💠 #تلنگر_کرونایی (۴)
🔸 به محض #آلودگی به وسوسه #گناه، خود را با #توبه، #قرنطینه کنیم تا دیگران هم آلوده نشوند.
🔹 در طول #درمان، مرتب شربت #ذکر و #دعا بخوریم تا ایمنی روح را بالا ببریم.
🔸 اگر در مراکز درمانی #تخت خالی برای #بستری شدن نیست، از #درمان سرپایی هم نگذریم.
🔹 پشیمانی و ندامت، ریشه #عصیان را می خشکاند. پس از هر گناه، با #استغفار و #توبه فضای ذهن و دل را #ضدعفونی کنیم.
🔸 نگذاریم وجودمان به #گناه عادت کند و حساسیت مان نسبت به نافرمانی، کاهش یابد.
👈 به قلم استاد جواد محدثی
🌐https://eitaa.com/isca24/8316
حجت الاسلام والمسلمین دکتر داود فیرحی صبح به امروز به دیار باقی شتافت
حجت الاسلام و المسلمین دکتر فیرحی که از اندیشمندان و اساتید برجسته حوزه و دانشگاه کشورمان بود، صبح امروز ( چهارشنبه ۲۱ آبان ماه) آسمانی شد.
ایشان از چند روز پیش در بیمارستان بستری شده بود.
دکتر فیرحی علاوه بر تحصیلات حوزوی دارای دکتری تخصصی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود و از این دانشکده در سال ۱۳۷۸ فارغ التحصیل شده بود.
از این نویسنده و پژوهشگر سرشناس حوزه و دانشگاه، تالیفات و کتب و مقالات علمی فراوانی برجای مانده است که بخش مهمی از آن به حوزه ی «فقه و سیاست» و «دین و دولت» اختصاص دارد.
مدیریت کانال پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی فقدان این عالم برجسته به همه فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی تسلیت عرض می نماید.
پیام تسلیت حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لک زایی رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به مناسبت رحلت حجت الاسلام و المسلمین دکتر داوود فیرحی
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
ضایعه درگذشت دانشمند معظم و عالم گرانمایه و صاحب نظر بزرگ عرصه علوم و اندیشه سیاسی اسلامی حجت الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی را به حوزه و دانشگاه و جامعه علمی کشور و همه اساتید، همکاران و علاقمندان و دانشجویان و بویژه همسر و فرزندان محترم و بستگان تسلیت عرض میکنم.
تلاش ها و گام های بلند و تاثیرات آن استاد فقید در عرصه فقه و فلسفه سیاسی و بطور خاص بررسی تحولات و تطورات قانون و قانون گرایی در ایران معاصر و نیز تربیت دانشجو قابل انکار نیست.
دکتر فیرحی ، که پس از ارتحال استادش آیت الله عمید زنجانی، بیش از گذشته، عهده دار مطالعات سیاسی اسلامی در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود، توانست علاوه بر تثبیت هویت مستقل فقه سیاسی از طریق نقد رویکردهای مغایر، باعث رونق دیگر مباحث سیاست با رویکرد اسلامی از قبیل مطالعات سیره سیاسی معصومین بویژه در صدر اسلام و بطور ویژه مطالعه و بررسی دولت نبوی و علوی و تحلیل قیام حسینی، فلسفه و اخلاق سیاسی اسلامی، تاریخ تحول دولت در جهان اسلام، روش شناسی مطالعت سیاسی اسلامی، تفسیر سیاسی برخی از آیات قرآن کریم و جریان شناسی اندیشه های سیاسی در جهان اسلام با رویکرد چاره جویی برای علاج افراط گرایی و تفریط گرایی و در جهت ارتقای امنیت و پیشرفت و جمع بین اسلام و تجدد و .... شود.
زنده نگه داشتن یاد و نام این استاد متواضع و متخلق در گرو توجه روزافزون به مطالعات سیاسی اسلامی در همه ابعاد آموزشی و پژوهشی و با رویکرد کاربردی و مقایسه ای و انتقادی است. استاد فیرحی به ما آموخت که علاقه به استاد مانع نقد دیدگاهها و نظرات اساتید نیست و نباید باشد.
نقش دکتر فیرحی در تاسیس و گسترش علوم سیاسی و بویژه مطالعات سیاسی اسلامی در قم فراموش نشدنی است.
خدایش غریق رحمت فرماید و به همه دوستان و علاقمندان و دانشجویان و همکاران و بویژه خانواده و فرزندان و بستگان محترم اجر جزیل و صبر جمیل عنایت فرماید.
نجف لک زایی
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
نشست علمی اسلام گرایی(بازگشت به اسلام و التزام به اصول و ارزش ها)
ارائه دهنده: حجت الاسلام و المسلمین دکتر نجف لک زایی و حجت الاسلام و المسلمین مرحوم دکتر داود فیرحی
https://m.aparat.com/v/0RgYE
بازدید جناب آقای دکتر زاکانی نماینده مردم شریف استان قم و رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
چهارشنبه 99/8/21
https://www.instagram.com/p/CHdLaRjhJdy/?igshid=1bs5vb5oxcsoq
حجتالاسلام سبحانی بیان کرد:
وضع نامناسب تولید ادبیات دینی/ تفاسیر معرفتی مادی؛ چالشی در برابر ایمان
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه تفاسیر معرفتی مادی و حذف عناصر الهی و تفاسیر اجتماعی، اقتصادی و انسانی چالش مهم فراروی زیست مؤمنانه و شریعت ایجاد کرد، گفت: اگر میخواهیم ورود عالمانه و محققانه به عرصه ایمان داشته باشیم و ایمانورزی جامعه را به صورت کاربردی دنبال کنیم، بینیاز از این گونهبندیها نیستیم و باید به اقسام آنها توجه کرد و تحلیل درست داشته باشیم.
به گزارش ایکنا، حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی سبحانی، استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، شامگاه سهشنبه، ۲۰ آبانماه، در نشست علمی «ایمان و چالشهای عصر جدید» که به همت پردیس فارابی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: در تمام انسانها دغدغه ایمان و گرایش به ایمان همواره وجود دارد و بازتاب آن قابل مشاهده است؛ در هیچ نقطهای از تاریخ بشر، آثار ایمانورزی را روایت میکند؛ عصر جدید یعنی از قرن ۱۴ میلادی، فصل تازهای را بر روی مسئله ایمان گشوده است.
وی با بیان اینکه عصر جدید را عصر ایمان و عقلانیت برشمردهاند، افزود: در دوره پسامدرن هم هنوز چالشهای عصر مدرن وجود دارد و درگیر پرسشهای آن دوره هستیم؛ برای جامعه شیعه ما با نگاه به تحولات عصر جدید، جا دارد به جامعه خودمان نگاه مجددی بیندازیم و از تاریخ و تمدن غرب برای امروز و فردای جامعه عبرت بگیریم؛ ممکن است برخی چالشهای غرب برای ما کمتر نمود کرده باشد، ولی میتواند فعال شده و تفکر شیعی ما را هم به چالش بکشد.
سبحانی با اشاره به مفهوم چالش با بیان اینکه مفهوم آن فراتر از پرسش است، تصریح کرد: ایمان دینی در دوره معاصر با پرسشها و چالشهای سهمگین مواجه شده است، ایمان مقولهای انسانی است که آسیبهای مختلف ممکن است آن را تهدید کند، هم انسان در ذات خود زمینه تردید در ایمان را دارد و دائماً وسوسه شکاکیت در وجود او هست و اگر چنین تردیدی نباشد، ایمان پرورده و بالغ شکل نمیگیرد، از آدم تا پایان تاریخ این تردیدها و وسوسهها وجود داشته و دارد و حتی در مورد انبیاء هم این مسئله بیان شده است. البته نمیخواهم آن را تأیید کنم، ولی در مورد آنان نقل شده است.
وضع نامناسب تولید ادبیات دینی
رئیس بنیاد فرهنگی امامت تصریح کرد: به دلیل خلط و بیتوجهی به چالشهای ایمان، مواجهه مؤمنان با عصر جدید مواجهه عالمانه، اندیشمندانه و روشمند نبوده و ما جسته و گریخته و ناروشمند با این چالشها مواجه شدهایم؛ در حوزه فکر اسلامی اعم از شیعه و اهل تسنن در تولید ادبیات ایمانی وضع مناسبی نداریم. در حوزه مسیحیت جبهه خوبی در برابر ناباوران ایجاد شد و کلیسا خود را بازیابی، نظریات و ادبیاتی را در برابر منکران ایمان تولید کرد، گرچه دست مسیحیت به لحاظ محتوا پر نبود، ولی ما ادبیات کمشمار و رنجوری ارائه کردیم در حالی که تفاسیر و تراث اهل بیت(ع) یک دنیا مطلب دارد؛ در کافی شریف یک کتاب در مورد ایمان و کفر داریم، قرآن دائماً از ایمان سخن گفته و کتب اهل تسنن هم در مورد ایمان مطالب زیادی بیان کرده است.
رئیس انجمن کلام حوزه علمیه اظهار کرد: گونه اول چالشهای عصر جدید در برابر ایمان در غرب، چالش اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بود؛ ساختار قدرت اقتصادی و سیاسی در غرب از قرن ۷ تا ۱۳، اقطاری و براساس مالکیت زمین و کشاورزی بود و کلیسا در این دوره تبدیل به یک سازمان معتبر شد. از قرن ۱۳ یک قدرت جدید نظام فئودالی را به چالش کشید، این قدرت جدید چون کلیسا و فئودالیسم را در یک راستا دید علیه کلیسا هم موضع گرفت. از حدود قرن ۱۵ تا ۱۸ در دنیای غرب جریان انتقادی علیه ایمان آغاز شد که مستمسک قوی ندارد، ولی به دلیل اینکه طبقه جدید ابزارهای تازه ارتباطی و قدرت نفوذ خود را تثبیت کرده با ادبیات جدید جامعه را نسبت به دین از نظر روانی دچار تزلزل کرد.
وی افزود: اینها ادبیات علمی و مبنای علمی ندارند، ولی از ابزار ژورنالیستی و قصهپردازی و طنز و فضاسازی رسانهای بهره بردند؛ نقد مناسبات داخلی و اخلاقی کلیسا، وجود برخی خرافات در اندیشههای مسیحی و حتی اعتقادات کلیسا مانند تثلیث، عشای ربانی، فدیه و ... مورد تمسخر قرار گرفت، امام اینها بُعد معرفتی نداشت، ولی به لحاظ روانشناختی ایمان اقشار سنتی را هدف گرفته و دچار تزلزل کردند که ریشه بسیاری از آنها نزاع اقتصادی و سیاسی بوده است.
⬅️ادامه در فرسته بعدی
چالشهای معرفتی در برابر ایمان
سبحانی اضافه کرد: گونه دیگر چالشهای معرفتی است؛ در اینجا در دنیای غرب با یک سیر صعودی از قرن ۱۷ تا پایان قرن ۱۹ جریان مستمر معرفتی ایجاد شد که حاصل آن نوعی چالش جدی در برابر ایمان مسیحی بود و جریان گالیله، گوپرنیک و... به عنوان مصادیق بیان شده است؛ عدهای گفتند که علم جدید و نظریاتی مانند نیوتن که تفسیری مکانیکی از عالم ارائه کرد و... باعث ایجاد این جریان شد؛ این جریان جهانبینی تازه ارائه کرد؛ انسان را حیوان
ناطق تعریف کردند و کسانی مانند فروید مشکلات انسان را با عقدههای جنسی گره زد؛ در این دوره فلسفه جای دین نشست.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: این جریان معتقد است که براساس نگرش علمی و فلسفی بدون نیاز به غیب و خدا میتوانم همه عالم را تفسیر کنم، رویکرد دیگر آنها انسانگرایی است؛ ویژگی مورد ادعای آنها یعنی جامعیت ایمان دینی را در دوره جدید به چالش کشید؛ انسان مؤمن معتقد است که عالم بر وجود خدا شکل میگیرد، ولی وقتی تفسیر زمینی و ماتریالیستی از عالم ایجاد شود، جایی برای ایمان دینی باقی نخواهد ماند.
استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: از قرن ۱۹ که علوم انسانی مانند روانشناسی، اقتصاد مدرن و علوم کاربردی شکل گرفت، قرن جدید علمی برای زیست انسانی، الگو و برنامه جدید ارائه کرد؛ بخش زیادی از زیست مؤمنانه نیاز به خدا و پذیرش فضیلت و ارزشهای مقدس است، برای او اخلاق و فضیلت ارزشمند و متافیزیکی است، ولی تفسیر سکولار و ماتریالیستی در قرن ۱۹ برنامه زیست تازه با حذف معنویت دینی و ایمان پیشنهاد کرد، مناسبات اجتماعی را براساس مواد قانونی و حقوقی و میان فردی تفسیر و ترسیم کرد؛ سعادت را به جای سعادت برین سعادتی در همین دنیا تعریف کرد؛ نظریات مدینه فاضله در این قرون کاملاً سعادت را منحصر به دنیا میبیند؛ اصل پیشرفت کاملاً براساس مدلهای مکانیکی تعریف شد.
تفاسیر معرفتی مادی؛ چالشی در برابر ایمان
سبحانی با بیان اینکه تفاسیر معرفتی مادی و حذف عناصر الهی و تفاسیر اجتماعی، اقتصادی و انسانی چالش مهم فراروی زیست مؤمنانه و شریعت ایجاد کرد، گفت: چالش دیگر، چالش روششناختی بود؛ اساساً روش فهم معرفت متفاوت و زیاد است، ولی نظریاتی تولید شد که کاملاً روش پوزیتویستی و مادیگرایانه حاکم کرد و گفتند که روح و مدعیات دینی تجربهپذیر که نیست، اساساً معنادار هم نیستند؛ اصلا خدا یعنی چه و روح وجود ندارد و ما هیچ درکی از آنها نداریم که در نهایت منجر به نیهیلیسم شد؛ البته این مدل بعد از جنگ جهانی دوم شکست خورد؛ ولی روح نگاه این نوع روششناختی تا امروز هم حاکم است.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: گونه دیگر چالشهای ایمان، چالشهایی بود که در مورد خود ایمان رخ داد و در اواخر قرن جدید اوج گرفت؛ چالشها تا قبل از این بیرون از حوزه دین بود، مانند چالشهای اقتصادی، روانشناختی و معرفتشناسی و روششناسی و ... ولی در این دوره، این موضوع مطرح شد که ایمان چیست؟ چگونه به وجود میآید، از چه نیازی بر میخیزد و به چه چیزی پاسخ میدهد؟ آیا مقوله معرفتبخش یا صرفا اعتقاد است؛ نسبت ایمان و معنویت و اصالت آن چیست؟ لذا در این دوره بدیلهای ایمان ساخته میشود از اندیشههای اگزیستانسیالیستی الحادی و سکولار تا عرفانها و معنویتهای نوظهور که یا اصل ایمان را منکر میشود و یا بدیلهایی را جایگزین ایمان حقیقی میکند.
رئیس انجمن کلام حوزه اظهار کرد: ما اگر میخواهیم ورود عالمانه و محققانه به عرصه ایمان داشته باشیم و ایمانورزی جامعه را به صورت کاربردی دنبال کنیم بینیاز از این گونهبندیها نیستیم و باید به اقسام آنها توجه کرده و تحلیل درست داشته باشیم؛ زیرا برای هر نوع چالش از جمله متدولوژی نمیتوان مثلا پاسخ فلسفی ارائه کرد بنابراین باید گونهها به درستی شناسایی و پاسخ درخور عرضه شود. ریشهشناسی چالشها کمک میکند تا درست و متناسب عمل کنیم و مصاف علمی دقیق داشته باشیم.
يا كوكباً ما كان أقصرَ عُمرُه
وكذا تكون كواكبُ الأسحار
با قلبی آکنده از غم و اندوه به مناسبت چهلمین روز درگذشت مرحوم دکتر ابراهیم علیپور، طاب ثراه، رئیس فقید پژوهشکدهی فلسفه و کلام اسلامی، به سوگ مینشینیم.
زمان: جمعه ۲۳ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۵:۳۰
مکان: بهشت معصومه، قطعهی علما (۳۳).