«برنامه زاویه با حضور اندیشوران اسلامی قسمت پنجم فصل پانزدهم دکتر نجف لک زایی و دکتر قدیر نصری» را در YouTube تماشا کنید
https://youtu.be/cgxIgvyGi80
برنامه زاویه قسمت پنجم فصل پانزدهم با حضور دکتر نجف لک زایی و دکتر قدیر نصری
http://m.aparat.com/v/QJuWN
📒در راستای تعامل و همکاری صورت گرفت؛بازدید رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔶رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با حضور در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ضمن ابراز خرسندی از فعالیت های صورت گرفته در معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی، خواستار همکاری با مرکز پژوهش های مجلس شد.
⬅️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ) به نقل از پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی ( تبلیغ نیوز )، علیرضا زاکانی «نماینده مردم قم و رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی» با حضور در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، از بخش های مختلف این پژوهشگاه بازدید و از نزدیک در جریان فعالیت های معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم قرار گرفت.
🔶زاکانی در جلسه همکاری مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که با حضور حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی «معاون پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و رییس این پژوهشگاه» و برخی از مسؤولان پژوهشکده ها برگزار شد، اظهار داشت: یکی از مظلومیت های انقلاب اسلامی این است که مولودهای این انقلاب کمتر مورد شناخت واقع شده اند و نسبت به ظرفیت های خلق شده آگاهی لازم وجود ندارد.
🔹وی به اهمیت وجود مراکز پژوهشی در کشور پرداخت و گفت: آشنا شدن با مجموعه هایی مانند پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی و کارهایی که در این مجموعه ها دنبال شده، می تواند یک معونه و امکان بزرگی را برای حاکمیت و حکومت و اجزای آن فراهم کرده و تکیه کنند تا بتوانند به راه درست حکمرانی کردن، نظام سازی و جامعه سازی دست یابند.
💠جزئیات در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca142
✅رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی خبر داد:آمادگی دفتر تبلیغات اسلامی برای تهیه فرهنگ نامه و دانشنامه قرآنی قانون گذاری
📒معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی از آمادگی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی این دفتر برای همکاری با مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و تهیه فرهنگ نامه و دانشنامه قرآنی قانون گذاری خبر داد.
⬅️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از پایگاه خبری دفتر تبلیغات اسلامی ( تبلیغ نیوز)، حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی درحاشیه بازدید علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ضمن خوش آمدگویی به نماینده مردم شریف قم، به تبیین دستاوردهای پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی و ظرفیت های این مجموعه عظیم پرداخت.
🔹وی همچنین به بیان پیشنهاداتی در راستای همکاری این پژوهشگاه با مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی پرداخت و تصریح کرد: برای رویکرد اشراف معارف اسلامی در قانون گذاری در مرکز پژوهش های مجلس، به سرعت می توان فعالیت هایی که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی صورت گرفته را ظرفیت سنجی کرده و گزارشی تقدیم شود و فرهنگ نامه قرآنی قانون گذاری و دانشنامه قرآنی قانون گذاری آماده شود.
💠جزئیات در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)
🌐http://dte.bz/isca143
هدایت شده از پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
🔰به همت پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن:
✳️کتاب چکیده مقالات همایش ملی مقاومت اسلامی از نگاه قرآن کریم منتشر شد
🔗 متن خبر در لینک زیر↙️
🌐 quran.isca.ac.ir/fa/News/Detail/402
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
🆔 @MaarefQuran
پایگاه مراجعه «فیرحی» به مشروطه فقه است / مسیرهای خارج فقه به بنبست میرسد(بخش اول)
حجتالاسلام نجف لک زایی با اشاره به ویژگیهای اندیشه مرحوم فیرحی، بیان کرد: پایگاه مراجعه ایشان به مشروطه، فقه است و میگفت مسیری که بخواهد برای حل مسائل ایران نشانی بیرون از فقه بدهد بنبست است، همچنان که برخی اساتید ایشان نیز همین راه را پیمودند.
به گزارش ایکنا، برنامه تلویزیونی زاویه شبکه چهارم سیما، شب گذشته، ۲۱ آبانماه، به موضوع «الهیات حکومت در ایران معاصر؛ گفتوگویی درباره برنامه پژوهشی دکتر فیرحی» اختصاص داشت. حجتالاسلام والمسلمین داود فیرحی، پژوهشگر اندیشه سیاسی در اسلام و استاد دانشگاه تهران، که همگان از او به عنوان پژوهشگری نواندیش و آزاداندیش یاد میکنند، صبح روز گذشته، ۲۱ آبانماه، به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت.
در ادامه متن صحبتهای حجتالاسلام والمسلمین نجف لک زایی، استاد علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع)، را در این برنامه میخوانید؛
آشنایی بنده با دکتر فیرحی به اواخر دهه شصت بازمیگردد که آن زمان در مقطع کارشناسی رشته علوم سیاسی تحصیل میکردم و ایشان مدرک کارشناسی ارشد را اخذ کرده و به قم آمده و هنوز معمم نشده بودند. در ترم آخر کارشناسی، یک یا دو درس با ایشان داشتم؛ یکی نظام سیاسی و دولت در اسلام و دیگری تاریخ تحول دولت در اسلام بود. آیتالله عمید زنجانی که همشهری و استاد دکتر فیرحی بود، این درسها را به رشته علوم سیاسی اضافه کرده بودند. بنابر این ایشان بحث خود را با دروس اسلامی در رشته علوم سیاسی در دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم شروع کرد و هر دو بحث نیز تبدیل به کتاب شد.
زمانی که مقطع دکتری را میخواند با ایشان ارتباط داشتم که در آن زمان دانشجوی ارشد بودم. در دکتری، دغدغه ایشان این بود که ببیند چه شد که اسلام صدر اسلام، تبدیل به اسلام اموی شد و یا میگفتند چطور از دل اسلامِ نجاتبخش و یا رهاییبخش یک سلطنت استبدادی درآمد؟ با بهرهگیری از نظریه فوکو در دانش، قدرت و مشروعیت سعی کردند، تقریری از این بحث ارائه کنند و میگفتند در دوره اسلام میانه، قدرت روی دانشسازی گذشته شده است و برای خودش تولید مشروعیت کرده است. یعنی چیزی تولید شده که واقعیت ندارد و وقتی به اسلام برگردید، چنین چیزی درست نیست.
اسلام بیخطری که غربیها به دنبالش بودند
ایشان از دوره معاصر به دوره صدر اسلام نگاه میکرد. چون با استبداد و استعمار در دوره پهلوی مواجه بودیم و انقلاب اسلامی برای حذف اینها آمده بود که استقلال به نفی وابستگی، و آزادی به نفی استبداد، اشاره داشت. دوران پهلوی، استبدادی بود که قرآن هم چاپ میکرد و محمدرضا پهلوی به حرم امام رضا(ع) نیز میرفت و به تعبیر یکی از پژوهشگران غربی، آنها تلاش کردند دو مدل اسلام بیخطر در اسلام درست کنند؛ برای شیعیان، پهلویزم بود و برای اهل سنت، کمالیزم که مصطفی کمال آتاتورک، پرچمدارش بود و اینها زمینهساز نفوذ غرب بودند. ایشان از اینجا به گذشته برگشته بود که ببیند کجای آن اسلام حقیقی، دچار چالش شده است؟ که ایشان به دورههای میانه و یا اوایل دورههای میانه میرسید.
دغدغه ایشان ادامه یافت و در دو کار قبلی نیز میتوان اینها را ریشهیابی کرد. ایشان از صدر اسلام شروع میکند و الگوی امامت، خلافت و سلطنت را توضیح میدهد و به دوره جدید میآید و ولایت فقیه را نیز در کتاب نظام سیاسی و دولت در اسلام تبیین میکند. دانشجویانی که این کتاب را میخوانند، هم با اندیشه سیاسی اهل سنت و هم با اندیشه سیاسی شیعه آشنا میشوند که از امامت و دوره غیبت تا دوره مشروطه و انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) و قرائتهایی که از ولایت فقیه شده است، شامل میشود و ایشان انتصاب و انتخاب را نیز مطرح میکنند.
در تاریخ تحول دولت، روی دولت، رفته و از جریانهای فکری عبور کرده است و به صورت مفصل تحولات دولت تا دوره عثمانی را بحث کرده است و در دوره اخیر نیز تمرکزی بر فقه مشروطه پیدا کرد که در قم این جلسات شکل گرفت. ایشان جلسههای شبهای چهارشنبه را داشتند که حدود پنج سال به صورت مستمر برگزار میشد و اخیرا هم از تهران به قم میآمدند و با فضلا در انجمن مطالعات سیاسی حوزه این جلسات را داشتند که اساتید دانشگاه یا دانشجویان دکتری بودند که این بحثها نیز ضبط و پیاده میشد.
⬅️ادامه در فرسته بعدی⬇️⬇️⬇️
پایگاه مراجعه «فیرحی» به مشروطه فقه است / مسیرهای خارج فقه به بنبست میرسد(بخش دوم)
نکته مهم اینکه، دیگران نیز به مشروطه مراجعه میکنند، اما پایگاه مراجعه ایشان به مشروطه، فقه است و میگوید مسیری که دارد برای حل مسائل ایران راهکار میدهد و بیرون از فقه است، این مسیرها بنبستآفرینی است. ایشان به اساتید و دانشجویانشان علاقه زیادی داشتند، ولی این باعث نمیشد که بحث علمی را نگویند. یکی از اساتید ایشان اخیراً نقد میکرد، اما دکتر فیرحی هرگز پاسخ نداد. نقدها نیز تند بود، اما ایشان همه نقدها را در کانال خود میگذاشت و آن استاد نیز به نائینی بازگشت، اما نه از پایگاه فقه، بلکه از پایگاه سلطنت ایرانشهری به اندیشههای اندیشمندان بازگشت میکرد.
البته ایشان شیخ فضلالله را نیز میخواند و تحلیل میکرد و در کتاب اخیرشان که زیر چاپ است نیز سطح مراجعهشان به فقها و روشنفکران آن دوره پیداست که چه سازوکاری داشتند که فقه را به قانون تبدیل کنند. چون شما یک منابعی دارید و وقتی میخواهید آن را به یک فراوردهای تبدیل کنید، باید خط تولیدی داشته باشید که این دغدغه را دارد که چطور این تحول اتفاق بیفتد.
حجیت، دغدغه اصلی مرحوم فیرحی
نکته دیگر این است که دغدغه دکتر فیرحی، تراث نیست و تراث برای ایشان اصالت ندارد، بلکه دغدغه ایشان حجیت است و میخواهد به یک جوابی برسد که وقتی این جواب را برای جامعه ایران عرضه میکند، اگر به او گفتند از کجا آوردی، بتواند حجیتش را توضیح دهد. دغدغه ایشان این بود که میخواست بگوید به سیمای جدیدی از سیاست نیاز داریم که این نیز میخواهد به آن چیزی که قبل از اسلام میانه بودیم برگردد و دکتر فیرحی فکر میکرد نائینی میتواند این را در اختیارش قرار دهد.
آقای دکتر فیرحی میگفت که چرا خود ما به سرچشمه مراجعه نکنیم؟ در سالهای اخیر ایشان بخش عمدهای از وقت خود را گذاشت که به عنوان یک صاحبنظر، نه در ذیل شرح آرای عالمان دیگر، بلکه مستقیما خودش به صدر اسلام مراجعه کند و بگوید پیامبر(ص) چطور دولتسازی کرده است. یکی از مسائل، قانون اساسی مدینه است و از یک طرف نیز بحث اصحاب قرارداد در غرب برای ایشان جلب توجه کرده است. دکتر فیرحی یک پُلی میان اندیشه اصحاب قرارداد، با نوع قراردادگرایی در صدر اسلام، زده بود. یعنی چیزی که پیامبر(ص) با مسلمانان امضا میکند و اسم آن را صحیفه مدینه میگذارد و همین قرارداد با یک قالب جدید با یهودیان مدینه نیز امضا میشود، آیا به معنای قراردادگرایی است؟
یعنی دارد با تکیه بر قراردادهای دوجانبه دولتسازی میکند که این میشود امت، و میگویند در این صحیفه مدینه، امت دو معنا دارد؛ یک مرتبه برای مسلمانان و یک بار به عنوان واژه سیاسی به کار میرود و آن هم برای کسانی که شهروند دولت مدینه هستند. چنانکه در دولت مدینه فقط مسلمانان نبودند و تا مادامی که پایبند به عهد و پیمان بودند، حضرت(ص) نیز مقید به حفظ این معاهدات بودند. اما تفاوتی که با قراردادگرایی غربی دارد، این است که در اینجا یک چیزی داریم که زیرساخت این قرارداد را تأمین میکند و آن عبارت از وحی الهی است. یعنی دو طرف این قرارداد باز نیست که به هر سمت و سویی بروید. اگر یک ایدئولوژی را قبول کردید، قرارداد نیز سوار آن ایدئولوژی میشود و یا آن ایدئولوژی، پشتوانه این قرارداد میشود که در مدینه نیز این اتفاق میافتد.
ایشان از این مسئله، پلی به دوره جدید میزند که اگر میخواهیم جایگاه قانون را محکم کنیم، باید تصور خود را اصلاح کنیم، چون برداشت این است که مشکل همان یک کلمه است که در دوره مشروطه مطرح بود و ما باید تصور خود را از قانون اصلاح کنیم و بدانیم در حکومت مدینه نیز به این مدل نیاز دارید و اینکه فقط در وحی آمده کافی نیست و این را باید به قانون تبدیل کنید که یک شکل و فرایندی دارد و بعد برای جامعه اسلامی لازمالاتباع میشود. بنابر این، در این دوره اخیر فکری که درس سیره سیاسی نبوی را ارائه میکند، یک راهکار با این سبک ارائه میکرد که از دوره میانه و مشروطه عبور کنیم و برای اینکه به یک راهکار برسیم، باید به دولت نبوی و علوی و قیام امام حسین(ع) مراجعه کنیم که اصل این ایده، خوب و قابل دفاع است.
حجتالاسلام یزدانیمقدم بیان کرد:
مباحث سیاسی در المیزان؛ بیانگر فلسفه سیاسی علامه
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه مباحث سیاسی در تفسیر المیزان، بیانگر فلسفه سیاسی علامه طباطبایی است، تأکید کرد: امروز، راهی جز دولت اسلامی مد نظر علامه طباطبایی، برای اداره مطلوب جامعه نداریم و نباید کاستیها را به حساب اندیشههای بزرگانی چون علامه گذاشت.
به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین احمدرضا یزدانیمقدم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، امروز، ۲۲ آبان در نشست علمی «دولت اسلامی از منظر فلسفه سیاسی علامه طباطبایی» که در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار شد ضمن تسلیت ارتحال حجتالاسلام فیرحی با بیان اینکه ایشان فردی بسیار علاقهمند به علامه طباطبایی و افکار ایشان بود، گفت: ایشان همواره میگفت همه تلاشهایی که ما میکنیم برای خدمت به حوزه است؛ وی به اندیشه اسلامی و جلسات ذکر و اعتقادات دینی علاقه واقعی، و قلبی رئوف و پرمحبت نسبت به اهل بیت(ع) داشت.
وی با طرح این پرسش که علامه طباطبایی اندیشه و فلسفه سیاسی دارد یا ندارد؟ افزود: اگر تعریف اشتروس را که متأثر از تعریف فارابی از فسلفه سیاسی است، بپذیریم، قطعا علامه هم فلسفه سیاسی دارد؛ از دید اشتروس سیاست دانشی است که موضوع آن سیاست، و روش آن فلسفی است؛ با این تعریف علامه، فلسفه سیاسی دارند. ایشان رساله مستقل در فلسفه سیاسی دارد و در المیزان و ... هم مباحث زیادی در این زمینه دارند.
یزدانیمقدم با بیان اینکه علامه به صورت آگاهانه به جای فلسفه سیاسی از فلسفه اجتماعی استفاده کرده که میتواند ریشه در بحث مدنیت و فلسفه مدنی داشته باشد، اظهار کرد: بنابراین علامه، واقعاً فلسفه سیاسی و صدها صفحه به عربی و فارسی در این زمینه مطلب دارد.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه گاهی از ما پرسیده میشود، که ایشان به عنوان مفسر مباحث سیاسی را مطرح کرده و نمیتوان علامه مفسر را فیلسوف تلقی کرد، افزود: کسانی که این پرسش را دارند، ظاهرا با المیزان و روش تفسیری وی آشنا نیستند؛ روش تفسیری علامه این است که علاوه بر فهم زمانی از واژه معانی کلی را هم مد نظر دارد. علامه در المیزان بر پایه یک سری مبانی فلسفی وارد شده؛ تفسیر وی هم عقلی و مباحث تفسیری را از غیر تفسیری جدا کرده است، بنابر این مباحث سیاسی در تفسیر بیانگر فلسفه سیاسی علامه است.
دولت اجتماعی دینی؛ تئوری علامه درباره حکومت
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: علامه در مورد مفهومی به نام ملک و حکومت صحبت کرده و این دو را مترادف هم و سلطه و اقتدار تعریف کرده است؛ (حکومة اجتماعیة دینیه) البته مراد ایشان حکومت به معنای امروز نیست، بلکه وی کار به سامان و فرایند سیاسی دارد که تعریف دولت است. در واقع دولة اجتماعیة دینیه را مطرح فرموده است. ایشان معتقد است که خدا به انسان علم و قوه نظری داده تا حقایق عالم را بفهمد؛ این انسان، قرار است به کمال برسد و این در گرو وجود دولت و جامعه اسلامی است.
یزدانیمقدم تصریح کرد: علامه به ماجرایی که در تورات یعنی درخواست بنی اسرائیل برای داشتن پادشاه را بیان و بحث استخدام یکطرفه را در نظام شاهی زیر سؤال میبرد؛ او معتقد است در حکومت دیکتاتوری، رابطه استثماری میان حاکم و مردم وجود دارد و در نهایت هم به شرک و شاهپرستی، فرعون، پادشاهپرستی و ... ختم خواهد شد؛ علامه، معتقد است انبیاء آمدند تا توحید برقرار و شرک نفی شود؛ بنابر تصریحات علامه، ایشان طرفدار استخدام طرفینی است؛ ایشان میفرماید درست است پیامبر حاکم ما از طرف خداست، ولی اقتدار به دست آمده ناشی از جمع شدن رهبر و مردم از آن همه تکوینا و تشریعا است و این حکومت، اجتماعی است.
یزدانیمقدم تصریح کرد: طبق نظر علامه اگر حکومت حاصل زندگی اجتماعی است پس ملک و حکومت هم اجتماعی میشود، بنابراین درآمدهای کشور هم باید در اختیار همه اقشار قرار گیرد؛ براساس نظر علامه، دین برای برقراری عدالت اجتماعی و برابری متناسب خلق شده و چنین دینی نمیتواند انسان را در مشتهیات(آرزوها) نفسانی آزاد بگذارد. حکومت اسلامی از منظر علامه، دولت اجتماعی دینی است و دین حقیقت اجتماعی است و مردم را از این منظر مورد مخاطبه قرار داده است.
استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه با بیان اینکه هابز و لاک، نظریه دولت ندارند، بلکه در مورد جامعه مشترکالمنافع سخن میگویند که در تفاهم امروزی ما معادل دولت نیست و اگر چنین چیزی را بپذیریم، ملک و اجتماع مد نظر علامه هم همان دولت است، اضافه کرد: هابز معتقد است قرارداد اجتماعی بین حکومت و مردم به نفع حاکم شکل میگیرد ولی علامه معتقد است این قرارداد در فضای اجتماعی ایجاد میشود.
⬅️ ادامه در فرسته بعدی⬇️⬇️⬇️
راه علاج مشکلات کشور
وی افزود: علامه در مورد مشکلات جامعه معتقد است که هر جا دموکراسی و سوسیالیسم آمد، کار بدتر شد و علت آن این است که قرآن به ما گفته وقتی
می خواهید مسائل را حل کنید به مشورت با مردم رو بیاورید و با تفکر اجتماعی آن را حل کنید، زیرا اگر یکنفر فکر کند و مردم و فکر آنها سرکوب شوند، کرامتی برای آنان ایجاد نخواهد شد و اعتقادات آنان هم خراب خواهد شد؛ احکام اسلام برای رشد عقلانی مردم و جلوگیری از ثروتطلبی و قدرتطلبی یک عده و ایجاد عدالت اجتماعی است تا در پرتو آن عقل تقویت شود.
وی در مورد اینکه اگر با این اندیشه مشکلات حل میشود، چرا کشورهای اسلامی از غربی عقبتر هستند، اظهار کرد: اینکه ما در عمل گرفتار آسیبهایی در کشور هستیم، ایراد کار در نظریات اسلامی نیست، بلکه در عمل است و شکاف در نظر و عمل ربطی به دین ندارد؛ ممکن است کسانی جامعه را اداره کنند که حتی آگاهی با اندیشه علامه نداشته باشند.
وی تاکید کرد: امروز ما راهی جز دولت اسلامی مدنظر علامه برای اداره مطلوب جامعه نداریم و نباید کاستیهای را به حساب اندیشههای بزرگانی چون علامه بگذاریم.
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔲همزمان با برگزاری ششمین ویژه برنامه های بزرگداشت علامه طباطبایی قدّس سرّه ✅نشست علمی دولت اسلام
#نجف_لک_زایی
#مجمع_عالی_حکمت
✅استاد نجف لک زایی:علامه طباطبایی سعادت دنیوی و اخروی را در گرو دولت اسلامی میدانست
🔹رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه علامه طباطبایی سعادت دنیا و آخرت را در گرو تحقق دولت اسلامی میدانست، گفت: در غرب منافع فردی را در بین خود رعایت میکنند، ولی در برخورد با جوامع دیگر با بهانههای مختلف به نام دفاع از حقوق طبقات محروم و آزادی و صلح و ... سعی میکنند آن جوامع را مورد ظلم قرار دهند.
📒به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا به نقل از خبرگزاری قرآنی ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین نجف لک زایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پنج شنبه ، ۲۲ آبان در نشست علمی «دولت اسلامی از منظر فلسفه سیاسی علامه طباطبایی» که در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار شد با اشاره به آیه ۲۰۰ آل عمران «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»، گفت: علامه فرموده است که این آیه خلاصه سوره آل عمران است؛ بعد فرموده در اینجا چند صیغه امر به کار رفته که همه آنها مطلق است؛ اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا؛ اصْبِرُوا، ناظر به صبر افرد است، وَصَابِرُوا، ناظر به بعد اجتماعی است؛ وَرَابِطُوا هم دستور ایجاد جامعه اسلامی است. یعنی خدا برای رسیدن بشر به سعادت دنیا و آخرت انسان را به این چند دستور توجه داده است.
🔲جزئیات خبر در پاایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca144
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔲همزمان با برگزاری ششمین ویژه برنامه های بزرگداشت علامه طباطبایی قدّس سرّه ✅نشست علمی دولت اسلام
#مجمع_عالی_حکمت
#پژوهشکده_علوم_واندیشه_سیاسی
#احمد_رضا_یزدانی_مقدم
✅حجتالاسلام یزدانیمقدم بیان کرد:مباحث سیاسی در المیزان؛ بیانگر فلسفه سیاسی علامه
📒عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اینکه مباحث سیاسی در تفسیر المیزان، بیانگر فلسفه سیاسی علامه طباطبایی است، تأکید کرد: امروز، راهی جز دولت اسلامی مد نظر علامه طباطبایی، برای اداره مطلوب جامعه نداریم و نباید کاستیها را به حساب اندیشههای بزرگانی چون علامه گذاشت.
✍️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ) به نقل از خبرگزرای ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین احمدرضا یزدانیمقدم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، امروز، ۲۲ آبان در نشست علمی «دولت اسلامی از منظر فلسفه سیاسی علامه طباطبایی» که در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار شد ضمن تسلیت ارتحال حجتالاسلام فیرحی با بیان اینکه ایشان فردی بسیار علاقهمند به علامه طباطبایی و افکار ایشان بود، گفت: ایشان همواره میگفت همه تلاشهایی که ما میکنیم برای خدمت به حوزه است؛ وی به اندیشه اسلامی و جلسات ذکر و اعتقادات دینی علاقه واقعی، و قلبی رئوف و پرمحبت نسبت به اهل بیت(ع) داشت.
🔶وی با طرح این پرسش که علامه طباطبایی اندیشه و فلسفه سیاسی دارد یا ندارد؟ افزود: اگر تعریف اشتروس را که متأثر از تعریف فارابی از فسلفه سیاسی است، بپذیریم، قطعا علامه هم فلسفه سیاسی دارد؛ از دید اشتروس سیاست دانشی است که موضوع آن سیاست، و روش آن فلسفی است؛ با این تعریف علامه، فلسفه سیاسی دارند. ایشان رساله مستقل در فلسفه سیاسی دارد و در المیزان و ... هم مباحث زیادی در این زمینه دارند.
🔲جزئیات خبر در پاایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/ISCA145
💠 #تلنگر_کرونایی (6)
🔸#پروتکل های آسمانی، همان دستورات شرع است که بالاتر از #دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی و ستاد مبارزه با #کرونا است.
🔹ضامن اجرای آن هم وجدان و ایمان است.
🔸به دستور خدا #مشاغل پرخطری مانند: ربا، رشوه،احتکار، اختلاس، سرقت، گرانفروشی و کمفروشی باید #تعطیل شود تا اقشار آسیب پذیر له نشوند و اعمال #محدودیت در درآمدهای شبهه ناک هم باید جدی گرفته شود.
👈 به قلم استاد جواد محدثی
🌐https://eitaa.com/isca24/8343
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
کرسی علمی مناسبات آزادی و دانش چهارشنبه ۲۱آبان با ارائه دکتر شریف لک زایی در پژوهشگاه حوزه و دانشگا
#پژوهشکده_علوم_واندیشه_سیاسی
#شریف_لک_زایی
✅شریف لک زایی:گسترش آزادیهای سیاسی روند تولید دانش را تسریع میکند
📒عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اهمیت آزاداندیشی بیان کرد: یک مسئله مهم، دفاع از آزادی اندیشه و تأکید بر لزوم آزاداندیشی است که بتوانیم در این فضا دست به تولید دانش بزنیم و دیدگاهم این است که هرچقدر تولید آزادیهای سیاسی بسط پیدا کند، میتواند به این امر کمک کند که روند تولید دانش تسریع شود.
✍️به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) به نقل از خبرگزاری ایکنا، کرسی علمی ـ ترویجی مناسبات آزادی و دانش، روز چهارشنبه ،۲۱ آبانماه، با سخنرانی شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، به صورت مجازی برگزار شد که در ادامه متنهای لکزایی را میخوانید؛
این بحث زمانی که مطرح شد، یک بحث مغفول بود و همچنان نیز مغفول است و اگرچه وضعیت ویژهای در جامعه علمی دارد و هفتههای اخیر نیز شاهد منازعاتی بودهایم، اما چون به لحاظ نظری تکلیف را روشن نکردهایم که باید چه کنیم، ما همیشه نیازمند این هستیم که در این زمینه بحث داشته باشیم. البته بحث حاضر، با منازعات اخیر ارتباطی ندارد، اما از دل همین منازعاتی است که وجود دارد و برای همین، ضرورت این جلسات که بتواند ابعاد این دیدگاه را مطرح کند احساس میشود.
🔶همان زمان که این بحث از طرف بنده مطرح شد، همین ضرورتها باعث شد که این اتفاق بیفتد. ایده اولیه بحث، دفاع از اهمیت آزادی و وجود فضای آزاد برای بحث علمی است، به ویژه در مراکز علمی که نگاههای متفاوتی وجود دارد و به یک معنا، کارهای تحقیقاتی ایدئولوژیک تلقی میشود و ممکن است سفارشی هم تلقی شود، اما در این فضا باید از یک فضای بحث و گفتوگوی علمی عمیقی بهرهمند شویم و بتوانیم بحثها را از این منظر ارائه کنیم که بسیار نکته قابل اهمیتی است و این بحثها سهمی در این قسمت دارد.
🔲جزئیات خبر در پاایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca146
کتاب، محصول تجربه های بشری و خلاقیت های ذهنی و آموخته های دراز مدت انسان است. سهم کتاب در انتقال دانش ها گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. پدید آوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب از توصیه های مهم اولیای دین است و به گسترش دانش کمک می کند و به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسل های آینده ماندگار می شود. امام صادق علیه السلام به مفضّل بن عمر فرمودند: «دانش خود را بنویس و آن را در میان برادرانت منتشر ساز».
24 آبان مصادف با روز کتابخوانی مبارک باد
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
#معرفی_آثار
✅با حضور معاون وزیر بهداشت؛ نرم افزار «قرآن و سلامت» و کتاب «دستنامه دین و سلامت» رونمایی شد
🔹سه نرم افزار «قرآن و سلامت» و «کتاب دستنامه دین و سلامت» با حضور معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور رونمایی شدند.
📒به همت کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت، از سه نرم افزار «قرآن و سلامت» و «کتاب دستنامه دین و سلامت» با حضور دکتر سیما سادات لاری معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و حجت الاسلام حمید محمدی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور رونمایی شد.
🔹در ادامه این مراسم از سه نرم افزار «قرآن و سلامت» و «کتاب دستنامه دین و سلامت» رونمایی شد.
💠تولید این سه نرم افزار با عناوین «فرهنگنامه قرآن و سلامت»، «دانشنامه تخصصی قرآن و سلامت» و «فرهنگ موضوعی سلامت در تفاسیر» توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، طی انعقاد تفاهم نامه همکاری میان این پژوهشگاه و دبیرخانه کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت، از آذرماه سال ۱۳۹۷ توسط پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم آغاز شد.
⬅️این نرم افزارها پس از تبادل نظر و هماهنگیهای کارشناسی میان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و دبیرخانه توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت در آبانماه جاری به بهره برداری رسیده و در قالب دو فرمت Android و Windows در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت.
🔲جزئیات خبر در پاایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca147
🔴 شماره جدید فصلنامه حوزه منتشر شد
♦️ فصلنامه تحلیلی-انتقادی حوزه « مجله حوزه، شماره7 و پیاپی182» ویژه حوزه های دینی، با عنوان« نماد روشن فكري حوزوي» با صاحب امتیازی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، و مدیرمسئولی دکتر عباس صالحی و سردبیری حجۀالاسلام والمسلمین عبدالرضا ایزدپناه و با محتواي: مقالات، پرونده، گفت وگو و ... منتشر شد.
♦️ در این شماره كه با سخن سردبير: « كرونا و حوزويان» آغاز ميشود. همچنين با نوشتاري از:
دكترتقي آزادارمكي«چالش¬هاي كرونايي و هويت ديني در ايران»
حجۀالاسلام والمسلمین حميد پارسانيا« وضعيت اپيدمي و جهش ابعاد باطني دين¬داري»
سيدجواد ميري « پيامدهاي كرونايي تعليق مناسك جمعي»
محسن جبارنژاد« صورت بندي مواجهه حوزه با پاندمي كرونا»
حجۀ¬الاسلام والمسلمین محسن الويري« نهاد دين و دوگانه مناسك ـ مصالح»
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلّغي« حوزه و فقه زمانه بحران»
حسين پركان «طلاب جهادي سويه¬هاي متعارض نظم نهادي ـ نظم جهادي»
و عليرضا زهيري« طلاب جهادي و تكاپوي فرانقش» فرادیدتان میباشد.
🔷 علاقه مندان می توانند با دفتر این فصلنامه واقع در: قم، ميدان شهدا، ابتداي خیابان معلم، ستاد دفتر تبليغات اسلامي، صندوق پستی: 599- 37185و یا با شماره:31152620-025 و واحد توزيع 7-66661137-025 ارتباط برقرار کنند.
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#حمید_رضا_مطهری
✅به همت پژوهشکده تاریخ وسیره انجام شد:پنل سوم و ششم از همایش آسیب شناسی مطالعات سیره در دوره معاصر
📒کنفرانس بین المللی آسیب شناسی مطالعات تاریخ اهل بیت علیهم السلام در دوره معاصر با مشارکت پژوهشکده تاریخ وسیره اهل بیت علیهم السلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در روز پنج شنبه ۱۳۹۹/۸/۸ به صورت مجازی در شش پنل برگزار گردید.
🔹گزارش پنل سوم از همایش آسیب شناسی مطالعات سیره در دوره معاصر
رئیس کمیسیون: حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری
✅در این کمیسیون شش مقاله ارائه شد. مهمترین ویژگی مقالات این کمیسیون ارتباط دقیق آن با عنوان همایش بود.
🔶گزارش پنل ششم(عصر)کنفرانس بین المللی آسیب شناسی مطالعات تاریخ اهل بیت(ع) در دوره معاصر
رئیس پنل: حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا هدایت پناه
🔹اولین سخنران جنانب حجت الاسلام و المسلمین آقای حسین مرادی نسب عضو هیات علمی گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بود که مقاله ایشان با عنوان «آسیب شناسی خانواده حدیثی در مطالعات تاریخ و سیره اهل بیت(ع) با تاکید بر مجموع روایات مطلاق امام حسن(ع)».
📒سخنران بعدی جناب حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا هدایت پناه دانشیار و هیات علمی گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بود که مقاله ایشان با عنوان «تبیین تاریخ، فرصت یا آسیب در پژوهش تاریخ معصومان(ع)» بود.
💠سخنران محترم برای اینکه تفاوت تبیین تاریخی علمی و غیر علمی را به عنوان فرصت و آسیب پژوهش در تاریخ معصومان(ع) نشان دهد به چند موضوع تاریخی مربوط به سیره علوی و تاریخ امام حسن(ع) و امام حسین(ع) اشاره کردند.
✅سخنران سوم جناب دکتر مهدی مجتهدی عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد بودند که عنوان مقاله و سخنرانی ایشان «سیره علوی ، سنجه روایات سیره نبوی» بود.
سخنران چهارم سرکار خانم دکتر ز هرا روح اللهی امیری عضو هیئت علمی دانشگاه باقر العلوم با عنوان «آسیب شناسی مبانی و رویکردهای مطالعات تاریخی اهل بیت(ع) در دوره معاصر، مطالعه موردی : نفس المهموم» بود.
🔹پنجمین سخنران جناب آقای دکتر محمود سامانی مدرس دانشگاه و عضو گروه تاریخ و سیره پژوهشکده حج و زیارت بود.
عنوان مقاله ایشان «آسیب شناسی مطالعات معاصر در باره فدک(مطالعات موردی مجموعه مقالات فدک) بود.
📒ششمین سخنران جناب آقای دکتر محمد حسین دانش کیا دانشیار گروه آموزشی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی ، دانشگاه معارف اسلامی بود که مقاله خود را با عنوان «راه کارهای آسیب زدایی از محدویت دامنه مطالعات تاریخی پیرامون اهل بیت(ع) (رویکرد، زمان و مکان، موضوع، روش)» ارائه دادند.
⬅️آخرین و هفتمین سخنران سرکار خانم دکتر راضیه تبریزی زاده پژوهشگر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بودند که مقاله خود را تحت عنوان «آسیب شناسی عدم توجه به اسلوب های بیانی ائمه در بیان احکام و نقش آن در اختلاف و تعارض روایات» ارائه دادند.
💠جزئیات خبر در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca148
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
#معرفی_آثار
✅به همت پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کتاب چکیده مقالات همایش ملی مقاومت اسلامی از نگاه قرآن منتشر شد
📒 کتاب چکیده مقالات همایش مقاومت اسلامی از نگاه قرآن به همت پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن و انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده است.
⬅️ این کتاب دربرگیرنده چکیده مقالات ارسال شده به نخستین همایش ملی مقاومت اسلامی از نگاه قرآن است که به کوشش حجت الاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفی مقدم و حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی محمدی در قالب ۹ فصل در ۳۲۴ صفحه ارائه شده است.
📒 چکیده مقاله در این کتاب منتشر شده است.
💠از نقاط قوت این چکیده مقالات میتوان به تنوع عناوین در موضوعات و ابعاد مختلف مقاومت اسلامی اشاره کرد.
💠جزئیات خبر در پایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🌐http://dte.bz/isca149