدر میتوانست با سفر به کشورهای اروپایی خود را از مهلکه نجات دهد، اما ایستادگی و شهادت را برگزید و جهان معاصر ما از ایشان محروم شد؛ هرچند آثار ایشان به صورت منسجم در اختیار همگان قرار دارد.
🔹برای ترویج اندیشه شهید صدر، ابتدا باید شخصیت خود شهید صدر را به درستی تبیین کرد؛ حتی مخاطبان نخبه و متخصص با شخصیت شهید صدر آشنا نیستند؛
🔸آثار امام موسی صدر مکمل آثار شهید محمدباقر صدر هستند. این دو در کنار هم چشمانداز روشنتری را ارائه میکند؛ اول اینکه امام موسی صدر ارتباط بینالملل بیشتری داشت؛ دوم اینکه شهید محمدباقر صدر تجربیات اجتماعی، علمی و فرهنگی محدود به جامعه شیعه و حوزه نجف داشت اما امام موسیصدر با عمر طولانیتر و فعالیتهای بیشتر توانست آن اندیشهها و افکار را با شرایط روز تطبیق کند؛ تلفیقی از امام موسی صدر با شهید محمدباقر صدر بسیار سودمند خواهد بود.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/a36765
🆔 @ijtihad
💢مکتب اقتصاد اسلامی شهید صدر و چالشهای اقتصاد جهانی
✔️دکتر عادل پیغامی
🔹شهید صدر مشکلات اقتصاد جهان را به صورت مبنایی مطرح کرده است و به دنبال ارائه راه حل از مبانی اسلامی برای آنها بوده است؛ در حالی که دیگران اخلاق اقتصادی، حقوق اقتصادی و فلسفه اقتصادی اسلام را بیان کردهاند.
🔸«سهمبری عادلانه عوامل تولید» یکی از مسائلی است که شهید صدر در صدد پاسخ به آن از مبانی اسلامی بوده است. شهید صدر فرآیند تولید را همگن فرض نمیکند؛ اگر این اندیشه امروز به خوبی و به زبان انگلیسی در محافل علمی خارجی مطرح شود خریدار خواهد داشت؛ متأسفانه دیپلماسی علمی ما به گونهای نبوده است که این اندیشهها را بتواند صادر کند.
🔹شهید صدر خلاف همه اقتصاددانان جهان انواع تولید را همگن فرض نکرده است؛ اسلام در برداشت از منابع طبیعی و مباهات عامه به کنشگری صاحب کار اصالت میدهد؛ یعنی صاحب سرمایه و ابزار اصالت ندارد؛ متأسفانه از این اندیشه در شیلات ایران و دیگر کشورهای اسلامی مدلسازی نشده است؛ شهید صدر در فلاحت نیز قائل به اصالت نیروی کار است.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/h12977
🆔 @ijtihad
📚انتشار ویراست جدید کتاب «روش شناسی نقد احادیث»
🔻ویراست جدید کتاب «روش شناسی نقد احادیث» اثر استاد علی نصیری توسط انتشارات وحی و خرد وابسته به موسسه معارف وحی و خرد انتشار یافت.
🔹«روش شناسی نقد احادیث» حاوی بازکاوی روش نقد و تبیینِ فهم روایات است. بخشی از مباحث کتاب در حوزهی حدیث به دو بخش «روش شناسی نقد روایات» و «مبانی و قواعد فهم روایات» اختصاص دارد.
👈 معرفی + لینک خرید: https://b2n.ir/a51480
🆔 @ijtihad
💢نگاهی به شماره جدید مجله تقریرات
📖جدیدترین شماره دوماهنامه فرهنگی «تقریرات» به صاحب امتیازی و مدیر مسئولی علی اشرف فتحی، در ۵۲ صفحه و با قیمت ۳۰ هزار تومان روانه بازار مطبوعات شد.
🔻این شماره موضوعات ذیل را مورد بررسی قرار داده است:
🔹تقریر اول: «نجف و قم؛ تداوم و تکامل پروژه نائینی»
🔹تقریرات حوزوی؛ پیر بیپروا: «شهید آگاه، ضد روایت شهید جاوید»، «گفتگو با حجتالاسلام معراجی»
🔹تقریرات فکری؛ ارسطو در فیضیه: «گفتگو با سید ضیاء موحد»، «جدل با برهان/ دکتر سعید رضوی فقیه»، «گفتگو با دکتر غلامرضا زکیائی»، «آن سوی ذهنیت ارسطویی»
🔹تقریرات سیاسی؛ اوجگیری اسلام سیاسی: «جهاد علیه ملیتناپذیری»، «خوارج جدید»، «آیا طالبان تغییر کردهاند؟»، «زنان در افغانستان پسا جمهوریت»، «بنیادگرایی در کردستان ایران»
🔹تقریرات تاریخی؛ از دیروز و امروز زیدیگری: «شمشیر یا نصیحت؟ رسول جعفریان»، «زیدیگری کسروی»
🔹تقریرات حوزوی؛ جنسیت و فقه: «گفتگو با دکتر رحیم نوبهار»
👈 گزارش تفصیلی + لینک خرید آنلاین: https://b2n.ir/y73984
🆔 @ijtihad
💢سوژگی فقه در ابژه سکولاریزاسیون!/ نقدی بر یادداشت میلاد دخانچی
✍️ حجتالاسلام محسن قنبریان
🔻اصلاً فقه، همان که شما میگویید! گرایش سلطهگر نسبت به زن! زن گریز یا حتی زن ستیز! گریز از سوژگی و هیاهو و تشویقهای زنانه تا همه آنچه شمردهاید! بحثش بماند برای بعد.
به تصریحتان از ورزشگاه تا اقتصاد و فرهنگ و سیاست هم زیر چتر این فقه است که خسارت همه را برای او فاکتور کردهاید! و نوشتهاید: «برای دفاع از الهیات خود دست به دامن فلفل میشود؛ بنابراین ماجرای فلفل، نه نتیجه عملکرد سهوی فلان کارگزار و یا بدسلیقگی در اجراست. فلفل اسلحه ایست که فقه زن گریز (اگر نگوییم زن ستیز) برای دفاع از کیان خود در دست میگیرد!»
بنظرتان: فقه و بانیان آن مقصرند چون عقب ماندگی خود را با توسل به قوه قهریه دولت مدرن جبران میکنند، اینجاست که “فلفل” متولد میشود!
از خود نپرسیدید: این فقهِ فهم شده شما با آن تسلطش بر فرهنگ و سیاست در ایران، چطور با اینهمه سوژگی زنان در رسانه ملی کاری ندارد و فقط به دیدن چند سانت ساق پای لخت مردان در نمای دور ورزشگاه و احیانا استماع چند فحش گیر داده است؟!
با یک دست در اصلی ترین ابزار سوژگی (رسانه) فقه زدایی میکند و تماشاگر میلیونی میافزاید و با دستی دیگر پشت درب ورزشگاه، زنان را به جنگ فقه و مرجعیت فقهی میکشاند!
👈 ادامه یادداشت: https://b2n.ir/g52891
🆔 @ijtihad
💢از «روایت» تا «فَرا روایت»؛ منزلت اجتماعی روحانی
✍️عبدالحسین مشکانی: بهنظر میرسد قاطبه روحانیون، متدینین و مخالفین و معاندینِ روحانیت، درباره روحانیت، به یک باور مشترک در طیفهای گوناگون رسیدهاند و آنهم «کاهش منزلت اجتماعی روحانیون» است. در این مرقومه، تلاش دارم تا نگاهی به نسبت بین این «روایت» و «سنجشها»ی مستند آن، بیافکنم.
👈بخوانید: https://b2n.ir/j11069
🆔 @ijtihad
💢شمشیر یا نصحیت؛ مساله نهی از منکر مسلحانه در میان فِرَق اسلامی
✍️استاد رسول جعفریان
🔻یکی اختلاف نظرهای رایج میان فرق اسلامی، این است که برخی قائل به استفاده از شمشیر برای اصلاح جامعه هستند و شورش بر حکومتهای فاسد را مجاز میشمرند، شماری دیگر مخالف آن هستند.
انقلابیون در میان فرقههای مختلف، اغلب از دسته اولند. در میان شیعه، گروه زیدیه قائل به خروج با شمشیر است، اما امامیه، از آغاز به موضع عکس آن شهرت داشته است. در اینجا، مروری بر این آراء خواهیم داشت و استدلالهای هر کدام را مرور خواهیم کرد. گفتنی است که بخشی از این مساله به موضوع امر به معروف و نهی از منکر نیز باز میگردد.
👈بخوانید: https://b2n.ir/h70357
🆔 @ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 حقایقی درباره حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها در بیانات حضرت آیتالله خامنهای
🔻جناب خدیجه(س) حقیقتاً مظلوم است؛ بهخاطر اینکه شرف همسری پیامبر درباره ایشان دارای ارزش مضاعف است. دیگران مشرّف به شرف همسری پیغمبر شدند؛ لکن رنجهایی را که پیغمبر در عمده زمان رسالت به آنها مبتلا بودند، [دیگر همسران] این رنجها را ندیدند، ده سال در مدینه بود، عزت بود، احترام بود و زندگی راحت نسبت به آن دوره بود.
...ایشان دوران رنج و سختیهای پیغمبر را تحمل کرد. اولا نفس ایمانآوردن به پیغمبر که اولین کسی که ایمان آورد امیرالمؤمنین و حضرت خدیجه بودند؛ خود این یک امتیاز بزرگ و یک ارزش بسیار بالا است، آسان نیست عبور کردن و صرفنظر کردن از عقایدی که انسانها با آنها سالهای متمادی زندگی کرده، آسان نیست. برای ما چنین چیزی پیش نیامده تا بدانیم چقدر مشکل است.
...اینها مغفولٌعنه مانده و حضرت مظلومه است. این بزرگوار واقعا مظلومه است. تعبیر کردند که غریب هستند؛ واقعا همینجور است؛ واقعا جناب خدیجه(س) غریب هستند.
...حالا شما میگویید مادر یازده امام، اما در واقع مادر دوازده امام است؛ ایشان مادر امیرالمؤمنین هم هست، ایشان امیرالمؤمنین را در دامان خودش، آغوش خودش و زندگی خودش پرورش داده است تا چند سالگی...
🆔 @ijtihad
20.12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 بیانات ارزشمند آیتالله جعفر سبحانی در بزرگداشت مقام حضرت خدیجه سلام الله علیها
🆔 @ijtihad
23.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥حضرت خديجه سلام الله علیها فرهنگ عقلانیت را در فضای جاهلی پیاده کرد
👆بیانات ارزشمند آیتالله جوادی آملی در همایش ملی صدف کوثر
🆔 @ijtihad
📲 دانلود برنامه اندرویدی «فقه و احکام رهبری»
📱نسخه اول این برنامه حاوی «رساله نماز و روزه» و «احکام نماز مسافر جامع» (جهت نیازمندی در ماه رمضان) میباشد و به مرور فتاوا و دیگر استفتائات به آن اضافه خواهد شد.
👈دانلود کنید: https://cafebazaar.ir/app/com.ahkamleader.ir
🆔 @ijtihad
📚کتاب «قاعده تقیه» منتشر شد
✔️امروز موضوعات بحث انگیز و اختلافی در حوزه معارف و احکام کم نیستند و چنانچه دامنه تقیه را شامل پیروان مذهب اهل بیت(ع) نیز بدانیم، گستره وسیعی از امور را در بر میگیرد و به دنبال آن سؤالات و شبهاتی پدید میآید که باید چاره ای بر آنها اندیشید.
از جمله این موضوعات «قاعده تقیه» است. قاعده تقیه در بعد اجتماعی و سیاسی کاربرد دارد و میتوان آن را در شمار قواعد فقه سیاسی دانست؛ از این رو، میتوان آن را در شمار «قواعد فقه سیاسی» دانست و از این منظر موضوع بحث و دقت نظر قرار داد.
نوشتار حاضر درسهای خارج «قواعد فقهی» استاد سید مجتبی نورمفیدی درباره قاعده یاد شده است که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ایراد گشته و پس از بازنگری و تنظیم و ترتیب آن به قلم استاد، در پنج فصل سامان دهی شده است.
👈 ساختار اثر: https://b2n.ir/w76471
🆔 @ijtihad
📚بررسی «تعامل متقابل کتاب و سنت» در یک کتاب
🔻کتاب «تعامل متقابل کتاب و سنت» اثر استاد علی نصیری در ۱۷ فصل و ۶۴۸ صفحه، از سوی نشر وحی و خرد وابسته به موسسه معارف و خرد انتشار یافت.
🔹یکی از مباحثی که از دیر زمان توجه اندیشمندان را در کنار کنکاشهای مستمر پیرامون قرآن و سنت، به خود جلب کرده ترسیم نوع رابطه آنها نسبت به یکدیگر و نقش متقابلشان در عرصه دین شناخت بوده است. آیا قرآن و سنّت به عنوان دو رهنمود مستقل و جدا از یکدیگر ترسیم دین و شریعت را بر عهده دارند یا آن که با کمک و یاری یکدیگر به این مهم پرداختهاند؟! آیا اساساً میتوان هر یک از آنها را به صورت مستقل برای دین شناخت کافی دانست یا نه؟ در صورتی که کتاب و سنّت با یکدیگر ارتباط و تعامل داشته باشند، این تعامل چگونه است و هر کدام از کتاب و سنت نسبت به دیگری چه نقشی را ایفا میکنند؟ در صورتی که نقش آنها متقابل باشد، جامعیت دین چگونه به کمک آنها ترسیم میشود؟ نویسنده در این کتاب سعی کرده است پاسخی برای این سوالات مطرح کند.
👈 معرفی کتاب + لینک خرید: https://b2n.ir/b18742
🆔 @ijtihad
💢سه عنصر کلیدی برای حکم شناسی در مسائل مستحدثه
✔️استاد محمد عندلیب همدانی:
🔹ما برای حکم شناسی نباید از این عناصر غافل باشیم: ۱. روح حاکم بر شریعت مرتبط با مساله ۲. احکام عقلانی و عقلایی برای خروج از بن بستها ۳. نگاه مجموعی و کلان به ادله عقلیه و نقلیه.
🔸وارد گود مسائل مستحدثه شدن با همان اسلوبی که در مسائل معمولی وارد میشویم چندان نتیجه بخش نیست... در مسائل غیر تعبدی فقه میتوان با استناد به عقل و ارتکازات عقلاء و با استشهاد به اصول کلی شریعت راه را مقداری هموار کرد.
🔹فقیه باید یک نگاه کلان، وسیع و گسترده به ادله داشته باشد. از بالا به ادله نگاه کند در عین حالی که تک تک ادله را سنداً و دلالاتاً بررسی میکند اما یک نگاه کلی داشته باشد.
👈تحلیلی عقلایی نسبت به خروج از بن بستهای فقهی و حقوقی: https://b2n.ir/w67426
🆔 @ijtihad
🔔میزانِ قانونگذاری در اندیشهٔ صاحب المیزان
👤اندیشهٔ تقنینی علامه طباطبایی‹ره› درگفتگو با: دکتر سیداحمد حبیبنژاد؛ دانشیار دانشگاه تهران، عضو هیات مدیره انجمن فقه و حقوقاسلامیحوزه علمیه
📆 زمان: سه شنبه، ساعت ۲۱:۳۰
🌐 پخش از صفحه اینستاگرام: http://instagram.com/allamehtabatabaei
🆔 @ijtihad
📚 معرفی اثر نو انتشار کتاب الرهن؛ تقریرات درس میرزا حبیبالله رشتی
🎙 با حضور:
👤 استاد سید مصطفی محقق داماد
👤 حجتالاسلام سیدعلی علوی قزوینی
👤دکتر جلیل قنواتی
🗓 زمان: چهارشنبه ۲۴ فروردین ماه ۱۴٠۱ ساعت ۱۸
🖇لینک ورود به اتاق مجازی نشست:
http://vroom.ut.ac.ir/farabi39
🆔 @ijtihad
🔔مفهوم شناسی فقه نظام ساز در آثار شهید صدر(ره)
🎙ارائه: حجتالاسلام سید امید موذنی (معاون پژوهش پژوهشگاه شهید صدر)
⏰ زمان: پنجشنبه 25 فروردین 1401 ساعت 14 الی 15:30
🏢 مکان: قم، میدان سعیدی، خیابان هفت تیر، کوچه دوازدهم، تقاطع اول سمت چپ
📡 حضور مجازی از طریق: https://join.skype.com/LkYXIOVg9feO
🆔 @ijtihad
💢اساتید اقتصاد اسلامی به رئیس جمهور چه گفتند؟
🔹به درخواست رئیس شورای سیاستگذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی و موافقت رئیس جمهور، نشست منتخبی از اساتید اقتصاد اسلامی در محل ریاست جمهوری برگزار شد.
🔹این نشست که با حضور ۳۰ نفر از اساتید و محققان اقتصاد اسلامی برپا شد، با دبیری محمدجواد توکلی دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و دبیر کمیسیون تخصصی اقتصاد اسلامی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی تدارک دیده شده بود و تعدادی از اساتید مباحث از قبل تهیه شده خود را ارائه کردند.
🔷حجتالاسلام سعید فراهانی فرد درباره «عدالت بیننسلی و درون نسلی در بهرهبرداری از منابع طبیعی و توصیههای سیاستی»، حجتالاسلام محمدجواد محققنیا درباره «برنامه اصلاح سیستم بانکی»، رسول بخشی در نقد «بخشی از رویکردهای کلان اقتصادی دولت و راهکارهای اصلاح آنها با تأکید بر موضوع ارتباط بین خلق پول و نظام مالیاتی»، حجتالاسلام احمدعلی یوسفی در خصوص «رفع فقر مطلق و اولویتهای دولت»، دکتر ایرج توتونچیان درباره «طرح (آزمایشی) عملیاتی بانکداری بدون ربا»، حجتالاسلام غلامعلی معصومی نیا در ارزیابی «اسند تحول دولت و دورنمای راه نجات اقتصاد ایران»، حجتالاسلام سید محمدکاظم رجایی در خصوص «راهبردهای پیشرفت اقتصادی»، حجتالاسلام سید حسین میرمعزی درباره «راهکارهای تحقق شعار سال (تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین)» و حجتالاسلام مجید حبیبیان درباره «مسئولیتها و رسالتها در برخی مصادیق اقتصادی» سخنرانی کردند.
👈 گزیدهای از سخنان اساتید و رئیس جمهور را بخوانید: https://b2n.ir/f12428
🆔 @ijtihad
💢رفع فقر مطلق، اولویت و فوریت نظام و رئیس جمهور
✍️حجتالاسلام احمدعلی یوسفی
✂️انتظار بر آن بود که تیم اقتصادی دولت در سند تحول برای ریشهکننمودن این معضل، علل اصلی و ریلهای فقرزا را شناسایی و با از بین بردن آنها، فقر مطلق را ریشهکن نماید؛ اما متاسفانه همان راهکارهای ارایه شده در دولتهای گذشته در این سند آمده است.
✂️شکستن انحصار اقتصادی با توسعه مشارکتهای مردمی و توزیع عادلانه ثروت و داراییهای اولیه و ثانویه از طریق توسعه مالکیتها برای عموم محرومین و فقرا با تاسیس تعاونیهای فراگیر ملی مطابق با سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی. در هیچ جامعهای بدون توزیع عادلانه ثروت و داراییها، ریشهکننمودن فقر امکان ندارد. هر راه دیگری به عنوان کنترلکننده موقتی فقر محسوب میشود. متاسفانه هر کجا نشانی از توسعه مالکیت عمومی در اقتصاد ایران حاصل شد، ریلهای سرمایهسالاری تلاش کردند تا آن را مصادره کنند که نمونه آن تعاونیهای سهام عدالت است که ساختار بورس آن را مصادره نمود.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/w60781
🆔 @ijtihad
💢ارتقای فقاهت چگونه محقق میشود؟
✍️ حجتالاسلام علی کشوری/ دیدگاه و نظر؛
🔻تفقه فعلی به دلیل اینکه فقاهت را در حد "کشف احکام مکلفین" تنزل داده است؛ افعال مکلف را ذیل یکی از احکام خمسه ۱- واجب، ۲- حرام، ۳- مستحب، ۴-مکروه و ۵- مباح طبقه بندی می کند. درباره این نوع از تفقه سه ملاحظه جدی را مطرح مینمایم:
1️⃣ ملاحظه اول اینکه: در تفقه فعلی فقط خطابات شرعی مرتبط با اوامر و نواهی بررسی میشود و سایر خطابات شرعی مورد توجه قرار نمیگیرد. در این نوع از فقاهت حتی خطابات شرعی موسوم به علل الشرایع (خطابات حوزه ثبت احکام) در رسالههای عملیه منعکس نمیشود و متأسفانه سطح اقناع مکلف نسبت به احکام کاهش یافته است!
2️⃣ ملاحظه دوم آنکه: به دلیل محدود بودن حوزه فقاهت، سرپرستی امور مکلف به سایر دانشها تفویض میشود و فقهاء در همه حوزهها به اندازه امر و نهی ورود میکنند. به عنوان مثال در بحث مهندسی و ساخت بنا بحث جهت کاسه مستراح (ذیل بحث از تخلی) و چند بحث محدود دیگر را در فقه بحث میکنیم و عملاً ساخت مسکن و شهر به انبوه سازان و نظریاتی مانند نوشهرگرائی تفویض شده است. ( در مجموعه خطابات شارع ۱۰ دسته توصیه درباره ساختمان وجود دارد که -به دلیل اکتفاء به کشف احکام مکلفین- این خطابات، توسط فقهاء تبویب نشدهاند)
3️⃣ ملاحظه سوم اینکه: به دلیل ملاحظات فوق الذکر؛ پیشنهاد ارتقای مبنای فقاهت از "کشف احکام مکلفین" به "کشف فرآیند هدایت" را مطرح کردهایم. معتقد هستیم: فقیه باید به دنبال "فربه کردن امر هدایت" در جامعه باشد و نباید محدود به کشف اوامر و نواهی به بررسی آیات و روایات بپردازد. در آینده به تشریح تفصیلی ادله مثبته مبنای کشف فرآیند هدایت و تبیین ساختار هدایت خواهیم پرداخت.
🆔 @ijtihad
🔔 فراخوان ثبتنام رشته تخصصی سطح چهار «فقه مقارن»
✔️مرکز تخصصی آخوند خراسانی، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، در رشته تخصصی «فقه مقارن» از طلاب علاقه مند جهت ثبت نام در آزمون سطح چهار حوزه دعوت به عمل میآورد.
👈 مطالعه دفترچه راهنمای + لینک ثبت نام: https://b2n.ir/b96776
🆔 @ijtihad
🔔فراخوان همایش بین المللی فقه و تربیت
🔴 برگزارکننده: جامعة المصطفی العالمیة خراسان
📆 مهلت ارسال مقالات: 30 مرداد 1401
🌐 تارنمای همایش: http://hamayesh.miu.ac.ir/tarbiyt/fa/
🆔 @ijtihad
🔔کرامت و حقوق انسان در اندیشه شهید صدر (ره)
👤 با حضور و سخنرانی:
🎙دکتر محسن اسماعیلی؛ هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو محترم مجلس خبرگان رهبری
🎙حجتالاسلام علی نعمتی؛ دبیر هیئت اندیشه ورز اقتصاد حوزه علمیه خراسان
🎙دکتر علی ربیع زاده؛ قائم مقام اندیشکده حقوق بشر و شهروندی
🕘 زمان: یکشنبه 28 فروردین 1401 ساعت21
🌐 اسکای روم اندیشکده به آدرس: https://vc.isu.ac.ir/ch/human-rights
🔖 همراه با اعطای گواهی معتبر و ثبت نام علاقه مندان برای شرکت در هسته مطالعاتی شهید صدر (ره)
🆔 @ijtihad
🔔تمرین حل یک مساله فقهی (زیارت امام حسین علیه السلام، استحباب یا وجوب؟)
🎙ارائه: استاد سیدمحسن حسینی فقیه
📅 زمان: شنبه 27 فروردین ساعت ۲۱:۳۰
🏢 مکان: مشهد، مرکز تحقیقات اسلامی، چهارراه شهدا، شیرازی ۱۶
🌐پخش زنده در اینستاگرام: https://instagram.com/m_tahghigh_islami?igshid=YmMyMTA2M2Y=
🆔 @ijtihad
💢لزوم شبکه سازی حکمرانی جهاد تبیین
✍️استاد عبدالحسین خسروپناه
🔻قال امیرالمومنین علیه السلام: «وَ اَللَّهَ اَللَّهَ فِي اَلْجِهَادِ بِأَمْوَالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ وَ أَلْسِنَتِكُمْ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ». جهاد تبیین یکی از اقسام جهاد است که مقام معظم رهبری در سالهای اخیر به تبیین آن و تاکید بر آن پرداختند. «جهاد بالسنتکم» در کلام مولانا امیرالمومنین روحی له الفداء همان جهاد تبیین است.
همیشه مفهوم جهاد با جنگ و مبارزه همراه است و لذا جهاد تبیین را باید در مقابل جنگ شناختی یا مطلق جنگ نرم دانست. پس فهم اهداف دشمن در جهاد تبیین نقش اساسی دارد.
جهاد تبیین عبارت است از تلاش شبانه روزی خالصانه در راه خدا و در چهار ساحت بیان حقیقت و روایت صحیح واقعیتها، تحریف زدایی، نقد اندیشههای نادرست دشمن، پیشگیری از شبهات به صورت منطقی و اخلاقی و منصفانه و عالمانه.
یکی از مباحث مهم جهاد تبیین، گستره مصداقی آن است که باید بدان توجه داشت؛ همچون عرصههای اعتقادی و فقهی و اخلاقی و عرصههای اسلام انقلابی و فضای مجازی و خانواده و امنیت به ویژه امنیت غذایی، سلامت و غیره.
حال که با بخش عظیمی از مصادیق جهاد تبیین مواجه هستیم باید به شبکه سازی و حکمرانی جهاد تبیین پرداخت تا اثرگذاری آن مضاعف گردد.
رسانه باید مهمترین ابزار نوین جهاد تبیین باشد؛ همانگونه که رسانه ابزار نوین جنگ شناختی است. برای نمونه، همینکه نظام جمهوری اسلامی با تحریم گسترده غرب و آمریکا مواجه میشود و برای مقابله با تحریم، روابط بین المللی ایران با روسیه تقویت میگردد؛ سریال خاتون ساخته میشود تا دیدگاه مردم را نسبت به روابط با روسیه بدبین سازد. قصه سریالهای خانگی، قصه پر غصه ای دارد که باید در فرصت دیگر بدان پرداخت.
بی شک در جهاد تبیین باید از موفقیتها و دستاوردهای انقلاب اسلامی دفاع نموده و آنها را تبیین کرد؛ اما نباید از نقایص مدیریتی غافل شد و تبیین انتقادی و تبیین اصلاحی از مدلهای حکمرانی حکیمانه نداشت.
اگر حکمرانی جهاد تبیین (به معنای سیاستگذاری و تنظیم گری و عملیات اجرایی نه به معنای حکومتی کردن) شکل گیرد؛ تربیت جهادگران عرصه تبیین در موضوعات مختلف و شبکه سازی و دشمن شناسی تحقق خواهد یافت. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
🆔 @ijtihad
💢فقه حکومتی مستلزم چشمپوشی روحانیون از مناصب اجرایی!
✍️حجتالاسلام عباسعلی مشکانی سبزواری
یکی از پرسشهایی که پیرامون و در پرتو رویکرد حکومتی به فقه (فقه حکومتی) مطرح شده این است که: آیا فقه حکومتی مستلزم حضور بیشتر روحانیون در مناصب اجرایی کشور (مانند ریاست جمهوری، نمایندگی مجلس، وزارت و …) است! یادداشت حاضر، با خدشه در این انگاره، معتقد است، حضور روحانیون در مناصب، نه تنها راه کار حل معضل نیست که اتفاقاً به مثابه گرهی کور بر روی گرههای پیشین، مشکلات را دوچندان میکند. به بیان دیگر، گزینش و نصب روحانیون در مناصب اجرایی کشور، پاک کردن صورت مسئله است، در حالی که ما باید به دنبال حل مسئله باشیم.
انگاره پیشنهادی این یادداشت، میتواند به عنوان یکی از راههای حل مسئله در این رابطه تلقی گردد:
👈 بخوانید: https://b2n.ir/t31643
🆔 @ijtihad