🔸 حکم سجده بر گل
✅ سجده بر گُلهایی که خوراکی نیستند و نیز داروهای گیاهی که از زمین میروید و فقط برای معالجه بیماریها به کار میآید، مانند گل ختمی و گل بنفشه صحیح است ولی سجده بر گیاهانی که در موارد غیر معالجه نیز برای خواص طبّیشان به مصرف خوراکی میرسد، مثل خاکشیر و مانند آن، صحیح نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر کاغذ
✅ سجده بر کاغذی که از چوب و گیاه (غیر از کتان و پنبه) تهیه میشود، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم نبودن چیزی که سجده بر آن صحیح است
✅ اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است، در اختیار ندارد، یا به دلیل سرما یا گرما و مانند آنها نمیتواند بر آن سجده کند، چنانچه لباس او از جنس پنبه یا کتان است یا چیز دیگری از جنس پنبه و کتان دارد، باید بر آن سجده کند و احتیاط واجب آن است که تا سجده بر لباسی که از پنبه و کتان است ممکن باشد، بر غیر آن (یعنی غیر از لباسی که از این جنس باشد) سجده نکند و اگر چنین چیزهایی در اختیار ندارد، بنابر احتیاط واجب بر پشت دست خود سجده کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 عدم دسترسی به مهر هنگام نماز
⁉️ اگر به هر دلیل هنگام نماز، مُهر از دسترس خارج شود، - مثلاً بچهای، مهر را ببرد- تکلیف چیست؟
✅ اگر در بین نماز چیزی که بر آن سجده میکند، گم شود و چیزی که سجده بر آن صحیح است در دسترس نباشد چنانچه وقت، وسعت داشته باشد باید نماز را بشکند اما اگر وقت تنگ است:
چنانچه لباس او از جنس کتان یا چیزی که جنس پنبه و کتان دارد، باشد باید بر همان سجده کند و احتیاط آن است که تا سجده بر لباسی که از پنبه و کتان است، ممکن باشد بر غیر آن یعنی لباسی که از این جنس نیست، سجده نکند.
اگر چنین لباسی ندارد بنابر احتیاط واجب بر پشت دست خود سجده کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه مستحبی با داشتن روزه قضا
⁉️ کسی که قضای روزه ماه رمضان بر عهده دارد آیا میتواند روزه مستحبی بگیرد؟ و اگر گرفته باشد وظیفهاش چیست؟
✅ کسی که روزهی قضای ماه رمضان بر او واجب است، نمیتواند روزهی مستحبی بگیرد و چنانچه فراموش کند و روزهی مستحبی بگیرد در صورتی که در اثنای روز یادش بیاید روزه مستحبی او باطل میشود حال اگر پیش از ظهر باشد میتواند نیت روزهی قضای ماه رمضان کند و روزهاش درست است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 جهل بر وجوب گرفتن روزه قضا
⁉️ اگر شخصی بر اثر جهل به وجوب قضای روزه تا قبل از ماه رمضان سال آینده قضای روزههایش را به تأخیر اندازد، چه حکمی دارد؟
✅ فدیه تأخیر قضای روزه تا ماه رمضان سال بعد، بر اثر جهل به وجوب آن ساقط نمیشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم استهلال ماه
⁉️ آیا استهلال در اول هر ماه واجب کفایی است یا احتیاط واجب؟
✅ استهلال فینفسه واجب شرعی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نحوه اثبات اول یا آخر ماه قمری
⁉️ آیا اول ماه مبارک رمضان و آخر آن با رؤیت هلال ثابت میشود یا با تقویم، هرچند ماه شعبان سی روز نباشد؟
✅ اول یا آخر ماه رمضان با رؤیت شخص مکلّف یا با شهادت دو فرد عادل در صورتی که جمع زیادی رؤیت هلال را انکار نکنند و گمان اشتباه در آن دو عادل تقویت نشود یا با شهرتی که مفید علم یا اطمینان است یا با گذشت سی روز از اول ماه قبل و یا به وسیله حکم حاکم ثابت میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه یوم الشک
⁉️ گرفتن روزه در روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان، واجب است یا خیر، آیا میتوان به نیت ماه رمضان روزه گرفت؟
✅ روزی که معلوم نیست آخر شعبان است یا اول ماه رمضان (که به آن یوم الشّک گفته میشود) روزهاش واجب نیست و اگر کسی بخواهد در آن روز روزه بگیرد، نمیتواند نیت روزهی رمضان کند، بلکه میتواند روزهی مستحبی آخر شعبان یا روزهی قضا و مانند آن را قصد کند و اگر بعداً معلوم شود که رمضان بوده، به عنوان روزهی رمضان حساب میشود و قضای آن روز لازم نیست و اگر در بین روز بفهمد که ماه رمضان است، باید از همان لحظه، نیت روزهی رمضان کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تعریف روزه
✅ روزه در شرع مقدس اسلام آن است که انسان از طلوع فجر صادق تا مغرب با قصد اطاعت فرمان خداوند از مبطلات روزه که به تفصیل بیان خواهد شد، خودداری کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم ضرر داشتن روزه برای انسان
✅ کسی که میداند روزه برای او ضرر دارد یا احتمال عقلائی میدهد که ضرر داشته باشد (یعنی خوف ضرر دارد) روزه بر او واجب نیست، بلکه در مواردی نیز حرام است، خواه این یقین و ترس از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته پزشک امین و یا از منشأ عقلایی دیگر و اگر روزه بگیرد، صحیح نیست؛ مگر آنکه به قصد قربت گرفته باشد و بعداً معلوم شود که ضرر نداشته است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تشخیص ضرر دار بودن روزه
✅ تشخیص تأثیر روزه در ایجاد بیماری یا تشدید آن و عدم قدرت بر روزه یا ضرر داشتن روزه بر عهده مکلف است. پس اگر پزشک بگوید: روزه ضرر دارد ولی گفته او موجب اطمینان یا ترس از ضرر نشود یا مکلف با تجربه دریافته باشد که روزه ضرر ندارد، باید روزه بگیرد، همچنین اگر پزشک بگوید: روزه ضرر ندارد ولی خودش بداند روزه برایش ضرر دارد یا خوف ضرر عقلایی داشته باشد، نباید روزه بگیرد و روزه بر او حرام است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸خوب شدن مریضی در ماه رمضان
✅ اگر مریض در اثنای روز ماه رمضان خوب شود، واجب نیست نیت روزه کند و آن روز را روزه بگیرد ولی اگر پیش از ظهر باشد و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، احتیاط مستحب آن است که نیت کند و روزه بگیرد و پس از ماه رمضان باید آن را قضا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۷۹۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸واجبات روزه
✅ آنچه باید در روزه مراعات شود، دو چیز است:
۱. نیّت
۲. پرهیز از مبطلات.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۰۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تعریف نیت روزه
✅ روزه مانند همه عبادت های دیگر باید با نیت همراه باشد، یعنی خودداری از خوردن و آشامیدن و سایر چیزهای باطل کننده روزه، برای اطاعت از دستور خداوند باشد. البته صرف تصمیم و چنین عزمی کافی است و لازم نیست آن را بر زبان آورد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۰۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه گرفتن دختربچه
⁉️ دختر بچهای به سن تکلیف رسیده اما جسم ضعیفی دارد، آیا روزه بر او واجب است؟
✅ در فرض سؤال اگر روزه برای او ضرر ندارد واجب است روزه بگیرد؛ بله اگر وضعیّت مکلّف به گونهای است که به خاطر ضعف جسمانی یا طولانی بودن روز، روزه گرفتن به خودی خود حتّی با ترک فعّالیّت و مراعات تغذیه سختی فوق العاده داشته باشد، در این صورت بنابر احتیاط روزه بگیرد و وقتی به سختی فوق العاده افتاد، افطار کند و قضای آن را بگیرد. امّا اگر حرجی بودن ادامه روزه به دلیل فعّالیّت مانند اشتغال به کار یا تحصیل و مطالعه باشد، در این صورت بنابر فتوا باید روزه بگیرد و هر گاه به سختی فوق العاده افتاد، افطار کند و قضای آن را بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه در فاصله بین دو وطن
⁉️ اگر فاصله دو وطن اصلی و اتخاذی فردی ۲۵ کیلومتر باشد، حکم نماز و روزه وی در بین راه دو وطن چگونه است؟
✅ نماز در فرض مذکور کامل و روزه صحیح میباشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه گرفتن کارگر
⁉️ اینجانب کارگر هستم و میتوانم روزه بگیریم؛ ولی کار کردن در ماه رمضان و روزه گرفتن برایم بسیار مشکل است؛ به طوری که کارم را تحت تأثیر قرار میدهد و به اخراجم منجر میشود و دچار مشکل میشوم. لطفاً مرا راهنمایی کنید؟
✅ روزه حتی در فرض سؤال واجب است؛ منتهی هر گاه ادامه روزه مشقت بسیار زیاد داشت، میتوانید روزه را افطار کنید و پس از ماه رمضان قضای آن را بگیرید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خوردن غذا تا طلوع فجر
⁉️ کسی که فکر میکرده میتواند تا اتمام اذان صبح، سحری بخورد و تا اتمام نماز مغرب، باید صبر کند تا افطار کند؛ تکلیف روزههای گذشتهاش چیست؟
✅ فرد مذکور در فرض سؤال، اگر یقین دارد زمانی که مفطر انجام داده، طلوع فجر (نه صرف اذان) محقق شده بوده باید روزهها را قضا کند ولی کفاره ندارد؛ اما اگر یقین ندارد (شک دارد که طلوع فجر صادق شده بوده یا نه) روزه اش صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خواندن نماز مغرب قبل از افطار کردن
⁉️ اول اذان مغرب در ماه مبارک رمضان اگر کسی سر سفره افطار منتظر ما باشد، ولی ما نماز اول وقت بخوانیم و بعد افطار کنیم، مشکلی دارد؟
✅ مستحب است روزهدار نماز مغرب را پیش از افطار بخواند؛ ولی اگر کسی منتظر اوست یا خودش به قدری گرسنه است که نمیتواند نماز را با حضور قلب به جا آورد، بهتر است اوّل افطار کند ولی در صورت امکان نماز را در وقت فضیلت بخواند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه کسی که بیماری فراموشی دارد
⁉️ مردی که بیماری فراموشی داشته و اکنون فوت شده است، آیا نماز و روزه بر او واجب بوده است؟ وظیفه ما در این باره چیست؟
✅ اگر به حدی رسیده که امر به انجام وظیفه در مورد او معقول نباشد (مثل این که نسبت به نماز قادر به تشخیص اوقات نماز نباشد و نسبت به روزه هم فرقی بین حالت روزه و غیر روزه نگذارد)، مکلف به نماز و روزه و قضای آنها نبوده و فرزندان از جمله فرزند بزرگ نیز تکلیف ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم افطار کردن در سرزمین دیگر
⁉️ اگر روزهداری هنگام مغرب در سرزمینی افطار کرده باشد و سپس به جایی مسافرت کند که هنوز مغرب نشده است، روزه آن روز او چه حکمی دارد؟ آیا تناول مفطرات برای او در آن جا قبل از مغرب جایز است؟
✅ روزه او صحیح است و تناول مفطرات در آن مکان قبل از مغرب با فرض این که در وقت مغرب در سرزمین خود افطار کرده، برای او جایز است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دعاهای مخصوص روزهای ماه رمضان
⁉️ دعاهایی مخصوص ماه رمضان به صورت دعای روز اول و روز دوم تا آخر ماه وارد شده است، قرائت آنها در صورت شک در صحّت شان چه حکمی دارد؟
✅ به هر حال اگر قرائت آنها به قصد رجاء ورود و مطلوبیت باشد، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم بیدار نکردن فرد برای خوردن سحری
⁉️ شخصی قصد داشت روزه بگیرد، ولی برای خوردن سحری بیدار نشد، لذا نتوانست روزه بگیرد. آیا گناه روزه نگرفتن او به عهده خود وی است یا کسی که او را بیدار نکرده است؟ اگر فردی بدون سحری روزه بگیرد، آیا روزهاش صحیح است؟
✅ در این مورد چیزی بر عهده دیگران نیست، و روزه بدون خوردن سحری هم صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم شک در روزه برای افراد کثیر الشک
⁉️ من فردی کثیر الشک هستم و یا به تعبیر دقیقتر زیاد وسوسه میشوم، و در مسائل دینی به خصوص فروع دین زیاد شک میکنم، یکی از موارد آن این است که در ماه رمضان گذشته شک کردم که آیا غبار غلیظی که وارد دهان من شده آن را فرو بردهام یا خیر؟ و یا آبی را که داخل دهانم کردم، خارج کرده و بیرون ریختم یا نه؟ در نتیجه آیا روزه من صحیح است یا خیر؟
✅ روزه شما در فرض سؤال محکوم به صحّت است و این شکها اعتباری ندارند.
🆔 @khamenei_ahkam