📌آذر ماه ۵۷
🔻محکومیت دانشگاه فردوسی به دلیل حمله به بیمارستان شاه رضای مشهد + سند
📝مرور اشتباهات پرتکرار رژیم پهلوی، گویای حوادث نابخشودنی و فراموش ناشدنی این دوران از حافظه تاریخی مردم ایران است. در بین اتفاقات دردناک ماههای پایانی عمر حکومت محمدرضا پهلوی، به حادثهی تلخ و ناگوار حمله به بیمارستان شاه رضای مشهد میتوان اشاره کرد و آن را مورد بازبینی قرار داد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wr
📌روایت سقوط ۱۴ | فرهنگ مهر
🔻رستاخیز دیکتاتوری شاه
📝محمدرضا پهلوی که در کتاب ماموریت برای وطنم به شدت نظام تک حزبی را تقبیح میکرد به یکباره تصمیم گرفت تک حزب رستاخیز را جانشین احزاب در داخل کند. فرهنگ مهر، استاد روابط بینالملل دانشگاه بوستون امریکا، معاون نخستوزیر ایران و رئیس دانشگاه شیراز( پهلوی) تشکیل و فعالیت تک حزب رستاخیز و منحل شدن سایر احزاب سیاسی را روایت میکند.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ws
📌۲۵ آذر | اعلان تشکیل سلطنت پهلوی
🔻رضاخان چگونه به سلطنت رسید؟
📝به قدرت رسیدن رضاخان یکی از نقاط قابل توجه تاریخ معاصر ایران است که چگونه پهلوی اول با سیاسیبازی و ایجاد خفقان و سرکوب به قدرت رسید؟ در ۱۵ آذر مجلس مؤسسان تشكیل شد و در یک هفته انقراض قاجار و پادشاهی رضاخان و ولایتعهدی پسر بزرگتر و پادشاهی اولاد ذكور رضاخان را، نسل اندر نسل، تصویب كرد. در ۲۴ آذر رضاشاه به مجلس شورای ملی رفت و در مقابل قرآن سوگند خورد و به این ترتیب رضاخان بهآرمان خویش نائل آمد و سلسلهی پهلوی در ایران، سلطنت را به دست گرفت.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wv
📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
🔻امام و دوگانه سازش و ستیز با آمریکا
📝بر اساس خاطره سایروس ونس، وارن زیمرمن(دیپلمات ارشد آمریکایی) و فرستاده کارتر آخرین دیدار را با امام قبل از ورد به ایران انجام داد. در این دیدار که با تسهیلگری ابراهیم یزدی و با هدف اطلاع دقیق آمریکا از موضع امام خمینی انجام شد، امام خط مشی خود را برای سازش و یا ستیز با آمریکا مشخص کرد.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wu
📌۲۵ آذر | انتشار اولین شماره روزنامه آیندگان
🔻تمجید رادیو اسرائیل از روزنامه آیندگان + سند
📝با مرور روزنامههای آرشیوی آیندگان به مسئولیت بزرگ این روزنامه یعنی مثبتنمایی خدمات ایالات متحده امریکا به کشورهای در حال توسعه و نیازمند جهان و پوشش دهی اخبار پیشروی اسرائیل و دادن وجه مثبت به تلاشهای اسرائیل در مقابل جنگ با اعراب پی برده میشود.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ww
#روزنامهگردی | ۲۶ آذر
📌اروپائیها باز هم از سرزمین اسلامی ترکیه دست نمیکشند
📝روزنامهی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۶ آذر سال ۱۳۷۶ در صفحه چهاردهم خود در باکس " نگاهی از زاویه ای دیگر " با چاپ یادداشتی به قلم الف - صلاح و تیتر - اروپائیها باز هم از سرزمین اسلامی ترکیه دست نمی کشند - از جواب منفی اتحادیه اروپا به ترکیه برای عضویت این کشور در این اتحادیه خبر داده و تحلیلی در این زمینه به رشته تقریر درآورده است.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wx
📌به بهانهی ۲۶ آذر روز حمل و نقل
🔻خوشرکابهایی که پای کار انقلاب بودند + تصاویر
📝26 آذر 1362 در دوران جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران، مشکل ترخیص کالا از بنادر کشور به بحرانی عمیق تبدیل شده بود. امام خمینی در پیامی از همه کامیونداران خواستند تا با حضور خود در بنادر، دولت را یاری کنند. پس از این پیام رانندگان کامیون از سراسر کشور برای جهاد ترخیص کالا عازم شهرهای جنوبی شدند. 26 آذر ماه به پاس تقدیر از مجاهدتهای رانندگان کامیون به عنوان روز حمل و نقل نامگذاری شد.
#آلبوم_تصاویر
🔗اینجا ببینید:
https://irdc.ir/0002Wy
📌۲۶ آذر | درگذشت فرخ غفاری
🔻فیلم توقیفشده «جنوب شهر»؛ واقعیاتی از زیست اجتماعی دوران پهلوی
📝فیلم جنوب شهر ساخته محمدابراهیم فرخ غفاری در سال 1337 ساخته و به اتهام سیاهنمایی توقیف شد. سپس در سال 1343 با تغییر نام به «رقابت در شهر» بدون ذکر نام سازنده و با سانسورهایی بسیار به پرده رفت. این فیلم بنابر محیطی که در آن ساخته شده بود و موضوعی که دنبال میکرد به نمایش زوایایی از زیست فرودستانه و رنجهای ناشی از آن در محلههای پایین شهر تهران پرداخت و همین علت اصلی توقیف آن شد.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wz
🔻حمایت کامیونداران از فرمان امام برای نجات گمرکات
📝در اواخر آذرماه سال 1362 در حالی که کشور با شرایط جنگی دست و پنجه نرم میکرد بسیاری از کالاهای اساسی و گران بهای مورد نیاز کشور به دلیل نرخ پایین کرایه حمل و نقل کامیونها و تریلرها در گمرکات کشور تلنبار شده بود. در چنین شرایطی امام خمینی فرمانی مبنی بر اهمیت خروج کالاها از گمرک و لزوم همکاری رانندگان صادر کرد. همین باعث برانگیختگی و روانه شدن 1700 دستگاه ماشین به سمت گمرکات شد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X0
📌۲۷ آذر | شهادت دکتر محمد مفتح
🔻شهید مفتح و دغدغه مقاومت
📝شهید محمد مفتح از چهرههای برجسته مبارزه با رژیم شاه و حامی انقلاب اسلامی، عملکردی قابل توجه در امور عقیدتی و اجرایی در به بار نشستن نظام نوپای اسلامی در ایران داشت. او مساعی خود را منحصر به ایران نکرد و همواره دغدغه حمایت از مقاومت فلسطین و شیعیان لبنان را نیز داشت. چنانچه اعلامیهای تأثیرگذار در نخستین روز جهانی قدس(آخرین جمعه رمضان 1358 ش) نوشت و تمهیداتی برای حمایت از شیعیان لبنان اندیشید.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X2
#روزنامهگردی | ۲۷ آذر
🔻اعلام فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توسط میخائیل گورباچف
📝اعلام انحلال اتحاد جماهیر شوروی توسط میخائیل گورباچف رهبر این کشور، تیتر اول روزنامه ی چاپ عصر اطلاعات در ۳۳ سال قبل چنین روزی چهارشنبه ۲۷ آذر سال ۱۳۷۰ است.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X1
📌۲۷ آذر | سالروز درگذشت واعظ شهیر
🔻اعتراض خشکهمقدسها به سخنرانی فلسفی با بلندگو
📝شیخ محمدتقی فلسفی از واعظان مشهور تاریخ معاصر ایران از جمله افرادی بود که اولین بار در مجالس مذهبی با بلندگو به سخنرانی پرداخت. این حرکت مورد انتقاد و اعتراض برخی افراد مقدسمآب قرار گرفت.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Wt
🔻پیام حافظ اسد به بنیصدر یک سال پس از پیروزی انقلاب + سند
📝خوشوقتم به نام ملت عرب سوریه و به نام خود برای اعتماد ملت برادر ایران نسبت به شخص جنابعالی تبریکات و تعنیات صمیمانه را تقدیم دارم.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X5
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 شهادت آیتالله مفتح توسط گروهک فرقان
🔻پناه دادن شهید مفتح به اکبر گودرزی + فیلم
📝علی آیتاللهی از فعالان سیاسی مسجد قبا که ارتباط وثیقی با آیتالله مفتح داشت در خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است، خاطرهای از پناه دادن شهید مفتح به اکبر گودرزی در طبقه بالای کتابخانه مسجد قبا در دوران رژیم پهلوی روایت کرده است که برای نخستینبار منتشر میشود.
#ویدئو
🔗مشاهدهی نسخهی کامل در:
https://irdc.ir/0002Wq
📌۲۸ آذر | تبعید آیتالله خامنهای به ایرانشهر
🔻اعتراف ساواک به محبوبیت آیتالله خامنهای در ایرانشهر+ سند
📝در سندی که توسط ریاست اداره ساواک سیستان و بلوچستان پیرامون تبعید آیت الله خامنه ای و چند تن دیگر از روحانیون به ایرانشهر مخابره شده است چنین آمده: «چون روحانیون مذکور از بدو ورود به ایرانشهر محبوبیت زیادی در بین اهالی کسب و جوانان زیادی را در پوشش تعالیم مذهبی جذب نمودهاند ادامه این وضعیت به صلاح نمیباشد.» بر این اساس پیشنهاد میشود که آنها را به مهاباد و سنندج منتقل کنند.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X8
📌۲۸ آذر | رحلت آیتالله واعظ زاده خراسانی
🔻شیخ تقریب
📝آیتالله محمد واعظ زاده خراسانی (1395-1304) از چهرههای برجسته عالم تشیع در حوزه تقریب مذاهب است. وی توانست گامهای مؤثری در جهت وحدت اسلامی بردارد. تأسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، برگزاری کنگرههای وحدت و ایجاد دانشگاه مذاهب اسلامی بخشی از اقدامات ماندگار اوست.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X6
📌به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛
🔻اولین شماره مجله «گواه» منتشر شد
📝همزمان با آخرین ماه پاییز، شمارهی یک مجلهی به گواهی اسناد «گواه» به بازار نشر رسید. نخستین شماره مجله «گواه» با عنوان اصلی «دو چهره یک اندیشه؛ نیم قرن عقلانیت و مقاومت» در یازده بخش منتشر شده است.
#اخبار_مرکز
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XA
#روزنامهگردی | ۲۹ آذر
📌آمریکا، تکرار یک کابوس
📝روزنامهی کیهان در مورخه روز پنجشنبه ۲۹ آذر سال ۱۳۷۵ در صفحه چهاردهم با چاپ تفسیری در حاشیه اتهامات گوناگون کاخ سفید علیه ايران در پی بمب گذاری در مقر نظامیان آمریکا در ظهران عربستان به قلم محمود ایمانی نوشته است؛
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XB
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📌هر استان یک روایت | اصفهان 🔻محرم خونین نجفآباد 📝در محرم سال ۱۳۵۷، شهر نجفآباد شاهد یکی از م
#هر_استان_یک_روایت | فارس
📌مسجد و روحانیت در تحولات انقلابی شیراز
📝در آستانه تحولات انقلاب اسلامی، مساجد شیراز مانند مسجد شمشیرگرها و سایر مساجد تحت مدیریت علمای برجستهای همچون آیتالله محیالدین حائری، آیتالله سیدجعفر طاهری، سیدمحمدهاشم دستغیب و دیگر شخصیتهای مذهبی به کانونهای مهم فعالیتهای انقلابی تبدیل شدند.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XE
📌انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
🔻آخرین امیدها در پاییز
📝27 آذر ماه سال 1357 در خاطرات جیمی کارتر در برگیرنده امیدوارتر شدن شاه بنابر روی دادن تحولات بسیار سطحی و گذرا بود. این امر اما دیری نپایید و موج انقلاب، امیدهای کاذب و گذران شاه در زیر آماج واقعیات انقلابی مدفون کرد
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XD
📌یلدای مبارزه در مدرسه فیضیه
🔻مترس از شب یلدا که در پی است سیاهی + سند
📝در اردیبهشت سال 1354 بر دیوارهاى مدرسه فیضیه قم شعرى به چشم مىخورد که نشان از عشق و ارادت پیروان امام نسبت به ایشان داشت و رونوشت برداشتن طلاب از آن، میزان هوادارى و دلبستگى را مشخص مىکرد. این شعر توسط اداره دوم اطلاعات و ضداطلاعات به ساواک ارسال شد.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X4
📌مفهوم سیاسی «یلدا» در شعر شاعران معاصر
🔻شب یلدا در شعر هوشنگ ابتهاج + سند
📝هوشنگ ابتهاج متخلص به سایه از جمله شاعرانی است که از مفهوم یلدا در این زمینه بهره برده است. «چند برگ از یلدا» عنوان دفتر شعری است که سایه در سال 1344 شمسی آن را منتشر کرده است.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X7
📌روایت سقوط ۱۵ | خداداد فرمانفرمائیان
🔻همه چیز به اسم شاه منحصر شد
📝خداداد فرمانفرمائیان اقتصاددان و رئیس بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه ایران، عضو شورای عالی پول و اعتبار، شورای عالی اقتصاد و ریاست هیئت مدیره بانک صنایع ایران در دوران پهلوی؛ در خاطرات خود عدم توقف زنجیرهی اعتصابات کارگری در کشور را نبود مهرهی مردمی شناخته شده مانند امام خمینی در میان سیاستمداران میداند.
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002X3
📌۱ دی | محاکمه دکتر مصدق در دادگاه نظامی
🔻روایتی از محاکمه مصدق
📝دکتر محمد مصدق پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به دادگاه نظامی کشیده شد و در جریان محاکمهای طولانی و پرتنش از خود دفاع کرد. در این محاکمه، او به اتهام تلاش برای برهم زدن حکومت و تحریک مردم به قیام مسلحانه، به حبس محکوم شد. با وجود فشارهای داخلی و خارجی، مصدق همچنان بر مواضع خود مبنی بر ملی کردن صنعت نفت و مبارزه با استعمار تأکید کرد و محاکمهاش را محکومیتی علیه ملت ایران دانست.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XF
📌۲ دی | انقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
🔻لحظه انتخاب
📝در خاطرات سایروس ونس (وزیر وقت سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا) در باره روزهای ابتدایی دی ماه سال 1357 آمده است: « مشکل این بود که شاه تنها در صورتی ایران را ترک میکرد که کارتر به او توصیه کند. سولیوان تأکید کرده بود در صورتی که رئیسجمهور میخواهد چنین توصیهای به شاه بکند، فوراً به این کار اقدام نماید و اگر چنین تصمیمی ندارد، باید منتظر کودتایی نظامی در چند روز آینده باشیم.»
#خاطرات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XG
📌به مناسبت حمایت مردم از ملی شدن صنعت نفت
🔻سیا؛ کودتاگری خود رأی
📝سازمان سیا آژانسی اطلاعاتی که نام آن در وقایع مربوط به کنار زدن مصدق و کودتای 28 مرداد برای ایرانیان آشنا است. جالب توجه است که بر اساس اسناد برجای مانده درباره این سازمان، مباردت این نهاد اطلاعاتی در کودتا و سرنگونی دولت ها در جنگ سرد از جمله دولت دکتر محمد مصدق از نقاط قوت آن محسوب میشده است. این سازمان حتی استقلال چشمیگیری در عملکرد خود حتی بدون هماهنگی با کاخ سفید و وزارت امور خارجه دارد
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XI
📌به بهانه سالروز درگذشت عباس شیبانی
🔻اختناق در ایران؛ مذاکرات مهندس بازرگان و دکتر شیبانی در زندان+ سند
📝چیرگی همهجانبه دستگاه کنترل و سرکوب رژیم پهلوی بر تمام شئونی که بیم تهدید از آنها بر ضد نظام سلطنت میرفت به حدی بود که میتوان آن را در گفت و گویهای چهرههای برجسته مبارزه در این دوران مانند دکتر عباس شیبانی و مهندس بازرگان دید.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XK
#روزنامهگردی | ۳ دی
📌تهران - قاهره، تنش یا تفاهم؟
📝روزنامهی کیهان در سی و دو سال قبل چنین روزی، چهارشنبه ۳ دی سال ۱۳۷۱ در ستون "یادداشت روز" خود با چاپ مقاله ای با عنوان "تهران - قاهره، تنش یا تفاهم؟" به روابط فی مابين ایران و مصر اشاره دارد و موانع تحقق پذیری آنرا برشمرده است که در ادامه ملاحظه میفرمایید.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XM
📌۳ دی | درگذشت آیت الله شاهرودی
🔻نامه ابراهیم یزدی به آیتالله شاهرودی در زمان ریاست قوه قضائیه
📝دکتر ابراهیم یزدی در نامهای خطاب به آیتالله سید محمود هاشمی شاهرودی(رئیس وقت قوه قضائیه) با ابراز نگرانی از برخی عملکردهای دستگاه قضایی، خواستار بازنگری در روند برخورد با شخصیتهای سیاسی بازداشتشده نهضت آزادی و فراهم کردن زمینه آزادی آنان شده است. وی همچنین بر لزوم برگزاری دادگاههای علنی و رعایت موازین قانونی و اسلامی تأکید کرده است.
#اسناد
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XO
📌۳ دی| سالگرد عملیات کربلای ۴
🔻عملیات کربلای ۴؛ پیچیده اما ناکام
📝عملیات کربلای ۴ با وجود پیچیدگیها و وجود ظرایف نظامی ویژه در آن در دی ماه سال ۱۳۶۵ اجرا شد اما آن گونه که باید نتوانست نیتجه ظفرمندانهای در پی داشته باشد. این مسئله متأثر از عوامل مختلفی است که باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
#مقالات
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002XP