✡ شوکران فیلمفارسی در سینمای پس از انقلاب (3)
🎬 تابوشکنی مرحلهای در سینمای ایران (قسمت سوم)
1⃣ #سینمای_انقلابی که همخوانی نزدیکی با سبک زندگی عموم مردم داشت، باعث اعتماد و آشتی قشر قابل توجهی از مردم با سینما شد اما از اوایل دهه ۱۳۷۰، دُمل چرکین #تابوشکنی در سینمای ایران دوباره سر گشود و اینبار دیگر دست استعماری سلطهگران فرهنگی غرب بهصورت مستقیم دیده نمیشد، بلکه مشکل اصلی حضور «مدیران فرهنگی و سینمایی» بود که در بهترین صورت اگر نگوییم مغرض بودند، باید بگوییم که #سینما و #رسانه را بهخوبی نمیشناختند.
2⃣ عموم تابوشکنیهای صورت گرفته در سینمای پس از انقلاب، توسط افراد و شخصیتهای کانونی قدرت و بعضاً پُرمدعای مذهبی صورت پذیرفته است. چنانکه برای نخستینبار یکی از اعضای اصلی حلقهی متصل به برخی جریانات مدعی صیانت از فرهنگ و هنر انقلاب، اقدام به تابوشکنی ویژه و خلق اثری سینمایی با عنوان «عروس» نمود.
3⃣ #فیلم_عروس به کارگردانی #بهروز_افخمی در سال ۱۳۷۰، اولین فیلمی بود که تابوشکنی نسبت به خط قرمزهای دهه شصت را آغاز کرد. در این فیلم سینمایی، برای نخستینبار پس از پیروزی انقلاب، شاهد تصویرسازی ویژه از عروس و جشن عروسی در خیابانهای شهر و در ایام جنگ تحمیلی هستیم.
4⃣ در کنار این تصویرسازی، گفتوگوهای عاشقانهی زن و شوهر، بههمراه رویکرد جانبی و حاشیهای به دفاع مقدس در روایت و اهمیت زندگی مادی و بالأخص حضور پُررنگ موسیقی و صدای ضبط در جای جای فیلم و… جملگی سبب شد تا این فیلم سینمایی بهعنوان یک اثر تابوشکن شاخص، در حافظهی سینمای پس از انقلاب اسلامی ثبت شود. روندی جدید برای جامعهی تازه از جنگ فارغشدهی ایران، و نسبت به سبک زندگی آن روزها.
✍ سید وصال مهدوی
📖 متن مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Jx46U7
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ شوکران فیلمفارسی در سینمای پس از انقلاب (4)
🎬 تابوشکنی مرحلهای در سینمای ایران (قسمت سوم)
1⃣ فیلم سینمایی #تحفه_هند، به کارگردانی #محمدرضا_زهتابی در سال ۱۳۷۳ نیز، اولین فیلم بعد از انقلاب است که پای #رقص را دوباره به سینمای ایران باز میکند. مردم انقلابی ایران نسبت به سینمایی که هدف #تابوشکنی دارد واکنش سریع نشان دادند. فیلم، اکران محدودی داشت ولی بعدها بارها از رسانه ملی، با وجود تمامی خط قرمزهای سفت و سختش، پخش شد!
2⃣ فیلم سینمایی #هنرپیشه به کارگردانی #محسن_مخملباف نیز در همان سال ۱۳۷۳، برای اولینبار موفق شد تا تابوی #حجاب را بشکند و زنان فیلم را با حجابی غیرمعمول، نسبت به وضع جامعه، به نمایش درآورد. این فیلم تاکید ویژهای نیز بر اختیار #همسر_دوم و #فرزندآوریِ غیرمعمول داشت!
3⃣ فیلم سینمایی #آدم_برفی به کارگردانی #داوود_میرباقری در انتهای سال ۱۳۷۳، تابوشکنی در سینمای ایران را با مفهوم دیگری آشنا کرد و آن، زن شدن مرد و تغییر جنسیت در کنار آرایش سنگین زنانه و ترسیم رسمی و بدون محدودیتِ هنر تنکامه، یعنی همان #هنر_اروتیک (Erotic) بر پردهی نقرهای سینماهای ایران پس از انقلاب اسلامی بود!
4⃣ بوسیدن مرد از جانب زن (همان مرد زننما) نیز از جمله مسائلی بود که باعث شد فیلم سینمایی آدم برفی تا سال ۱۳۷۶، با وجود پخش گسترده غیرقانونی بر سَر در سینماهای کشور ظاهر نشود و حتی پس از اکران رسمی خود در سینماها نیز با اعتراض فیزیکی گروههای مختلف آن زمان مواجه گردد. اما حضور متولیان وقت ارشاد بر مصدر #رسانه_ملی موجب شد تا فیلم سینمایی آدم برفی در سالهای بعد با اعمال ممیزیهای نسبتاً زیاد بارها از رسانهی ملی جمهوری اسلامی پخش گردد!
5⃣ در سال ۱۳۷۶، فیلم سینمایی #مرد_عوضی به کارگردانی #محمدرضا_هنرمند موجب تابوشکنی در نمایش میزان آرایش شخصیتهای زن داستان و نمایش رسمی عشوهگری و ترسیم صحنههای اروتیک میشود.
✍ سید وصال مهدوی
📖 متن مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Jx46U7
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ «بهروز افخمی» در سال ۱۳۷۷، دست به کار میشود و اینبار در قامت یک «اصلاحطلب»، با تولید اثر خوشساخت «شوکران» تابوشکنی از موضوع «ازدواج موقت» و «خیانت» را در دستور كار قرار داده، شرایط را برای پرداخت صریحتر به موضوع خیانت در آثار سینمایی پس از خود، مانند «فیلم قرمز» به کارگردانی «فریدون جیرانی» در سال ۱۳۷۸ مهیا میکند!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ شوکران فیلمفارسی در سینمای پس از انقلاب (5)
🎬 تابوشکنی مرحلهای در سینمای ایران (قسمت سوم)
1⃣ تحولات اساسی و تابوشکنیهای عمده در صنعت سینمای پس انقلاب را میبایست بهنوعی کارویژهی همان جریان مُدعی صیانت از فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی و سازندگان فیلم عروس قلمداد نمود. چرا که #بهروز_افخمی بار دیگر در سال ۱۳۷۷، دست به کار میشود و اینبار در قامت یک #اصلاحطلب تمام عیار، با تولید اثر خوشساخت #شوکران تابوشکنی بزرگی را نسبت به عُرف آن روزهای جامعه مرتکب میشود.
2⃣ تا پیش از فیلم سینمایی شوکران، موضوع #ازدواج_موقت و #خیانت، به این صراحت در سینما مطرح نبود. این اثر سینمایی علاوه بر مورد اعتراض قرار گرفتن از طرف گروههای موسوم به فشار، نظیر انصار حزب الله، از سوی جامعه پرستاران کشور نیز مورد هجمه و شکایت قرار گرفت.
3⃣ البته علیرغم همه اعتراضات و شکایتهای صورت گرفته در سال ۱۳۷۹، فیلم سینمایی شوکران با حمایتهای ویژهی متولیان فرهنگی و سینمایی کشور به اکران درآمد و از سوی منتقدان سینمای ایران نیز بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران انتخاب و مورد تشویق ویژه قرار گرفت و اینگونه بود که موضوع خیانت بهعنوان موضوعی فراگیر و پُرطرفدار برای سینمای اجتماعی ایران مبدل گردید.
4⃣ بدون شک مسائلی که پیرامون خیانت برای نخستینبار در سینمای پس از انقلاب در #فیلم_شوکران بیان میشود هرگز در فیلمهای قبل از خود بدین صراحت بیان نشده و خط بالارونده #تابوشکنی در آثار سینمایی با تولید این اثر تحولی اساسی پیدا کرد و تولید این اثر بود که شرایط را برای پرداخت صریحتر به موضوع خیانت در آثار سینمایی پس از آن، بالأخص اثر قابل تأملی همچون #فیلم_قرمز به کارگردانی #فریدون_جیرانی در سال ۱۳۷۸ مهیا کرد.
✍ سید وصال مهدوی
📖 متن كامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/Jx46U7
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بیل گیتس و خزانه جهانی بذر سوالبارد (1)
☠ پرونده ویژه «جنگ جهانی غذا»؛ قسمت پانزدهم
1⃣ #سوالبارد (به معنای کرانهی سرما) مجمعالجزایری به وسعت 61 هزار کیلومترمربع است که در اقیانوس منجمد شمالی واقع شده است. این مجمعالجزایر شمالیترین نقطه اروپا و همچنین شمالیترین منطقه تحتکنترل کشور نروژ است. در سالهای ابتدایی هزاره سوم، #بنیاد_گیتس و #بنیاد_راکفلر با مشارکت پادشاه نروژ، «مرکز ذخیره بذر»ی در این منطقه پایهگذاری کردند که شرایطش بسیار خواندنی و جالب توجه است.
2⃣ منطقه سوالبارد بهنوعی خودمختار محسوب میشود؛ برای ورود به این جزایر نیازی به روادید و اجازه اقامت نیست و مدت مجاز اقامت در آن نامحدود است. حاکمیت این مجمعالجزایر، نوعی فرمانداری است. علاوه بر #خزانه_جهانی_بذر_سوالبارد، گردشگری و معدن مهمترین فعالیتهای اقتصادی در این منطقه بهشمار میرود.
3⃣ تودههای یخ 60 درصد، زمینهای سنگی و صخرهای 30 درصد و زمینهای دارای پوشش گیاهی 10 درصد خاک سوالبارد را تشکیل میدهند. این منطقه تحتتأثیر آب و هوای قطبی قرار دارد.
4⃣ این سرزمین دارای فضاهای سبز طبیعی حفاظت شده و دست نخورده فراوانی است. 7 پارک ملی و 23 اندوختگاه طبیعی، 70 درصد مجمعالجزایر را به خود اختصاص دادهاست. 60 درصد مجمعالجزایر سوالبارد از رودهای یخی، تودههای یخ غلتان، یخچالهای طبیعی، کوههای یخی و آب درهها تشکیل شدهاست. زمستانها میانگین دمای هوا در سوالبارد 12 درجه زیر صفر است.
📖 متن کامل مقاله بههمراه مستندات:
👉 goo.gl/6MHEFt
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #جنگ_جهانی_غذا
✡ بیل گیتس و خزانه جهانی بذر سوالبارد (2)
☠ پرونده ویژه «جنگ جهانی غذا»؛ قسمت پانزدهم
1⃣ چنانکه در بخشهای قبلی گزارش ذکر آن رفت، راهبرد اصلی #راکفلرها طی سه دهه اخیر (از 1990 تاکنون) «تثبیت و عمقبخشی به فعالیتها»یشان در حوزه #بذر بوده است.
2⃣ راهاندازی #خزانه_جهانی_بذر_سوالبارد در سالهای ابتدایی هزاره سوم، با همکاری #بنیاد_بیل_و_ملیندا_گیتس از مهمترین این اقدامات است.
3⃣ ساخت این خزانه در ماه ژوئیه 2006 آغاز و یک سال و نیم بعد در سپتامبر 2007 به اتمام رسید؛ #خزانه_سوالبارد 26 فوریه 2008 رسماً افتتاح شد و نخستین سفارش خود را با دریافت یکصد میلیون دانه بذر از یکصد کشور آغاز کرد.
4⃣ این مرکز که به «خزانه بذر روز قیامت» هم مشهور است، در دل کوه، در انتهای یک تونل یخی در عمق 200 متری تعبیه شده است.
5⃣ شرایط طبیعی این محل بهگونهای است که در برابر بسیاری از بلایای طبیعی و انسانی مقاومت بالایی دارد. بهگونهای كه حتی اگر برق منابع محلی از کار بیفتد، شرایط دمای طبیعی این انبار یخی، سرمای کافی برای بقاء بسیاری از دانههای کشاورزی را تا هزاران سال فراهم میکند.
📖 متن کامل مقاله بههمراه مستندات:
👉 goo.gl/6MHEFt
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #جنگ_جهانی_غذا
✡ بیل گیتس و خزانه جهانی بذر سوالبارد (3)
☠ پرونده ویژه «جنگ جهانی غذا»؛ قسمت پانزدهم
❓ این خزانه بذر چرا و چگونه ساخته شد؟
🌐 سایت مجموعه دربارهی دلیل ساخت این مجموعهی منحصر بهفرد مینویسد:
1⃣ جدی گرفتن آسیبپذیری #بانکهای_ژن در جهان، موجب شد ایده تأسیس #خزانه_جهانی_بذر، شکل بگیرد.
2⃣ هدف از این خزانه پشتیبانگیری از نمونه بذرهای تمامی محصولات جهان است.
3⃣ لایه منجمد دائمی اعماق زمین بهعلاوه صخرههای بزرگ #سوالبارد این اطمینان را میدهد که نمونههای بذور حتی بدون انرژی زنده بمانند.
4⃣ این خزانه ذیل یک سیاست برای بیمه نهایی تأمین مواد غذایی جهان میگنجد، که گزینهای برای غلبه بر چالش تغییر آب و هوا و همچنین رشد جمعیت پیش روی نسلهای آینده میگذارد.
5⃣ این انبار برای قرنها این ایمنی را فراهم میکند که میلیونها دانه به نمایندگی از هر نوع بذر مهم موجود در جهانِ امروز، باقی بماند. این یک #بکآپ_نهایی است.
📖 متن کامل مقاله بههمراه مستندات:
👉 goo.gl/6MHEFt
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #جنگ_جهانی_غذا
✡ بیل گیتس و خزانه جهانی بذر سوالبارد (4)
☠ پرونده ویژه «جنگ جهانی غذا»؛ قسمت پانزدهم
🌐 گم کردن رد بنیادها / آیا راکفلر و گیتس با این خزانه مرتبطند؟
1⃣ ظاهر سایتهای مرتبط با #خزانه_سوالبارد طوری طراحی شده که از نقش #بنیادهای_صهیونیستی در تأمین مالی این خزانه بذر ردّی باقی نماند.
2⃣ این خزانه همواره مرتبط با مجموعهی فراملی و غیرانتفاعی CGIAR معرفی میشود که مقر اصلی آن در ایتالیا واقع است و برای اهداف علمی و تحقیقاتی بشردوستانه پایهگذاری شده است.
3⃣ مراجعه به سایت CGIAR اطلاعات دقیقی درباره تأمینکنندگان مالی به دست نمیدهد. تعدد نامهای موجود در بخش تأمینکنندگان مالی، ذهن خواننده را از بنیادهای خاص منحرف میکند؛ گو اینکه موارد نشاندار در تصویر ابتدای همین پست میتواند بهعنوان واسط بنیادها با CGIAR عمل کند.
4⃣ اما جستجو در تاریخچه سایت خزانه بذر نشان میدهد پیدایش این خزانه ارتباط بسیار تنگاتنگی با #بنیاد_بیل_و_ملیندا_گیتس و #بنیاد_راکفلر دارد. با ورود به سایت مربوط به خزانه بذر شبکه زیر را ببینید:
📖 متن کامل مقاله بههمراه مستندات:
👉 goo.gl/6MHEFt
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #جنگ_جهانی_غذا
✡ بازگشت یهودیان عراق (1)
🎯 ظلم صهیونیستها به مهاجران یا نقشه جدید برای شمال عراق؟!
1⃣ روزنامه صهیونیستی #هاآرتص چندی پیش در گزارشی اختصاصی از قصد #یهویان_عراقی ساکن سرزمینهای اشغالی و انگلیس جهت بازگشت به عراق خبر داد.
2⃣ این روزنامه چاپ سرزمینهای اشغالی در گزارش خود نوشته بود: شواهد حاکی از آن است که دهها سال پس از مهاجرت یهودیان عراقی از کشور خود، آنها برای وطن اصلی خود دلتنگ شده و مصمم برای بازگشت به عراق می باشند.
3⃣ هاآرتص در ادامه گزارش خود می نویسد: در پی شکست گروه تروریستی #داعش در عراق و بهبود شرایط امنیتی در این کشور، یهودیان عراقی مشتاقانه به دنبال بازگشت به سرزمین مادریشان و در حال برنامهریزی برای بازگشت به آن هستند.
📖 متن كامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/1UNmah
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بازگشت یهودیان عراق (2)
🎯 ظلم صهیونیستها به مهاجران یا نقشه جدید برای شمال عراق؟!
1⃣ روزنامه صهیونیستی هاآرتص با اشاره به اینکه برخی از #یهودیان_عراقی ساکن اسرائیل از تمدید گذرنامه عراقی خود سخن میگویند، ادامه میدهد: با اخباری که از بغداد، پایتخت عراق به گوش میرسد، برخی دیگر تلاش میکنند در سرزمین مادری خود املاکی خریداری کنند، اگرچه هنوز قضیه #فرهود از ذهن یهودیان عراق پاک نشده است.
2⃣ #حادثه_فرهود که در سال ۱۹۴۱م در بغداد رخ داد و اگرچه برخی از یهودیان علت این حادثه را ارتباط دولت وقت عراق با رژیم نازی و نقشی که رادیو عربی برلین در تحریک #یهودیان_عراق ایفا کرد، میدانند، اما اغلب قریب به اتفاق یهودیان عراق تاکید میکنند، هدف این حادثه که اولین حادثهی خشونتآمیز و خونین علیه یهودیان عراق شمرده می شد، واداشتن یهودیان این کشور به #مهاجرت به فلسطین اشغالی و خروج از عراق بود.
3⃣ روزنامه هاآرتص در حالیکه آشکارا مشخص بود، از یکسو، قصد یادآوری روزهای تلخ آن حادثه را به یهودیان عراق دارد و از سوی دیگر لحنی را در نوشتار خود به کار میبرد كه گویی نماینده این یهودیان است، می افزاید: یهودیان عراقی هنوز حوادث پرتاب بمبهای دستی در محلههای یهودینشین بغداد را به یاد میآورند.
4⃣ برخی از یهودیان معتقدند که این اقدامات حاصل همدستی دولت عراق و سازمانها و گروههای صهیونیستی و با هدف ایجاد رعب و وحشت در میان این یهودیان صورت میگرفته است. در این زمینه یهودیان عراق به تصمیم دولت وقت عراق در سال ۱۹۵۰ میلادی مبنی بر سلب تابعیت یهودیان این کشور و تسهیل سفر آنها به #اسرائیل و صدور بیانیههایی اشاره میکنند که آنها را به مهاجرت به اسرائیل دعوت میکرد. (در همین راستا مطالعه كنید: https://eitaa.com/jscenter/2761 )
5⃣ هاآرتص مینویسد: اغلب یهودیان عراق که بخشی از قشر ثروتمند و #سرمایهدار و تاجر جامعه وقت عراق را تشکیل میدادند، بعد از تأسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ میلادی به شکل گروهی این کشور را ترک کردند.
📖 متن كامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/1UNmah
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بازگشت یهودیان عراق (3)
🎯 ظلم صهیونیستها به مهاجران یا نقشه جدید برای شمال عراق؟!
1⃣ در این بین خبر شکست #داعش در عراق تنها موجب شادی و خوشحالی در دل عراقیها نشد، بلکه موج آن به خانه «ادوین شوکر»، #یهودی عراقی الاصل ۶۲ ساله ساکن شهر لندن، در انگلیس هم رسید.
2⃣ برای او این اتفاق گام دیگری در راه رسیدن به آرزویش جهت بازگشت به وطنش و زندگی در آن بود که ۴۵ سال پیش مجبور به مهاجرت از آن شده بود.
3⃣ در این راستا و برای تحقق این آرزو، او دو سال پیش اقدام به خرید خانه جدیدی در شمال عراق کرده بود تا اولین یهودیای باشد که در این سالها، در این کشور درگیر جنگهای خونین اقدام به خرید ملک میکند!
4⃣ وی در اینباره در گفتوگو با روزنامه #هاآرتص تاکید میکند که یهودیانی را میشناسد که سالها پیش عراق را ترک کرده بودند، اما در سالهای اخیر به وطن خود بازگشتهاند!
5⃣ اگرچه خرید ملک در شمال عراق توسط یک یهودی را نمیتوان اتفاقی عادی و معمول خواند، اما این اتفاق و صحبتهای وی تاکید میکند، باید در انتظار وقوع پدیدهای جدید میان یهودیان پراکنده در نقاط مختلف جهان از جمله فلسطین اشغالی باشیم، پدیدهای که هر روز دامنه آن وسیعتر از روز قبل میشود و آن ارتباط دوباره #یهودیان_عراق با وطن خویش علیرغم رانده شدن از آن است.
📖 متن كامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/1UNmah
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بازگشت یهودیان عراق (4)
🎯 ظلم صهیونیستها به مهاجران یا نقشه جدید برای شمال عراق؟!
🌐 دو مقولهی بسیار مهم
1⃣ نکتهای که باید درباره گزارش #هاآرتص به آن توجه بسیار داشت و حائز اهمیتِ بسیار میباشد، این است که طی سالهای گذشته بهخصوص با آغاز انقلابهای عربی در منطقه در سال ۲۰۱۱ میلادی هر از چند گاهی اخبار و گزارشهایی منتشر میشد که از چشمداشتها و طمع جدید #رژیم_صهیونیستی در عراق و #نفوذ به این کشور از منفذهای منطقهی #کردستان سخن میگفتند. از طرفی خرید خانه در مناطق شمالی عراق این شبهه را تقویت میکند که نقشه و طرح جدیدی از سوی رژیم صهیونیستی در حال اجراست.
2⃣ بالطبع آنچه در این گزارش به آن اشاره شده تمایلات قلبی و خودجوش طیفی از #یهودیان است که هزاران سال در عراق زندگی میکردند و تا زمان تاسیس رژیم صهیونیستی و اعلام موجودیت ننگین این رژیم بر فلسطین اشغالی در کمال صلح و آرامش زندگی مسالمتآمیزی را در کنار مسلمانان و دیگر اقلیتهای دینی ساکن عراق سپری میکردند.
3⃣ کم نیستند اسناد تاریخی که ثابت میکنند، بیرونراندن #یهودیان_عراق از این کشور همانند یهودیان دیگر کشورهای مسلمان منطقه، توطئهای صهیونیستی با هدف #جذب_یهودیان به سرزمینهای اشغالی و افزایش جمعیت آنها در برابر اعراب فلسطینی بوده است.
4⃣ لذا دلتنگی قومی که در کشوری ریشهای ۲۵۰۰ ساله دارد، امری کاملاً طبیعی است و اینكه با مشاهدهی آرام شدن اوضاع و از بین رفتن تهدیدات در محیط، عزم بازگشت به وطن را کند.
5⃣ آنچه بر عزم این یهودیان میافزاید، ظلم و ستم و تبعیضِ روا داشته شده بر آنها در جامعهی صهیونیستی است و این امری کاملاً اثبات شده و مبرهن است، بهگونهای که از زمان تأسیس رژیم صهیونیستی تاکنون هر سال شماری از یهودیان ساکن سرزمینهای اشغالی بهدلیل همین تبعیضها و ستمها به کشورهای زادگاه خود باز میگردند. (نگاه كنید به: https://eitaa.com/jscenter/436 )
6⃣ یهودیان عراق نیز از جمله طیفهایی هستند که سالهاست، قربانی همین تبعیضها و ستمهای صهیونیستی هستند که پرداختن به آنها خارج از حوصله این گزارش است، اما اسناد آن تماماً در دسترس و قابل رؤیت است.
📖 متن كامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/1UNmah
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter