🖌 از تصرف تا تثبیت ، راهی طولانی ؟
✳️سئوال پنجم :
آیا جولانی می تواند در سوریه به یک اجماع و مقبولیت عمومی برسد ؟
🔹به سختی و اگر سابقه روابط ۱۳ سال گذشته گروههای تکفیری در سوریه ملاک باشد ، این اجماع غیرممکن است .
🔹درست است که تقریبا اکثریت نزدیک به مطلق مردم سوریه مسلمانان اهل سنت هستند ، اما به شدت در مورد مسائل زیر متفاوت از هم فکر می کنند :
🔹تعریف ملی گرایی و وابستگی و همبستگی با کشورهای دیگر(عربستان-مصر-ترکیه-ایران)
🔹نحوه تعامل با موضوع رژیم صهیونیستی
🔹تقابل تفکر اخوانی و وهابی
🔹نوع تعامل با غرب و شرق
🔹نحو تعامل با گروهها و اقوام و نژادهای ساکن در سوریه(شیعه-علوی-دروزی-مسیحی-کرد-ترکمن ........)
🔹مواجهه با فرهنگ و زیست غیرمسلمانی
✳️ در خصوص بند پایانی لازم به توضیح است ، از زمان تسلط فرانسوی ها در ۸۰ سال قبل ، بخش زیادی از مردم در شهرهای بزرگی چون حلب - دمشق-حمص-حما-لاذقیه و طرطوس اعم از مسلمان و مسیحی ، سبک زندگی خارج از عرف مسلمانی ( قمارخانه-کازینو-مشروب فروشی - بی ححابی .....) را در پیش داشته اند .
🖌در پست ( بازگشت شیعیان اخراج شده به فوعه و کفریا) دو شائبه برای خوانندگان پیش آمد که به دلیل خلاصه نویسی مقصرش خودم بودم
۱ - در ابتدای متن باید می نوشتم در صورت احتمال بازگشت ، تا برخی فکر نکنند آنها برگشته اند
۲ - برخی چون پیگیر اخبار سالهای گذشته نبوده اند پنداشته اند که دو شهرک شیعه نشین فوعه و کفریا در حوزه نفوذ سرزمینی حکومت سوریه بوده که اینگونه نیست .
🔹فوعه و کفریا در قلب استان ادلب ابتدا به مدت سه سال به صورت شبه محاصره بود و بعدا در فروردین ۱۳۹۴ با تسلط کامل گروههای تکفیری به صورت کامل محاصره شد .
🔹در همه این سالها ساکنین این دو شهرک مانند دو شهرک دیگر(نبل و الزهرا)مقاومت کردند و تسلیم نشدند تا اینکه در نیمه های سال۶۵ با آزادی شهر حلب با تدبیر حاج قاسم ، ساکنین این دو شهرک با خانواده های مسلحین حلب ، معاوضه شده و به حلب منتقل شدند
🖌 شاید شاید شاید
🔹یکی از بزرگترین دستاوردهای طوفان الاقصی - مجاهدت رزمندگان لبنانی و نقش راهبردی ایران در این نبردها ، تحول عمیق برخی گروه مسلح تکفیری و در راس آنها جبهه النصره و تبدیل آنها به گروه های جهادی همسو با جبهه مقاومت اسلامی باشد .
روزها و ماه های آینده پیش بینی های درست و غلط را مشخص خواهد کرد .
✅ صحت این پیش بینی ، از بزرگترین تقویت های جبهه مقاومت اسلامی خواهد بود .
🖌 از تصرف تا تثبیت ، راهی طولانی ؟
✳️سئوال ششم :
در صورت تثبیت یک دولت اسلامی در سوریه ، وضعیت روابط بین الملل آن چگونه خواهد بود؟
🔹بدون تردید قطعیت دادن به نوع حکومت آینده سوریه در حال حاضر امکان ندارد .
🔹بعد از انتقال قدرت به گروه مسلط این روزها ، این گروه چه روشی را برای انتخاب حکومت آینده برخواهد گزید ؟ آیا با رفراندوم عمومی یا مجمعی از نخبگان و یا با صدور دستوری از گروه مسلط فعلی ؟
🔹اگر قرار بر جمهوری باشد ، شکل انتخاب ریاست جمهور و حاکمان جدید چگونه خواهد بود ؟
🔹آیا قانون اساسی دست نخورده باقی خواهد ماند ؟ اصلاح خواهد شد ؟یا کامل تغییر خواهد کرد ؟
🔹اگر اختلافات داخلی شعله نکشد و سطح این اختلافات منجر به جنگ داخلی نشود ، سئوالات بالا تنها بخشی از چالش هایی است که حکومت جدید پیش رو دارد .
✳️بر فرض ، با توجه به عقبه پیشین گروه مسلط ، اگر یک دولت اسلامی روی کار بیاید بازیگران بین المللی و منطقه ای چه رویکردی در قبال آن خواهند داشت ؟
🔹گروه مسلط هنوز در لیست تروریسم آمریکا و سازمان ملل است .
آیا گروه مسلط برای خارج شدن از این وضعیت تغییر ماهیت خواهد داد و تبدیل به یک حکومت وابسته به غرب و ایضا کشورهای عربی وابسته خواهد شد ؟
🔹اگر معتقد به حفظ معیارهای ضد آمریکایی که القاعده دارد ، باشد ، می تواند به تنهایی باقی بماند ؟
🔹آیا با حفظ مواضع ، امید به حمایت ایران به عنوان حامی نظام های ضد سلطه دارد ؟
✅ این پست به جای پاسخ به پرسش آغازین ، تبدیل به مجموعه ای از پرسش ها شد ، چرا که تاکنون به جز تغییر و بازگشت از عملکرد تکفیری وهابی آنها هیچ نشانه و علامتی که بتوان به جواب های درستی رسید در دست نیست که البته طبیعی است .
🖌 خط قرمزی که محمدرضا پهلوی از ۸۰ سال قبل به آن پایبند بود .
🔹در جهان سلطه امروز فقط کافی است مخالف غرب و رژیم صهیونیستی باشی تا در لیست تروریسم قرار بگیری .
۶۱ سال قبل این مطلب به صراحت به عنوان خط قرمز حکومت پهلوی عنوان شده بود . یعنی ادامه حکومت آنها منوط به رعایت این اصل بوده .
خط قرمزی که هنوز پسر آن شاه به شدت آن را سرلوحه حیات سیاسی خود قرار داده .
🌹امام خمینی(ره) ۱۳ خرداد ۱۳۴۲ - عصر عاشورا :
(( و اللَّه، اسرائیل به درد تو نمیخورد، قرآن به درد تو میخورد امروز به من اطلاع دادند که بعضی از اهل منبر را بردهاند در سازمان امنیت و گفتهاند شما سه چیز را کار نداشته باشید، دیگر هر چه میخواهید بگویید، یکی شاه را کار نداشته باشید؛ یکی هم اسرائیل را کار نداشته باشید؛ یکی هم نگویید دین در خطر است. ))
📷 پوسترهای کمیاب - وقتی کودک سربازی برای غربی ها مجاز بود .
🔹تبلیغات ، همیشه ضمیمه و پیوست طرح های جنگی بوده است .
🔹در جنگ جهانی دوم بخش بزرگی از فعالیت طرفین منازعه خصوصا انگلیس و آلمان اختصاص به تبلیغات داشت .
📷 پوستر فوق که بر خلاف میل غربی ها این روزها نباید دیده می شد ، به صورت اتفاقی به هنگام اسکن مدارک بریتانیا در بحرین افشا شد .
🔹چرا نباید دیده می شد :
بعد از انقلاب اسلامی ایران که حضور مردمی همه جانبه و در همه صحنه ها صورت گرفت تا امروز و جبهه مقاومت ، از ابزارهای تبلیغاتی غرب بر علیه ایران همین جمله ((استفاده ایران از کودک سربازها )) بوده است .
✳️ متن زیر تصویر ترجمه شده ماشینی از متن اصلی(انگلیسی) است .
🖌 تاریخ مختصر سوریه از فروپاشی عثمانی تاکنون
✳️ قسمت اول - خاندان هاشمی - ۱۲۹۷ شمسی
🔹امپراطوری عثمانی بعد از حدود ۵۰۰ سال مانند سرنوشت سالهای پایانی دیگر امپراطوری ها رو به ضعف نهاد و ورود این کشور به جنگ جهانی اول ، شروع این پایان بود .
🔹انگلیسی ها با استفاده از تحریکات قومی اعراب غرب آسیا نسبت به ترکان عثمانی ، با تشویق و قول حاکمیت و تقویت آنها بر علیه عثمانی پرداخت .
🔹حسین بن علی الهاشمی معروف به شریف حسین از خاندان هاشمی که شریف مکه و حاکم حجاز بود ، رسما بر علیه عثمانی ها قیامی را از حجاز آغاز کرد که معروف به انقلاب بزرگ عربی شد .
🔹در پائیز 1297 شمسی امیر فیصل پسر شریف حسین با همکاری و همراهی انگلیسی ها به سمت سوریه لشکر کشی و وارد شهر دمشق شد و حکومت پادشاهی سوریه بزرگ شامل سوریه-لبنان-فلسطین-اردن را آغاز کرد.
🖌 تاریخ مختصر سوریه از فروپاشی عثمانی تاکنون
✳️ قسمت دوم - غربی ها هیچ وقت وفای به عهد نکرده اند
🔹شریف حسین که با وعده انگلیس برای حکومت بر مناطق عربی امپراطوری عثمانی ، پسرش را راهی سوریه برای جنگ با عثمانی ها کرده بود ، نمی دانست که غربی ها در پشت پرده به دنبال تکه تکه کردن متصرفات عثمانی هستند .
اروپا تجربه سد عثمانی برای ورود به شرق را داشت و حالا به فکر چاره بود .
🔹فیصل تنها توانست کمی بیش از یکسال پادشاه سوریه بماند و با کنفرانس سان ریمو در اردیبهشت ۱۲۹۹ سرزمین شامات بین فرانسه و بریتانیا تقسیم شد .
سوریه و لبنان از فرانسه و عراق از بریتانیا . البته بریتانیا ، فلسطین را برای خود نگهداشت تا براساس اعلامیه بالفور ، مقدمات تشکیل دولت یهودی را فراهم کند .
🔹فرانسوی ها از بیروت به دمشق لشکرکشی کردند و فقط تعدادی از مخالفین قیمومیت در یک نبرد ۴ ساعته که معروف به نبرد میسلون شدمقاومت کردند و دمشق به اشغال درآمد .
ملک فیصل پس از اشغال توسط فرانسوی ها از سوریه اخراج شد .
✅جنگ میسلون چهار ساعت بیشتر طول نکشید ولی در تمام سالهای بعد از آن اعراب از آن به عنوان بزرگترین مقاومت در برابر غرب از آن یاد کردند.
🖌 گزارشات تصویری چیز خاصی نشان نمی دهد
🔹این روزها ویژه ترین گزارشات مخالفان حکومت اسد ، با موضوع زندان صیدنایا است .
🔹کشتارگاه - مخوف - مرموز ...... کلید واژه های اصلی گزارشات درباره این زندان است .
🔹تا قبل از سقوط دمشق که هیچ عکس و تصویری از داخل زندان منتشر نشده بود ، شاید گزارشات ، اندکی می توانست خواننده را تحت تاثیر قرار دهد ، اما اکنون که دسترسی برای گزارش تصویری از این مکان مهیا شده ، نمی توان بدون اسنادی محکمتر خواننده را به عنوان مکانی مخوف و وحشتناک قانع کنی .
🔹بی بی سی فارسی امروز در ۱۰ تصویر ، همراه با متن که اولین آن با گشتارگاه مخوف شروع می شود ، می خواهد از جنایاتی که در اینجا واقع شده پرده بردارد .
🔹تصاویر این گزارش شامل تصویر هوایی از بالا - محوطه - سالن ها و سلول هاست ، اما هیچ نشانی از مرموزیت در آن و حتی جایی مثلا به عنوان اتاق شکنجه پیدا نمی شود .
🔹زندانی مثل همه زندان های دیگر . سالن هایی با سلول های متعدد که رو به حیاط پنجره دارد .
🔹هیچ مورد مشکوک و هیچ مکان مخفی در این گزارش تصویری نیست ، تا ثابت کند این مکان جایی متفاوت با دیگر زندان ها بوده .
🔹مطمئننا هتل نبوده و مانند همه زندان های دیگر محبوسینی داشته اما تصاویر نشانی از یک مکان مخوف و وحشتناک در خود ندارد .
🖌 تاریخ مختصر سوریه از فروپاشی عثمانی تاکنون
✳️ قسمت سوم - در این سالها در ایران چه خبر بود
🔹جهان و خصوصا غرب آسیا در آستانه یک تحول بزرگ تاریخی و جغرافیایی توسط اروپا بود .
🔹ایران در بدترین شرایط خود بود .
انگلیس بزرگترین گنج جهان(نفت) را در ایران یافته بود و به قدری این کشف ارزشمند بود که امپراطوری شبه قاره هند به تدریج از یادشان می رفت .
🔹انگلیس که در سایه اغتشاشات جنبش مشروطیت به این گوهر دست یافته بود ، حالا بر عکس گذشته به دنبال ثبات و امنیت خصوصا در خوزستان بود و این خواسته ای نبود که احمدشاه قاجار برای آنها برآورده سازد .
🔹یکهفته از تاجگذاری احمدشاه ۱۶ ساله گذشته بود که جنگ جهانی اول شروع شد و سه ماه بعد انگلیس در ایران نیرو پیاده کرد .
شمال و جنوب کشور در تصرف روس و انگلیس بود .
قحطی و بیمارهای مسری جان میلیونها ایرانی را گرفت .
در کشور همه تماشاچی بودند تا با اراده قدرتهای بزرگ جنگ پایان یافت .
🔹ژنرال آیرونساید از طرف انگلیس مامور شد تا شخصی مقتدر و مجرب را که توانایی برقراری امنیت در کشور را داشته باشد انتخاب کند .
🔹رضا خان قزاق ، اننخاب و با کودتای اسفند ۱۲۹۹ به صحنه تحولات سیاسی وارد شد .
🖌 تاریخ مختصر سوریه از فروپاشی عثمانی تاکنون
✳️ قسمت چهارم- از قیمومیت تا استقلال
🔹از قیمومیت فرانسه در سال ۱۲۹۹ شمسی تا استقلال سوریه در سال ۱۳۲۵ ، ۲۶ سال طول کشید .
🔹در همه این سالها مخالفت با اشغالگری فرانسه به شکل های مختلف از جانب مردم و گروههای سیاسی جریان داشت که سخت ترین و شدیدترین آن شورش های مسلحانه سال ۱۳۰۴ در شهرهای بزرگ دمشق - حلب -حما -دیرالزور و سویدا بود که با اعدام و تبعید و زندان انقلابیون مواجه شد .
📷 در دوران قیمومیت ، فرانسه طبق نقشه بالا سوریه و لبنان را تحت قالب یک حکومت به ۵ بخش تقسیم کرده بود .
🔹واگذاری منطقه اسکندرون سوریه به ترکیه از سوی فرانسه که استان هاتای فعلی ترکیه است ، از ریشه دارترین اختلافات سوریه با ترکیه شد .
🔹فشار مداوم مردم سوریه و ضعیف شدن فرانسه در جنگ دوم جهانی ، بالاخره منجر به خروج این کشور از سوریه و مستقل شدن آن در ۲۸ فروردین ۱۳۲۵ گردید .
🔹دو سال بعد در ۲۴ اردیبهشت ۱۳۲۷ رژیم جعلی اسرائیل در فلسطین اشغالی تشکیل و رسمیت یافت .
✅ فرانسه در اشغال ۲۶ ساله خود ، تاثیرات عمیق فرهنگ غربی بر بخش بزرگی از ساکنان سوریه و لبنان را برجای گذاشت که تا امروز پایدار است .
🖌 تاریخ مختصر سوریه از فروپاشی عثمانی تاکنون
✳️ قسمت پنجم- سوریه و ایران اولین آوردگاه جهانی آمریکا .
🔹زمانی که مباحث قیمومیت برای سوریه مطرح بود ، مردم سوریه مانند مردم همه کشورها با اطلاع از سوابق استعماری قدرتهای بزرگ ، آمریکا را چون هنوز به مناسبات گسترده جهانی ورود نکرده بود ، خارج از دایره استعمارگران می دانستند و حاضر به قیمومیت آمریکا بر خود بودند .
سوری ها آمریکا را اینگونه می شناختند :
آمریکا کشوری ثروتمند است - قصد استعمار ندارد و بشریت را دوست دارد .
🔹اما پایان جنگ دوم جهانی و شروع جنگ سرد بین شرق و غرب ، آغاز امپریالیسم آمریکا بود .
🔹سوری های خوش باور ، همچون محمد مصدق خوش باور ، خیلی زود و جزو اولین کسان ، قربانی اعتماد به آمریکا شدند .
🔹شکری قوتلی اولین رئیس جمهور کشور تازه استقلال یافته سوریه در سال ۱۳۲۸ در کودتای برنامه ریزی شده سازمان سیا سرنگون شد .
🔹محمد مصدق نخست وزیر ایران نیز در سال ۱۳۳۲ در کودتای مشترک آمریکا و سیا سرنگون شد .
✳️ مایلز کوپلند مامور سازمان سیا ، که عنصر برجسته هر دو کودتا بوده سالهای بعد در خاطرات خود از نقش آمریکا در این دو کودتا گفته .