🔸 حکم سجده بر چیزی که از زمین میروید
✅ سجده بر چیزهایی که از زمین میروید و فقط خوراک حیوان است، مانند علف و کاه، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر برگ درختان
✅ سجده کردن بر برگ سبز چای بنابر احتیاط واجب صحیح نیست ولی سجده بر برگ درخت قهوه که خود برگ استفاده خوراکی ندارد، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شرایط تحقق وطن
⁉️ اهل شهر (الف) هستم، مدتی است در شهر (ب) سکونت دارم و مشغول به کار شدهام، آیا شهر (ب) وطن من محسوب میشود و نمازم در این شهر کامل است؟
✅ اگر در شهر (ب) قصد زندگی به مدت حدود ده سال یا بیشتر دارید، این شهر وطن شما محسوب میشود و در صورتی که معلوم نیست چه مدت سکونت خواهید داشت یا میدانید کمتر از ده سال سکونت خواهید داشت، وطن شما محسوب نمیشود ولی در صورتی که بنا دارید حداقل حدود یک سال در این شهر سکونت داشته باشید مسافر محسوب نمیشوید و بدون قصد اقامت ده روز نیز نماز شما تمام و روزه صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وطن قرار دادن شهر دیگر
⁉️ دانشجویی خانهای را در شهر تبریز برای تحصیل در دانشگاه آن به مدت چهار سال اجاره کرده است، همچنین وی در صورت امکان، قصد ماندن دائمی درتبریز را دارد، در حال حاضر در ایام ماه مبارک رمضان گاهی به وطن اصلیاش رفت و آمد میکند، آیا آن دو مکان، برای او دو وطن محسوب میشوند؟
✅ اگر در حال حاضر قصد قطعی بر توطّن در محل تحصیل نداشته باشد، آنجا حکم وطن را برای او نخواهد داشت. ولی در فرض مرقوم در آن مکان حکم مسافر را ندارد و نمازش تمام و روزهاش صحیح است و در ضمن حکم وطن بودن وطن اصلی او تا زمانی که از آن اعراض نکرده، نسبت به وی باقی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وطن اتخاذی
⁉️ قصد دارم تا یکی دو ماه آینده برای زندگی به شهر دیگری منتقل شوم و آنجا را به عنوان وطن انتخاب کنم؛ آیا از اکنون که هنوز در آن شهر مستقر نشدهام در سفرهای کمتر از ۱۰ روز، میتوانم در آنجا نماز را کامل بخوانم؟
✅ تا زمانی که به عنوان زندگی در آنجا مستقر نشدهاید، نماز شکسته است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دعوت از نامزدها برای تبیین مواضع در مسجد
⁉️ با توجه به نزدیکی زمان انتخابات آیا دعوت بسیج از نامزدها برای تبیین مواضع خود در مسجد اشکال دارد؟
✅ باید بر طبق قوانین و مقررات نظام اسلامی عمل شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم شرکت در انتخابات
⁉️ آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران شرعاً واجب و عدم شرکت، حرام است؟
✅ شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب بودن شرکت در انتخابات
⁉️ آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟
✅ واجب عینی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 صحبت کردن پشت سر نامزدها
⁉️ در ایام انتخابات جهت شناخت نامزد مناسب، میبایست نواقص، عیوب و امتیازات آنها را در گذشته و حال تفحص کرد تا فرد لایق را پیدا نمود، آیا صحبت کردن پشت سر نامزدها برای انتخاب فرد اصلح، جایز است؟ ملاک چیست؟
✅ در امور مربوط به انتخابات در حد مشاوره، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم کوتاهی در انجام وظیفه انتخاباتی
⁉️ آیا کوتاهی نکردن در امور اجرایی انتخابات یک وظیفه قانونی است، یا شرعاً نیز اشکال دارد؟
✅ کوتاهی در امور اجرایی انتخابات، خیانت در امانت محسوب شده و شرعاً جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسئولیت رأی دهنده در قبال عملکرد بعدی نامزد انتخاباتی
⁉️ در صورتی که به شخصی رأی داده شود و بعداً ایشان آن طور که باید به احکام اسلامی عمل نکند و موجب نارضایتی گردد، آیا فرد رأی دهنده در محضر خداوند متعال، مسئول خواهد بود یا خیر؟
✅ اگر بر طبق موازین شرعی عمل کرده است، مسئول نخواهد بود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر گل
✅ سجده بر گُلهایی که خوراکی نیستند و نیز داروهای گیاهی که از زمین میروید و فقط برای معالجه بیماریها به کار میآید، مانند گل ختمی و گل بنفشه صحیح است ولی سجده بر گیاهانی که در موارد غیر معالجه نیز برای خواص طبّیشان به مصرف خوراکی میرسد، مثل خاکشیر و مانند آن، صحیح نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر کاغذ
✅ سجده بر کاغذی که از چوب و گیاه (غیر از کتان و پنبه) تهیه میشود، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم نبودن چیزی که سجده بر آن صحیح است
✅ اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است، در اختیار ندارد، یا به دلیل سرما یا گرما و مانند آنها نمیتواند بر آن سجده کند، چنانچه لباس او از جنس پنبه یا کتان است یا چیز دیگری از جنس پنبه و کتان دارد، باید بر آن سجده کند و احتیاط واجب آن است که تا سجده بر لباسی که از پنبه و کتان است ممکن باشد، بر غیر آن (یعنی غیر از لباسی که از این جنس باشد) سجده نکند و اگر چنین چیزهایی در اختیار ندارد، بنابر احتیاط واجب بر پشت دست خود سجده کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 عدم دسترسی به مهر هنگام نماز
⁉️ اگر به هر دلیل هنگام نماز، مُهر از دسترس خارج شود، - مثلاً بچهای، مهر را ببرد- تکلیف چیست؟
✅ اگر در بین نماز چیزی که بر آن سجده میکند، گم شود و چیزی که سجده بر آن صحیح است در دسترس نباشد چنانچه وقت، وسعت داشته باشد باید نماز را بشکند اما اگر وقت تنگ است:
چنانچه لباس او از جنس کتان یا چیزی که جنس پنبه و کتان دارد، باشد باید بر همان سجده کند و احتیاط آن است که تا سجده بر لباسی که از پنبه و کتان است، ممکن باشد بر غیر آن یعنی لباسی که از این جنس نیست، سجده نکند.
اگر چنین لباسی ندارد بنابر احتیاط واجب بر پشت دست خود سجده کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه مستحبی با داشتن روزه قضا
⁉️ کسی که قضای روزه ماه رمضان بر عهده دارد آیا میتواند روزه مستحبی بگیرد؟ و اگر گرفته باشد وظیفهاش چیست؟
✅ کسی که روزهی قضای ماه رمضان بر او واجب است، نمیتواند روزهی مستحبی بگیرد و چنانچه فراموش کند و روزهی مستحبی بگیرد در صورتی که در اثنای روز یادش بیاید روزه مستحبی او باطل میشود حال اگر پیش از ظهر باشد میتواند نیت روزهی قضای ماه رمضان کند و روزهاش درست است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 جهل بر وجوب گرفتن روزه قضا
⁉️ اگر شخصی بر اثر جهل به وجوب قضای روزه تا قبل از ماه رمضان سال آینده قضای روزههایش را به تأخیر اندازد، چه حکمی دارد؟
✅ فدیه تأخیر قضای روزه تا ماه رمضان سال بعد، بر اثر جهل به وجوب آن ساقط نمیشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم استهلال ماه
⁉️ آیا استهلال در اول هر ماه واجب کفایی است یا احتیاط واجب؟
✅ استهلال فینفسه واجب شرعی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نحوه اثبات اول یا آخر ماه قمری
⁉️ آیا اول ماه مبارک رمضان و آخر آن با رؤیت هلال ثابت میشود یا با تقویم، هرچند ماه شعبان سی روز نباشد؟
✅ اول یا آخر ماه رمضان با رؤیت شخص مکلّف یا با شهادت دو فرد عادل در صورتی که جمع زیادی رؤیت هلال را انکار نکنند و گمان اشتباه در آن دو عادل تقویت نشود یا با شهرتی که مفید علم یا اطمینان است یا با گذشت سی روز از اول ماه قبل و یا به وسیله حکم حاکم ثابت میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه یوم الشک
⁉️ گرفتن روزه در روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان، واجب است یا خیر، آیا میتوان به نیت ماه رمضان روزه گرفت؟
✅ روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان (که به آن یوم الشّک گفته میشود) روزهاش واجب نیست و اگر کسی بخواهد در آن روز روزه بگیرد، نمیتواند نیت روزهی رمضان کند، بلکه میتواند روزهی مستحبی آخر شعبان یا روزهی قضا و مانند آن را قصد کند و اگر بعداً معلوم شود که رمضان بوده، به عنوان روزهی رمضان حساب میشود و قضای آن روز لازم نیست و اگر در بین روز بفهمد که ماه رمضان است، باید از همان لحظه، نیت روزهی رمضان کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تعریف روزه
✅ روزه در شرع مقدس اسلام آن است که انسان از طلوع فجر صادق تا مغرب با قصد اطاعت فرمان خداوند از مبطلات روزه که به تفصیل بیان خواهد شد، خودداری کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم ضرر داشتن روزه برای انسان
✅ کسی که میداند روزه برای او ضرر دارد یا احتمال عقلائی میدهد که ضرر داشته باشد (یعنی خوف ضرر دارد) روزه بر او واجب نیست، بلکه در مواردی نیز حرام است، خواه این یقین و ترس از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته پزشک امین و یا از منشأ عقلایی دیگر و اگر روزه بگیرد، صحیح نیست؛ مگر آنکه به قصد قربت گرفته باشد و بعداً معلوم شود که ضرر نداشته است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تشخیص ضرر دار بودن روزه
✅ تشخیص تأثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدم قدرت بر روزه یا ضرر داشتن روزه بر عهده مکلف است. پس اگر پزشک بگوید: روزه ضرر دارد ولی گفته او موجب اطمینان یا ترس از ضرر نشود یا مکلف با تجربه دریافته باشد که روزه ضرر ندارد، باید روزه بگیرد، همچنین اگر پزشک بگوید: روزه ضرر ندارد ولی خودش بداند روزه برایش ضرر دارد یا خوف ضرر عقلایی داشته باشد، نباید روزه بگیرد و روزه بر او حرام است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸خوب شدن مریضی در ماه رمضان
✅ اگر مریض در اثنای روز ماه رمضان خوب شود، واجب نیست نیت روزه کند و آن روز را روزه بگیرد ولی اگر پیش از ظهر باشد و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، احتیاط مستحب آن است که نیت کند و روزه بگیرد و پس از ماه رمضان باید آن را قضا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸واجبات روزه
✅ آنچه باید در روزه مراعات شود، دو چیز است:
۱. نیّت
۲. پرهیز از مبطلات.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۰۲
🆔 @khamenei_ahkam