#امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر
#شهادت_حضرت_امیرالمؤمنین_علیه_السلام
#تسلیت
#مانع_استجابت_دعا
✴️بعد از آنکه حضرت أمیر علیه السلام از ابن ملجم لعین ضربت خوردند وصیتنامه ای در نهج البلاغه از حضرت نقل شده که در آن وصیت توصیه هایی به حسنین علیهم السلام دارند؛ در فرازی از این وصیتنامه نسبت به امر به معروف و نهی از منکر و اهمیتش اینگونه نقل شده: لاتَتْرُکوا الأمرَ بالمعروفِ و النّهىَ عن المنکَر ... امر به معروف و نهی از منکر را رها مکنید چراکه در غیر اینصورت .... هر چه دعا کنید مستجاب نخواهد شد. نامه 47 نهج البلاغه (وَصیّةُ الإمامِ علىٍّ (ع) لِلْحسن و الحسین علیهماالسلام لمّا ضربه ابْنُ ملجمٍ لَعَنَه اللّه)
در شب و روزهایی که بسیار ممتاز و ویژه هستند؛ و نسبت به دعا کردن سفارش ویژه ای شده است ولی غافل نشویم که برای استجابت دعا موانعی نیز وجود دارد که یکی از این موانع مطابق احادیث (مثل حدیثی که نقل شد) ترک امر به معروف و نهی از منکر است؛
👈1. امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایطش واجب است و ترکش گناه و معصیت
از بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است کسی که می خواهد نهی از منکر کند خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش می خواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد. اما اگر کسی خودش در خفا و پنهان گناهی را مرتکب شود باز هم در صورت مشاهده همان گناه از دیگری باید نهی از منکر کند و تکلیف از انسان ساقط نمی شود. (1)
👈2. در هنگام نهی از منکر باید به گونه ای عمل شود که از کار شخص انتقاد شود نه خود شخص زیرا نهی از منکر مبارزه با بیماری و مرض است نه بیمار، انزجار از عمل زشت و انجام منکر است نه کسی که مبتلا شده است و ناهی از منکر با خود او مخالفت و دشمنی ندارد بلکه از عمل ناپسند او بیزار است.
👈3. واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر، بر هر مکلّف نسبت به خانواده و نزدیکان وی دارای اهمیت بیشتری است؛ بنابراین اگر شخصی در خانواده و نزدیکان فرد میباشد که نسبت به واجبات دینی، از قبیل نماز، روزه، خمس، حجاب و... بیتوجّه است و آنها را سبک میشمارد یا نسبت به ارتکاب حرامها از قبیل ربا، غیبت، دروغ، گوشدادن به غنا و موسیقی لهوی و... بی مبالات و بیباک میباشد، باید با اهمّیّت بیشتری با مراعات مراتب سه گانه امر به معروف و نهی از منکر، جلوی کارهای حرام وی را بگیرد و او را به انجام کارهای واجب و ترک حرام دعوت نماید. (2)
نکات توضیحی و منابع:
(1) (رساله آموزشی، ج1 درس 76 ، ص: 328 و ص: 331)
(2) (توضیح المسائل جامع م 2218)
کانال شبهات جوان و نوجوان 👇
https://eitaa.com/joinchat/1124860036C5d0c3baef1
۱۱ فروردین ۱۴۰۳
✨﷽✨
🎤گفتاری کوتاه از حاج آقا مجتبی تهرانی در مورد شب قدر:
من همیشه قبل از اینکه از خداوند طلب مغفرت کنم، میگویم خدایا من امشب از تمام کسانی که گردنشون حقی دارم، غیبت من رو کردن، مالی از من خوردن، آزاری رسوندن و... از همه اونها گذشتم. قلباً هم گذشتم و هیچ شکایتی ندارم.
خدایا اگر تو امشب من رو نبخشی و از سر تمام تقصیراتم نگذری، من از تو بخشنده ترم و چنین چیزی غیر ممکنه. پس حتماً تو من رو بخشیدی. خصوصاً در لیالی قدر اینطور دعا کنید و ببینید چه حالی به شما دست میدهد.
التماس دعا...
🏴🌹🏴🌹🏴🌹🏴🌹🏴
#اَللّهُــمَّ_عَجـِّـل_لِوَلیِّــکَ_الفَــــرَج
╭•┅•🔸─────────•┅•╮
╰•┅•─────────🔹•┅•╯
۱۱ فروردین ۱۴۰۳
2_144143775823176253.mp3
8.33M
تندخوانی (تحدیر) جزء بیستم قرآن کریم
#ماه_رمضان
هدیه به وجود با عظمت
#امام_زمان علیه السلام
انتشار فقط با ذکر لینک بلامانع است 👇
https://eitaa.com/javanvnojavan
۱۲ فروردین ۱۴۰۳
#شب_قدر
#احکام_آیات_سجده_قرآن
💫 ۱۵ نکته شرعی کاربردی در آیات سجده واجب قرآن:
1⃣ در قرآن ۴ سوره آیه سجده واجب دارد:
۱. جزء ۲۱، سوره سجده آیه ۱۵.
۲. جزء ۲۴، سوره فصلت آیه ۳۷.
۳. جزء ۲۷ سوره نجم آیه ۶۲.
۴. جزء ۳۰، سوره علق آیه ۱۹.
2⃣ برای خانم حائض و جنب فقط تلاوت آیات مذکور حرام است. (امام خامنه ای، آیت الله سیستانی، آیت الله مکارم) البته برخی از مراجع تقلید تلاوت کل این سوره ها را حرام می دانند. (حضرت امام، آیات عظام بهجت، فاضل، نوری) و برخی هم در مسئله احتیاط کرده اند. (آیات عظام شبیری و وحید)
3⃣ برای شخص معذور خط بردن و گوش دادن (بدون تلاوت خودش) جایز است.
4⃣ اگر خانم حائض یا شخص جنب به آیه سجده گوش کند (ولو آیه را نبیند) سجده واجب می شود و باید فورا در همان حالت عذر سجده را انجام دهد.
5⃣ سجده در صورتی واجب می شود که مکلف آیه سجده را به طور کامل بخواند و یا گوش کند، بنابراین با خواندن بخشی از آیه سجده واجب نمی شود.
6⃣ سجده با نوشتن آیه یا تصوّر آن در ذهن یا نگاه به آیه سجده بدون خواندن یا گوش دادن به آن، و همچنین با خواندن ترجمه آن واجب نمی شود.
7⃣ گوش دادن آیه در صورتی سجده را بر مکلف واجب می کند که با اختیار و اراده باشد، بنابراین اگر کسی صرفا آیه را بدون قصد گوش دادن بشنود سجده مطابق نظر اکثر مراجع واجب نیست.
8⃣ با گوش دادن آیه سجده از رسانه در صورتی که پخش مستقیم باشد سجده واجب است و حتی اگر ضبطی هم که باشد مطابق نظر برخی از مراجع از جمله امام خامنه ای باز هم سجده را واجب می کند. (حضرت امام و آیت الله سیستانی گوش دادن به آیه ضبط شده را موجب سجده نمی دانند و آیت الله مکارم احتیاط دارند)
9⃣ اگر مکلف حین گوش دادن به آیه سجده، خودش نیز آن را زمزمه و تلاوت کند مطابق نظر بسیاری از مراجع تقلید باید دو سجده انجام دهد. (آیت الله مکارم در این فرض یک سجده را کافی می دانند)
🔟 انجام سجده قرآن واجب فوری است و تأخیر آن جایز نیست و چنانچه مکلف این سجده را (اگرچه از روی معصیت) تأخیر بیندازد، باید آن را به جا آورد و وجوب آن ساقط نمی شود؛ و اگر کسی انجام آن را فراموش کرد هر وقت یادش آمد انجام دهد.
1⃣1⃣ در صورتی که کسی تاکنون با اینکه آیات سجده را تلاوت کرده است به این واجب عمل ننموده است باید به مقدار حداقل یقینی سجده کند.
2⃣1⃣ برای انجام این واجب همین که، پیشانی را به قصد سجده واجب بر چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد كافی است.
3⃣1⃣ در سجدهی واجب قرآن، گفتن ذکر واجب نیست، البته مستحب است، و بهتر است اين ذکر را بگويد: «لااله الّا الله حقاً حقاً، لااله الّا الله ايماناً وتصديقاً، لااله الّا الله عبوديّتاً ورقّاً، سجدتُ لک يا ربّ تعبّداً و رِقّاً، لا مستنکفاً و لا مُستکبراً، بل أنا عبدٌ ذليلٌ ضعيفٌ خائفٌ مستجيرٌ».
4⃣1⃣ در انجام سجده واجب تنها دو امر معتبر است: 1. حالت سجده متعارف داشتن، 2. سجده را بر چیزی که شرعا سجده بر آن صحیح است انجام دادن. بنابراین اگر غیر معذور مهر را با دست بر پیشانی بگیرد و یا بر روی فرش سجده کند کافی نیست.
5⃣1⃣ در سجده واجب قرآن، طهارت بدن از نجاست، وضو و یا غسل، رو به قبله بودن و حجاب و پوشش، شرط نیست.
📚 آدرس:
العروهالوثقی، فصل فی اقسام السجود، مسائل 2 تا 20.
↪️ انتشار مطالب فقط با ذکر لینک👇بلامانع است.
https://eitaa.com/javanvnojavan
۱۲ فروردین ۱۴۰۳
Joze21.mp3
4.29M
تندخوانی (تحدیر) جزء بیست و یکم قرآن کریم
#ماه_رمضان
هدیه به وجود با عظمت
#امام_زمان علیه السلام
انتشار فقط با ذکر لینک بلامانع است 👇
https://eitaa.com/javanvnojavan
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
#ماه_رمضان
#شب_قدر
✴️ خانواده و شبهای قدر
یک شب دیگر فرصت باقی است
البته روز قدر،مثل شب قدر مهم است
🖊ابراهیم اخوی
🟡 یکی از کارکردهای خانواده موفق، برنامهریزی برای رسیدن به اهداف مشخص است.
اگر رشد معنوی را یکی از اهداف بنامیم، داشتن طرح و نقشهای مناسب برای رسیدن به چنین تحول ارزشمندی، از نشانههای کارآمدی خانواده خواهد بود. بر این اساس، استفاده از فرصتهایی که میتواند تجربههای معنوی گهرباری را در اختیار اعضای خانواده قرار دهد، ضروری است.
🟢 یکی از این فرصتها، بهرهوری از فضای معنوی شبهای قدر است که برای درک آن لازم است تدارک لازم از پیش دیده شود. به عنوان مثال، زمانی که برنامه خانوادگی بر شرکت در برنامه احیای شبهای قدر تعریف شده، لازم است از قبل استراحت به اندازه کافی وجود داشته باشد، غذای شب مناسب با بیداری تا صبح تنظیم شود و به هنگام حضور در جمع شبزندهداران، برنامههای لذتبخش برای گروههای سنی پایینتر نیز لحاظ شود.
آشنا کردن کودکان با فضیلت شبهای قدر، چرایی بیداری در این شب و توجیه شناختی متناسب با میزان درک آنها، نقش بسزایی در همراهی آنها خواهد داشت.
کانال شبهات جوان و نوجوان 👇
@javanvnojavan
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
دیگر رسید لحظه ی فردای بی علی
پوچیم و هیچ ما پس از این ، (ما)ی بی علی
ای کاسه های شیرِ به صف، ننگ بر شما
گَر از علی کنید تمنای بی علی
مُرغ از قفس پرید ندا داد جبرئیل
اینک شما و وحشتِ دنیای بی علی
قرآنِ بی علی ثمرَش ابنِ ملجم است
دارد خطر تلاوتِ هر آیه بی علی
بوی شکافِ کعبه گرفته طوافِ ما
باید گریخت وَرنَه ز هَر جای بی علی
جز یاعلی مگو و مَدد از جهان مجو
شیطان نشسته در پَسِ هر (یا) ی بی علی
با یاعلیست گَر دَمِ او زنده می کُند
بی معجزه ست هر دمِ عیسای بی علی
رَمزِ شکافِ کعبه و دریا علیست ، پس
غرق است بینِ حادثه موسای بی علی
در (عین) و (لام) و (یا) همه ی درس ها گُمند
بیهودگیست مَشقِ الفبای بی علی
یک عده پای غیرِ علی پا گرفته اند
اسلامشان شده ست چه بی پایه بی علی
شیری که خورده اند از آن رو که نیست پاک
ازآنشان شده ست اذان های بی علی
(( ما را خدا ز زُهدِ ریا بی نیاز کرد ))*
دلخوش بمان تو شیخْ به تقوای بی علی...
کانال شبهات جوان و نوجوان 👇
@javanvnojavan
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
۱۳ فروردین ۱۴۰۳
#احکام_شرعی
#ماه_رمضان
🔒 گاهی اوقات در بین مسائل روزه با اصطلاح امساک روبرو می شویم، معنای آن چیست؟
🔑 - به اجتناب از مفطرات روزه البته بدون نیت روزه، امساک گویند؛ اینکه در برخی از موارد مکلف شرعا روزه نیست ولی مامور به خودداری از چیزهایی است که روزه را باطل می کند.
🔒 حکم امساک چیست؟
🔑 - امساک در برخی از موارد واجب است و در برخی از موارد مستحب است.
🔒 موارد وجوب امساک را بیان نمایید.
🔑 - موارد آن مختلف است؛ و همچنین در وجوب امساک بین موارد آن بین فقها تفاوت نظر است.
در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:
1⃣ شخص مکلف به روزه اگر از روی عمد یا ندانستن حکمی روزه را باطل کند باید در ادامه امساک کند. (اکثر مراجع)
2⃣ بچه ای که در بین روز طاقتش تمام شده است و یا شخصی که به واسطه کار زیاد بین روز بی حال شده است و افطار کرده است بنابراحتیاط در ادامه روز امساک لازم است، (آیت الله سیستانی)
- مطابق نظر امام خامنه ای در این فرض امساک لازم نیست.
3⃣ اگر شخص معتادی توان گرفتن روزه را به صورت ادائی و قضائی را ندارد، واجب است روزه بگیرد و با فرض اضطرار در کشیدن تریاک، تکلیفش این است که از مفطرات غیر از کشیدن تریاک امساک کند و آن را هم به ضرورت اکتفا کند (حضرت امام)
4⃣ اگر روزه دار در روزة رمضان به اندازه ای تشنه شود که خوف هلاکت بدهد، جایز است به مقدار ضرورت که از مرگ نجات پیدا کند، آب بیاشامد و بقیة روز را باید امساک کند و بعید نیست روزه اش صحیح باشد. روزة غیر ماه رمضان هم بنابر احتیاط واجب ملحق به ماه رمضان است. (امام خامنه ای)
5⃣ اگر کسی یوم الشک را روزه نگرفته و در بین روز معلوم شود که ماه رمضان است به احتیاط واجب ادامه روز را امساک کند. (آیت الله سیستانی)
- امام خامنه ای در این فرض هم امساک را لازم نمی دانند.
6⃣ در صورتی که مکلف عمدا تا اذان صبح نیت روزه نکند ولی عملي كه روزه را باطل مي كند بجا نياورد روزه اش باطل است لکن کفاره ندارد؛ البته باید تا پایان روز امساک کند. (اکثر مراجع)
7⃣ کسی که در حال روزه دندانپزشکی رفته، اگر شک دارد که چیزی از حلق پایین می رود یا خیر، رفتن ایرادی ندارد و اگر چیزی پایین نرود، روزه صحیح است، اما اگر چیزی پایین برود در غیر از آب روزه صحیح است. و در صورتی که یقین دارد چیزی از حلق فرو می رود، اگر چیزی پایین نرود آن روز ر ا امساک کرده و بنابراحتیاط قضا نماید؛ و اگر چیزی پایین برود امساک واجب بوده و قضا و کفاره هم دارد (امام خامنه ای).
نکته: ترک امساک مطابق نظر اکثر مراجع کفاره ندارد.
- آیت الله شبیری زنجانی در برخی موارد ترک امساک را موجب کفاره می دانند.
🔒 مواردی که امساک مستحب است را نیز نام ببرید.
🔑 - مشهور فقها میفرمایند برای چند نفر مستحب است در ماه رمضان، هرچند روزه نیستند، از مبطلات امساک کنند:
1⃣ مسافری که در سفر، کاری انجام داده باشد که روزه را باطل میکند و پیش از اذان ظهر به وطنش یا به جایی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند.
2⃣ مسافری که بعد از اذان ظهر به وطنش یا به جایی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند.
3⃣ مریضی که بعد از اذان ظهر خوب شود. همچنین است اگر پیش از اذان ظهر خوب شود و کاری انجام داده باشد که روزه را باطل میکند.
4⃣ زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود.
5⃣ کافری که مسلمان شود و قبلاً کاری را انجام داده باشد که روزه را باطل میکند.
6⃣ مستحب است پسران را هنگامی که به هفت سال قمری رسیدند، بر حسب طاقتشان امر به روزه نمایند، به این صورت که برای مدّت نصف روز یا کمتر یا بیشتر امساک نمایند تا تدریجاً توانایی روزه گرفتن کامل پیدا کنند.
#شب_قدر
↪️ انتشار مطالب فقط با ذکر لینک 👇بلامانع است.
https://eitaa.com/javanvnojavan
۱۳ فروردین ۱۴۰۳