#تسلیت
لیست العبادة کثرة الصیّام والصّلاة، و انّما العبادة کثرة التفکّر فی امر اللّه
عبادت به زیاد روزه گرفتن و نماز خواندن نیست؛ بلکه عبادت این است که در امر (مخلوقات) خداوند بسیار تفکّر شود.
( تحف العقول، حرّانی، ص 362)
✅عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
حفظ جان امام زمان(عج) مهمترین راهبرد زندگی امام یازدهم بود / رد شبهه سرداب(بخش اول)
💠عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، گفت: حفظ جان امام زمان(عج) مهمترین راهبرد زندگی امام حسن عسکری(ع) بود تا سلسله امامت حفظ شود، به همین دلیل در یکی دو ماه پایان عمر، ایشان را به همراه مادر خودشان به مدینه فرستادند.
⬅️حجتالاسلام والمسلمین مجید احمدی کچایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتوگو با ایکنا، گفت: دوره زندگی امام حسن عسکری(ع) دوره کوتاهی بود و ایشان را در حالی که ۲۸ سال داشتند به شهادت رساندند؛ مهمترین هدف و راهبرد ایشان حفظ جان امام زمان(عج) به عنوان آخرین امام بود و این حفظ باید به طریق فیزیکی صورت میگرفت و نه صرفاً معجزه الهی و اینکه فرشتهها او را به آسمان سوم و چهارم و جایی غیر زمین ببرند.
⏹وی افزود: امام در پادگانشهری محصور بودند که همه در آنجا یا جاسوس و یا شبه جاسوس بودند، تا مبادا فرزندی در این خانه متولد شود و مراقب بودند اگر شد فوراً خبر را به سران حکومت دهند تا او را بکشند؛ در این شرایط بزرگترین رسالت آن حضرت این است که امام را به سلامت حفظ کنند. البته ارتباط با اصحاب و حفظ تشیع و رفع و رجوع امور مردم و آمادهسازی آنها برای غیبت هم از دیگر کارهایی است که حضرت انجام دادند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پاسخ به این سؤال که برخی در مورد تولد امام زمان(عج) ایجاد شبهه میکنند، اظهار کرد: امام در منطقه عسکر محفوظ بودند؛ سران حکومت به این نتیجه رسیده بودند که فرزندی از این ایشان متولد خواهد شد که همان مهدی است که در روایات به آن اشاره شده، لذا رفتار آنها با امام عسکری(ع) بسیار سختگیرانه بود؛ نقل است حتی وقتی اصحاب در مسیر سؤالی از امام میپرسیدند ایشان آنان را منع میکرد زیرا میترسید تا شیعیان تحت تعقیب قرار بگیرند.
سیاستهای امام عسکری(ع) برای حفظ امام زمان(عج)
❎احمدی کچایی بیان کرد: یکی از راهکارهای امام برای حفظ جان امام عصر(عج) این بود که گاهی از روی تقیه خبر میدادند که فرزندی از من متولد شده و گوسفند قربانی کنید اما مجدداً خبر منتشر میکردند که این فرزند فوت شده و یا خبر را تکذیب میکردند تا تمرکز ذهنی دشمن را بهم بریزد؛ مسئله دیگری که مطرح شده این است که امام هرگز ازدواج رسمی نکردند و امام زمان(عج) از یکی از کنیزان ایشان به دنیا آمدند؛ این هم یکی از دلایلی است که حواس حکومت را بهم بریزد، زیرا امام چند کنیز داشتند و حکومت نمیتواند متوجه شود که امام از کدام کنیز است.
⬅️وی افزود: از حکیمه خاتون نقل است که در شب تولد امام زمان(عج)، در منزل امام عسکری(ع) بودند ولی تا آن وقت نمیدانست که امشب قرار است فرزندی از امام به دنیا بیاید؛ یعنی نوع بارداری مادر امام هم طوری بوده که آثار حمل در نرجس(س) مشهود نبوده است و حتی بارداری از نزدیکترین افراد هم مخفی بوده است.
چرایی مخفی بودن نام امام زمان(عج)
⬅️احمدی کچایی با بیان اینکه بحث وجه تسمیه امام قبل از تولد هم وجود داشته است، اظهار کرد: در این دوره روشن نبودن وجه تسمیه امام به اوج خود میرسد و رسماً نام آن حضرت اعلام نمیشود، برخی وهابیت شبهه میکنند که اگر امام زمان(عج) وجود داشته چرا تولد و نامش مخفی بوده است؟ خب بنا بر این کار بوده تا برای حفظ جان امام این کارها صورت بگیرد.
وی اضافه کرد: همین که امام به چند نفر از نزدیکترین افراد تولد آن حضرت را اطلاع دادند کفایت میکند و قرار نبوده تا در منبر جار بزنند؛ به نظر میرسد تولد ابراهیم(ع) و موسی(ع) هم در چنین وضعیتی رخ داده است، زیرا خفقان آن دوره طوری بود که قصد جان آن حضرات را داشتند، زیرا اگر مادر موسی(ع) اعلام میکرد که فرزند اوست جانش در خطر میافتاد لذا اینکه میبینیم گزارشات تولد امام زمان(عج) محدود است به این جهت است.
🌐https://eitaa.com/isca24/8197
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
حفظ جان امام زمان(عج) مهمترین راهبرد زندگی امام یازدهم بود / رد شبهه سرداب(بخش دوم)
بیش از ۱۰۰ گزارش تاریخی برای اثبات وجود امام زمان(عج)
✅عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، اظهار کرد: اثبات امام زمان(عج) از رفتار ایشان در دوره غیبت صغری قابل استفاده است، بیش از صد گزارش تاریخی داریم که امام وکیل نصب کرده و نامه مینوشتند و از مسائل پنهانی خبر میدادند؛ بنابراین این روایات مؤید تولد آن حضرت است؛ نکته مهم این است که امام عسکری(ع) برای حفظ امام زمان(عج)، عدم افشای تولد و نام حضرت را در دستور کار قرار دادند، و اینکه گفته شده نام بردن امام به اسم کامل حرام است ناظر به این موضوع است.
♈️احمدی کچایی تصریح کرد: مسئله دیگر اینکه برخی شبهه سرداب و اینکه امام زمان(عج) از آنجا غیبت کرده، را مطرح میکنند و حتی برخی فضلای حوزوی هم این موضوع را به عنوان امر مسلم تاریخی بیان میکنند در صورتی که این موضوع توسط کسانی مانند ابن خلکان و ابن کثیر بیان شده ولی سرداب محل غیبت نبود و محل عبادت سه امام یعنی هادی، عسکری و امام
زمان(عج) بوده است؛ گزارشات بسیار معتبر در کتاب الحجة کافی که در دوره غیبت صغری تدوین شده آمده که امام زمان(عج) در روزهای پایانی زندگی امام عسکری(ع) به مدینه رفتند. همچنین وقتی یکی از اصحاب از دوره بعد از امام عسکری(ع) می پرسند امام میفرماید در حجاز دنبال امام بعدی باشید.
⬅️احمدی کچایی با تأکید بر اینکه در زمان شهادت امام عسکری(ع)، امام زمان(عج) در سامراء تشریف نداشتند، افزود: وقتی امام شهید شد، داخل خانه ایشان ریختند تا امام زمان(عج) را بکشند، ولی دسترستی نداشتند؛ در اینجا این بحث وجود دارد که نماز میت بر امام توسط چه کسی خوانده شده است؟؛ آنچه در کمال الدین صدوق آمده این است که امام زمان(عج) نماز را خواندند که در این صورت طی الارض مطرح است، ولی اگر سند روایت را نپذیریم چون شرایط عادی نبوده امام زمان(عج) مجبور بودند که به سامراء نیایند و نماز را فرد دیگری که ممکن است یکی از نواب امام زمان(عج) باشند، خوانده است.
🌐https://eitaa.com/isca24/8198
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا مطهری در مصاحبه اختصاصی با سایت سخن تاریخ:
همایش علمی سیره و زمانه امام حسن عسکری(علیه السلام) با مشارکت مراکز علمی برگزار می شود
مطلع شدیم انجمن تاریخ پژوهان حوزه با همکاری سایر مراکز علمی و پژوهشی در حال برگزاری همایش سیره و زمانه امام حسن عسکری(علیه السلام) است. سایت سخن تاریخ به مناسبت شهادت امام عسکری (علیه السلام) مصاحبه ای با حجت الاسلام والمسلمین دکتر مطهری، رئیس انجمن تاریخ پژوهان، رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت(علیهم السلام) و مسؤول همایش سیره و زمانه امام حسن عسکری(علیه السلام)، انجام داده است که از نظر محققان و تاریخ پژوهان گرامی می گذرد:
مصاحبه کننده: علی الله اکبری/ مدیر سایت
💠جزئیات خبر در لینک زیر
🌐https://b2n.ir/345070
#حبیب_الله_بابایی
#پژوهشکده_مطالعات_تمدنی_واجتماعی
#کار_گروه_پژوهشی
✅با حضور دکتر حبیب الله بابایی:
راه اندازی کارگروه پژوهشی تمدن نوین اسلامی در سازمان سمت انجام شد:کارگروه پژوهشی «تمدن نوین اسلامی» در دفتر قم سازمان مطالعه و تدوین علوم انسانی دانشگاه ها(سمت) راه اندازی شد.
✍️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نخستین نشستِ هماندیشی اعضای «کارگروه پژوهشیِ تمدن نوین اسلامی» بود با رویکرد معرفی اعضا، تبیین مأموریتها و اهداف تأسیس این کارگروه در قم سیام مهرماه با حضور حمیدرضا خادمی معاون پژوهشی سازمان و مدیر دفتر قم، حجت الاسلام حبیب الله بابایی مدیر کارگروه و دیگر اعضا و کارشناسان در دفتر قم سازمان مطالعه و تدوین علوم انسانی دانشگاهها (سمت) برگزار شد.
🔹در این جلسه پس از معرفی سوابق اعضای حاضر، طرفین به بحث و تبادل نظر در خصوص فلسفۀ تأسیس، مأموریتهای کارگروه، ساختار، دورنمای فعالیتها و همچنین تدوینِ نقشۀ راه پرداختند.
حمیدرضا خادمی، معاون پژوهشی و مدیر دفتر قم سازمان سمت از اهمیتِ راهبردی کارگروه تمدن نوین اسلامی، نسبتِ آن با فعالیتها و مأموریتهای سازمان، تلاش روشمند و اقدام در راستای جذب طرحهای پژوهشی مبنایی، درسی و کمک درسی و نیازسنجی برای انتخابِ اولویتهای پژوهشی را برشمرد.
📒مدیر دفتر قم سازمان سمت ضمن اشاره بر تدوین سرفصل برای تألیف منابع درسی جدید و مکاتبه با شورای گسترش وزارت علوم در جهتِ تأسیس رشتههایی تازه در زمینۀ مطالعات تمدنی بر حمایت همه جانبۀ سازمان و معاونتِ متبوع خود از فعالیتهای کارگروه تأکید کرد.
🔹در ادامۀ جلسه حجتالاسلام بابایی، مدیر کارگروه تمدن نوین اسلامی، بر استفاده از ظرفیتهای سازمان برای توسعه، تعمیق و نهادینه کردن ادبیاتِ مطالعاتِ تمدنی تأکید و خاطر نشان کرد که همیشه نمیتوان بر اساس نقشۀ راه پیش رفت، بلکه گاه این مُجری و پژوهشگر است که به مدد توانایی علمی و ارائۀ دیدگاهی نو، مانع رکود پروژه و خروج آن از تنگناهای پیشبینینشده میشود و گاه نیز پروژهها مکمّل یکدیگرند.
💠جزئیات خبر در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
🌐https://b2n.ir/121877
#پژوهشکده_اسلام_تمدنی
#گفتگو
#محمد_مسعود_سعیدی
✅در گفتوگوی «فرهیختگان» با محمدمسعود سعیدی؛سکولار شدن جامعه ایرانی
📒مردم دیگر به نظریه گوش نمیدهند و بهاصطلاح گوششان پر است. «نشان دادن در عمل» نیز بهخصوص برای حکومت کاری دشوار است، چراکه باید محیط درستی را بسازد که مردم علاقهمند باشند. برداشتهای دینی مسئولان مملکت ما هماهنگ و یکنواخت نیست و منشأ برخی از بینظمیها همین تعارضات حلنشده است.
✍️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی ) به نقل از روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، آنچه میخوانید مصاحبه دکتر محمدمسعود سعیدی، فارغالتحصیل دکتری تخصصی جامعهشناسی اقتصاد و توسعه از دانشگاه فردوسی، دانشآموخته سطح و درس خارج در حوزه علمیه مشهد، عضو هیأت علمی پژوهشکده اسلام تمدنی و نویسنده کتاب «تبیین نظری سکولار شدن در جامعه ایران معاصر» با «فرهیختگان» است.
🔹یکی از نکات اصلی در این مصاحبه، عبور از خوشخیالی و مواجه شدن با روند مشهود است. اگر بحث ایشان درست باشد - و با آمار و ارقامی بهروز تایید شود- شاید بتواند عافیتگزینی بعضی از ما دینداران و انزوایمان را برهم زند. اما نکاتی نیز در مطالب ایشان هست که اجمالا باید به آنها پرداخت. آقای سعیدی که «سکولار شدن» را یک فرآیند میدانند و نه یک «بودن»، نمیتوانند امر را منحصر کنند به «اجباری» و «غیراجباری.» اینکه گفتهاند «فلانچیز بیشتر مطلوب خداست.» چندان مسموع نیست و آزادی اهوای نفس، بهطور کلی یا نسبی مورد تایید دین نیست مگر اینکه ایشان دلایلی ارائه کنند. اتفاقا نظم و سامان هم -که مورد تاکید ایشان است- چندان با آزادی اهوا تناسب ندارد. سازش و مدارا با جمع البته تاحدی پذیرفته است – خصوصا در آن موارد که در نقل ایشان از امام(ره) آمده است- اما معنایش «تبعیت مطلق از جمع» نیست. دیگر آنکه برقراری نظم اجتماعی صرفا با «پذیرش دیگری» ممکن نمیشود. این پذیرش نیز با خواهش و التماس بعید است که تحقق یابد. قواعدی چنان عام و شامل که مسلمان و ملحد آن را بپذیرند نیز چندان ممکن نیست گرچه مدعای سابق لیبرالیسم چنین بود ولی چنان قوانین فارغ از پیشفرض و عامی، لااقل تابهحال جایی ارائه نشده است و بهلحاظ منطقی نیز ممکن نیست. همیشه مفروضاتی در کار است گرچه پیشتر، لیبرالها به آن آگاه نبودند(ن. ک: لیبرالیسم علیه حقوق بشر، «فرهیختگان»، ۱۱تیر۹۸، ص۱) نظم اجتماعی نیز باید براساسی دایر شود و بیاساس نخواهد بود. اگر متوجه این نکته باشیم که نظم لیبرال با خدازدایی متناسب است، دیگر این خیال رخت میبندد که ذیل یک نظم لیبرال میتوانیم بهشدت دیندار باشیم. از همه مهمتر، قائل شدن مصاحبهشونده محترم به «اصالت روانشناسی»(پسیکولوژیسم) است. البته نفسانیات یا امور روانشناختی مهمند اما همهچیز نیستند و خصوصا پس از نقد هوسرل، دیگر دفاع از آن آسان نیست. روانشناسی علمی تجربی و ظنی است و نمیتواند مدعی نتایج مطلق در شناسایی همهچیز حتی معرفت یا دین باشد. بههرحال هشدارهای آقای دکتر سعیدی در توصیف وضع کنونی یا آینده محتمل، بهکلی بیوجه نیست و خواندن آنها -همانطور که آمد- میتواند در جهت خروج از خوشخیالی مفید باشد.
💠جزئیات خبر در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
🌐https://b2n.ir/423404
✅نهمین شمارۀ دوفصلنامۀ علمی ـ پژوهشی «پژوهشهای عقلی نوین» منتشر شد
✅به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، نهمین شمارۀ دوفصلنامۀ علمی ـ پژوهشی «پژوهشهای عقلی نوین» مربوط به بهار و تابستان ۱۳۹۹، به همت ادارۀ نشریات شعبۀ خراسان رضوی و پژوهشکدۀ اسلام تمدنی منتشر شد و مقالات این شماره بر روی سامانۀ نشریه به آدرس http://novin.isca.ac.ir نمایه گردید.
1.« بررسی وجودی-استعلایی نسبت علیّت و آگاهی از دیدگاه یاسپرس و ملاصدرا» اثر مشترک محمدحسین کیانی، محسن جوادی و مهدی منفرد؛
2.«مفهوم خدا در اندیشۀ کندی» به قلم حسن عباسی حسینآبادی ؛
3.«بررسی تأثیر دوسویۀ ذهن و زبان با تکیه بر منطق در اندیشۀ ویتگنشتاین» نوشتۀ علیرضا فرجی؛ از جمله مقالات این شماره است.
4.همچنین « مسئله شر، علم مدرن و خداناباوری؛ بررسی انتقادی استفاده از علم مدرن در تقویت خداناباوری» اثر کاظم راغبی؛
5.« نقد مبانی فلسفی میانرشتۀ آیندهنگاری راهبردی به مثابۀ یک علم انسانی و اجتماعی نوین (تأکید بر ابتنای روششناسی آیندهنگاری راهبردی به رئالیسم انتقادی باسکار)» نوشتۀ مشترک مسلم شیروانی ناغانی، عینالله کشاورز ترک و اشکان یوسفی؛
6.«« نقد به مثابۀ تربیت فرهنگی» به همت م سید حسسین حسینی
7.و « روایت سلبی از موقعیت وجودی تکنولوژی در هستی (تنزل اشیاء در نظام تکنولوژیک)» اثر احمد شهگلی از دیگر مطالبی است که در این شماره منتشر شده است.
دوفصلنامۀ پژوهشهای عقلی نوین در بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)؛ پایگاه مجلات تخصصی نور (Noormags)؛ پایگاه استنادی سیولیکا (Civilica)، پایگاه استنادی جهاد دانشگاهی SID؛ پرتال جامع علوم انسانی؛ کتابخوان همراه پژوهان (pajoohaan.ir) و پرتال نشریات دفتر تبلیغات اسلامی (http://journals.dte.ir) نمایه میشود.
#اانتصاب
#پژوهشکده_فلسفه_وکلام
#محمد_سوری
#نجف_لک_زایی
#
✅طی حکمی صورت گرفت؛انتصاب سرپرست پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
📒رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در حکمی محمد سوری را به عنوان «سرپرست پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی این پژوهشگاه» منصوب کرد.
🔹به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی) حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی در این حکم آورده است:
با عرض تسلیت رحلت جانسوز همکار محترم جناب آقای دکتر ابراهیم علیپور به جنابعالی و همکاران محترم پژوهشکده و قدردانی از تلاشهای ارزنده و ارزشمند آن مرحوم، نظر به مراتب فضل، دانش و توانمندی شما به موجب این حکم با حفظ سمت به «سرپرستی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی» منصوب میشوید.
🌐https://eitaa.com/isca24/8208