🔸اضافه آمدن پول و مواد غذایی نذری
⁉️ نذورات و احساناتی که مردم میدهند گاهی محدود به مصرف آن در روزهای خاصّی مثل تاسوعا و عاشورا میکنند اگر پول و غذا اضافه بماند آیا میتوان در جای دیگر یا روزهای آینده استفاده کرد؟
✅ باید پول یا غذا را به صاحبش برگردانند یا برای استفاده در مکان یا روزهای دیگر اجازه بگیرند و اگر برگرداندن یا اجازه گرفتن ممکن نیست، باید در نزدیکترین مورد به نیت نذر کننده و اهدا کننده مصرف شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸فراموشی مقدار، محل و زمان نذر
⁉️ اگر کسی نذر کرده ولی خصوصیتی از نذرش مثل مقدار، محل و زمان ادای آن را فراموش کند، چه تکلیفی دارد؟
✅ چنانچه نذر صحیح منعقد شده باشد بنابر احتیاط واجب در صورت محدود بودن موارد احتمال و نداشتن عسر و حرج، همه آنها را انجام دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وجوب یادگرفتن حمد و سوره نماز
✅ کسی که حمد و سوره یا چیزهای دیگر نماز را به خوبی نمیداند و میتواند یاد بگیرد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد و اگر وقت تنگ است، در صورت امکان بنابر احتیاط واجب باید نمازش را به جماعت بخواند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ملاک صحّت قرائت
✅ ملاک صحّت قرائت، رعایت حرکات و سکنات حروف و ادای آنها از مخارجشان است به گونهای که عرب زبانان، آن را ادای آن حرف (نه حرف دیگری) بدانند و رعایت محسّنات تجویدی لازم نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ندانستن یکی از کلمات حمد و سوره
✅ اگر یکی از کلمات حمد و سوره را نداند، یا عمداً آن را نگوید، یا عمداً به جای حرفی حرف دیگر بگوید، مثلاً به جای «ض»، «ز» بگوید، یا زیر و زبر کلمات را تغییر دهد یا تشدید را نگوید، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استفاده از وسائل نذری هیئت در مصارف شخصی
⁉️ از محل نذورات و هدایای مردمی لوازمی از قبیل دیگ، ظروف و وسائل پذیرایی جهت استفاده در حسینیه خریداری شده است و ما اطمینان داریم اکثر افراد نذر کننده صیغه شرعی نذر را نمیدانند و نخواندهاند، آیا استفاده از وسائل مذکور در خارج از حسینیه برای استفاده شخصی مثل عروسی و مجالس ترحیم در قبال پرداخت پولی جهت کمک به حسینیه، جایز است؟
✅ جایز نیست، مگر اینکه رضایت اهدا کنندگان را احراز کنند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تغییر مصرف نذر برای نیازهای ضروری حسینیه یا هیئت
⁉️ پول، قربانی و دیگر کالاهایی که مردم برای هیئت عزاداری و حسینیه نذر میکنند، آیا مسئولین حسینیه و هیئت میتوانند با توجه به نیازهای ضروری دیگر، بخشی یا همه گوشت قربانی را فروخته و در هزینههای هیئت و حسینیه یا در جاهای دیگر مثل کمک به مستمندان مصرف کنند؟
✅ نذورات و هدایای هیئت باید در همان جهتی که نذر کننده یا هدیه کننده گفته و نیت کرده، مصرف شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸لطمه زدن در عزاداری
⁉️ آیا لطمه زدن به بدن در عزاداریها جایز است؟
✅ اگر ضرر قابل توجه داشته باشد یا موجب وهن مذهب یا عزاداری معصومین علیهم السلام باشد، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸هروله کردن در عزاداری
⁉️ آیا هروله کردن و گفتن ذکر ائمه علیهم السلام بصورت تند و پشت سر هم (شور) جایز است؟
✅ اگر به گونهای باشد که موجب وهن مذهب یا مراسم عزاداری معصومین علیهم السلام نباشد، فی نفسه اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸منظور از وهن دین و مذهب
⁉️ منظور از وهن دین و مذهب که در برخی از احکام مثل قمهزنی بکار میرود، چیست؟
✅ وهن دین و یا مذهب به معنای سبک جلوه دادن دین و مذهب در انظار عمومی دیگر ادیان و مذاهب است. بنابراین، اگر عمل مباح یا مستحبی به گونهای انجام شود که باعث بدبینی جامعه و مردم دیگر ادیان نسبت به دین و یا مذهب شود، حرام است و باید از آن اجتناب شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸معیار ضرر رساندن به بدن در عزاداری
⁉️ معیار شرعی ضرر و آسیب رساندن به بدن که در عزاداریها باید از آن اجتناب کرد، چیست؟
✅ معیار، ضرری است که در نظر عرف، قابل توّجه باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تلفظ اشتباه کلمات در نماز
✅ کسی که قرائت یا ذکرهای نماز را اشتباه تلفظ میکرده؛ مثلاً کلمه «یُولَد» را به جای فتح لام به کسر لام میخوانده، در صورتی که جاهل مقصّر(1) بوده، بنابر احتیاط واجب نمازش باطل است و اگر جاهل قاصر(2) بوده و با اعتقاد به صحّت، به صورت مذکور میخوانده است، نمازش صحیح است.
1) جاهل مقصّر: به کسی گفته میشود که متوجه جهل خود بوده و راه رفع جهالت خود را هم میداند ولی در رفع جهالت و آموختن احکام کوتاهی میکند.
2) جاهل قاصر: کسی است که متوجه جهل خود نیست و یا توجه به جهلش دارد ولی راهی برای برطرف کردن آن ندارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وصل به سکون در قرائت حمد و سوره در نماز
✅ اگر در قرائت نماز آیهای را به آیه دیگر وصل میکند، لازم نیست حرکت آخر آیه اول را ظاهر کند؛ مثلاً اگر بگوید: «مالِکِ یَوْمِ الدِّین» و نون آخر آیه را ساکن کند و بلافاصله بگوید: «اِیّاکَ نَعْبُدُ وَ اِیّاکَ نَسْتَعینُ» اشکال ندارد. این کار را «وصل به سکون» مینامند. همچنین است در مورد آخر کلماتی که آیه از آنها تشکیل شده است، اگرچه در مورد اخیر احتیاط مستحب آن است که وصل به سکون نکند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فاصله انداختن بین عبارات یک آیه در نماز
✅ وقف و فاصله انداختن بین عبارات یک آیه، در صورتی که به وحدت جمله ضرر نزند، اشکال ندارد؛ مانند اینکه «وَلاَ الضّالِّینَ» با فاصله کمی از «غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِم» قرائت شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸لعن و سلام در زیارت عاشورا
⁉️ آیا جایز است در زیارت عاشورا به جای صد لعن و صد سلام، یک لعن و سلام بخوانیم؟
✅ به قصد رجاء اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸سجده آخر زیارت عاشورا
⁉️ آیا در سجده آخر زیارت عاشورا مراعات کردن شرایط سجده؛ اعم از بر زمین گذاشتن اعضای هفت گانه و گذاشتن مهر و رو به قبله بودن و... لازم است؟ نحوه سجده در حال حرکت و داخل ماشین چگونه است؟
✅ لازم نیست و در حال حرکت میتواند با اشاره سجده کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸خواندن روضه در بین دعا و زیارت
⁉️ برخی مداحان در بین خواندن دعا و زیارت، روضه و مصائب اهل بیت (علیهم السلام) را میخوانند و گاهی باعث از دست رفتن مفاهیم دعا و اذیت مردم بخاطر طولانی شدن دعا میشوند، وظیفه مداح و مردم چیست؟
✅ مناسب است دعا و زیارت به همان نحوی که نقل شده خوانده شود و شایسته نیست جلسات دعا به گونهای باشد که موجب خستگی و اذیّت شرکتکنندگان گردد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸گوش دادن به دعا و روضه در حین کار و رانندگی
⁉️ گوش دادن به دعا و روضه، داخل ماشین و موقع رانندگی یا هنگام کار کردن، آیا بیتوجهی و بیحرمتی محسوب میشود؟ چون معمولاً توجه کامل و دائمی به همه دعا و روضه نیست.
✅ موارد مختلف است. اگر عرفاً بیاحترامی محسوب شود باید از آن اجتناب شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تکرار برخی قسمتهای دعاها
⁉️ آیا تکرار کردن برخی قسمتهای دعا اشکال دارد؟ و آیا بدعت محسوب میشود؟
✅ تکرار اشکال ندارد، ولی در دعای مأثور اگر بخواهد به قصد ورود دستور آن از معصومین علیهم السّلام بخواند باید به همان نحو که وارد شده بخواند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸سفر اربعین بدون اجازه پدر
⁉️ من دانشجوی ترم آخر دانشگاه هستم. دوست دارم برای اربعین عازم کربلا شوم؛ مطمئناً پدرم به خاطر شلوغ بودن در حین اربعین و برخی مسائل دیگر اجازه نمیدهد. آیا میشود بدون اطلاع خانواده حرکت کرده و در حین سفر به آنها اطلاع دهم؟
✅ اگر سفر شما بدون اطلاع والدین موجب ایذاء ایشان شود جایز نیست و در صورتی که پدر به جهت شفقت پدری از رفتن به سفر نهی میکند، اطاعت کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸سفر شخص بدهکار به اربعین
⁉️ فردی که به خویشان و یا دوستان بدهکار است، آیا میتواند به زیارت اربعین مشرف شود؟
✅ اگر زمان ادای قرض نرسیده و یا قرض دهنده به او مهلت برای پرداخت قرض بدهد اشکالی ندارد و در صورتی که زمان ادای آن رسیده و بتواند بدهی خود را بدهد و طلبکار هم مطالبه کند، اول قرض خود را پرداخت نماید. و اگر مکلف به قصد ترک واجب مثل نپرداختن دینی که وقت پرداختش رسیده است به سفر برود، نمازش تمام است؛ اما اگر بدون این قصد سفر میرود، هرچند مستلزم ترک واجب میشود، نماز شکسته است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸زمان زیارت اربعین
⁉️ با توجه به جمعیت و ازدحام شدید عزاداران حسینی در روز اربعین و حتی قبل و بعد از آن در کربلای معلی، آیا زیارت اربعین چند روز قبل یا بعد از روز اربعین، همان ثواب را دارد؟
✅ انجام زیارت سید الشهداء (علیه السلام) در هر زمانی، مستحب و دارای ثواب عظیم است؛ ولی ثواب زیارت زمان خاص، مختص به انجام زیارت در همان زمان است؛ البته زیارت کردن قبل یا بعد از آن، به امید رسیدن به آن ثواب مخصوص، مانعی ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مصرف باقی مانده اموال عزاداری برای زائران اربعین
⁉️ مقداری برنج با نرخ دولتی برای مراسم محرم و عزاداری امام حسین(علیه السلام) به هیئتهای مساجد داده شده است؛ آیا میتوان در ایام اربعین برای زائرانی که به عراق میروند، آن را مصرف کرد؟
✅ جایز نیست و باید در همان هیئتهای مساجد برای مراسم محرم و عزاداری مصرف گردد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شک در صحّت قرائت نماز
✅ اگر پس از وارد شدن در آیهای، در صحّت آیه قبل آن شک کند، به شک خود اعتنا نکند. همچنین اگر پس از وارد شدن در جمله بعدی، شک در صحّت جمله قبل کند، مانند اینکه هنگام گفتن «اِیّاکَ نَستَعِینُ» شک کند که «إِیَّاکَ نَعبُدُ» را صحیح ادا کرده یا نه، به شک خود اعتنا نکند. البته اگر آنچه را که در صحیح ادا کردن آن شک دارد، احتیاطاً دوباره بخواند، اشکال ندارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 طمأنینه در اذکار نماز
✅ هنگام قرائت حمد و سوره یا تسبیحات، بدن باید آرام و بدون حرکت باشد، و در صورتی که بخواهد کمی جلو یا عقب برود یا بدن را کمی به طرف راست و چپ حرکت دهد، باید ذکری را که به خواندن آن مشغول است در حال این حرکت، قطع کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۰۸
🆔 @khamenei_ahkam