💢نسبت فقه نظام با تحولات اجتماعی و کارآمدی
✍️سیدمحمد طباطبائی
در نسبت فقه با تحولات اجتماعی به ویژه فرهنگ و هنر سؤالی که مکرر با آن مواجه است امکان یا عدم امکان کاربست فقه در نظامسازی و مسائل معاصر است و این که اگر فقه حکم به وجوب یا حرمت است چه ثمری در این امور خواهد داشت؟
چند پاسخ کلیدی برای این پرسش وجود دارد:
۱. فقه علم به حکم شارع است و تعیین محدوده انجام رفتار مکلف نتیجه آن است اما ماهیت این حکم، تعیین حجیت است. جایی که رفتار مکلف نیاز به حجیت دارد (:منجزیت و معذریت) فقه هم حضور مییابد تا رابطه انسان را با خداوند تنظیم کند.
۲. احکام شرعی اعم از احکام تکلیفی و وضعی است. بخشی از نظامات اجتماعی با همین احکام وضعی صورت بندی میشوند. برای مثال اگر در فقه شهر، قائل به شهر شرعی شدیم حدود شهر بودن حکم وضعی است و اگر محدوده تمام شود حکم شهر جدید بار میشود.
۳. انتقاد، تجویز و داوری امر اجتماعی و سیاسی در علوم اجتماعی هم وجود دارد حتی در توصیفیترین دانش یعنی جامعه شناسی، جامعهشناسان باید و نبایدهایی را تعیین میکنند و گاه همین باید و نباید به سیاست اجتماعی حکومتها تبدیل میشود. فقه نیز انتقاد، تجویز و داوری دارد اما با کشف اراده شارع.
۴. فقه نظام، دانش نظریه (دیدگاه عام و انتزاعی) و تئوری (نظر معطوف به عمل) است و از کشف ارتباط میان احکام از یک سوی و مناسبات حکم شرعی با موضوعات واقعی در نظامات از سوی دیگر، روابط میان انسانها را تنظیم میکند.
گاه میان نظام در فقه با نظام در علوم اجتماعی اشتباه میشود. در علوم اجتماعی، نظام اجتماعی (social system) امری خود بسنده و ذهنی است و عینیت آن در ساختار اجتماعی (social structure) دیده میشود اما نظام در فقه، بر اساس نظام معاش و معاد و نظم کلگرا است لذا نظام واقعی در نسبت با نظام الحکم شارع منظور است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📣 سین برنامه همایش بینالمللی ظرفیتشناسی اصول فقه در حل مسائل نوپدید (با رویکرد مقارن)
📆 زمان: امروز، ۲۱ خردادماه ۱۴٠۲
⏰ از ساعت ۸:۳٠ صبح الی ۱۲
🏢 مکان: قم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مکتب اصولی امام خمینی (ره)
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹امام راحل گاهی در مقام نقد یک رأی اصولی، بحث را تا مرحله مبانی پیش میبرد، معلوم میشود که نگاه ایشان، نگاه خاص و عمیقی است و اشکال عمدهای به حرکت برخی اصولیان دارد.
🔸نگاه ایشان این است که اصولی محل توافق متکلم شارع و مردم قرار گرفته است که بخشهایی از این اصول، در کلمات سایر اصولیان است اما منضبط نیست و بخشی اصلا نیست و عمیق نیست.
🔹در باره «مرجعیت ظواهر» به عنوان یکی از مبانی اصولی امام نیز باید گفت که مرجعیت ظواهر در نگاه امام یک امر برگشت ناپذیر است.
🔸امام خمینی(ره)، ارتکاز را قرینه میداند و میفرماید که اگر میخواهید بفهمید در ورای نص چه مرادی وجود دارد، سراغ قرینه ارتکاز بروید. این ارتکازی که نزد مخاطب است، او میگوید این مقصود است.
🔹در مورد تصرف ردعی در نگاه امام، باید گفت که در اینجا چند نکته وجود دارد که اگر به انها توجه شود معلوم میشود که ردع در نگاه امام چیست؛ نکته اول ...
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=71567
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه نباید به موضوعات نگاه انفعالی داشته باشد/ تلاش کنیم دریچهای از سمت «موضوعشناسی» به سوی «موضوعسازی» باز شود
✔️اسماعیل پرور:
🔹فهم احکام الهی و عمل به آن، علاوه بر اجتهاد در منابع دینی، به «موضوعشناسی» هم نیاز دارد؛ تا آنجا که از موضوعشناسی به عنوان مکمّل و متمّم اجتهاد یاد کردهاند. این امر، بیانگر اهمیت ویژه موضوعشناسی ـ بهخصوص در حوزههای اجتماعی و سیاسی ـ و لزوم بحث و گفتگوی بیشتر، درباره آن است.
🔸فقه نباید به موضوعات نگاه انفعالی داشته باشد بلکه باید ریل گذاری اصلی و جهتگیری کلی را انجام دهد چراکه هر موضوعی در ساحت دین ارزشی دارد و اگر نتوانیم رابطه بین آنها را پیدا کنیم و رتبهبندی موضوعات را بشناسیم دچار مشکل میشویم.
🔹برای ارتقای این بحث باید تلاش نمود تا دریچهای از سمت «موضوعشناسی» به سوی «موضوعسازی» باز کرد و بحث ساخت و ایجاد موضوعات جدید را در دستور کار قرار داد. در بسیاری از موارد، موضوعشناسی با گونهای از انفعال و اکتفا به وضع موجود همراه است؛ به این معنا که دیگران، موضوع را میسازند و ما باید آن را بشناسیم و حکم شرعیاش را استنباط کنیم، امّا موضوعسازی، یک حرکت فعّال برای مدیریت مسایل اجتماعی است، و امکان ساخت موضوعات جدید و مورد نیاز را برای ما فراهم میآورد.
👈گزارش نشست «بررسی موضوع شناسی و موضوع سازی در فقه» + دانلود مقاله: http://ijtihadnet.ir/?p=71575
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برداشتهای نادرست از نظریه امام(ره) نسبت به حکومت
✔️استاد سید محمدمهدی میرباقری
🔹امام(ره) آن مطلبی که مرحوم شهید صدر(ره) میگفتند: ولایت فقیه در چارچوب منطقه الفراغ، حکم الزامی جعل میکند، را نمیپذیرند و میگویند: ولایت مطلقه اساساً در عرض احکام دیگر نیست، بلکه حکم اولی اسلام این است که نبی اکرم (ص) حق تصرفات لازمه برای سرپرستی جامعه و آحاد مسلمین را دارند نه صرفاً در چهارچوب منطقه الفراغ. در واقع، امام(ره) دامنه ولایت معصوم(ع) و ولایت فقیه را در محدوده منطقه الفراغ نمیدانند و نیز آن ولایت را صرفاً مبتنی بر احکام الزامی نمیدانند تا ولایت، به معنای اجرای احکام الزامی باشد.
🔸ولایت مورد نظر امام (ره)، تلاش برای تحقق امری فراتر از احکام الزامی است و اگر در جایی احیاناً تزاحم با این احکام پیدا کند مقدم بر آن احکام الزامی خواهد بود. این نگاه، غیر از آن است که بگوییم: حکومت در منطقه الفراغ براساس نظام و مذهب اسلامی، برنامه ریزی و تدبیر و تشریع الزامی میکند و در بقیه موارد هم، آن نظام باید هماهنگ با احکام الزامی باشد.
🔹عدهای نظریه امام(ره) را اینگونه تحریف کردند که حضرت امام(ره) میخواهند شرایط موجود را اصل قرار داده تا اگر اسلام بخواهد در این شرایط جاری شود، شرایط موجود را از طریق ولایت مطلقه، امضاء کند و به عبارتی، ولایت فقیه کاتالیزور عرفی کردن فقه شود. آنها مدعی بودند امام (ره) قائل به فقه المصلحه شدهاند و مصلحت سنجی نیز مبتنی بر کارشناسی سکولار واقع میشود و مقدم بر احکام اولیه میشود؛ لذا....
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=71570
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه نظام در کشاکش نفی و اثبات
🔻سومین کرسی علمی گروه اصول فقه مرکز فقهی ائمه اطهار (علیهمالسلام) با حضور استاد ابوالقاسم علیدوست و استاد جعفر نجفی بستان با موضوع «فقه نظام در کشاکش نفی و اثبات» به صورت حضوری و مجازی با حضور طلاب و فضلای حوزه علمیه برگزار شد.
✔️استاد علیدوست: مقصود از سیستم در فقه نظام، نخ تسبیح و نظمی است که گزارههای کوچک و خرد را کنار مینشاند به صورتی که این گزارهها خود ستیز و درون ستیز نباشند. مثلا گزارهای کاپیتالیستی باشد و گزاره دیگر سوسیالیستی... رسیدن به سیستم ممکن است در تفسیر ادله تاثیر گزار باشد. همچنین ممکن است بعضی گزارهها را زمین بزند یا باعث خلق گزاره جدیدی شود. بر این اساس برخی معتقدند که اسلام دارای سیستم است و فقیه باید به این سیستم برسد. یکی از کسانی که در طرح این مساله شاخص است، مرحوم شهید صدر است. ایشان در اقتصادنا به نظریه اقتصاد تعبیر میکند که مراد ایشان سیستم است.
✔️استاد نجفی بستان: به نظر میرسد موضوع بحث بین مثبتین و نافین فقه نظام واحد نیست و هر یک چیزی را مورد نقد یا اثبات قرار میدهد که محل کلام دیگری نیست. آنچه مورد نفی قرار گرفته این است که مثلا تمام احکام و مسائل اقتصادی از سوی ائمه(ع) به صورت دستهبندی شده در اختیار ما قرار گرفته باشد. کسانی که قائل به وجود فقه نظام هستند، مقصودشان مجموعه دستهبندی شده و منظم از مسائل موجود و در دسترس است که امکان آن بیان گردید.
👈 گزاش تفصیلی را در «اجتهاد» ملاحظه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=71583
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📌 خدمت آیتالله خویی به فقه شیعه غیرقابل انکار است
✔️استاد گنجی:
🔹در بحث لباس مشکوک رسالههایی توسط محققین مدققین از جمله میرزای نائینی و آقا ضیاء عراقی و میرزا علی ایروانی رحمهم الله تالیف شده است اما مع ذلک وقتی در این بحث به مطالب مرحوم آقای خوئی(چه در تقریرات بحث ایشان و چه در رساله نوشته شده به قلم خود ایشان) نظر میشود، به این نکات که کار علمی ایشان بسیار مفید تر و راه انداز تر و روان تر است اذعان میکنيم.
🔸ایشان به فقه جعفری خدمت بزرگی کرده است، ما نه تنها در این بحث بلکه بارها و در موارد متعدد وقتی زحمت دیگران را در مباحث فقهی و اصولی مشاهده ميکنيم با اینکه مطالب را تحلیل کرده اند اما مندمج و همراه با غموض و بدون رعایت ترتیب منطقی است. اما آقای خویی رحمه الله با آن استعداد سرشار و تلاش مضاعف و ذوق زیبا و قریحه سالمی که داشته است مطالب غامضه را واضح و روشن بیان فرموده است به نحوی که قابل استفاده همگان باشد.
🔹به قول بعضی، ایشان تدریس خارج را تسهیل کرده است. زیرا در گذشته تدریس خارج کاری سخت بود و کسی که تدریس خارج مینمود باید قطعأ مجتهد میبود و کذا و کذا ... اما از بعد ایشان تدریس خارج آسان شده است با اینکه قطعا بعضی از مدرسین خارج فی زماننا هذا مجتهد نیستند و با مطالعه کتب فقهی آقای خوئی رحمه الله و فهم بعضی از مطالب ایشان، تدریس میکنند و اگر چه همه این دروس خارج از عمق و دقت کافی برخوردار نیست اما مع ذلک برای عده ای از مستمعین که قابلیت درک مطالب عمیق را ندارند خوب است و کفایت میکند و احتیاجی نیست که در تمام دروس مطالب دقیق و عمیق علمی مطرح شود.
🔸خلاصه خدمت ایشان به فقه شیعه مطلبی غیر قابل انکار است خصوصا که ايشان تمام فقه را بطور استدلالی بحث کرده است. یکی از نزدیکان مرحوم توحیدی(مقرر درس آقای خویی و صاحب کتاب مصباح الفقاهه) برای ما نقل کرد که روزی بعد از درس آقای توحیدی به لسان اعتراض به مرحوم آقای خوئی رضوان الله تعالی علیه عرض کرد هرچه فرموده اید از مطالب و کلمات حاج آقا رضا همدانی بوده و شما مطلب جدیدی ارائه نفرمودید . آقای خویی رحمه الله خطاب به ایشان فرمودن آیا حاج آقا رضا به همین شکل و ترتيبی که ما گفتیم فرموده است؟ آقای توحیدی عرض کرد خیر. آقای خویی فرمودن پس فرق کرده است.
🔹نظم مباحث و قرار دادن مدخل و مخرج بحث در جای خودش و رعایت ترتیب منطقی مطالب از ویژگی های ایشان بوده است. به عنوان نمونه در همین بحث لباس مشکوک با اینکه اکثر مطالبی که آقای خویی رحمه الله عنوان فرموده اند در رساله لباس مشکوک مرحوم ایروانی وجود دارد و اساسا آقای خوئی در لباس مشکوک بر نسق رساله ایروانی حرکت کرده است اما با ملاحظه مطالب آقای خویی مطالب روشن میشود و اصلا در موارد بسیاری ایشان مطالب مستمسک آقای حکيم را باز کرده و توضیح داده است. ایشان حق عظیمی بر اهل علم دارد. بی جهت نیست که معمول کرسی های تدریس فقه و اصول که به حمل شایع درس فقه و اصول باشد از سفره ایشان ارتزاق کرده اند. در این مطلب تردیدی نیست و مدرسین خارج فعلی نیز مع الواسطه وام دار ایشان هستند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
19.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥گزارش تصویری: سلسله مباحث اجتهادی آیتالله سبحانی در مشهد
🔻امر به معروف و نهی از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد در ادامه سلسله مباحث اجتهادی با حضور آیتالله جعفر سبحانی در مدرسه علمیه عالی نواب از ۱۶ خرداد به مدت دوهفته در حال بررسی و ارائه است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
جلسه سوم امر به معروف و نهي از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد استاد سبحاني 17 خردادماه.mp3
17.54M
🎧 صوت جلسه سوم دروس آیتالله سبحانی
🔖 با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از نظر قرآن و سنت»
🗓 ۲۰ خردادماه، مشهد مقدس، مدرسه علمیه عالی نواب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
جلسه چهارم امر به معروف و نهي از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد استاد سبحاني 21 خردادماه.mp3
13.84M
🎧 صوت جلسه چهارم دروس آیتالله سبحانی
🔖 با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از نظر قرآن و سنت»
🗓 ۲۱ خردادماه، مشهد مقدس، مدرسه علمیه عالی نواب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
جلسه پنجم امر به معروف و نهي از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد استاد سبحاني 22خردادماه.mp3
16.21M
🎧 صوت جلسه پنجم دروس آیتالله سبحانی
🔖 با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از نظر قرآن و سنت»
🗓 ۲۲ خردادماه، مشهد مقدس، مدرسه علمیه عالی نواب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فرار مالیاتی تضییع حق عموم و جامعه است/ برای تثبیت گفتمان مالیاتی حوزویان و دانشگاهیان مسؤول هستند
✔️استاد محمدجواد فاضل لنکرانی:
🔹 هنوز گفتمان مالیات پردازی در جامعه جا نیفتاده است؛ قطع نظر از این پاسخ که این نظام یک نظام اسلامی است وشرعاً تبعیت از قوانینش بر همگان لازم است، ولی باز یک فرهنگ گفتمانی فراتر از این لازم است تا مردم باور کنند زندگی در این عصر و دوران بدون پرداخت مالیات غیر منطقی است و اصولاً فرار از مالیات یک امر زشت و از نظر فقهی ضمان آور است. یک بعد از ابعاد فرار مالیاتی تضییع حق عموم و جامعه است.
🔸برای تثبیت گفتمان مالیاتی حوزویان و دانشگاهیان مسؤول هستند، هم حوزهها موظفند تا مبانی فقهی و دینی آنرا مطرح کنند و هم دانشگاهیان باید مبانی علمیاش را بیان نمایند، ولی باز هم کافی نیست، این گفتمان وقتی جامع و کامل خواهد شد که ما به این هدف برسیم که عموم مردم از آن ضعیفترین حقوق بگیر دولت که از حقوقش مالیات کسر میکنند تا قویترین افرادی که در مسائل اقتصادی نقش دارند باور کنند که باید مالیات بپردازند و این مالیات در رشد اقتصادی کشور مؤثر است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💳 رونمایی از رمزارز اسلامی ISLM
✔️گروه اقتصادی Haqq به زودی از ارز دیجیتال اسلامی خود با نام ISLM رونمایی میکند. هدف این مجموعه، ارائه یک پلتفرم مالی متناسب با جامعه جهانی مسلمانان است.
براساس اظهارات مسئولین شرکت Haqq: این رمزارز بطور کامل منطبق بر شریعت اسلامی بوده و قادر است نیاز جامعه اسلامی و استفاده از ارزهای دیجیتال را برطرف کند. ماموریت این سازمان شامل ارائه خدمات مالی یکپارچه، پذیرش نوآوری های Web3 و ترویج فعالیتهای خیرخواهانه است.
در همین راستای، شرکت Haqq متعهد شده است که 10 درصد از انتشار این کوین اسلامی را برای حمایت از فعالیت های خیریه در سراسر جهان اسلام اختصاص دهد. شرکت مذکور برای تقویت توان علمی خود تفاهمنامه همکاری با دانشگاه بین المللی اسلامی مالزی (IIUM) اامضا کرده است. هدف آنها افزایش آگاهی در مورد فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال در بین دانشجویان و متخصصان است.
محمد الکاف الهاشمی، یکی از بنیانگذاران Haqq اظهار داشت: اعتقاد زیادی به پتانسیل رشد ارزش این کوین دارد. وی تاکید کرد: اگر تنها ۳ تا ۴ درصد از جامعه مسلمانان این کوین را در اختیار داشته باشند، میتواند به یک دارایی ارزشمند در مقیاسه با بیتکوین تبدیل شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
Figh_1_1402.03.21.mp3
15.73M
🎧 جلسه اول صوت درس خارج فقه «بررسی فقهی پول و تورم»
🎙ارائه: استاد حاج شیخ عبدالله احمدی شاهرودی (استاد دروس خارج حوزه علمیه قم)
📅 یکشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۲
📝موضوعات: فقه-مسائل مستحدثه-حقیقت و ماهیت پول-احکام شرعی که بر پول مترتب است-تحقیقی در موضوع شناسی
⏰ زمان و مکان برگزاری: ساعت ۱۰:۳۰صبح، در مشهد، مدرسه علمیه آیتالله خویی (ره)، فازجدید، طبقه منفی یک، مدرس یک
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
Figh_2_1402.03.22.mp3
22.52M
🎧 جلسه دوم صوت درس خارج فقه «بررسی فقهی پول و تورم»
🎙ارائه: استاد حاج شیخ عبدالله احمدی شاهرودی (استاد دروس خارج حوزه علمیه قم)
📅 دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۴٠۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢برگزاری کنگره بینالمللی «میرزای نائینی» نیمه دوم سال جاری در قم
✔️هفتمین جلسه شورای اجرایی دبیرخانه کنگره بین المللی میرزای نائینی، پیرو ابلاغ مدیر محترم حوزه علمیه، به ریاست حجتالاسلام و المسلمین دکتر رفیعی و با حضور حججالاسلام احمد فرخ فال دبیرکل کنگره، محمود میرزابیگی امام جمعه اسبق نائین، دکتر مرتضی توکلی رئیس دبیرخانه کنگره و همچنین عباس رفعتی، جواهری، مهدی اعرابی و محسن فراهانی برگزار شد.
در این جلسه جدول زمانی و نحوه برگزاری کنگره و همچین سین برنامههای روز برگزاری کنگره، تهیه شده توسط شورای اجرایی کنگره طرح گردید و حضار نظرات خود را در این باره بیان داشتند و مققر شد کنگره بین المللی میرزای نائینی ۷ دیماه سال جاری (۱۴۰۲ شمسی) در شهر مقدس قم برگزار گردد و سپس ۱۴ دیماه در شهرهای نجف و کربلا به کار خود پایان خواهد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 گستره عقل در فقه تمدنی
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی
📆 زمان: چهارشنبه ۲۴ خرداد ساعت ۱۱ الی ۱۲
🔗 برای اعلام حضور به لینک زیر مراجعه فرمایید: https://formafzar.com/form/gob8e
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚 نشست علمی نقد با موضوع (العله والحکمه)
👤مولف: استاد جعفر نجفی بستان
👤ناقدان: استاد محمود حکمت نیا و استاد هاشم نیازی
📆 زمان: ۲۴ خردادماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۷
🏛مکان: قم، بلوار جمهوری، کوچه ۲، فرعی اول سمت چپ، سالن کنفرانس انجمن فقه و حقوق اسلامی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📣پویش آموزشی_پژوهشی با محوریت دروس خارج فقه رهبر معظّم انقلاب
🔻با هدفِ آشنایی با:
۱- شیوهی اجتهاد جواهری با تأکید بر روش فقهی حضرت آیتالله خامنهای
۲- ویژگیهای اختصاصی روش فقاهت معظّمٌله
🔻مزایای دوره:
۱- بهرهمندی از اساتید مبرّز و استادیاران فاضل
۲- بهرهمندی از محتوای مکمّل و جانبی
۳- احتساب اتمام دوره، معادل یک سال حضور در درس خارج فقه
۵- اختصاص بن تخفیف ویژه شرکتکنندگان دوره جهت تهیّه آثار معظّمٌله
🔷شرایط ثبتنام:
🔸اتمام امتحان کتبی و شفاهی پایهی ۱۰ تا سال ۱۴۰۱
🔸معدل ۱۶ به بالا یا معرفینامه از مراکز تخصصی فقهی
🔸حداکثر سن ۳۵ سال
🔸ویژه نخبگان حوزوی و محصلین مراکز تخصصی فقهی
⏳مهلت ثبت نام: ۵ تیر ۱۴۰۲
⛔️ظرفیت محدود
✍️ثبت نام در پیشخوان سامانه نجاح
قسمت دوره تابستانه سطوح عالی قم
👈جهت کسب اطلاع بیشتر به پیوند زیر مراجعه نمایید: https://b2n.ir/tb1402
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مرکزیت دروس حوزه علمیه خراسان باید در حرم مطهر امام رضا(ع) باشد
🔺نباید اجازه داد در اطراف حرم ساختمانهای مرتفع احداث شود
✔️آیتالله سبحانی:
🔹در گذشته به واسطه مدارسی که در حرم مطهر حضرت رضا علیهالسلام فعال بود، این آستان مقدس محل برگزاری بسیاری از درسها و مرکز آمد و شد طلاب بود. حتی شبها در مسجد گوهر شاد درس خارج برپا میشد. ولی پس از آن دوران، به دلایل مختلف شرایط ایجاب کرد که این مدارس به گونهای دیگر باشد ولی باید تلاش کرد به همان حالت قبلی بازگردد.
🔸این که مدارس علمیه در نقاط دیگر باشد، منافاتی با مرکزیت دروس حوزه در حرم مطهر ندارد، بنابراین باید جلوه حوزه و مدارس علمیه و طلاب اطراف حرم باشد، حتی نباید اجازه داد در اطراف حرم ساختمانهای مرتفع احداث شود.
🔹در سالهای حدود ۱۳۳۰ یک ماه رمضان را در مدرسه میرزا جعفر بودم و در مدرسه پریزاد و دیگر مدارس حرم رفت و آمد میکردم. آن موقع به این دلیل که مرکزیت حوزه در حرم مطهر بود، طلبهها را دراغلب اوقات در مسجد گوهر شاد میدیدیم. اکنون در قم هم این مسئله به دلیل اشتباهاتی که صورت گرفته، کم رنگ شده است...
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=71587
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آنچه در دیدار مدیر حوزههای علمیه با مراجع و علمای عراق گذشت
✔️استاد علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه و هیأت همراه در سفر یک هفتهای به کشور عراق با حضور در بیوت مراجع معظم با حضرات آیات سیستانی، فیاض، بشیر نجفی و برخی شخصیتهای علمی چون شیخ باقر ایروانی، شیخ محمد سند، شیخ حسن جواهری، سید علی سبزواری، سید منیر خباز و سید محمدرضا سیستانی دیدار و نسبت به مسائل مرتبط با حوزههای علمیه نجف و قم گفتگو و تبادلنظر نمودند.
🔺«دیدار و گفتگو با اساتید طراز اول حوزه علمیه نجف»، «دیدار و گفتگو با برخی از اساتید و طلاب ایرانی مقیم نجف»، «دیدار و گفتگو و امضای تفاهمنامه همکاری میان حوزههای علمیه ایران و آستان مقدس حسینی»، «دیدار و گفتگو با سید عیسی الخرسان، تولیت عتبه مقدّسه علویه»، ««دیدار و گفتگو با سید عمار حکیم و جمعی از اساتید و فضلای بغداد»، «دیدار و گفتگو با تجمع علمای ولایی عراق»، «دیدار و گفتگو با شیخ همام حمودی رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق»، «دیدار و گفتگو با شیخ مهدی الصمیدعی مفتی اهل سنت عراق»، «سخنرانی در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی در نجف اشرف»، «بازدید از نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه در عراق»، «حضور در مراسم بزرگداشت آیتالله سیّد کاظم حائری در نجف» و «ملاقات با محمد شیاع سودانی، نخستوزیر کشور عراق» از دیگر برنامههای مدیر حوزههای علمیه در این سفر بود.
👈 گزارش تفصیلی + تصاویر را در «اجتهاد» ملاحظه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=71595
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
جلسه ششم امر به معروف و نهي از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد استاد سبحاني 23خردادماه.mp3
14.93M
🎧 صوت جلسه ششم دروس آیتالله سبحانی
🔖 با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از نظر قرآن و سنت»
🗓 ۲۳ خردادماه، مشهد مقدس، مدرسه علمیه عالی نواب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فقه۲۳خرداد ۰۲.mp3
21.03M
🎧 صوت جلسه سوم درس خارج فقه «بررسی فقهی پول و تورم»
🎙ارائه: استاد حاج شیخ عبدالله احمدی شاهرودی (استاد دروس خارج حوزه علمیه قم)
📅 مشهد، مدرسه آیتالله خویی، سهشنبه ۲۳ خرداد ۱۴٠۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💠 بیان عیب کالا هنگام فروش
🔸سؤال: آیا فروشنده هنگام فروش کالا باید عیب آن را بگوید؟
🔹جواب: اگر قصد فریب نداشته باشد، گفتن عیب واجب نیست ولی نباید عیب آن را مخفی کند یا اگر از او سؤال شد، دروغ بگوید. البته اگر خریدار پس از خرید بفهمد که کالا معیوب است، میتواند معامله را فسخ کند یا تفاوت قیمت را از فروشنده بگیرد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از نظام فکری امام خمینی تا مکتب معرفتی انقلاب اسلامی
✍️ سید مهدی موسوی
مقصود این نوشته از "نظام فکری" عناصر بنیادین معرفتی و محکمات فکری است که نقش معنابخشی، نظمدهی و جهتدهی به سایر عناصر و اجزای یک مجموعهی معرفتی دارد. نظام فکری در این تلقی، غیر از "منظومهی فکری" است که به مجموعه عناصر معرفتی به همپیوسته و مرتبط اطلاق میشود. در واقع "نظام فکری" هستهی سخت و اصول بنیادین در منظومه فکری است که به آن روح، معنا، نظم و جهت میدهد.
مقصود از "مکتب معرفتی" نظم معرفتی و دستگاه منسجم، هماهنگ و به همپیوستهای است که افقهای جدیدی را در تبیین پدیدهها و توصیف لایههای عمیقتر واقعیت میگشاید و به طرح و برنامهی زندگی میانجامد که امکان آن در دستگاههای دیگر وجود ندارد.
امام خمینی به لحاظ فقهی در ادامه "مکتب اصولی" و "مدرسه فقهی قم" قرار دارد و در ادامه آیتالله حائری و آیتالله بروجردی به تقویت و تعمیق این مدرسهی فقهی پرداختند و نوآوریهای بسیاری هم دارند...
آنچه امام خمینی را از دیگران متمایز میکند آن "نظام فکری" ایشان است که از جامعیت ویژهای برخوردار است که در نهایت به تولید مکتب فکری انقلاب اسلامی در عرصهی اسلامشناسی و طرح کلی و جامع زندگی انسان در عصر تجدد و حجاب حقیقت منجر شده است و موجب آغاز تاریخی نوین برای بشریت عصیانزده شده است.
👈 ویژگیهای نظام فکری امام خمینی: http://ijtihadnet.ir/?p=71591
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 سخنان کمتر شنیده شده آیتالله طالقانی و شهید بهشتی در مورد حجاب و عفاف
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سفری با برنامه اما کمرنگ
✔️مباحثات به بهانه سفر استاد اعرافی به عراق نوشت: برای نخستین بار بود که یک مقام حوزوی به ظرفیت طلاب و فضلای ایرانی مقیم حوزه علمیه نجف توجه کرده است و برنامه مستقلی برای تجمع و دیدار و شنیدن مسائل و مشکلات و نظرات آنان داشته است.
پس از اتمام برنامههای استاد اعرافی باید گفت این سفر یکی از مهمترین اقدامات عملی انجام شده در راستای تعامل حوزه علمیه قم و نجف است، امری که در اغلب موارد قربانی نگاههای افراطی یا تفریطی بودهاست. طبیعتا این دیدارها طبق سنت حوزویان «بازدیدهائی» هم خواهد داشت و این رفتوآمدها برای حوزههای علمیه قم و نجف بسیار سودمند است.
به نظر میرسد گروه همراه استاد اعرافی به نمایندگی از «مرکز مدیریت حوزههای علمیه» بودند و برای اینکه این گروه نماینده واقعی «حوزه علمیه قم» باشد لازم بود چند تن از اساتید معتبر قم که در حوزه علمیه نجف هم شناخته شده و مورد احترام هستند، حضور مییافتند.
از سوی دیگربرنامهی بسیار پربار انجام شده متاسفانه با ضعف شدید اطلاعرسانی مواجه بود. اخبار منتشره بسیار کلی و کلیشهای بود و پیام القاء شده به مخاطب همان قالب دیدارهای تشریفاتی و دیپلماتیک است. برای نمونه یکی از امور پیگیری شده در این سفر و دیدارها با شخصیتهای حوزه علمیه نجف پیگیری حل مشکلات طلاب ایرانی از جمله مسکن بود که متاسفانه در هیچ کدام از اخبار منعکس نشده است.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=71646
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
تأملی در رابطه دین و آزادی.pdf
1.31M
📄 جزوه «تأملی در رابطه دین و آزادی»؛ پژوهشی مستدل و فقهی
❗️پاسخ به برخی شبهاتی که پیرامون آزادی در دین مطرح میشود:
۱. آیا الزامات حکومت نسبت به امور دینی، سلب حق آزادی مردم و ظلم به آنهاست؟
۲. آیا الزامات حکومتی با کرامت و ارزش انسان منافات دارد؟
۳. آیا آیات قرآن، نافی الزامات حکومتی در امور دینی هستند؟
🌐 تنبیه الأمة
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢صرف وجود منفعت و لو اعتباری و خیالی در تصحیح معنی مالیت مؤثر است/ نیازی به امضای شارع یا عدم ردع او برای تحقق عنوان مالیت نیست
✔️ حجتالاسلام محمد فائزی، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه قم گفت: صرف وجود منفعت و لو اعتباری و خیالی در تصحیح معنی مالیت موثر است و نیازی به امضای شارع یا عدم ردع او برای تحقق عنوان مالیت نیست، لذا در فضای مجازی اگر امری به خاطر کثرت وجودش رغبتی به آن نباشد یا منفعتی برای کسی نداشته، مالیت در آن وجود ندارد.
👈 بررسی مالیت در فضای مجازی: http://ijtihadnet.ir/?p=71659
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
جلسه هفتم امر به معروف و نهي از منکر و نقش زمان و مکان در اجتهاد استاد سبحاني 24.mp3
14.54M
🎧 صوت جلسه هفتم دروس آیتالله سبحانی
🔖 با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از نظر قرآن و سنت»
🗓 ۲۴ خردادماه، مشهد مقدس، مدرسه علمیه عالی نواب
🆔 https://eitaa.com/ijtihad