✅کودکان و نوجوانان و فضای مجازی
تأثیر منفی استفاده بیش از چهار ساعت از فضای مجازی
والدین باید در مورد سلامت روان کودکان خود به خصوص اگر بیش از چهار ساعت در روز در مقابل صفحه نمایش (کامپیوتر، تماشای تلویزیون و بازیهای ویدئویی) قرار گیرند، نگران باشند. کارشناسان میگویند نوجوانانی که زمان بیشتری را در مقابل صفحه نمایش صرف کردهاند تمایل به تجربه سطوحی بالاتری از پریشانی روحی، اضطراب و افسردگی را دارند و در استفاده بیش از چهار ساعت این تمایل منفی شدیدتر دیده میشود.
افزایش زمان استفاده از صفحه نمایش و قرار گرفتن در معرض رسانهها با کاهش احساس پذیرش اجتماعی و افزایش احساس تنهایی و مشکلات ارتباطی همراه است و فعالیتهای اینترنتی خاص مانند سایتهای شبکههای اجتماعی و بازیهای چند نفره آنلاین با سطوح پایینتر از سلامت همراه بوده است.
میانهروی را در اینترنت رعایت کنید
کودکان و نوجوانان به دلیل موقعیت سنی خود تمایل بیشتری به تکنولوژیهای مدرن و فضای مجازی دارند و میزان تأثیر پذیری آنها نیز از پدیدههای اطراف خود در این سنین بیشتر است. بنابراین سلامت روانی کودکان و نوجوانان با توجه به رشد و توسعه فضای مجازی موضوعی حائز اهمیت است.
با توجه به اینکه شبکههای اجتماعی کودکان و نوجوانان پرتحرک را از جمعهای دوستانه خود جدا کرده است، کم کم سر و کله افسردگی اضطراب و عزت نفس نیز در آنها نیز پیدا میشود. از آن جایی که هر چیزی از جمله اینترنت میتواند به طور بالقوه اعتیاد آور باشد، توصیه کارشناسان این است که بهتر است میانهروی را رعایت کنید. یکی از سادهترین راههای جلوگیری از بروز این مشکل محدود کردن مدت زمان استفاده از اینترنت است.
چگونگی حفظ امنیت نوجوان در شبکههای مجازی
والدین میزان استفاده کودک و نوجوان را از شبکههای اجتماعی بررسی کنند و به دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت در زمینه استفاده از صفحات نمایش دقت کنند. اطمینان حاصل کنند از این امکانات بهینه استفاده میکنند و اگر اینچنین نیست، آنها را بهدرستی راهنمایی کنند و برخی از نکات را مد نظر قرار دهید که عبارتند از:
اینترنت را فضایی بزرگ و بیکران تصور کنید
والدین هرگز نمیتوانند کودک را ساعتها در یک مرکز خرید بزرگ رها کنند و انتظار داشته باشند هر کسی او را میبیند یا از کنارش رد میشود مهربان باشد و از او مراقبت کند. این قیاس خوبی است برای فهمیدن شرایط در فضای مجازی و اینترنت، بنابراین، وقتی کودک، بدون مراقبت و نظارت، ساعتها در شبکههای اجتماعی حضور دارد، نمیتوانید از امنیت او اطمینان داشته باشید. حتماً توجه داشته باشید که کودک یا نوجوان در اینگونه فضاها با چه کسانی در ارتباط است.
درباره قلدری و زورگیریهای آنلاین آگاهی کسب کنید
درست است که تعداد زیادی از کودکان و نوجوانان ارتباطات مجازی خوشایندی را تجربه میکنند، اما نمیتوان پدیده قلدری و زورگویی آنلاین را نادیده گرفت. در واقع، این موضوع در شبکههای اجتماعی و در بین نوجوانان بسیار رایج است. بنابراین، در اینباره مطالعه کنید و اطلاعات خود را افزایش دهید و مراقب علائم هشداردهندهای باشید که نشاندهنده قربانی بودن کودک است.
تعادل برقرار کنید
از میزان ارتباطات و تعاملات کودک خارج از شبکههای مجازی اطمینان حاصل کنید، یعنی، برنامه روزانه کودک یا نوجوان باید به گونهای باشد که بیشتر وقتش درگیر روابط و فعالیتها در دنیای حقیقی و با انسانهای حقیقی باشد. همچنین، کودک و نوجوان را مشغول فعالیتهایی کنید که به او در ساختن هویت و عزت نفس کمک میکند.
به کودک و نوجوان استفاده آگاهانه از شبکههای مجازی را آموزش دهید
از فرزندتان بخواهید با خودش روراست باشد و زمانی را که صرف شبکههای اجتماعی میکند دقیق محاسبه کند و اگر با افرادی در ارتباط است که باعث افزایش استرس و ناخشنودی او میشوند، این روابط را قطع کند.
محدودیت ایجاد کنید
ساعتهایی از روز، مثل وقت نهار یا شام و قبل از خواب، استفاده از تلفن همراه را برای همه اعضای خانواده ممنوع کنید. احتمالاً در روزهای اول، با مخالفت و مقاومت کودک مواجه خواهید شد، اما به یاد داشته باشید، در این زمینه، استمرار کلید موفقیت است.
وضع قوانین بودن در شبکههای اجتماعی
از آنجا که مقدار زیادی از رشد مغز در سالهای نوجوانی اتفاق میافتد، بهتر است والدین درباره تأثیری که شبکههای اجتماعی بر فرزندشان میگذارد آگاهی کسب کنند. به همین منظور، در خانه برای استفاده از شبکههای مجازی و حفظ امنیت و سلامت کودک و نوجوان، باید قوانین و دستورالعملهایی وضع شود.
#نوجوان🧑
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
✅تولید خشم را در نوجوانان متوقف كنید!
یكی ازبزرگترین مشكلات بین والدین و فرزندان درنوجوانی، پرخاشگری و خشم فرزندان است كه شاید باورنكنید اما جلوگیری ازآن راهحل سادهای دارد؛ راهحل این است كه دستگاه «تولید خشم »را از برق بیرون بكشید! شاید بگویید این دیگرچه حرفی است. خب اجازه بدهید كمی توضیح بدهیم:
مقایسه مداوم فرزندان آن هم ازكودكی با بچههای فامیل، دوستان و حتی همبازیهای مهد كودكشان باعث میشود كه آنها درنوجوانی با توجه به سرخوردگی ناشی ازمقایسه و رقابت دائم، بیش ازحد معمول حساس و خشمگین باشند.
خوب است بدانید بچهها وقتی نمیتوانند فاصله خودشان را با كسانی كه پدرومادر با آنها مورد مقایسه قرار میدهند، پركنند، احساس شكست و طردشدگی خواهند كرد؛احساس تلخی كه مقدمه صدمات روانی زیادی است؛ بنابراین به جای مقایسه فرزندانتان با بقیه، به استعدادهای آنها و علایقشان توجه كرده و احترام بگذارید. با این كار اعتماد به نفس فرزندانتان رشد كرده و تقویت آنها درمسیری كه دوست دارند، باعث شكوفاییشان میشود؛ درنتیجه با توجه به تواناییها و مهارتهایشان، احساس برتری و سرآمد بودن كرده و در نوجوانی استرس كمتری را تجربه میكنند. همه این مسائل باعث میشود كه فرزند شما دیگر پرخاشگر نباشد.
#نوجوان🧑
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
🗣چگونه با فرزندان نوجوان صمیمی شوید؟
جر و بحث را حذف کنید
در این دوران بهتر است والدین درباره موضوعات بحث نکنند، زیرا جر و بحث اختلاف و نزاع میان فرزندان و والدین را تشدید می کند، البته به این معنا نیست که نوجوانمان را آزاد بگذاریم و اجازه دهیم هر کاری که می خواهد انجام دهد. در واقع این مساله که تا چه اندازه استقلال طلبی در دوران نوجوانی می تواند سبب درگیری و نزاع شود، به میزان نافرمانی و سرکشی فرزندان بستگی ندارد بلکه به عملکرد والدین و چگونگی اداره کردن این حس و آزادی طلبی از سوی والدین وابسته است.
پدر و مادری که دائم فرزند خود را کنترل می کنند و اجازه رشد حس استقلال و آزادی را در او نمی دهند، در واقع نوجوانی پرخاشگر و عصبانی را پرورش می دهند. یکی از بهترین راه های موثر برای جلوگیری یا کاهش جنگ و جدل در خانواده این است که برای نوجوانمان روشن کنیم چه انتظاراتی از آنان داریم. والدین باید خواسته های خود را برای فرزندشان مطرح و او را با ساختارها و قوانین منسجم خود آشنا کنند.
#نوجوان🧑
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
❇️علائم هشدار دهنده وضعیت قرمز روان کودک
👈ناخن جویدن
بسیاری از کودکان وقتی در معرض تنش و استرس و اضطراب قرار می گیرند شروع به ناخن جویدن می کنند.
👈شب ادراری
فشارهای روانی ترس دعواهای خانوادگی ممکن است باعث شب ادراری کودکان شود.
👈لکنت زبان
ترساندن ترسیدن تنبیه ها و داد و فریاد های زیاد و طولانی در بسیاری از مواقع باعث لکنت زبان کودکان میشود.
👈تیک
تحت رقابت شدید بودن تنش و استرس زیاد ناشی از مقایسه کردن و اضطراب ممکن است باعث تیک ها شود.
👈خشم
وجود الگوهای پرخاشگر در خانه مشاهده فیلم و کارتون های پر از صحنه های خشم روی پرخاشگری کودکان تاثیر می گذارد.
👈گریه زیاد
گریه یکی از زبانهای ارتباطی کودکان است بسیاری از گریه های بیش از حد کودکان بالای ۳ سال به خاطر جلب توجه والدین ای است که به کودک توجه نمی کنند.
👈وابستگی زیاد
یکی از علتهایی که کودک تان خیلی به شما می چسبد این است که نیازهای روانی و احساسی اش از سمت شما کاملاً برطرف نمی شود و کودک کمبود کیفی شما را دارد.
#کودک👶
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
🌿🌷🌿
🌺با زنان به شایستگی رفتار کنید،
و اگر آنها به جهتی ناخوشایندتان بودند اظهار نکنید چه بسا چیزها که ناپسند شماست،
حال آن که خداوند در آن ،خیر فراوانی برای شما قرار داده است
📚سوره نساء،آیه ۱۹
#حدیث📖
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
🗣برای خونسرد باقی ماندن در مقابل رفتارهای غیرقابل قبول فرزندان تان، پیش از هر چیز باید بتوانید سوال صحیح را بپرسید.
وقتی او رفتار غیرمعقولی از خود نشان می دهد به طوری که شما را به مرز انفجار می رساند، به جای فکرکردن درباره اینکه چرا او چنین حرکتی را انجام می دهد، روی فرزندتان تمرکز کنید.
رفتار او قطعا دلیل خاصی دارد. آیا او عصبانی است؟ حوصله اش سر رفته یا خسته است؟ شاید هم واقعا به توجه شما نیاز دارد.
به جای اینکه عصبانی شوید، سعی کنید نیاز آن لحظه کودک تان را پیدا کنید و برای رفع آن دست به کار شوید.
#کودک👶
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
❌ اجازه بدهید حسّ کنجکاوی کودکانِ با خراب کردن اسباببازی ها یشان، پاسخ داده شود تا آرام آرام، جذّابیت این کار برای آنها از بین برود.
برخی معتقدند باید مراقبت از وسایل شخصی را از همان ابتدا به فرزند یاد داد؛ امّا این دسته از دو نکته غافلاند که
اوّلاً کودک، بویژه در سنین دو یا سه سالگی و پایینتر از آن، مراقبت از اشیای شخصی را در سالم نگهداشتن آنها نمیداند. او دوست دارد از وسایلش استفاده کند و خراب کردن اسباببازی را هم نوعی استفاده از آن میداند
ثانیاً کودکان هر اندازه به هفت سالگی نزدیکتر میشوند، حسّ مراقبت از وسایل در درونشان قویتر میشود.
#کودک👶
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
🌸🍃🍃🌸
🌺امام علی علیه السلام:
کسی که در کودکی نیاموزد ،
در بزرگسالی پيش نمی افتد
📚غررالحكم
#حدیث📖
👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی
📖 حدیث روز
💢روش خلاصی از غرق شدن در دریای عمیق دنیا
🔻الإمامُ الکاظم عليه السلام:
🔸يَا بُنَيَّ إِنَ الدُّنْيَا بَحْرٌ عَمِيقٌ قَدْ غَرِقَ فِيهَا عَالَمٌ كَثِيرٌ فَلْتَكُنْ سَفِينَتُكَ فِيهَا تَقْوَى اللَّهِ وَ حَشْوُهَا الْإِيمَانَ وَ شِرَاعُهَا التَّوَكُّلَ وَ قَيِّمُهَا الْعَقْلَ وَ دَلِيلُهَا الْعِلْمَ وَ سُكَّانُهَا الصَّبْر.
✍️لقمان به فرزندش گفت: فرزندم، دنیا دریایی است عمیق خلقی بسیار در آن غرق شدند، پس تلاش کن که در این دریا، کشتی تو، تقوی الهی، و کالا و مالالتجاره آن، ایمان و بادبانش توکل (به خدا) و ناخدایش عقل، و راهنمایش عمل، و سکانش صبر باشد.
📚 الکافی، ج۱، ص۱۶.
📎 #سبک_زندگی
📎 #دنیا
🪧ما را به دوستان خود معرفی کنید.
👇👇👇
•┈┈••••✾•🌱💠🌱•✾•••┈┈•
🆔️ 👨👩👦👦 @khanevadearame 💞
#روانشناسی_دینی
#خانواده_آرام
#سبک_زندگی_اسلامی