🔸انجام حج برای چند نفر
⁉️ آیا در یک سال، امکان انجام یک یا دو حج واجب به نیابت از دو نفر (مثلاً پدر و مادر) وجود دارد؟
✅ در هر سال فقط یک حج واجب به نیابت از یک نفر میتوان بجا آورد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸شراکت چند نفر در گوسفند قربانی
⁉️ در عید قربان با یک قربانی حداکثر چند نفر میتواند شریک بشوند؟
✅ در قربانی مستحبی محدود به تعداد خاصی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تقسیم گوشت قربانی
⁉️ آیا گوشت گوسفندی که روز عید قربان در خانه قربانی شده است را تماماً باید بین مردم نیازمند پخش شود؟
✅ فینفسه لازم نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸فروش اعضای گوسفند قربانی برای فقرا
⁉️ با کمک مردم گوسفندانی برای قربانی عید قربان خریداری و قربانی شد. آیا میتوان بعضی از اعضای آنها مثل کله و پاچه و جگر را به هر دلیلی فروخت و تبدیل به گوشت نمود تا گوشت به مصرف فقرا برسد؟
✅ با اجازه صاحبان پول اشکالی ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم فراموش کردن یک رکن نماز
✅ اگر رکنی را فراموش کند و بعد از وارد شدن در رکن بعدی یادش بیاید؛ مانند اینکه دو سجده را فراموش کند و در رکوع رکعت بعد یادش بیاید، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۰۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم رکن فراموش شده قبل از ورود به رکن بعدی نماز
✅ اگر رکنی را فراموش کند و جزء بعد را که رکن نیست انجام دهد و پیش از وارد شدن به رکن بعدی یادش بیاید، باید آن رکن را به جا آورد و سپس آنچه را اشتباهاً پیش از آن انجام داده، دوباره انجام دهد؛ مانند اینکه بعد از خواندن تشهد یادش بیاید که دو سجده را فراموش کرده است، باید بعد از انجام دو سجده، دو باره تشهد را بگوید.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۰۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم فراموشی اجزای غیررکن نماز
✅ اگر جزئی را که رکن نیست فراموش کند و پس از وارد شدن در رکن بعدی یادش بیاید؛ مانند اینکه حمد را فراموش کند و در رکوع متوجه شود که حمد را نخوانده است، نمازش صحیح است و نمیتواند برگردد و حمد را بخواند.
اگر جزئی را که رکن نیست فراموش کند و جزء بعد را که رکن نیست انجام دهد و پیش از وارد شدن به رکن بعدی یادش بیاید؛ مانند اینکه حمد را فراموش کند و سوره را بخواند و پیش از رفتن به رکوع متوجه شود، باید ابتدا آنچه را فراموش کرده (حمد) بخواند و پس از آن جزئی را که اشتباهاً جلوتر خوانده (سوره) دوباره بخواند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۰۲ و ۳۰۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تبعیت زن از شوهر در وطن و قصد اقامت
⁉️ آیا زن در قصد اقامت ده روز یا قصد وطن تابع شوهر است، یعنی قصد شوهر برای اقامت ده روز یا اقامت مثلا ده سال به عنوان وطن در یک شهر، به طور قهری برای زن نیز محسوب میشود؟
✅ اگر زن در انتخاب وطن، تابع اراده همسرش باشد، قصد شوهرش مانند قصد خود او محسوب شده و برای او کافی است. برای اقامت ده روز در سفر نیز، اطلاع او از قصد شوهرش مبنی بر اقامت ده روز، برای لزوم تمام خواندن نماز کفایت میکند؛ بلکه اگر مجبور به همراهی با شوهرش در مدت اقامت در آن جا باشد نیز حکم همین است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸وضو با بدن خیس
⁉️ اگر اعضای وضو خیس باشد وضو صحیح است؟
✅ مانعی ندارد البته جای مسح در سر و پا باید خشک باشد یا به قدری تر نباشد که رطوبت دست بر آن اثر نکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸سفرهای شغلی
⁉️ معلمی هستم که با توجه به کثرت سفر برای تدریس، نمازم را کامل میخوانم و روزهام را میگیرم، اگر برای غیر درس، مثلا برای مداحی مجبور به سفر باشم، وظیفهام نسبت به نماز و روزه چیست؟اگر اعضای وضو خیس باشد وضو صحیح است؟
✅ اگر مداحی عرفا حرفه و شغل شما باشد (هر چند بدون اجرت)، در این سفر نیز نماز تمام بوده و روزه صحیح است و گرنه سفر شغلی نیست و حکم مسافر را دارید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حدود اطاعت از والدین
⁉️ آیا اطاعت از والدین بر فرزند واجب است؟
✅ اطاعت از والدین به خودی خود واجب شرعی نیست ولی نباید مخالفت با پدر و مادر، موجب ناراحتی و اذیت قابل توجه آنان شود مثلاً با اظهار انزجار، راندن و طرد کردن آنها همراه گردد؛ البته اگر به ترک واجب یا انجام حرام دستور دهند، اطاعت از آنان به هیچ وجه جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اشتباه امام جماعت در قرائت
⁉️ اگر امام جماعت در تلفظ برخی از اذکار نماز اشتباه کند؛ آیا اقتدا به او یا ادامه دادن نماز جماعت به اقتداء وی صحیح است؟
✅ اگر اشتباه وی در غیر قرائت حمد و سوره باشد، مانعی ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam